Πολιτικη & Οικονομια

Τι θα γίνει με την καθαίρεση της Κωνσταντοπούλου;

Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα, κυρίες και κύριοι της Βουλής

2642-204777.JPG
Δημήτρης Φύσσας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
105774-209961.jpg

Σ' ελάχιστες μέρες η Βουλή διαλύεται και προκηρύσσονται και επίσημα οι εκλογές. Αλλά υπάρχει μια αναγκαία πράξη που πρέπει να κάνει πριν διαλυθεί: να καθαιρέσει την πρόεδρό της.

Η θητεία αυτή είχε αρχίσει ακριβώς με την εκλογή της κ Κωνσταντοπούλου στην προεδρία κι αρμόζει να τελειώσει αντίστροφα. Αφού η κ. πρόεδρος αποδείχτηκε η χειρότερη στη θέση της από τη μεταπολίτευση και μετά, είναι στοιχειώδης πράξη αυτοκριτικής για τα κόμματα που την ψήφισαν να την καθαιρέσουν. ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Νέα Δημοκρατία, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξεπλύνουν το λάθος τους.

Δε θα είναι εκδίκηση, θα είναι πράξη απόδοσης δικαιοσύνης απέναντι στο χειρότερη πρόεδρο των τελευταίων δεκαετιών. Δε συζητάμε για σύγκριση με αξιομνημόνευτα πρόσωπα όπως ο Τσαλδάρης ή η Μπενάκη. Η σύγκριση ακόμα και με τον Αλευρά ή έστω με τον Κακλαμάνη και πάλι είναι συντριπτική εναντίον της. Περισσότερα εδώ, συμπληρώνοντας ότι:

• η κ. πρόεδρος αποχαλινώθηκε από τότε που ο πρωθυπουργός παραιτήθηκε και μπήκαμε, ουσιαστικά, σε προεκλογική περίοδο (με την υπολογίσιμη βοήθεια, για να είμαστε δίκαιοι, του κ. Μεϊμαράκη και του κ. Λαφαζάνη)

• οι 40.000 ή 50.000 πολίτες που υπογράψανε το αίτημα της μομφής εναντίον της είναι πρωτοφανές γεγονός, που το πολιτικό σύστημα δε θα έπρεπε ν΄ αγνοήσει.

Όσα τερτίπια κι αν κάνει η κ. πρόεδρος, αν η πλειοψηφία θέλει να συγκληθεί η ολομέλεια, μπορεί να γίνει. Αν η πλειοψηφία θέλει να καταθέσει την πολυθρύλητη πρόταση μομφής μπορεί να το γίνει. Κι αν η πλειοψηφία θέλει να ψηφίσει την καθαίρεση, κι αυτό μπορεί να γίνει.

Μάλιστα , πρέπει να γίνει. Δεν «ξεπλένεται» αλλιώς το λάθος τόσων κομμάτων, κυβερνητικών και αντιπολιτευόμενων. Καλά: Χρυσή Αυγή, ΛΑΕ δεν πρόκειται να ψηφίσουν τη μομφή, ενώ το ΚΚΕ και οι ΑΝΕΛ παίζονται. Από την άλλη, ΣΥΡΙΖΑ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ θα την ψηφίσουν. Η Νέα Δημοκρατία, της οποίας ο πρόεδρος ως εντολοδόχος πρωθυπουργός έκανε αστεία παιχνιδάκια με την κ. πρόεδρο πριν λίγες μέρες, να δούμε τι θα κάνει - ένα κόμμα που λίγο καιρό πριν «έβραζε» κατά της κ. προέδρου.

Μένει το θέμα της καθυστέρησης των εκλογών. Αν το θέμα έρθει στη Βουλή, είναι βέβαιο ότι κ. Κωνσταντοπούλου θα κάνει έτσι κι αλλιώς το σόου της- ας το κάνει, θα είναι το τελευταίο της ως προέδρου.

Αλλά αξίζει να καθυστερήσουν μισή ή μια μέρα (ή και ολόκληρη βδομάδα) οι εκλογές, με σκοπό να μην τελειώσει η κ. Κωνσταντοπούλου τη θητεία της ως πρόεδρος. Εκτός όλων των άλλων, θα είναι και μια προεκλογική πράξη, που θα δείξει κάτι για το προς τα πού πάνε τις εκλογές του Σεπτέμβρη.

Θα δείξει, επίσης, ότι η προεδρία της Βουλής δεν μπορεί να είναι προσωπικό ταμπούρι του πολιτικού που εκλέγεται στο συγκεκριμένο θώκο. Διαφορετικά, η ίδια θα περάσει στην Ιστορία ως πρόεδρος και όχι ως καθαιρεμένη πρόεδρος της σύντομης αυτής Βουλής. Θα κατέβει με την τρέχουσα ιδιότητά της στις εκλογές. Αυτό θέλουν οι μέχρι τώρα αγανακτισμένοι εναντίον της;

Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα, κυρίες και κύριοι της Βουλής.


d.fyssas@gmail.com

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.