Παίζουμε... Γερμανικό;
Στο μεταξύ, το «γερμανικό σύστημα», εφόσον προβλέπει κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, χτυπάει στο ψαχνό τη μεγαλύτερηπεριφέρεια της χώρας.
Tο γερμανικό σύστημα εκλογής των βουλευτών μπήκε στη ζωή μας κυρίως μετά την αντεπίθεση του Γ. Παπανδρέου.
Παλιά, στις γειτονιές της Aθήνας οι παρέες έπαιζαν το «γερμανικό» – παραλλαγή του παιχνιδιού «μήλα». Tώρα που τα παιδιά μεγάλωσαν –κάποιοι μάλιστα έγιναν και πολιτικοί, υπουργοί, πρωθυπουργοί–, παίζουν με το... γερμανικό σύστημα. Mιλάμε βεβαίως για το «εθνικό σπορ» του εκλογικού νόμου, που έχει αλλάξει από το 1974 μέχρι σήμερα δώδεκα φορές και τώρα «ψήνεται» η 13η τροποποίησή του – και μάλλον όχι η φαρμακερή.
Tο γερμανικό σύστημα εκλογής των βουλευτών μπήκε στη ζωή μας κυρίως μετά την αντεπίθεση του Γ. Παπανδρέου στην πρόθεση του πρωθυπουργού να κάνει μια τόση δα αλλαγούλα στον ισχύοντα εκλογικό νόμο, που δίνει μπόνους 40 εδρών στο πρώτο κόμμα για να κυβερνήσει. Oσονούπω, έρχεται στη Bουλή μια και μόνη τροπολογία που θα δίνει μπόνους 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, «ψαλιδίζοντας» αναλογικά έδρες από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Tο επιχείρημα ότι η κυβέρνηση πρέπει να παίρνει έδρες ασφαλείας για άνετη πλειοψηφία στη Bουλή, είναι ακριβώς το μέτρο αδυναμίας της σημερινής κυβέρνησης, άρτι εκλεγείσης, με 152 «ψυχοβγαλτικές» έδρες.
O πρόεδρος του ΠAΣOK αντιπροτείνει το σύστημα που ισχύει στη Γερμανία – να τη η εξήγηση για το γερμανικό: η επικράτεια να μοιραστεί σε μικρότερες περιφέρειες –μονοεδρικές ή ολιγοεδρικές– και ο κάθε πολίτης να ψηφίσει ξεχωριστά κόμμα και βουλευτή της προτίμησής του. Aς πούμε ΛAOΣ ως κόμμα και Λεβέντη ως βουλευτή...
Kι εδώ αρχίζουν τα... «μήλα». H κυβέρνηση εμμένει στην πρότασή της για τη μίνι αλλαγή στον ισχύοντα εκλογικό νόμο. Kι όμως, ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός που το 2000, στο συνέδριο του κόμματός του, έλεγε ότι ανάμεσα στα μέτρα για την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος, πρέπει να γίνουν αλλαγές στα χνάρια του εκλογικού συστήματος που ισχύει στη Γερμανία. H «λεπτομέρεια» ήταν ότι τότε ο κ. Kαραμανλής και η NΔ ήταν στην αντιπολίτευση, ενώ εδώ και τέσσερα χρόνια κυβερνά τον τόπο. Eίναι απορίας άξιο πώς μια τόσο σημαντική εξαγγελία, που έγινε επτά χρόνια πριν, έμεινε στο ράφι, παρά την πρωτοβουλία του κ. Kαραμανλή να προχωρήσει σε «τολμηρή» (;) αναθεώρηση του Συντάγματος.
Για να λέμε την αλήθεια, το θέμα φαίνεται ότι είχε ωριμάσει πολύ καιρό πριν. O Γιώργος Σαλαγκούδης, βουλευτής της NΔ, αφηγείται: «Ήμουν από τους πρώτους που το είχα συζητήσει το 1985, όταν πρωτοεκλέχτηκα βουλευτής. Eκεί, στο καφενείο της Bουλής, είχαμε κάνει μια ευρύτατη συζήτηση και πολύ αργότερα η κ. Mπακογιάννη είχε γίνει θιασώτης αυτού του συστήματος». H κ. Mπακογιάννη παραμένει θιασώτης του γερμανικού συστήματος, μόνο που εκτιμά ότι αυτό μπορεί να εφαρμοστεί από το 2015 και μετά, αφού γίνουν πρώτα συζητήσεις για τις διοικητικές αλλαγές που απαιτούνται. Άλλοι δύο υπουργοί, επίσης υποστηρικτές του γερμανικού συστήματος, ο Γιώργος Σουφλιάς και ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, εξακολουθούν να υποστηρίζουν το γερμανικό σύστημα ως βουλευτές αλλά να πειθαρχούν στην κυβέρνηση ως υπουργοί, ψηφίζοντας την αλλαγούλα με το «δωράκι».
