Κοινωνια

Τροχαία δυστυχήματα που συγκλόνισαν: Ατιμωρησία και ανευθυνότητα οδηγούν σε καθημερινά δράματα

Το φονικό δυστύχημα στα Χανιά, η παράσυρση της Έμμας και το τροχαίο του Αδαμάντιου Μαντή

Διονύσης Κουμαριώτης
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Τροχαία δυστυχήματα που συγκλόνισαν: Ατιμωρησία και ανευθυνότητα οδηγούν σε καθημερινά δράματα - Το φονικό δυστύχημα στα Χανιά, η παράσυρση της Έμμας και το τροχαίο του Αδαμάντιου Μαντή

«Στην οδήγηση πάντα να έχεις μάτι, πόδι και αυτί», «πήγαινε αργά, για να φτάσεις γρήγορα». Αυτές είναι μόνο δύο από τις εκφράσεις που λένε οι γονείς στα παιδιά τους - «νέους» οδηγούς, για να τα βάλουν αμέσως στο «κλίμα» του δρόμου. Να έχεις όλες τις αισθήσεις σου ενεργοποιημένες και ποτέ μην το παρακάνεις με το γκάζι, γιατί η ταχύτητα είναι γλυκιά. Και να που βρισκόμαστε εν έτη 2025, με την Ελλάδα να έχει μια θλιβερή πρωτιά στα ποσοστά οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ. Και το ένα τροχαίο δυστύχημα διαδέχεται το άλλο.

Η υπόθεση με το τροχαίο δυστύχημα στα Χανιά έχει συγκλονίσει τη χώρα. Μεθυσμένος οδηγός, χωρίς δίπλωμα, είπε να τρέξει με την Πόρσε του, χωρίς να τον νοιάζουν οι νόμοι και οι κανόνες οδικής συμπεριφοράς. Η υπόθεση αυτή όμως έχει και άλλο παρακλάδι. Η τροχαία σταμάτησε τον οδηγό, το όχημα ακινητοποιήθηκε και ελέγχθηκε. Ο οδηγός πάντως δεν συνελήφθη. Η τροχαία βεβαίωσε όλες τις παραβάσεις, και εκείνος συνέχισε κανονικά. Λίγο αργότερα «άγγιξε» τα 120 χλμ./την ώρα, πέρασε στο αντίθετο ρεύμα και σκότωσε τον 22χρονο Παναγιώτη.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε σαφή εντολή στην ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να απομακρύνει όλους τους αξιωματικούς από τις ηγετικές θέσεις της συγκεκριμένης αστυνομικής διεύθυνσης. 

Οδηγοί τρέχουν όχι απλώς πάνω από το όριο ταχύτητας αλλά, συχνά, στο όριο του τριπλασιασμού... και βάλε. Οδηγοί που δεν σκέφτονται και αψηφούν τις όποιες συνθήκες έχουν δημιουργηθεί. «Δεν έχω ανανεώσει το δίπλωμα;», ε ας πάρω το αμάξι να πάω εδώ λίγο πιο κάτω, δεν θα με δει κανείς. «Δεν έχω πιει πολύ, μπορώ να οδηγήσω», ας οδηγήσω να γυρίσω στο σπίτι μου, αφού μου το λέει ο πάντα «καθαρός» εαυτός μου.

Στην Ελλάδα, όπως και στην πλειονότητα των χωρών της Ε.Ε., υπολογίζεται πως περίπου το 23-25% των θανατηφόρων οδικών ατυχημάτων σχετίζονται με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

Πλημμελήματα και έντιμος πρότερος βίος συναινούν στην ατιμωρησία, ενώ οι μόνοι που τιμωρούνται στην τελική είναι τα θύματα και οι οικογένειές τους.

Περιπτώσεις που συγκλόνισαν στην άσφαλτο

Το τροχαίο με τρεις νεκρούς στην παλιά εθνική οδό Λάρισας-Βόλου

Σε μετατρέψιμη ποινή φυλάκισης πέντε ετών καταδίκασε το Τριμελές Εφετείο Λάρισας τον 26χρονο που παρέσυρε με την νταλίκα του έναν 20χρονο και δύο αδελφές, ηλικίας 21 και 18 ετών, στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, τον Ιούλιο του 2014.

