Πολιτικη & Οικονομια

Σταϊκούρας vs κυβέρνηση για τις τράπεζες

Οι αιτιάσεις και η πρότασή του

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στοιχεία για το πώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ χειροτέρεψε δραματικά την κατάσταση κατά το 1ο εξάμηνο του 2015 στις τράπεζες, παρουσίασε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Χρήστος Σταϊκούρας σήμερα Δευτέρα πρωί.

Λεπτομερέστερα, ο πρώην υπουργός αναφέρει, μεταξύ άλλων:

• «Οι συνολικές καταθέσεις και τα repos των πιστωτικών ιδρυμάτων, από το Δεκέμβριο του 2014, μειώθηκαν περίπου κατά 50 δισ. ευρώ, ή κατά περίπου 25% επί του συνόλου τους»

• Τώρα η χρηματοδότηση των τραπεζών γίνεται μέσω του ELA και διαμορφώνεται περίπου στα 87 δισ. ευρώ, ενώ στο τέλος του 2014 ήταν μηδέν

• Η συνολική χρηματοδότηση μέσω του ευρωσυστήματος διαμορφώνεται περίπου στα 127 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας για πρώτη φορά το συνολικό ύψος των πάσης φύσεως καταθέσεων

• «Η ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών επιδεινώθηκε, καθώς αυξήθηκαν ραγδαία τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, εξαιτίας της μεγάλης της επιστροφής στην ύφεση και της κουλτούρας μη πληρωμών που καλλιεργούσε επί μακρόν η κυβέρνηση»

• Όπως τα «κατάφερε» η κυβέρνηση, είναι πάλι αναγκαία πολύ γρήγορα μια καινούργια «ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε ν΄ αρθούν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί και ν΄ αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη καταθετών και επενδυτών».