- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Υποτιμήσαμε τον αντίπαλο, λένε τώρα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ
Λάθος εκτιμήσεις για τους συσχετισμούς δυνάμεων
Δραματικές αναταράξεις αλλά και «αιρετικές» εκτιμήσεις για το τι πήγε στραβά προκαλούν νέα ταραχή στο ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα και από την παραμονή της προκήρυξης του δημοψηφίσματος, είδαν το φως της δημοσιότητας εκτιμήσεις για λάθος αφετηρία στην εκτίμηση του συσχετισμού δυνάμεων που έκανε το Μαξίμου.
Η τελευταία παρέμβαση του αρθρογράφου της «Αυγής» κ. Θανάση Καρτερού είναι ενδεικτική των προβληματισμών που αναπτύσσονται. «Προφανώς πολλά ήταν τα ψέματα που είπαμε ως εδώ, στον εαυτό μας εννοώ. Γιατί κάθε συμβιβασμός μπορεί να εξαρτάται από την ευελιξία, την πείρα, την αποφασιστικότητα εκείνων που διαπραγματεύονται. Εξαρτάται όμως κυρίως από ένα πράγμα και δεν χρειάζεται να έχεις διαβάσει τον Αριστερισμό για να το ξέρεις: από το συσχετισμό των δυνάμεων. Κι εμείς, δυστυχώς, υπερτιμήσαμε τη δημοκρατία, και τη δύναμη του δίκιου αν θέλετε, και υποτιμήσαμε την ευρωκρατία και τη δύναμη του χρήματος, αν θέλετε».
Σε ανύποπτο χρόνο, συγκεκριμένα ένα 24ωρο πριν από την εξαγγελία του δημοψηφίσματος από τον κ. Τσίπρα, ο γενικός γραμματέας συντονισμού της κυβέρνησης κ. Χριστόφορος Βερναρδάκης σε ανάρτησή του στο facebook συμμεριζόταν την εκτίμηση ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ υπερτίμησε τις εξελίξεις, οι οποίες μπορούσαν να πυροδοτηθούν μετά την εκλογή του τον περασμένο Ιανουάριο. Η γραμμή άμυνας του ευρωπαϊκού συστήματος ήταν πολύ πιο ισχυρή απ’ ό,τι –κακώς!– νόμιζε. Το ιστορικό timing δεν ήταν με το μέρος της Ελλάδας και της κυβέρνησής της. Ταυτόχρονα υποτίμησε τους πραγματικούς συσχετισμούς δύναμης. Η λογική της «ανάθεσης» από τους ψηφοφόρους στην Αριστερά λειτούργησε, όπως πολλοί προβλέψαμε, αρνητικά. Επιπλέον ο κόσμος πίστεψε ότι μια απλή εναλλαγή στην εξουσία θα άλλαζε τα πάντα».
Η λαθεμένη εκτίμηση των συσχετισμών, ωστόσο, φαίνεται ότι επικράτησε και κατά το δημοψήφισμα. Η ομολογία του πρώην υπουργού Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη ότι το βράδυ του δημοψηφίσματος, όταν μετέβη στο Μαξίμου, διαπίστωσε μια ατμόσφαιρα ήττας (λίγο αργότερα υπέβαλε την παραίτησή του) έρχεται να ενισχύσει ορισμένες εκτιμήσεις ότι το «όχι» ήταν μια απροσδόκητη εξέλιξη για την κυβέρνηση. Μάλιστα «δένει» και η εκτίμηση του διενούς φήμης οικονομολόγου κ. Τζέιμς Γκάλμπρέιθ ότι «ο Αλέξης Τσίπρας ρίσκαρε πολύ. Όταν προκήρυξε το δημοψήφισμα ήταν πεπεισμένος ότι θα το έχανε και ότι η ψήφος θα επικύρωνε την πτώση της κυβέρνησης. Αντιθέτως, η λαϊκή ετυμηγορία του πρόσφερε μεγάλη στήριξη, αλλά και την υποχρέωση να διαπραγματευθεί με πολύ σταθερό τρόπο. Αυτήν την στιγμή, για τον ίδιο, ο μόνος μεγάλος κίνδυνος θα ήταν να υπογράψει μια συμφωνία που δεν μπορούν να δεχθούν ούτε το κόμμα του, ούτε ο ελληνικός λαός».
Αυτά τις παραμονές της δραματικής συνόδου κορυφής με την κατάληξη του οδυνηρού συμβιβασμού. Συνεπώς, τόσο στο εσωτερικό μέτωπο όσο και στο διεθνές, οι βασικές εκτιμήσεις για τους συσχετισμούς δυνάμεων στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε την αντιπολιτευτική του τακτική αλλά και την κυβερνητική στρατηγική αμφισβητούνται πλέον δημόσια εκ των έσω.