- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Την ώρα που η χώρα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και οι πύλες της κολάσεως του GREXIT έχουν ανοίξει, η Κυβέρνηση εμφανίζεται μικρή, μοιραία και άβουλη να προτάξει το εθνικό συμφέρον, έναντι του κομματικού και προκηρύσσει Δημοψήφισμα, καλώντας τον ελληνικό λαό να τοποθετηθεί μέσα σε μόλις μια βδομάδα, επικαλούμενη μια πρόταση που έχει αποσυρθεί ήδη από τους ευρωπαικούς θεσμούς.
Οι δήθεν τιμητές του πολιτεύματος και της δημοκρατίας κυβερνητικοί εταίροι ενεργούν πραξικοπηματικά. Το Σύνταγμα προβλέπει στο άρθρο 44 2 για το δημοψήφισμα: «Δημοψήφισμα προκηρύσσεται από τον ΠτΔ με διάταγμα και για Ψηφισμένα Νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά, εφόσον αυτό αποφασιστεί από τα τρία πέμπτα του συνόλου των Βουλευτών, ύστερα από πρόταση των δύο πέμπτων του συνόλου και όπως ορίζουν ο κανονισμός της Βουλής και νόμος για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής (…) ».
Η ανάγνωση του Συντάγματος γεννά μια σειρά από εύλογα ερωτήματα σε κάθε σκεπτόμενο πολίτη:
1) Ποιο ακριβώς είναι το Ψηφισμένο Νομοσχέδιο που αφορά στο Δημοψήφισμα και πότε οι έλληνες πολίτες θα το έχουν στα χέρια τους για να αποφασίσουν;
2) Αν ένα Νομοσχέδιο που αφορά ξεκάθαρα τη φορολογία και τη δημοσιονομική διαχείριση της χώρας με την συνδρομή των εταίρων μας δεν είναι δημοσιονομικού χαρακτήρα, τότε τι είναι. Τα άρθρα 78 – 80 του Συντάγματος περιγράφουν σαφώς τι είναι δημοσιονομικό.
Ο Αναστάσης Πεπονής τόνισε για το ζήτημα των Δημοψηφισμάτων κατά τη συνεδρίαση της Συνταγματικής Επιτροπής της ΣΤ’ Αναθεωρητικής Βουλής, της 26.11.1985: «Βέβαια εξαιρούμε τις περιπτώσεις Νομοσχεδίων δημοσιονομικού χαρακτήρα, στα οποία θεωρούνται βέβαια υπαγόμενα και τα φορολογικά, διότι εκεί υπάρχει ο κίνδυνος να έχουμε αίτημα για δημοψήφισμα, σε μέτρα, τα οποία είναι αναγκαία, αλλά εξ ορισμού αντιδημοκρατικά και θα μπορούσε να υποστηριχτεί ότι ο λαός καλούμενος δεν θα ψηφίσει ποτέ υπέρ της καταβολής φόρων».
3) Εάν η Κυβέρνηση θεωρεί ότι το ερώτημα του Δημοψηφίσματος αφορά «σοβαρό κοινωνικό ζήτημα», οφείλει να μας πει ξεκάθαρα ποιο είναι το κοινωνικό ζήτημα: αποφασίζουμε για το Ναι ή Όχι στην Ευρώπη;
Οδεύουμε σε ένα Δημοψήφισμα σαφώς αντισυνταγματικό και καλούμαστε να απαντήσουμε σε ένα συγκεκαλυμμένο ερώτημα. Πριν το Δημοψήφισμα οι πολίτες οφείλουν για λόγους πολιτικής εντιμότητας να εκλάβουν το ερώτημα του ως Ναι ή Όχι στην Ευρώπη και μετά το Δημοψήφισμα το πολιτικό σύστημα οφείλει να το προσβάλει όσον αφορά την συνταγματικότητα του στους αρμόδιους δικαστικούς φορείς. Η Κυβέρνηση θα τιμωρηθεί για την αντιδημοκρατική και πολιτικά ανέντιμη συμπεριφορά της με το Ναι των πολιτών την επόμενη Κυριακή και οι αντιδημοκράτες πολιτικοί της για τις αστικές ή και ποινικές ευθύνες τους για την σκόπιμη παραπλάνηση των πολιτών.