- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Έμφυλη βία και αναπηρία: Μια αόρατη πραγματικότητα που αναδεικνύει η ΔΕΗ
Η κοινωνική έρευνα της ΔΕΗ σε συνεργασία με το Κέντρο ΔΙΟΤΙΜΑ
Εσύ πόσα γνωρίζεις για τα θύματα έμφυλης βίας με αναπηρία; Κάποιες φορές ίσως γνωρίζουμε περισσότερα από όσα λέμε ή καταγγέλλουμε. Κι αυτό, κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει.
Η ∆ιεθνής Ηµέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών, έχει οριστεί στις 25 Νοεμβρίου για να υπενθυμίζει σε όλους τη σημασία του αγώνα ενάντια σε κάθε μορφή έμφυλης βίας και της επικράτησης της ισότητας μεταξύ των φύλων. Αυτό εξάλλου αποτελεί ένα κοινωνικό πρόβλημα που πλήττει τόσο τις ίδιες τις γυναίκες και το περιβάλλον τους όσο και ολόκληρη την κοινωνία.
Η ΔΕΗ, ως αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας όλα αυτά τα χρόνια, γνωρίζει καλά πόσο σημαντικό είναι να προωθούνται αξίες όπως ο σεβασμός και η ισότητα. Για αυτό και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Έμφυλης Βίας και σε συνεργασία με το Κέντρο ΔΙΟΤΙΜΑ, πραγματοποιούν μια ευρείας κλίμακας πανελλήνια έρευνα μέσω της Focus Bari, της ηγετικής εταιρείας στον χώρο της έρευνας, με στόχο να αναδείξουν την αόρατη πραγματικότητα των γυναικών με κινητική και αισθητηριακή αναπηρία που έχουν υποστεί οποιαδήποτε μορφή βίας.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως περισσότερα από 2 στα 5 άτομα δηλώνουν ότι έχουν ακούσει για περιστατικά βίας απέναντι σε γυναίκες με αναπηρία. Έτσι, η ΔΕΗ, μέσα από τον πυλώνα εταιρικής υπευθυνότητας "ΔΕΗ Ενεργώ", δεσμεύεται να στηρίζει δράσεις που ενισχύουν την ευαισθητοποίηση και την κοινωνική συνοχή, συμβάλλοντας ενεργά στη δημιουργία ενός κόσμου απαλλαγμένου από οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης.
Πόσα πράγματα γνωρίζουμε σχετικά με την έμφυλη βία απέναντι στις γυναίκες με κινητική και αισθητηριακή ευαισθησία; Οι γυναίκες αυτές τείνουν να είναι πιο ευάλωτες σε καταστάσεις κακοποίησης καθώς και τα εμπόδια που καλούνται να αντιμετωπίσουν για να την καταγγείλουν είναι αρκετά.
Η φετινή πρωτοβουλία της ΔΕΗ εστιάζει στη δημιουργία ενός κύκλου προστασίας για τις γυναίκες αυτές αλλά και στην προσπάθεια για οικοδόμηση μιας κοινωνίας που ξέρει να σέβεται και να προσφέρει τη βοήθεια που χρειάζεται. Με σύνθημά της το #ΓνωρίζειςΚατιΚάνεΚάτι επιδιώκει την αφύπνιση του κόσμου γύρω από το ευαίσθητο αυτό ζήτημα.
Τα ευρήματα της έρευνας
Σύμφωνα με την έρευνα, οι γυναίκες με αναπηρία αντιμετωπίζουν μια διπλή διάκριση κακοποίησης, τόσο λόγο του φύλου όσο και λόγω της αναπηρίας τους. Η βία μπορεί να έχει διάφορες μορφές όπως σωματική, σεξουαλική, λεκτική, οικονομική ή συναισθηματική. Η περιορισμένη δυνατότητά τους για πρόσβαση σε δομές υποστήριξης και δικαιοσύνης είναι αυτή που τις καθιστά και πιο ευάλωτες.
Πόσα γνωρίζουμε επί του θέματος;
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως το ποσοστό των ερωτηθέντων που έχουν ακούσει για περιστατικά έμφυλης βίας σε γυναίκες με αναπηρία ξεπερνούν τα 2 στα 5 άτομα. Επιπλέον, το 46% δηλώνει πως διστάζει να καταγγείλει περιστατικά αυτού του είδους βίας λόγω πιθανής νομικής εμπλοκής, το 43% υποστηρίζει πως αδυνατεί λόγω φόβου προς το μέλλον των θυμάτων ενώ το 30% αναφέρει πως δε γνωρίζει τι πρέπει να κάνει σε μια τέτοια περίπτωση.
Άξιο αναφοράς είναι και το γεγονός πως ένα μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων (75%) θεωρούν πως οι γυναίκες με κινητική και αισθητηριακή αναπηρία είναι πιο εκτεθειμένες σε περιστατικά έμφυλης βίας ενώ 2 στους 3 πιστεύουν πως η αναζήτηση βοήθειας αλλά και η καταγγελία των περιστατικών αυτών είναι πιο δύσκολο να γίνει από τις γυναίκες αυτές.
Τέλος, τα αποτελέσματα έδειξαν πως το 50% των ερωτηθέντων θεωρεί πως αυτές οι γυναίκες αντιμετωπίζονται πιο πιθανά με οίκτο όταν προσπαθήσουν να αναφέρουν ή να καταγγείλουν ένα περιστατικό βίας σε βάρος των ίδιων.
Η βία κατά των γυναικών παραμένει ένα σύνθετο κοινωνικό ζήτημα, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για πολλά ακόμη μέρη του κόσμου. Λόγω της έξαρσης του φαινομένου, οι προσπάθειες για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα. Τόσο οι ελληνικές αρχές όσο και ΜΚΟ αλλά και πολλοί ακόμη φορείς, εργάζονται συστηματικά για να φέρουν μια αλλαγή σε αυτή την κοινωνική συνθήκη που μας πλήττει όλους μας. Τα νομικά μέτρα απέναντι στις γυναίκες που υφίστανται κακοποιητικές συμπεριφορές έχουν αυξηθεί ενώ η προσπάθεια για κοινωνική ευαισθητοποίηση αποτελεί μια ασταμάτητη διαδικασία.
Η βία δεν είναι τόσο μακριά μας, όσο νομίζουμε. Η ΔΕΗ από την πλευρά της, γνωρίζοντας τη μεγάλη σημασία που έχει το φαινόμενο της έμφυλης βίας κατά των γυναικών και πολύ περισσότερο αυτών που έχουν κάποιου είδους αναπηρίας που τις καθιστά πιο ευάλωτες, προσπαθεί με τον δικό της τρόπο να αφυπνίσει και να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο, υπενθυμίζοντας τη σημασία του να μιλάμε και να καταγγέλλουμε τα σκηνικά βίας που ακούμε πως συμβαίνουν. Μάθε περισσότερα για την έρευνα που πραγματοποίησε η ΔΕΗ σε συνεργασία με το Κέντρο ΔΙΟΤΙΜΑ στο dei.gr.