Πολιτικη & Οικονομια

Τσίπρας: «Δεν είμαι πρωθυπουργός παντός καιρού»

Αν προτείνουν μία βιώσιμη λύση και στο «και πέντε» θα είμαστε εδώ

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης παραχώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ΕΡΤ το βράδυ της Δευτέρας. «Οι Έλληνες και Ελληνίδες θα επιβιώσουν και χωρίς πρόγραμμα», υποστήριξε ο Πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι το κυρίαρχο στοιχείο στις εξελίξεις είναι η σφραγίδα του ελληνικού λαού. Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του το Eurogroup για την απόφαση του Σαββάτου και για την παρέμβασή του ώστε να μην είναι ομαλή η διενέργεια του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου στην Ελλάδα. Ξεκαθάρισε ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμα της λαϊκής ετυμηγορίας υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι πρωθυπουργός παντός καιρού.

«Μεθαύριο ο ήλιος θα βγει από την ανατολή, οξυγόνο θα έχουμε για να αναπνέουμε», τόνισε και εξήγησε ότι οι τράπεζες έκλεισαν γιατί αποφάσισαν κάποιοι να μην δώσουν παράταση, θέλοντας να αποτρέψουν τον ελληνικό λαό από το να αποφασίσει.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «δεν θα ενταφιάσουμε τη δημοκρατία επειδή λήγει ένα πρόγραμμα» και τόνισε ότι με νηφαλιότητα και ψυχραιμία θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση και ο λαός τις απειλές.

Αναφερόμενος στους θεσμούς ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι λειτούργησαν με προτάσεις - τελεσίγραφα και ότι δείχνουν «αμήχανοι και μπερδεμένοι». Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί έναν φαύλο κύκλο, ενώ εκτίμησε ότι το δημοψήφισμα θα σημάνει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με αυξημένη διαπραγματευτική δύναμη. «Διεκδικούμε τη ρύθμιση του χρέους και ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα», συμπλήρωσε και, σχολιάζοντας την επιχειρηματολογία των κ. Γιούνκερ και της κ. Μέρκελ, τόνισε ότι δεν μπορούν να σταθούν πουθενά. «Ίσως να εξέλαβαν ως αδυναμία την προσπάθειά μας να υπάρξει λύση» συμπλήρωσε και κατηγόρησε τους εταίρους ότι δεν είχαν στόχο να γεφυρωθούν οι διαφορές.

Κίνδυνος Grexit

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό οι εταίροι δεν θέλουν την Ελλάδα εκτός ευρώ, να «σβήσουν την ελπίδα για τον τερματισμό της αποτυχημένης λιτότητας». Απέναντι σε αυτό, συμπλήρωσε, πρέπει να απαντήσει ο ελληνικός λαός. «Τα τελεσίγραφα ενίοτε επιστρέφονται, και αυτό γίνεται με μεγαλύτερη δύναμη όταν τα στέλνει πίσω ένας ολόκληρος λαός», είπε χαρακτηριστικά. Σε ό,τι αφορά στην πρόταση της Ελλάδας και γιατί αυτή απορρίφθηκε, εκτίμησε ότι ο ιστορικός του μέλλοντος δεν θα κατανοεί γιατί δεν έγινε δεκτή, ενώ καταλόγισε στους δανειστές ότι επέμεναν σε μέτρα ιδεολογικού προσανατολισμού. «Οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν την κατάρρευση της Ευρωζώνης, αλλά την κατάρρευση της ελπίδας», είπε και τους κατηγόρησε ότι θέλουν να μειώσουν το πολιτικό κεφάλαιο της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να διαλύσει την Ευρωζώνη ξεκαθάρισε και υπογράμμισε ότι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιβιώσει ο ελληνικός λαός».

