Πολιτικη & Οικονομια

Να μην ξεχάσω πριν ψηφίσω… (Ι)

10 αχρηστοχρήσιμες υπομνήσεις

2642-204777.JPG
Δημήτρης Φύσσας
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
107296-212802.jpeg

1. Υπάρχουν υπουργοί της υπηρεσιακής κυβέρνησης (ενδεικτικά: Χριστοδουλάκης, Μουζάλας, Σταθόπουλος, Κιάου) σαφώς επαρκέστεροι και αποδοτικότεροι από τους αντίστοιχους της τελευταίας (μόνο της τελευταίας;) κοινοβουλευτικής κυβέρνησης. Μήπως σκεφτόσαστε ό,τι σκέφτομαι και εγώ;

1. Στα ψηφοδέλτια των ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ περιλαμβάνονται μερικοί γίγαντες της ανανέωσης, όπως ο Απόστολος Κακλαμάνης, η Τόνια Αντωνίου, o Κώστας Σκανδαλίδης και ο Πάρις Κουκουλόπουλος. Περιέργως, δεν επέστρεψε και δεν περιλήφθηκε ο Χρήστος Παπουτσής.

2. Θα εξακολουθήσουν να μας λείπουν ή θα μας λείψουν πρώτη φορά ο κ. Καρατζαφέρης, ο κ. Κουβέλης, ο κ. Χαϊκάλης, η κ. Ξουλίδου, ο κ. Μητρόπουλος. Δεν νομίζω να κλάψουμε και πολύ. Ειδικά για τον τελευταίο, έχει πλέον την ευκαιρία να ψηφίσει ΚΚΕ.

3. Το ΚΚΕ (μ-λ) και το Μ-Λ ΚΚΕ ξανακατεβαίνουν μαζί. Είναι φανερό ότι η συνεργασία τους παγιώνεται, προκαλώντας εγγενή ανακούφιση σε πλήθος αριστερών ψηφοφόρων.

4. Ιδού εφτά από τα λιγότερο γνωστά κόμματα και συνασπισμούς που κατεβαίνουν στις εκλογές (σε παρένθεση ο επικεφαλής τους): Εθνική Ελπίδα (Γεώργιος Παπαδόπουλος), Ελληνική Λαϊκή Δημοκρατική Απελευθέρωση - ΕΛ.ΛΑ.ΔΑ (Κων. Παπανικόλας), Ανεξάρτητη Ανανεωτική Αριστερά, Ανανεωτική Δεξιά, Ανανεωτικό ΠΑΣΟΚ, Ανανεωτική Νέα Δημοκρατία, Όχι στον Πόλεμο, Κόμμα Επιχείρηση Χαρίζω Οικόπεδα, Χαρίζω Χρέη, Σώζω Ζωές, Παναγροτικό Εργατικό Κίνημα Ελλάδος - ΠΑ.Ε.Κ.Ε. (Μιλτιάδης  Τζαλαζίδης), Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ - ΟΑΚΚΕ (Ηλίας Ζαφειρόπουλος, Διονύσιος Γούρνας, Ελένη Κωνσταντινοπούλου, Θεσμός (Σπυρίδων Αντωνίου), Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας (Γεώργιος  Κόκκας), Πατριωτική Ένωση - Ελληνική Λαϊκή Συσπείρωση Ε.ΛΑ.Σ, αποτελούμενος από: α) Εθνεγερσία, β) Ανατολή της Ρωμιοσύνης γ) Εθνικός Λαϊκός Σχηματισμός - Ε.ΛΑ.Σ (Γεώργιος Ανυφαντής, Παναγιώτης Ξανθόπουλος, Οδυσσέας Τυλιγάδας).

5. Από ανάρτηση στο Facebook: «...Η γραμμή του Ανδρέα παραβιάστηκε βάναυσα από τους επιγόνους του... Ανακοινώνω ότι μετά τις εκλογές θα παρουσιάσω την πολιτική του παρακαταθήκη... και μοναδικά ντοκουμέντα, που θα μας απαλλάξουν από τους καταχραστές των εθνικών και λαϊκών αγώνων... Η ΟΡΓΗ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ έρχεται! Να σπεύσουν να ζητήσουν συγγνώμη από τον ελληνικό λαό όλοι οι ένοχοι διαχειριστές του συστήματος και να παραιτηθούν των πολιτικών αξιωμάτων τους, που κρατούν από την συναισθηματική μνήμη των ψηφοφόρων... Με συγκίνηση και δίκαιο θυμό, Δήμητρα Λιάνη Παπανδρέου»

