Πολιτικη & Οικονομια

«Ή ταν ή επί τας» σε αριστερή παραλλαγή

Διαμάχη για τις αριστερές ψήφους

Ευτύχης Παλλήκαρης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Με μια ανησυχητικά διχαστική φράση έκλεισε την ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας στην Καλαμάτα. «Ήρθα στην πόλη αυτή με το δίλημμα: στις 20 Σεπτέμβρη τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν. Φεύγω με τη βεβαιότητα ότι η νίκη την επόμενη Κυριακή θα είναι του ΣΥΡΙΖΑ. Θα είναι του λαού μας».

Μία μέρα αργότερα, στο Κερατσίνι, ο κ. Τσίπρας κάνει ένα ακόμη βήμα: «Ήρθα σήμερα εδώ με το δίλημμα: στις 20 Σεπτέμβρη τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν. Φεύγω με τη βεβαιότητα: τους τελειώσαμε». Οι τοποθετήσεις αυτές ήρθαν να ρίξουν λάδι στη φωτιά της κλιμακούμενης πόλωσης, σε μια προσπάθεια συσπείρωσης του αριστερού κοινού, που όμως προκαλεί μεγάλο ερώτημα για το κατά πόσο διευκολύνει τις συνεργασίες την επόμενη μέρα – ακόμη και με ορισμένους που ανήκουν κατά ΣΥΡΙΖΑ στην κατηγορία «μας τελειώνουν».

Σε παράλληλο μήκος κύματος, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Ενότητας» (ΛΑΕ) κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε συνέντευξή του στο Mega, απαντώντας στο αν έχει απήχηση η αντίσταση του κόμματός του στη «χούντα» της Ευρωζώνης, παραλλήλισε τον αγώνα αυτόν με την αντίσταση του λαού μας το 1940. «Η εναλλακτική είναι να αντισταθείς… Στην κατοχή, όταν έλεγες να αντιπαλέψουμε τους Γερμανούς, κάποιοι μειδιούσαν ειρωνικά. Κάποιοι αποφάσισαν να αντισταθούν. Δεν είχαν μπροστά τους κάποια εναλλακτική λύση…».

Ωστόσο υπήρξε και ευθεία απάντηση στην ιστοσελίδα Iskra στο σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ για το νέο: «Το “νέο” είναι οι Καμίλο Σιενφουέγκος, οι Λουμούμπα, οι Τσε, οι Κάστρο, οι κομμουνάροι, οι “Βελουχιώτηδες”, οι αγωνιστές των οδοφραγμάτων του Μάη, της Νομικής, του Πολυτεχνείου, του Γκεζί Παρκ, του Κομπάνι, της Γάζας και της Δ. Όχθης, οι Αραφάτ και χιλιάδες, εκατομμύρια άλλοι που μπροστά σε πολύ μεγαλύτερους κινδύνους δεν πρόδωσαν την εντολή των λαών τους. Το νέο είναι οι Αλιέντε αυτού του κόσμου» αναφέρεται σε άρθρο της ιστοσελίδας.

Κι όλα αυτά τα διχαστικά και «εθνικοαπελευθερωτικά», ως διαμάχη για τις αριστερές ψήφους, μέρος των οποίων διεκδικεί και το ΚΚΕ…