Πολιτικη & Οικονομια

Αρχίζει ο έλεγχος καταθέσεων σε βάθος δεκαετίας

Στο στόχαστρο καταθέσεις άνω των 100-200.000 ευρώ 

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σε χθεσινό τους δημοσίευμα τα Νέα ανέφεραν ότι πήρε η ΦΕΚ η απόφαση με την υπογραφή του Τ. Αλεξιάδη, για έλεγχο καταθέσεων και η Καθημερινή ασχολείται σήμερα με το θέμα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Καθημερινής στο στόχαστρο των ελεγκτικών αρχών θα είναι οι τραπεζικοί λογαριασμοί με καταθέσεις άνω των 100.000 - 200.000 ευρώ.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να αποσταλεί στα πιστωτικά ιδρύματα η εντολή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, για τον έλεγχο των τραπεζικών καταθέσεων σε βάθος 10ετίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών θα ζητήσει τα δεδομένα των τραπεζικών καταθέσεων με ποσά άνω των 100.000 - 200.000 ευρώ, με τον κ. Αλεξιάδη να δηλώνει ότι θα ξεκινήσουν άμεσα οι έλεγχοι από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.

Από την πλευρά τους, στελέχη τραπεζών αναφέρουν ότι είναι σε θέση να στείλουν το σύνολο των στοιχείων της 10ετίας. Μάλιστα, σημειώνουν ότι τις προηγούμενες μέρες είχαν ξεκινήσει συζητήσεις για τη μορφή που θα σταλούν τα στοιχεία προκειμένου να είναι αξιοποιήσιμα, δηλαδή να είναι συμβατά με το σύστημα taxis για να γίνουν οι απαραίτητες διασταυρώσεις. Με τον τρόπο αυτό, οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, η οικονομική αστυνομία, ο οικονομικός εισαγγελέας, ο εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς και η Αρχή καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης, θα έχουν πλήρη και άμεση πρόσβαση στις αναλυτικές κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών κάθε φυσικού και νομικού προσώπου, καθώς και στο σύνολο των συναλλαγών που επηρεάζουν το λογιστικό υπόλοιπο των λογαριασμών αυτών.

Επί της ουσίας ο ελεγκτικός μηχανισμός θα ελέγχει εάν τα ποσά που βρίσκονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων έχουν δηλωθεί και στις φορολογικές δηλώσεις. Στην περίπτωση που το ποσό που έχει δηλωθεί στη φορολογική δήλωση υπολείπεται αυτών που έχουν κατατεθεί στις τράπεζες θα καλείται ο φορολογούμενος να το δικαιολογήσει. Εφόσον δεν τα καταφέρει, θα φορολογείται με τον συντελεστή που ίσχυε το έτος που εντοπίσθηκε η διαφορά.

Όμως, ακόμα δεν έχει βρεθεί ο τρόπος αντιμετώπισης των εισοδημάτων που έχουν προκύψει από πωλήσεις ακινήτων (δεδομένου ότι τα περισσότερα συμβόλαια έχουν γίνει στην αντικειμενική αξία), καθώς και από κέρδη μετοχών δεδομένου ότι δεν ήταν υποχρεωμένοι να τα δηλώσουν στη φορολογική τους δήλωση. Σύμφωνα με πληροφορίες, για τις δύο παραπάνω περιπτώσεις το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να δώσει μία ευνοϊκή λύση για τους φορολογουμένους.