Τα τρία παιδιά σκοτώθηκαν όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 20χρονος Φίλιππος Καπανιάρης, στο οποίο επέβαιναν και οι αδερφές Ιωάννα και Κατερίνα Κουτσιαρή, ενεπλάκη σε τροχαίο με φορτηγό που μετέφερε φρούτα. Η σύγκρουση ήταν πλαγιομετωπική, με αποτέλεσμα το Polo, στο οποίο επέβαιναν τα παιδιά, να παρασυρθεί από το φορτηγό προς τα πίσω, να περιστραφεί αριστερόστροφα και να καταλήξει σε παρακείμενο δρόμο δεξιά σε σχέση με την αρχική του πορεία.

Τα παιδιά επέστρεφαν στα σπίτια τους μετά από εκδήλωση της Μουσικής Σχολής στο Ριζόμυλο. Ήταν σε απόσταση μόλις 3 χιλιομέτρων και μερικών εκατοντάδων μέτρων από τα σπίτια τους.

Ο 26χρονος είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε φυλάκιση επτά ετών, δηλαδή του είχε επιβληθεί η ανώτατη ποινή για ανθρωποκτονίες από αμέλεια κατά συρροή, σύμφωνα με τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα, το 2019. Το Τριμελές Εφετείο Λάρισας έκρινε τελικά τον κατηγορούμενο οδηγό της νταλίκας ένοχο και τον καταδίκασε ομόφωνα. Το παράπονο των συγγενών είναι πως στο δικαστήριο ο οδηγός δεν έδειξε ίχνος μεταμέλειας και, όπως ανέφεραν, δεν άκουσαν ούτε μια συγγνώμη από τα χείλη του.

Το τροχαίο που συγκλόνισε την Κρήτη

Ήταν 17 Αυγούστου του 2017 όταν δύο φοιτητές απολάμβαναν την καλοκαιρινή τους βόλτα έξω από το Πολυτεχνείο Κρήτης, στα Κουνουπιδιανά Χανίων, με το σκυλάκι τους. Ένας οδηγός αποφάσισε, σε κατοικημένη περιοχή, με ανώτατο όριο ταχύτητας τα 40 χλμ./ώρα, να τρέξει με το αμάξι του. Όμως, για να ονομάζεται κάποιος οδηγός πρέπει να έχει δίπλωμα και στην περίπτωσή του δεν ίσχυε κάτι τέτοιο. Ανέπτυξε ταχύτητα 127 χλμ./ώρα, παρασύροντας τους δύο φοιτητές.

Η σύγκρουση ήταν τόσο σφοδρή που εκτόξευσε τον Γιάννη 70 μέτρα μακριά και τη Στέλλα 107 μέτρα μακριά από το σημείο της σύγκρουσης. Το ΙΧ τότε επιτάχυνε στα 170χλμ./ώρα, ώσπου τελικά «καρφώθηκε» σε σταθμευμένη μοτοσικλέτα.

Πριν από ένα χρόνο η «υπόθεση» τελεσιδίκησε στο Εφετείο Κρήτης. Το δικαστήριο επέβαλε στον κατηγορούμενο ποινή 6 ετών και 9 μηνών, εξαγοράσιμη. Ο δράστης, ελεύθερος από την πρώτη στιγμή, οφείλει να καταβάλει, σε δόσεις, συνολικά 25.515 ευρώ.

«Υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών και χωρίς δίπλωμα οδήγησης ο οδηγός

Ήταν 14 Οκτωβρίου του 2018 όταν 4 φίλοι αποφάσισαν να πάνε μια βραδινή βόλτα με το αυτοκίνητο στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, στο Νεοχώρι Αιτωλοακαρνανίας.

Κατηγορούμενος στο πρωτόδικο δικαστήριο, που έγινε στο Αγρίνιο, μετά το τροχαίο ατύχημα που προκλήθηκε, ήταν ο οδηγός του μοιραίου Ι.Χ. που έπεσε σε αρδευτικό αύλακα, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν και να πνιγούν οι δυο νέοι, ο Άκης και η Στεφανία.

