Πολιτικη & Οικονομια

Μπαλτάς: Είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε το μνημόνιο

Ο κόσμος «είναι πολύ πιο ώριμος απ’ ό,τι παλιότερα»

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Την εκτίμησή του πως τα ρεαλιστικά αντισταθμιστικά μέτρα που θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα πείσουν τον κόσμο, που «είναι πολύ πιο ώριμος απ’ ό,τι παλιότερα», εξέφρασε ο Αριστείδης Μπαλτάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο περιθώριο της πρώτης ημέρας των εργασιών της Πανελλαδικής Σύσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αν αυτά τα εμπεδώσουμε και τα αναπτύξουμε σωστά, νομίζω και ο κόσμος θα πειστεί», τόνισε ο πρώην υπουργός και μέλος της Επιτροπής Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αριστείδης Μπαλτάς υποστηρίζει πως ο κόσμος «αυθόρμητα καταλαβαίνει ότι η δική μας διακυβέρνηση υπόσχεται ότι θα κάνει το παν για να μην πληγούν περαιτέρω οι πιο αδύνατοι, να βοηθηθούν οι αδύνατοι».

Παράλληλα σημειώνει πως καθημερινά περνάει αυξάνεται η συσπείρωση και η ενότητα ΣΥΡΙΖΑ «αδιόρατα, λίγο-λίγο».

«Κάποιοι σύντροφοι, που δεν το έχουν καταλάβει ακόμα», επισημαίνει, «θα το καταλάβουν, είμαι σχεδόν βέβαιος, και σε επίπεδο κόσμου θα γίνεται όλο και πιο καθαρό».

Ταυτόχρονα, σημειώνει ότι οι εργασίες της Πανελλαδικής Σύσκεψης που ολοκληρώνονται σήμερα, «είναι η αρχή για να μπει ένα τέλος» στη συζήτηση που αφορά στα εσωκομματικά προβλήματα των προηγούμενων ημερών.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Αριστείδη Μπαλτά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

Ερ: Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες, τα χαρακτηριστικά του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ που διαμορφώνεται;

Απ: «Η συζήτηση για το πρόγραμμα έχει σε αυτή τη φάση μια δυσκολία, διότι πρέπει να περιλάβει αφενός την ιστορία του πώς φτάσαμε ως εδώ και, αφετέρου, την ίδια στιγμή -και πιο θετικά γιατί απευθυνόμαστε σε όλη την ελληνική κοινωνία-, τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις από εδώ και πέρα. Ως προς το πρώτο κομμάτι προσπαθήσαμε να συγκροτήσουμε ένα είδος «αφηγήματος», από τις 25 Ιανουαρίου που πήραμε την κυβέρνηση μέχρι σήμερα, προσπαθώντας να αναδείξουμε τους σταθμούς και κυρίως το δημοψήφισμα για τη σημασία του. Ως προς το δεύτερο κομμάτι, με βάση και την εμπειρία από τα υπουργεία και την προγραμματική βάση στρατηγικά που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ ανέκαθεν, να εντοπίσουμε τους τομείς πάνω στους οποίους μπορούμε να έχουμε θετική παρέμβαση. Ως προς αυτό, να διακρίνουμε το εξής, ότι υπάρχει το μνημόνιο και είμαστε υποχρεωμένοι να το εφαρμόσουμε, δεν κάνουμε πίσω σε αυτή τη δέσμευση προς τους εταίρους, αλλά το ίδιο το μνημόνιο έχει κάποια χαρακτηριστικά, μεγαλύτερες ελαστικότητες και δυνατότητες ευελιξίας, που σκοπεύουμε να εκμεταλλευτούμε. Κι από εκεί και πέρα, εκτός των δεσμεύσεων, υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πεδίο δυνατότητας παρέμβασης που δεν είναι συναρτημένες με τη δημοσιονομική κατάσταση και τη δημοσιονομική προσαρμογή, που αλλάζουν τις σχέσεις των ανθρώπων, φτιάχνουν εικόνες ελπίδας πραγματοποιήσιμες εδώ και τώρα, μεγάλες τομές στη διοίκηση σε ολόκληρο το κράτος, ζητήματα που αφορούν το κοινωνικό κράτος, όπως παιδεία και υγεία, όπου εκεί όντως μπορούμε να παρέμβουμε πολύ εποικοδομητικά».