6. Προτείνω στη κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου ένα ρόλο που της ταιριάζει: μόνιμη προεδρία στη Βουλή των Εφήβων, τον πιο ανέμπνευστο, μικρομέγαλο, ανούσιο θεσμό της Ελληνικής Δημοκρατίας, όπου οι έφηβοι προετοιμάζονται αντιγράφοντας τα διαθέσιμα εκθεσιολόγια ή δημιουργώντας τα αυριανά, και όπου η ίδια μπορεί να ασκεί τα καθήκοντά της χωρίς άχρηστες λεπτομέρειες όπως χρονόμετρο, διάκριση ρόλων κ.λπ. κ.λπ.

7. Από την άλλη, λυπάμαι από τώρα τον κ. Λαφαζάνη που πήρε την κ. Κωνσταντοπούλου και της έδωσε βέβαιη εκλογή (πρώτο τραπέζι πίστα στην Α΄ Αθήνας), ενώ έδωσε πιθανή εκλογή και στον κατά δήλωσή της «κλώνο» της προηγούμενης, την κ. Μακρή (Θυμίζω πως αν ο η ΛΑΕ βγάλει έδρα στην Αττική κι ο πρόεδρός της επιλέξει την πειραϊκή έδρα, τότε η κ. Μακρή εκλέγεται). Νομίζει, ο ταλαίπωρος, ότι απόχτησε συμμάχους. Κούνια που τον κούναγε.

8. Μερικές από τις ανυπέρβλητες και εξαιρετικά συγκεκριμένες τοποθετήσεις του κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, που πιθανόν να σας ξέφυγαν: «Στρατηγικός μας προσανατολισμός είναι να ενισχυθούν οι νέες κοινωνικές επιχειρήσεις που θα δημιουργηθούν όταν ολοκληρωθεί το νέο θεσμικό πλαίσιο που ετοιμάζουμε • Να ξαναδώσουμε στους αγρότες το μερίδιο που τους αναλογεί από την αξία των προϊόντων τους, με στήριξη των συνεργατικών σχημάτων, θεσμοθέτηση αγορών παραγωγών και τοπικών δικτύων παραγωγών-καταναλωτών. • Να ενισχύσουμε τη διατροφική επάρκεια της χώρας με συγκεκριμένα σχέδια αύξησης της παραγωγής • Ο στόχος μας για το έκτακτης ανάγκης σχέδιο πρόσληψης 300.000 ανέργων σε βάθος 2 ετών έχει ήδη ουσιαστικά ξεκινήσει • Η συγκρότηση ενός Ενιαίου Χώρου Δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας θα έχει ως στόχο αφενός να βρεθούν τα ερευνητικά ιδρύματα και τα πανεπιστήμια στη διεθνή πρωτοπορία της καινοτομικής τεχνολογίας, αφετέρου να καταστεί η Ελλάδα, με την πολιτιστική και ιστορική της κληρονομιά, διεθνές κέντρο στις ανθρωπιστικές σπουδές • Kατασκευή της υποθαλάσσιας αρτηρίας στη Θεσσαλονίκη» (σ.σ. Έχει απορριφτεί από το 2007).

9. Ιδού και μερικές λαμπρές υποψηφιότητες. ΚΚΕ: Παπαρήγα (ως επικεφαλής στο Επικρατείας συμβολίζει πειστικά την... ανανέωση). ΛΑΕ: Γλέζος (επίσης επικεφαλής στο Επικρατείας. Και παρόλο που οι αντιμνημονιακές δυνάμεις δεν ενώθηκαν, είναι μάλλον απίθανο πλέον να ψηφίσει ΚΚΕ). Νέα Δημοκρατία: Σαμαράς, Καραμανλής, πρώην πρωθυπουργοί (ασχολίαστο).

Υ.Γ. 1 Το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών, προβλέποντας επακριβώς τι θα γίνει, δεν το παρακολούθησα, ούτε καν από επαγγελματική διαστροφή – επομένως δεν έχω να σχολιάσω τίποτα. Πήγα στο «Άστυ» και είδα τον υπέροχο «Φάλσταφ» του Όρσον Γουέλς.

Υ.Γ. 2 Λέω να φτιάξω κι άλλο προεκλογικό «Να μην ξεχάσω πριν ψηφίσω…», ανάλογα με το πόσο θα διαβάσετε τούτο δω. Ίδωμεν.

d.fyssas@gmail.com

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.