Ο οδηγός και η κοπέλα που καθόταν ακριβώς πίσω του κατάφεραν να βγουν, αλλά δεν έγινε το ίδιο µε τον Άκη και τη Στέφη, για τους οποίους ήταν αργά.

Ο οδηγός του Ι.Χ., όπως αποδείχθηκε προανακριτικά, δεν είχε δίπλωμα οδήγησης, ενώ παράλληλα βρισκόταν υπό την επήρεια ουσιών – γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την άσκηση κακουργηματικής δίωξης σε βάρος του. Μετά από συνεχόμενες αναβολές τις δίκης, το θανατηφόρο τροχαίο στο Νεοχώρι εκδικάστηκε.

Ο κατηγορούμενος καταδικάστηκε σε 5 χρόνια και 5 μήνες φυλάκισης από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δίκη στιγματίστηκε από αρκετές εντάσεις μεταξύ των οικογενειών των δύο θυμάτων και της πλευράς του κατηγορούμενου, καθώς ο ίδιος και η υπεράσπισή του επέμειναν πως δεν ήταν υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών όταν οδηγούσε.

Το δικαστήριο επέβαλε την ποινή που αναφέρθηκε παραπάνω, αναγνωρίζοντάς του το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου, παρά το γεγονός ότι η πρόταση της Εισαγγελέως της έδρας ήταν η ενοχή χωρίς κανένα ελαφρυντικό. Η έφεσή του είχε αναστέλλουσα δύναμη και η υπόθεση αναμένεται να εκδικαστεί και σε δεύτερο βαθμό.

Πέντε χρόνια από το φρικτό τροχαίο δυστύχημα στη λεωφόρο Ποσειδώνος

Πέντε χρόνια έχουν περάσει από το φρικτό τροχαίο δυστύχημα στη λεωφόρο Ποσειδώνος, στο οποίο έχασε τη ζωή του ο 21 ετών διεθνής πολίστας Αδαμάντιος Μαντής, όταν έπεσε επάνω του ένα αυτοκίνητο που έτρεχε με υπερβολική ταχύτητα.

Πιο συγκεκριμένα, ήταν 3 Νοεμβρίου 2019, λίγα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα. Ο Αδαμάντιος Μαντής βγάζει αλάρμ, μετά από βλάβη, και σταματά στην αριστερή λωρίδα της λεωφόρου Ποσειδώνος. Βγαίνει από το αυτοκίνητο και ανεβαίνει στο πεζοδρόμιο. Διερχόμενο όχημα, με οδηγό έναν 57χρονο, με σπασμένα φρένα πέφτει πάνω στο σταματημένο ΙΧ.

Το αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστούν οι εμπλεκόμενοι στο τροχαίο.

«Ήταν τόσο σφοδρή η σύγκρουση για τον Αδαμάντιο... Τον έριξε στα κάγκελα και το παιδί έπαθε βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις», ανέφερε η μητέρα του πολίστα.

Ο Αδαμάντιος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και λίγες ώρες μετά έχασε τη ζωή του. Στο επίσημο πόρισμα της Τροχαίας Πειραιά αναφέρεται πως ο οδηγός έτρεχε με 104,62 χλμ. τη στιγμή που συνέβη το δυστύχημα, όταν το επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας στο σημείο είναι τα 40 χλμ.

Η ποινή που επιβλήθηκε στον οδηγό, τον Νοέμβριο του 2024, ήταν 30 μήνες με αναστολή. «Βγήκε στο φως αυτό που φωνάζω, ότι οοδηγός-δολοφόνος του γιου μου πήγαινε με υπερβολική ταχύτητα και δεν κοιτούσε μπροστά. Το ομολόγησε και ο ίδιος στο δικαστήριο, ότι επέλεξε να σώσει το δικό του τομάρι και να πέσει αφρενάριστος πάνω στα παιδιά», είχε δηλώσει η μητέρα του.

