Πολιτικη & Οικονομια

Είναι ο Τσίπρας το χαϊδεμένο παιδί του Σόιμπλε;

Το θέμα της εύνοιας των δανειστών θα αποτελέσει ένα από τα σημεία αντιπαράθεσης

Ευτύχης Παλλήκαρης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αν και η ΝΔ ανήκει στην οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος –εκεί δηλαδή που ανήκουν τα κόμματα της κ. Μέρκελ και του κ. Γιουνκέρ–, φαίνεται πως η «πατρότητα» της εύνοιας των δανειστών θα αποτελέσει ένα ακόμη πεδίο αναμέτρησης λαμπρόν…

Η αρχή έγινε με μια δήλωση –αναπάντεχη κατά πολλούς– του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, κ. Γιενς Σπαν: «Εάν ο Αλέξης Τσίπρας κερδίσει τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου έχει τη δυνατότητα να γίνει ένας πολύ ισχυρός μεταρρυθμιστής ηγέτης» δήλωσε στο Bloomberg ο εκ των στενών συνεργατών του κ. Σόιμπλε. Ανάλογου μήκους κύματος δηλώσεις έκανε και ο επίτροπος Οικονομικών της Κομισιόν κ. Μοσκοβισί.

Η εξέλιξη αυτή μόνο απαρατήρητη δεν πέρασε από τη ΝΔ. Ο πρόεδρος του κόμματος κ. Βαγγέλης Μειμαράκης επέλεξε το ίδιο πρακτορείο (Bloomberg), για να δηλώσει ότι «ο κ. Τσίπρας είναι το “χαϊδεμένο” παιδί, αφότου πήγε “κλαίγοντας” να ζητήσει διάσωση» και να προσθέσει: «Είναι άλλο να είσαι καλό παιδί και άλλο πρωθυπουργός». Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Μεϊμαράκης απαντά ευθέως στον κ. Σπαν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες κάνουν λάθος εάν θεωρούν ότι ο Τσίπρας αποτελεί την καλύτερη ελπίδα για να κρατηθεί ακέραιη η ευρωζώνη.

Από την άλλη, ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να επενδύει στη σχέση εμπιστοσύνης που έχει οικοδομήσει με την κ. Μέρκελ και τον κ. Ολάντ κατά την υπογραφή της τελευταίας συμφωνίας. Προσπαθεί μάλιστα να αξιοποιήσει τη σχέση αυτή μέσω του… χρέους. Ήδη στη Θεσσαλονίκη, παρουσίασε ως περίπου δεδομένη τη λύση για το ελληνικό χρέος, ενώ πληροφορίες επιμένουν ότι Βρυξέλλες, Βερολίνο και ΔΝΤ έχουν βρει κοινή φόρμουλα διευθέτησης του προβλήματος, που πάντως απέχει από την ουσιαστική αντιμετώπισή του, ενώ προϋπόθεση υλοποίησής της αποτελεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης αμέσως μετά τις εκλογές.

Είναι φανερό ότι στις μέρες που απομένουν, αλλά και τις τηλεοπτικές αναμετρήσεις, το θέμα της εύνοιας των δανειστών αλλά και της λύσης για το χρέος θα αποτελέσουν ένα από τα σημεία αντιπαράθεσης όχι μόνο ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ αλλά επίσης και με τα μικρότερα κόμματα, ιδιαίτερα τη ΛΑΕ αλλά και το Ποτάμι, που καραδοκούν…