Ερ: Το παράλληλο πρόγραμμα που εκπονεί ο ΣΥΡΙΖΑ θα λειτουργήσει ως προμετωπίδα του κόμματος σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση; Θα πείσει τον κόσμο;

Απ: «Πιστεύω ότι θα πείσει τον κόσμο, γιατί ο κόσμος είναι πολύ πιο ώριμος σε σχέση με παλιότερα. Έχει περάσει πολλά. Πέρασε από τη δοκιμασία του δημοψηφίσματος και βγήκε ένας σιωπηλός ηρωισμός του κόσμου αυτού ο οποίος κατάλαβε πολύ καλά τι του λέγαμε όταν προκηρύξαμε το δημοψήφισμα, ότι δεν είναι “ευρώ ή δραχμή” αλλά είναι για ισχυρότερη διαπραγματευτική δύναμη, ότι η συμφωνία που τελικά επιτεύχθηκε όντως ήταν καλύτερη από το τελεσίγραφο που μας έδωσαν, και για πολλούς λόγους. Αυτό ο κόσμος σιγά- σιγά το καταλαβαίνει και αυθόρμητα καταλαβαίνει ότι η δική μας διακυβέρνηση υπόσχεται ότι θα κάνει το παν για να μην πληγούν περαιτέρω οι πιο αδύνατοι, να βοηθηθούν οι αδύνατοι».

Ερ: Άρα, ο κόσμος είναι έτοιμος να πιστέψει σε ρεαλιστικά αντισταθμιστικά μέτρα…

Απ: Σε ρεαλιστικά, χωρίς υποσχέσεις που δεν μπορούν να υλοποιηθούν, πράγματα που είναι στηριγμένα και στην εμπειρία μας αυτούς τους επτά μήνες και βλέποντας τα κενά που λείπουν ακόμα σε σχέση με αυτά που θα μπορούσαμε να υλοποιήσουμε, καταλαβαίνοντας καλύτερα τους συσχετισμούς και εντός του κράτους, γιατί είναι αλλιώς να το βλέπεις ζώντας το και αλλιώς να έχεις μια γενική εικόνα πριν. Όλα αυτά ο κόσμος σιγά- σιγά τα έχει καταλάβει νομίζω. Αν αυτά τα εμπεδώσουμε και τα αναπτύξουμε σωστά, νομίζω και ο κόσμος θα πειστεί.

Ερ: Ενόψει των εκλογών εκτιμάτε ότι θα αυξηθεί η συσπείρωση και η ενότητα του κόμματος;

Απ: «Νομίζω ότι κάθε μέρα που περνάει, αυξάνεται η συσπείρωση και η ενότητα, αδιόρατα, λίγο- λίγο. Κάποιοι σύντροφοι, που δεν το έχουν καταλάβει ακόμα, θα το καταλάβουν, είμαι σχεδόν βέβαιος, και σε επίπεδο κόσμου θα γίνεται όλο και πιο καθαρό ότι η συσπείρωση αυξάνεται».

-Ερ: Είναι η διήμερη πανελλαδική σύσκεψη η αρχή για να μπει ένα τέλος στην εσωκομματική συζήτηση, στα προβλήματα των προηγούμενων ημερών;

Απ: «Το λέτε πολύ καλά, «είναι η αρχή για να μπει ένα τέλος». Δηλαδή είναι μια πρώτη αρχή, το κλίμα εδώ είναι πάρα πολύ καλό, τα μηνύματα που έρχονται, συζητώντας με συντρόφους από άλλες περιοχές, είναι ότι υπάρχει αυτή η διαδικασία επανασυσπείρωσης πλατιά και άρα είναι αρχή για να μπει ένα τέλος. Πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι, πρέπει να είμαστε σε μια λογική κατανόησης αυτών που ακόμα έχουν ερωτήματα, προβλήματα, και συντροφικά και φιλικά, καταλαβαίνοντας ο ένας τον άλλον, να το κάνουμε πιο δυναμικό αυτό το πρώτο ξεκίνημα».

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Φώτης Πλέγας Γ.