Πολιτικη & Οικονομια

Η κυβέρνηση δεν θέλει ούτε μπορεί

Εξαιρετικά μεγάλες οι πιθανότητες για Grexit

Γιώργος Κύρτσος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ηκυβέρνηση Τσίπρα προσυπέγραψε, έστω την τελευταία στιγμή, το πολιτικό πλαίσιο για τη διαπραγμάτευση που θα οδηγήσει στη διάρκεια των επόμενων μηνών στο τρίτο πρόγραμμα χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας και στο τρίτο μνημόνιο. Θεωρητικά, έχουμε ήδη σωθεί εφόσον αποτρέψαμε την άμεση κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας και μπορέσαμε να συνεννοηθούμε με τους Ευρωπαίους εταίρους και τους πιστωτές. Στην πραγματικότητα τίποτα δεν έχει κριθεί και το μεγαλύτερο πρόβλημα στην ολοκλήρωση της διάσωσης της ελληνικής οικονομίας είναι η κυβέρνηση Τσίπρα.

Με το πιστόλι στον κρόταφο

Οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις κρατούσαν απόσταση από την πολιτική που εφάρμοζαν σε μια προσπάθεια να περιορίσουν το πολιτικό και εκλογικό κόστος. Η αντιφατική συμπεριφορά τους είχε θεωρηθεί από τους Ευρωπαίους εταίρους σαν ένας από τους βασικούς παράγοντες που οδήγησαν σε αποτυχία τα δύο προηγούμενα προγράμματα χρηματοδότησης και αναδιάρθρωσης της οικονομίας.

Στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι η Ελλάδα απέτυχε εκεί που επέτυχαν οι Ιρλανδία και η Πορτογαλία επειδή οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις δεν πήραν μέρος στην επεξεργασία της οικονομικής πολιτικής, δεν την προσάρμοσαν στις ιδιαίτερες ανάγκες της εθνικής οικονομίας και της κοινωνίας και στη συνέχεια εμφανίστηκαν αντίθετες με την πολιτική που εφαρμόστηκε επικαλούμενες το εθνικό συμφέρον και τα δικαιώματα των πολιτών.

Με το τρίτο μνημόνιο, που θα φέρει την υπογραφή Τσίπρα, ο πολιτικός παραλογισμός έχει σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όχι μόνο κρατάει αποστάσεις από το πλαίσιο πολιτικής που δέχτηκε αλλά υποστηρίζει ότι έπεσε θύμα εκβιασμού των πιστωτών, ενός ευρωπαϊκού πραξικοπήματος σε βάρος της θέλησης του ελληνικού λαού όπως αυτή εκφράστηκε με το δημοψήφισμα και πως τελικά υποχρεώθηκε να υπογράψει «με το πιστόλι στον κρόταφο». Την αρνητική εικόνα συμπληρώνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει ότι δεν πιστεύει στα μέτρα που πρόκειται να εφαρμόσει η κυβέρνησή του.

Από τη στιγμή που όλα τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν την αντίθεσή τους στην πολιτική που πρόκειται να εφαρμόσουν, οι πιθανότητες επιτυχίας του υπό επεξεργασία τρίτου προγράμματος-μνημονίου περιορίζονται στο ελάχιστο.

Εικόνα διάλυσης

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το τρίτο πρόγραμμα-μνημόνιο είναι πιο δύσκολο και πιο δυσάρεστο από τα προηγούμενα. Μετά από μία πενταετία μνημονιακής αστοχίας έχει εξαντληθεί η οικονομική και κοινωνική αντοχή εκατομμυρίων συμπολιτών μας. Η οικονομική κατάσταση είναι σήμερα πολύ χειρότερη απ’ ό,τι ήταν πριν 12 μήνες, οπότε ξεκίνησε η μεγάλη πολιτική επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο τη διενέργεια πρόωρων βουλευτικών εκλογών προκειμένου να ματαιωθεί η λήψη μέτρων 2-2,5 δισ. ευρώ που θα μας έβγαζαν οριστικά από το μνημόνιο. Ο παραγωγικός ιδιωτικός τομέας της οικονομίας, στον οποίο πρέπει να στηριχθεί η σταθεροποίηση και η ανάκαμψή της, περνάει μεγάλη κρίση, ενώ οι Ευρωπαίοι εταίροι και οι πιστωτές μας έχουν ήδη δείξει την κίτρινη κάρτα και έχουν προετοιμάσει το έδαφος για ενδεχόμενο Grexit.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις, οι οποίες καλούνται να διαχειριστούν την κρίση που επιδείνωσαν με τα λάθη και τις παραλείψεις τους, έχουν πολύ περιορισμένο μεταρρυθμιστικό δυναμικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ κυριαρχείται από τους παλιούς λαϊκιστές του ΠΑΣΟΚ και οι ΑΝΕΛ εκφράζουν τους αμετανόητους λαϊκιστές της ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα και η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζουν ανοιχτά τις κυβερνητικές επιλογές. Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ μετράει ήδη σημαντικές απώλειες, ενώ ο πολυσυζητημένος κυβερνητικός ανασχηματισμός ανέδειξε την έλλειψη σοβαρών στελεχών, ικανών να αντιμετωπίσουν άμεσα και αποτελεσματικά τα μεγάλα προβλήματα.

Και να ήθελαν να εφαρμόσουν το υπό επεξεργασία τρίτο πρόγραμμα-μνημόνιο τα κυβερνητικά στελέχη δεν είναι σε θέση να το κάνουν. Σε αυτή τη φάση υπερασπίζονται τις καρέκλες τους, τις ευκολίες και τα τυχερά της εξουσίας, χωρίς να μπορούν να συμβάλουν στην οργάνωση της αναγκαίας επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας και της αποτροπής του διαφαινόμενου Grexit, το οποίο οι περισσότεροι αναλυτές προσδιορίζουν χρονικά για το 2016.