Η φονική παράσυρση της Έμμας στη Θεσσαλονίκη

Το νήμα της ζωής για την 21χρονη Έμμα κόπηκε το 2022 στη Θεσσαλονίκη, όταν η νεαρή φοιτήτρια παρασύρθηκε από ένα αυτοκίνητο που έτρεχε με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Η οικογένειά της, δείχνοντας μεγαλείο ψυχής, προχώρησε σε δωρεά των οργάνων της.

Αυτόπτης μάρτυρας της φονικής παράσυρσης της Έμμας περιέγραψε τις κινήσεις του αυτοκινήτου πριν τραυματίσει μοιραία τη νεαρή φοιτήτρια αλλά και τις στιγμές που ακολούθησαν πριν προλάβει ο 26χρονος να διαφύγει.

«Επέστρεφα σπίτι μου με ηλεκτρονικό πατίνι και καθώς κατέβαινα τη Δ. Γούναρη, άκουσα από μακριά ένα δυνατό θόρυβο αυτοκινήτου. Ακουγόταν ότι τρέχει με μεγάλη ταχύτητα, για αυτό και όταν έφτασα στην Εγνατία πάτησαν κατευθείαν φρένο γιατί φοβήθηκα. Το αυτοκίνητο φαινόταν κινούμενη απειλή». Όπως ισχυρίστηκε στην απολογία του ο 26χρονος οδηγός, δεν είδε την άτυχη κοπέλα. «Βγήκε απότομα, τρόμαξα κι έφυγα», υποστήριξε.

Ο οδηγός φαινόταν να μην έχει συνειδητοποιήσει τι είχε συμβεί. «Είχε χάσει εντελώς και τον έλεγχο του αυτοκινήτου. Σκεφτείτε ότι το αυτοκίνητο είχε πέσει πάνω σε παρκαρισμένα οχήματα και κάδους απορριμμάτων», λέει η αυτόπτης μάρτυρας και συνεχίζει σημειώνοντας ότι ο 26χρονος έκανε όπισθεν για να ξεφύγει. «Προφανώς δεν υπήρχαν εμπόδια και έκανε όπισθεν για να φύγει βιαστικός, πάντα χωρίς να κόβει ταχύτητα ή να σταματάει το αυτοκίνητο.

Την ενοχή του οδηγού χωρίς κανένα ελαφρυντικό αποφάσισε το δικαστήριο, υιοθετώντας την πρόταση της Εισαγγελέως, η οποία πρότεινε την ενοχή του για επικίνδυνη οδήγηση που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο, εγκατάλειψη τροχαίου ατυχήματος και οδήγηση χωρίς άδεια.

Ο ένας πήγαινε να εργαστεί και ο άλλος γυρνούσε από διασκέδαση

Το πρωί της Κυριακής 30 Ιουνίου 2019 ο Γιώργος, όπως κάθε πρωί ξεκίνησε με την μηχανή του από το χωριό του, τη Ράχη για να πάει στη εργασία του στην Άρτα. Φτάνοντας στην περιοχή Κωστακιούς, γύρω στις 7 το πρωί ένας μεθυσμένος οδηγός μπήκε στο αντίθετο ρεύμα και παρέσυρε τον νεαρό Γιώργο Κολιοκώτση. Ο δράστης επέστρεφε από νυχτερινή «διασκέδαση» οδηγώντας με την ποσότητα αλκοόλ στο αίμα 2.09 gr/L.

5 χρόνια μετά στις 16 Δεκεμβρίου 2024, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Άρτας καταδίκασε σε 24 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή τον μεθυσμένο οδηγό που παρέσυρε τον νεαρό ενώ του αφαιρέθηκε η άδεια οδήγησης για 6 μήνες.

Οι λόγοι που τα τροχαία δυστυχήματα ολοένα και αυξάνονται είναι αρκετοί. Ο καινούργιος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) και οι νέες αλλαγές που θα επιφέρει έχουν σα στόχο την οδική ασφάλεια και την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Φυσικά και μόνο αυτό δεν είναι η λύση, με τη δεδομένη έλειψη οδηγικής παιδείας και την αδιαφορία για τους άλλους που χρησιμοποιούν τους ίδιους δρόμους. Ας υπάρξει όμως μια αρχή για να ξεκινήσουν όλα, για να μη φεύγουν άδικα τόσες ζωές στην άσφαλτο..