Κοινωνια

Κακοκαιρία: Σε ποιες περιοχές θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία

Χιόνια στη Βόρεια Ελλάδα

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κακοκαιρία: Σε ποιες περιοχές θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία - Χιόνια στη Βόρεια Ελλάδα

Η κακοκαιρία πλήττει τη Βόρεια Ελλάδα. Χιόνια έχουν πέσει σε Φλώρινα, Σέρρες, Θεσσαλονίκη, αλλά και νοτιότερα στο Πήλιο. Έτσι, πολλά σχολεία θα παραμείνουν κλειστά. 

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων και της χιονόπτωσης, που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας τα σχολεία στην Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) Φλώρινας θα παραμείνουν κλειστά. Η απόφαση ισχύει για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ, ενώ οι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά. Οι δημοτικές αρχές προχώρησαν στην παραπάνω απόφαση για να διαφυλάξουν την ασφάλεια των μαθητών και του εκπαιδευτικού προσωπικού.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο οδικό δίκτυο, χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο σε όλη τη δυτική Μακεδονία, ενώ η κίνηση των οχημάτων στην Εγνατία οδό και στους καθέτους άξονες, Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή και Κοζάνη-Φλώρινα γίνεται χωρίς προβλήματα. Εκχιονιστικά μηχανήματα της περιφέρειας από χθες τη νύχτα κινούνται σε όλο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο για να μην υπάρξουν προβλήματα.

Στη Φλώρινα το ύψος του χιονιού το βράδυ της Κυριακής έφτασε τα 7 εκατοστά μέσα στην πόλη και η θερμοκρασία σημείωσε απότομη πτώση. Επιπλέον, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία σε Πρέσπες και Αμύνταιο, ύστερα από σχετικές αποφάσεις των δημάρχων, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή.

Επίσης, με απόφαση του Δημάρχου Νίκου Γουρνή, το Νηπιαγωγείο, το Δημοτικό Σχολείο και το Γυμνάσιο Γυμνού θα παραμείνουν κλειστά σήμερα Δευτέρα 7 Απριλίου. Αιτία είναι η προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες που αναμένεται να επικρατήσουν, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις. Το Γυμνό, επίσημη ονομασία «Γυμνόν», είναι ημιορεινή κωμόπολη του Δήμου Ερέτριας, στους πρόποδες του ευβοϊκού Όλυμπου και σε υψόμετρο 135 μέτρων.

Κλειστά θα παραμείνουν και τα σχολεία στον Δήμο Μύκης στην Ξάνθη όπου χιονίζει από το απόγευμα της Κυριακής.

Χιονόπτωση σημειώθηκε και στη Θεσσαλονίκη όπου από τα μεσάνυχτα της Κυριακής άρχισε να χιονίζει σε Χορτιάτη, Ασβεστοχώρι, Πανόραμα, Φίλυρο, Πεύκα, Συκιές, Μετέωρα, Ωραιόκαστρο, Μελισσοχώρι, Λαγυνά. Στον Χορτιάτη μάλιστα η χιονόπτωση συνεχίζεται το πρωί της Δευτέρας με τα εκχιονιστικά να δουλεύουν ασταμάτητα ρίχνοντας συνεχώς αλάτι και προσπαθώντας να κρατήσουν ανοικτούς τους δρόμους της περιοχής με τους κατοίκους να μιλούν για εικόνες Ιανουαρίου μέσα στον Απρίλη.

Μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων πραγματοποιείται η κυκλοφορία των οχημάτων στον επαρχιακό δρόμο Σιδηροκάστρου- Καρυδοχωρίου του Δήμου Σιντικής, του νομού Σερρών. Όπως ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Σιντικής, Γιώργος Τάτσιος το σχολικό λεωφορείο του ΚΤΕΛ δεν θα μεταφέρει σήμερα μαθητές από το Αχλαδοχώρι. Η χιονόπτωση στο Καρυδοχώρι, το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 640 μέτρων, ξεκίνησε τις πρώτες βραδινές ώρες και διήρκησε μέχρι και τα ξημερώματα, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ. Παράλληλα, ο Δήμος ανακοίνωσε, ότι για λόγους ασφαλείας, λόγω της χιονόπτωσης -σήμερα Δευτέρα 7 Απριλίου 2025- δεν θα λειτουργήσουν οι σχολικές μονάδες στο Άγκιστρο και στο Αχλαδοχώρι. Μετά από επικοινωνία με το ΚΤΕΛ δεν θα εκτελεστούν τα δρομολόγια των σχολικών λεωφορείων προς αυτές τις περιοχές. Γίνεται ενημέρωση στις σχολικές μονάδες που φοιτούν μαθητές από τις προαναφερθείσες περιοχές για την δικαιολόγηση των απουσιών. Το ύψος του χιονιού έφτασε στους 10 πόντους, με το θερμόμετρο να δείχνει τους -5 βαθμούς κελσίου.