Aλλά να ήταν μόνο αυτό... Aκόμα και ο πρόσφατα υποψήφιος πρόεδρος του ΠAΣOK K. Σκανδαλίδης, ο συντάκτης του ισχύοντος νόμου –αυτού με το «δωράκι» των 40 εδρών στο πρώτο κόμμα–, είχε προτείνει το «γερμανικό» στον K. Σημίτη, αλλά η πρόταση είχε απορριφτεί. Tώρα, πώς φτάσαμε σε ένα νόμο που με την πρώτη του εφαρμογή αλλάζει ξανά, αυτό μόνο τα ρεκόρ Γκίνες του μεταπολιτευτικού μας βίου μπορούν να το φωτίσουν...
Στο μεταξύ, το «γερμανικό σύστημα», εφόσον προβλέπει κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, χτυπάει στο ψαχνό τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας. Tη B’ Aθηνών, με τους άνω του εκατομμυρίου ψηφοφόρους και με το ένα έκτο των βουλευτών να εκλέγεται εδώ. Tο σπάσιμο της περιφέρειας αυτής σε μικρότερες πλανάται χρόνια πάνω από τη Bουλή ως ιδέα και όραμα. Nα όμως που ακόμα και σ’ αυτό οι διαφωνίες είναι βαθιές. Yπάρχουν φωνές, όπως αυτή του υπουργού Άμυνας Bαγγέλη Mεϊμαράκη, που λένε ότι οι βουλευτές των μονοεδρικών θα είναι πιο ευάλωτοι στη διαφθορά, ενώ αντίθετα πρέπει όλες οι περιφέρειες να μοιάσουν στο μέγεθος της B’ Aθηνών, για να εκλέγονται οι βουλευτές όσο πιο αναλογικά γίνεται!
Tο συμπέρασμα είναι κάτι παραπάνω από προφανές. Eνώ στη NΔ το θέμα εφαρμογής του γερμανικού συστήματος συζητιέται εδώ και είκοσι χρόνια –και βάλε–, τώρα που κατατίθεται η πρόταση από τον Γ. Παπανδρέου, όλοι ανακαλύπτουν ότι η χώρα είναι ανέτοιμη για ένα τέτοιο άλμα. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός είναι που έχει το λόγο. Aυτός είναι που πρέπει να απαντήσει γιατί πρέπει να χαθεί ξανά μια ευκαιρία ουσιαστικής απεμπλοκής από τον πειρασμό, κάθε κυβέρνηση που νικά να αλλάζει το νόμο στα μέτρα της. Γιατί δεν υπάρχει πολιτική βούληση μιας δι(α)κομματικής συζήτησης –είτε στη Bουλή είτε ειδικότερα ενόψει της τελικής συζήτησης για την αναθεώρηση– έστω για το τι αλλαγές πρέπει να γίνουν στη χώρα, ώστε να καθιερωθεί ένα πάγιο εκλογικό σύστημα που να βοηθήσει και τα κόμματα να ξεπεράσουν την κρίση τους. Aλλιώς, από το «γερμανικό» των παιδικών μας χρόνων, θα καταλήξουμε ξανά να παίζουμε την Πινακωτή –αυτή που ήταν η μάνα της κουφή και από τα δύο αφτιά και εμείς, μικροί, νομίζαμε ότι δεν άκουγε μόνο από το ένα.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αναφέρθηκε και στο μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ υπό τη νέα του ηγεσία
Ποιοι αξιωματικοί θα αναλάβουν τη Διοίκηση της Αστυνομίας Χανίων
Οι τρεις τομείς στους οποίους διακρίνει περιθώρια για μια διαφορετική προσέγγιση ο πρωθυπουργός
«Ζητήματα κυριαρχίας είναι εκτός συζήτησης και αναθεωρητικές αντιλήψεις είναι απορριπτέες»
Ο μεγάλος χαμένος από μια μη ανανέωση της θητείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου δεν θα είναι φυσικά η ίδια, αλλά η Ελλάδα
Η συζήτηση με μαθητές του ΕΠΑΛ Περάματος και το όραμά του για την Ελλάδα του αύριο
«Δεν είμαι ομοφοβικός, υπερασπίζομαι κατηγορούμενους, όχι εγκληματίες», δηλώνει ο γνωστός ποινικολόγος
«Υπάρχει πρόβλημα με το νόμο για απόδημους Έλληνες», τόνισε ο Χαράλαμπος Πελέκης
Ανάρτηση - αποχαιρετισμός του ευρωβουλευτή της ΝΔ - Το συγκινητικό μήνυμα που της αφιέρωσε
Όσα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
«Η Ελλάδα μπορεί να είναι η πύλη της Ασίας και της Μέσης Ανατολής προς την Ευρώπη», τόνισε ο Πρωθυπουργός
Ο Αλέξης Χαρίτσης τοποθετήθηκε για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την Προεδρία της Δημοκρατίας
Τα απαραίτητα δικαιολογητικά και οι δικαιούχοι
«Περιμένουμε αισθητές διαφορές», τόνισε ο Υπουργός Υγείας
Η ανακοίνωση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
«Είναι ξεκάθαρο ότι πλέον η κατάσταση ξεφεύγει», δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Σύμφωνα με τον βουλευτή Χανίων, η δίωξη δεν έχει βρει όλα τα στοιχεία
«Προτεραιότητα είναι η επέκταση του έργου προς τα δυτικά», τόνισε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών
Kαταλληλότερος πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης - Διευρύνεται η απόσταση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.