«Όχι» στην πρόταση των θεσμών

Ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τον ελληνικό λαό να απορρίψει την πρόταση των δανειστών, διότι, όπως είπε, δεν δίνει λύση για την έξοδο της χώρας από την ύφεση . Το «όχι», τόνισε, σημαίνει ουσιαστικότερη διαπραγμάτευση. Υπογράμμισε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πάλεψε για μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία, αλλά δεν τα κατάφερε, ενώ επανέλαβε αρκετές φορές ότι δόθηκε τελεσίγραφο 48 ωρών και επέρριψε ευθύνες στο Eurogroup για τη διακοπή των διαπραγματεύσεων.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι ο στόχος των Ευρωπαίων ήταν να φθάσουμε απολύτως στο μνημόνιο. «Κάποια στιγμή το παιχνίδι πρέπει να τελειώσει» είπε και τόνισε ότι βασικό στοιχείο πρέπει να είναι η ειλικρίνεια. «Οι Ευρωπαίοι δεν πήγαν σε άλλο κείμενο, απλά κατέθεσαν το ίδιο κείμενο με μοναδική αλλαγή το ΦΠΑ στα ξενοδοχεία», εξήγησε.

Σχολιάζοντας τις προτάσεις της Ευρώπης, τις χαρακτήρισε «προτάσεις ΔΝΤ». Παράλληλα, εξήγησε ότι είχε ενημερώσει την κ. Μέρκελ και τον κ. Ολάντ ότι η πρόταση των θεσμών δεν ήταν βιώσιμη και τους αποκάλυψε ότι δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί την πρόταση. «Τους ενημέρωσα το βράδυ της Παρασκευής ότι θα προβώ σε δημοψήφισμα», κατέληξε.  «Ούτε η κ. Μέρκελ, ούτε ο κ. Ολάντ απάντησαν αρνητικά στο δημοψήφισμα και στο αίτημα παράτασης», διευκρίνισε ο Πρωθυπουργός και επεσήμανε ότι θεωρούσε αυτονόητη την έγκριση του αιτήματος για παράταση.

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η πρόταση της κυβέρνησης υπάρχει στο τραπέζι. «Η Ελλάδα δεν έφυγε από τις διαπραγματεύσεις, το Eurogroup τις διέκοψε μονομερώς» σημείωσε, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι εάν οι εταίροι κάνουν υποχωρήσεις στην Ελλάδα, οι λαοί θα πιέσουν τις κυβερνήσεις τους κάνουν ό,τι και εμείς. Ερωτηθείς για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «εάν ο λαός θέλει να συνεχίσει τη λιτότητα, τότε θα σεβαστούμε αυτή την επιλογή, αλλά δεν θα την υπηρετήσουμε εμείς», ενώ χαρακτήρισε τη δυσκολία των ημερών πρόσκαιρη και την ψυχραιμία του κόσμου παραδειγματική. «Η επιλογή να μην δοθεί παράταση στην Ελλάδα συνιστά παρέμβαση στην απόφαση του ελληνικού λαού» επανέλαβε αναφερόμενος στους εταίρους.

Τράπεζες και δόση στο ΔΝΤ

Όσον αφορά στις κλειστές τράπεζες, ο Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι θα ανοίξουν μόλις αποκατασταθεί η ρευστότητα από την ΕΚΤ. Παράλληλα καθησύχασε τους συνταξιούχους και, απευθυνόμενος σε εκείνους, είπε ότι οι συντάξεις θα κοπούν μόνο εάν κάνουμε πίσω. «Μόνο εάν μας δώσουν μία βιώσιμη συμφωνία, θα πληρώσουμε το ΔΝΤ» ξεκαθάρισε και αναγνώρισε ότι περίμενε πως η στάση των Ευρωπαίων ηγετών θα ήταν διαφορετική. «Ανέμενα ότι οι Ευρωπαίοι θα είχαν υποχωρήσει» παραδέχθηκε και πρόσθεσε ότι το ίδιο περιμένει και τώρα, με την κυβέρνηση, όπως είπε, να βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Αν μας προτείνουν μία βιώσιμη λύση και στο «και πέντε», εμείς θα είμαστε εδώ σημείωσε ο κ. Τσίπρα και δήλωσε ανοιχτός σε διάλογο με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Στην ερώτηση τι φοβάται περισσότερο ο κ. Τσίπρας απάντησε το φόβο και υπογράμμισε πως «εάν νικήσουμε τον φόβο, δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε». 

Δείτε εδώ τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού: 

Η ελληνική πλευρά πάλεψε και έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να υπάρξει συμφωνία, τόνισε ο πρωθυπουργός

Posted by ΕΡΤ Α.Ε. on Monday, 29 June 2015