Πολιτικη & Οικονομια

Τρίτο μνημόνιο και φαρμακερό

Η εφαρμογή του θα επιχειρηθεί στις χειρότερες δυνατές συνθήκες

Γιώργος Κύρτσος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου υποσχόμενος να απαλλάξει το εκλογικό σώμα από το μνημόνιο και την πειθαρχία που το συνοδεύει και η κυβέρνηση Τσίπρα βρίσκεται τώρα στην τελική ευθεία της υπογραφής του τρίτου προγράμματος χρηματοδότησης της Ελλάδας, με το αναγκαίο συμπληρωματικό μνημόνιο. Σε διάστημα επτά μηνών ολοκληρώθηκε η μνημονιακή στροφή του κ. Τσίπρα και των βασικών συνεργατών του χωρίς όμως αυτό να λύνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το τρίτο, υπό διαμόρφωση, μνημόνιο θα είναι το χειρότερο και μπορεί να αποδειχθεί φαρμακερό από οικονομική και διεθνοπολιτική άποψη. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μάς έχουν ήδη δείξει κίτρινη κάρτα και είναι πιθανό να βρεθούμε εκτός Ευρωζώνης λόγω πρακτικής αδυναμίας εφαρμογής ενός εξαιρετικά προβληματικού μνημονίου.

Γενική κόπωση

Το νέο μνημόνιο θα εφαρμοστεί σε συνθήκες γενικευμένης οικονομικής και κοινωνικής κόπωσης. Σημαντικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας δεν αντέχει άλλο την εφαρμογή σκληρών έως ισοπεδωτικών μέτρων που από μόνα τους δεν οδηγούν πουθενά. Μετά τους πειραματισμούς του κ. Τσίπρα και τις αναζητήσεις του κ. Βαρουφάκη η οικονομία βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Το 2015 ξεκίνησε με προοπτική αύξησης του ΑΕΠ κατά 2,5% και βρισκόμαστε στο δεύτερο εξάμηνο με τους περισσότερους διεθνείς οργανισμούς και τους αναλυτές να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι θα σημειωθεί πτώση του ΑΕΠ κατά 2%-4%, η οποία θα συνεχιστεί με ρυθμό 2% και το 2016.

Η κοινωνία κουρασμένη έως αγανακτισμένη, ο παραγωγικός ιδιωτικός τομέας της οικονομίας εξουθενωμένος, να τα βασικά στοιχεία της διαφαινόμενης κυβερνητικής αποτυχίας.

Διχασμένος ΣΥΡΙΖΑ

Οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις δεν έφτασαν στην τελική προσπάθεια εξαιτίας των διαφορών στο εσωτερικό τους. Να θυμίσουμε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά ανέβαλε επί ένα εξάμηνο την αξιολόγηση του προγράμματος, με αποτέλεσμα να σταματήσει η χρηματοδότηση της Ελλάδας, σε μια προσπάθεια να διαχειριστεί τις αντιρρήσεις των βουλευτών και των στελεχών της ΝΔ, οι οποίοι πρόβαλαν τις λεγόμενες κόκκινες γραμμές. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι ήδη στα σπίτια τους γιατί αντί να δώσουν τη μάχη για τη γρήγορη έξοδο από το μνημόνιο μέσω της εφαρμογής των συμφωνηθέντων προσπάθησαν να κερδίσουν χρόνο παίζοντας τελικά το παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ.

Η διαφορά είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα ενότητας στο ξεκίνημα μιας μεγάλης και δύσκολης προσπάθειας. Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας έχει χάσει τον έλεγχο της πλειοψηφίας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλεται ανοιχτά από τη Νεολαία του κόμματος και βρίσκεται συνεχώς αντιμέτωπος με την Αριστερή Πλατφόρμα που τείνει να μετατραπεί από κομματική φράξια σε αυτόνομο κόμμα.

Σαν να μην έφταναν αυτά, τα ηγετικά στελέχη και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται διαρκώς χωρισμένοι σε αντίπαλα στρατόπεδα για θέματα μεγάλου δημόσιου ενδιαφέροντος. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα των περιφερειακών αεροδρομίων τα οποία έχουν ιδιωτικοποιηθεί αλλά δεκάδες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δίνουν μάχη στη Βουλή για να ματαιώσουν μια ιδιωτικοποίηση που θα ενισχύσει τα δημόσια οικονομικά και την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού.

Στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί μετατρέπονται σε σύνθετα πολιτικά ζητήματα τα αυτονόητα, όπως οι επαφές των εκπροσώπων των Ευρωπαίων εταίρων και των πιστωτών με κυβερνητικά στελέχη, ο χώρος στον οποίο θα συνεδριάζουν ή η ψήφιση των μέτρων που αν θεωρηθούν προαπαιτούμενα θα πρέπει να γίνει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου και αν όχι, μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Έχουμε λοιπόν υφεσιακά μέτρα που εφαρμόζονται σε μία οικονομία που έχει ήδη επιστρέψει σε φάση ύφεσης και νέα μέτρα σκληρής λιτότητας –πολλαπλάσια εκείνων που συμπεριελάμβανε το πολυσυζητημένο email Χαρδούβελη- σε βάρος επαγγελματικών και κοινωνικών στρωμάτων που έχουν φτάσει στα όρια της αντοχής τους. Ο πολιτικός διχασμός του ΣΥΡΙΖΑ καθιστά πρακτικά αδύνατη την αποτελεσματική εφαρμογή του πιο δύσκολου μνημονίου και τη δημιουργία κλίματος οικονομικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης ώστε να εκδηλωθούν γρήγορα επενδυτικές πρωτοβουλίες που θα αντισταθμίσουν την ύφεση. Όλα δείχνουν ότι το τρίτο μνημόνιο θα είναι και το φαρμακερό!