- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
3 σενάρια με φόντο την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες
Gr-accident εσωτερικού φοβάται ο πρωθυπουργός
Σενάρια «ατυχήματος» στο εσωτερικό της χώρας, στην περίπτωση επίτευξης της συμφωνίας με τους δανειστές και επικύρωσής της στη Βουλή συζητήθηκαν εκτενώς κατά τις χτεσινές συσκέψεις του πρωθυπουργού με τους υπουργούς του στο Μαξίμου. Η κωδικοποίησή τους παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς μπορεί να κρίνει τα προσεχή 24ωρα τόσο την κυβρενητική συνοχή όσο και το ενδεχόμενο προσφυγής σε πρόωρες εκλογές.
Σενάριο 1: η απώλεια της δεδηλωμένης
Είναι η περίπτωση να μη συγκεντρώσει η ψήφιση της συμφωνίας στη Βουλή τους ελάχιστους 151 βουλευτές, από αυτούς που απαρτίζουν την κυβερνητική πλειοψηφία. Τόσο ο κ. Παππάς όσο και ο κ. Φλαμπουράρης –οι δύο υπουργοί Επικρατείας δηλαδή που βρίσκονται στο πλευρό του πρωθυπουργού– ξεκαθάρισαν ότι, αν δεν υπάρξει αυτή η πλειοψηφία, τότε θα πάμε σε εκλογές. Ο κ. Παππάς μάλιστα ξεκαθάρισε ότι ο «Αλ. Τσίπρας δεν θα γίνει Παπαδήμος», δεν πρόκειται δηλαδή να ηγηθεί άλλου πλειοψηφικού κυβερνητικου σχήματος, με την αποχώρηση π.χ. των ΑΝΕΛ και τη συνεργασία με το Ποτάμι. Το ατύχημα λόγω έλλειψης της «δεδηλωμένης» θα υφίσταται ακόμα και αν περάσει η συμφωνία στη Βουλή με τις ψήφους άλλων κομμάτων όπως το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ ή και της ΝΔ ή μερίδας βουλευτών του κόμματος. Ήδη πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύνουν ή απειλούν να καταψηφίσουν τη συμφωνία, ανάμεσά τους ο Κ. Λαπαβίτσας, ο Γ.Μιχελογιαννάκης, ο Αλ. Μητρόπουλος αλλά και βουλευτές που επηρεάζονται από μικρότερες συνιστώσες όπως ο Δ.Κοδέλλας και η Ελ. Σωτηρίου. Ωστόσο, το «βαρόμετρο» για το σενάριο αυτό είναι η κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝ.ΕΛ. Καθώς και η τελική στάση της «Αριστερής Πλατφόρμας». Όλα δείχνουν ότι ο κ.Καμμένος έχει διαβεβαιώσει τον πρωθυπουργό ότι θα τον στηρίξει για τη συμφωνία παρά τις διαφωνίες που εκδηλώνει δημόσια. Όσο για τον Π.Λαφαζάνη και τους βουλευτές της Πλατφόρμας, επιμένει το σενάριο που λέει ότι θα διαφωνήσουν στα όργανα αλλά αν μειοψηφίσουν, θα στηρίξουν τη συμφωνία στη Βουλη για να μην είναι «αυτοί που θα ρίξουν την πρώτη αριστερή κυβέρνηση στον τόπο».
Σενάριο 2: ο «παράγοντας» Ζωή Κωνσταντοπούλου
Η αυτόνομη πολιτική ατζέντα που υιοθετεί εδώ και καιρό η Πρόεδρος της Βουλής έχει θορυβήσει πολύ τον Αλ. Τσίπρα. Το Μαξίμου γνωρίζει πως η κ.Κωνσταντοπούλου θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις διαδικασίες ψήφισης της συμφωνίας στη Βουλή αλλά και προώθησης των σχετικών νομοσχεδίων που θα ακολουθήσουν. ΟΙ «γέφυρες» για μια συνεννόηση ώστε να αποφευχθεί η εμπλοκή στο Κοινοβούλιο άρχισαν από την περασμένη εβδομάδα, με την επίσκεψη του κ. Ν. Κωνσταντόπουλου στο Μαξίμου και την παρουσία του πρωθυπουργού στην παρουσίαση του πορίσματος για το «επαχθές χρέος», με την επιτροπή αλήθειας που σύστησε η κ. Κωντσταντοπούλου. Ωστόσο, είναι θέμα ωρών να φανεί αν οι διαβουλεύσεις που συνεχίζονται θα φέρουν το επιθυμητό για τον πρωθυπουργό αποτέλεσμα.
Σενάριο 3: η σαθρή κυβέρνηση
Ακόμα και αν περάσει η συμφωνία –εφόσον επιτευχθεί– από τις Συμπληγάδες της Βουλής, το ερώτημα αν μπορεί η κυβέρνηση με τη σημερινή της σύνθεση να την υλοποιήσει παραμένει και το ενδεχόμενο ενός ριζικού ανασχηματισμού προβάλλει εξαιρετικά πιθανό. Πολλοί προεξοφλούν την αλλαγή στο οικονομικό επιτελείο με την απομάκρυνση του νυν υπουργού Οικονομικών κ.Βαφουφάκη που βρίσκεται έτσι ή αλλιώς σε τροχιά απόκλισης από τονΑλ. Τσίπρα εδώ και καιρό. Γρίφος είναι και η στάση των υπουργών της Αριστερής Πλατφόρμας καθώς λέγεται πως αν τελικά η συμφωνία επικυρωθεί από τη Βουλή, αυτοί θα παραιτηθούν την επομένη. Σε κάθε περίπτωση η αναδόμηση του κυβερνητικού σχήματος από πιο πρόθυμα στελέχη να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα με τους Θεσμούς –ακούγεται για παράδειγμα το όνομα του Δημ. Παπαδημούλη–, μπορεί να προκύψει είτε από επιλογή του Μαξίμου είτε εξ ανάγκης.
Όλα αυτά –μεμονωμένα ή σε συνδυασμό– μπορεί να μην αναιρούν ή και να επιτάσσουν την επιλογή του πρωθυπουργού για προσφυγή στις κάλπες, έτσι ώστε και η «κακή συμφωνία» να έχει τη λαΪκή επιδοκιμασία και οι αντιρρήσεις να παρακαμφθούν από την κάλπη. Κι αυτό παρά τις επίσημες διακηρύξεις του κ. Τσίπρα –ή και τις διαβεβαιώσεις που μαθαίνουμε ότι δίνει στους δανειστές– ότι δεν υπάρχει σενάριο πρόωρων εκλογών ή δημοψηφίσματος. Σε ένα τέτοιο ρευστό πολιτικό τοπίο, οι κατηγορηματικές διαψεύσεις ας μην λαμβάνονται υπόψη τοις μετρητοίς.