Πολιτικη & Οικονομια

Μιχάλης Μοδινός

Θρασύτατοι Επαίτες

A.V. Guest
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Παρακολουθούμε την τελευταία πράξη του χρονικού ενός προαναγγελθέντος θανάτου. Ένα απίθανο θίασο δυτικόφοβων εθνικιστών που ενίοτε αυτοαποκαλούνται αριστεροί να επαιτούν καθυβρίζοντας και απειλώντας την Ευρώπη με καταστροφή. Έκθαμβοι τους βλέπουμε να εγκαλούν τους εταίρους για την απλοχεριά τους (χάρη στην οποία επιβιώσαμε την τελευταία τουλάχιστον 6ετία), αποδίδοντας την πτώχευση σε εξωτερικούς παράγοντες, αρνούμενοι τις ευθύνες μιας διεφθαρμένης και κατατονικής κοινωνίας, υπερασπιζόμενοι φανατικά τα προνόμια των εντός των τειχών, αδιαφορώντας για ανέργους και αναξιοπαθούντες υπέρ των καθαγιασμένων συνδικάτων του Δημοσίου, ακυρώνοντας κάθε παραγωγική επένδυση και προάγοντας την αυτόματη έξοδο από την χώρα των κεφαλαίων που απλόχερα μας παρείχε ως προχτές η ΕΚΤ και οι λοιποί Θεσμοί. Τόση αδιαβασιά, ναρκισσισμό, αμορφωσιά και κακεντρέχεια δεν θα περίμενε κανείς από ανθρώπους που σε κάποια φάση της ζωής τους μπορεί να τους διαβάσαμε με ευχαρίστηση ή και να συμπορευτήκαμε σε κοινούς αγώνες.

Ας ανασκουμπωθούμε. Ας ψηφίσουμε ΝΑΙ στο στρεβλό αυτό δημοψήφισμα, με την αχνή τώρα πια ελπίδα πως οι Ευρωπαίοι θα το εκλάβουν ως δείκτη ότι ερχόμαστε επιτέλους στα συγκαλά μας. Ας πούμε ένα ευχαριστώ στον Ντράγκι, τη Μέρκελ, τον μέσο Σλοβάκο ή Λιθουανό φορολογούμενο των 150 ευρώ και τους λοιπούς εταίρους για όσα ορθά πρότειναν (και ουδέποτε εφαρμόσαμε). Ας δουλέψουμε παραγωγικά σε μια χώρα που δεν παράγει πια τίποτα. Ας δεσμευτούμε ότι θα επιστρέψουμε μέχρι τελευταίας δεκάρας τα χρέη μας, όπως μας έμαθαν οι πατεράδες μας. Ας πάψουμε να αυτοθυματοποιούμαστε παίζοντας τους τζιχαντιστές της Ευρώπης, τώρα που οι βόμβες σκάσανε στα χέρια μας -όπως ακριβώς στου Ξηρού. Και κυρίως, ας αποδείξουμε ότι επιθυμούμε σεμνά να παραμείνουμε στην Ευρώπη διατηρώντας το δικαίωμά μας στην συναπόφαση και την δημιουργική κριτική. Στο κάτω κάτω, εδώ που φτάσαμε, εμείς επαιτούμε, ενώ η Ευρώπη –αν οριστικά της αδειάσουμε τη γωνιά- θα βγει ισχυρότερη.

Σύντροφοι Ευρωπαίοι, ζητώ ταπεινά συγγνώμην εκ μέρους των συμπολιτών μου, των επονομαζομένων και «κακομαθημένα παιδιά της Ιστορίας». Πιστέψτε το, Ελλάδα δεν είναι αποκλειστικά αυτό που βλέπετε στα Eurogroups.

*Ο Μιχάλης Μοδινός είναι συγγραφέας