Πολιτικη & Οικονομια

Η συζήτηση για τη δραχμή ξανά από το…παράθυρο

Πώς αίφνης, προεκλογικά, το Grexit αναζωπυρώνεται

Ευτύχης Παλλήκαρης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το έναυσμα για μια συζήτηση προεκλογικά περιθωριοποιημένη έδωσε ο επικεφαλής του EFSF και ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ. Ερωτηθείς για το αν υπάρχει ακόμα πιθανότητα Grexit, απάντησε πως «δεν είναι ένα σενάριο πάνω στο οποίο δουλεύουμε αυτή τη στιγμή, αν και, θεωρητικά, είναι πάντα πιθανό». Τόσο ο κ. Ρέγκλινγκ όσο και ο κ. Γιουνκέρ έθεσαν ως προϋπόθεση συζητήσης για την εκταμίευση των δόσεων την ψήφιση των προαπαιτούμενων από τη νέα κυβέρνηση για την αξιολόγηση.

Η συζήτηση για τη δραχμή αναζωπυρώθηκε και από την πλευρά της ΛΑΕ, καθώς ο κ. Παν. Λαφαζάνης διακηρύσσει ανοιχτά πως η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα αποτελεί εναλλακτική πολιτική στα μνημόνια. Το βράδυ της Τετάρτης, ο κ. Λαπαβίτσας διοργάνωσε συζήτηση με θέμα «Η κρίση της ευρωζώνης και η Αριστερά» με τη συμμετοχή εκτός των άλλων και του Γερμανού οικονομολόγου Χάινερ Φλάσμπεκ. Και οι δυο τους έχουν δημοσιεύσει κοινή πρόταση για έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.

Σε μια παράλληλη συχνότητα, η κ. Ζωή Κωνταντοπούλου και ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης φέρονται να απεργάζονται ένα Plan B για την Ελλάδα και την Ευρώπη. «Θα δείτε ότι θα εκδοθεί τις επόμενες ώρες μια κοινή δήλωση με τον Ζαν Λικ Μελανσόν, τον Όσκαρ Λαφοντέν, τον Γιάνη Βαρουφάκη για το ποιο πρέπει να είναι το σχέδιο Β για την Ευρώπη. Θα κάνουμε κάτι πιο διευρυμένο» είπε η κ. Κωνσταντοπούλου σε τηλεοπτική της συνέντευξη.

Αλλά και ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος αφήνει χαραμάδα για τη σχετική συζήτηση. Σε σημερινή του συνέντευξη σημειώνει πως «δεν είναι αυτή η λύση, διότι δεν είναι καν η απάντηση στο σωστό ερώτημα (…). Δεν απορρίπτω τη συζήτηση και για το νόμισμα, αυτή όμως θα πρέπει να είναι μέρος της συζήτησης για τη στρατηγική της Αριστεράς».