Κοινωνια

Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού 2024 - Η δύναμη της πρόληψης

491.000 παιδιά στην Ελλάδα κινδυνεύουν ή βρίσκονται σε φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό - Οι άμεσες προτεραιότητες

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

20 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού - Παιδικά Χωριά SOS: 491.000 παιδιά ζητούν βοήθεια - Η δύναμη της πρόληψης

Γιορτάζεται σήμερα, 20 Νοεμβρίου, η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού απορρέει από τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η οποία αναγνωρίζει ότι η παιδική ηλικία είναι μια ευάλωτη στιγμή και ότι τα παιδιά χρειάζονται ειδική φροντίδα και προστασία.

Υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1989 με σκοπό να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα παιδιά, μετατρέπονται από παθητικούς αποδέκτες φιλανθρωπίας σε ανθρώπινα όντα με ξεχωριστά δικαιώματα.

Είναι η πιο ευρέως επικυρωμένη συμφωνία για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην παγκόσμια ιστορία, ενώ καταγραφές των δικαιωμάτων των παιδιών γίνονται παγκοσμίως και καθημερινά.

Τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα καθιστούν αναγκαία την ενίσχυση των οικογενειακών δομών και της προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών © Unsplash+/Colin Meg

Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού: Εκδήλωση από τα Παιδικά Χωριά SOS

Ειδική εκδήλωση με θέμα: «Τα δικαιώματα του παιδιού στην οικογένεια και τη σημασία της πρόληψης απέναντι στη βία και την παραμέληση», πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου από τον οργανισμό Παιδικά Χωριά SOS, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, υπολογίζεται ότι 491.000 παιδιά στην Ελλάδα, βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, γεγονός που καθιστά αναγκαία την ενίσχυση των οικογενειακών δομών και της προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών.

Παράλληλα, όπως επισημάνθηκε στην εκδήλωση, τα περιστατικά που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης από τις αρμόδιες αρχές για υποψία παραμέλησης ή κακοποίησης, το 2023, τριπλασιάστηκαν σε σχέση με τον μέσο όρο της προηγούμενης πενταετίας.

Με αυτά τα δεδομένα, το μέγεθος των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες είναι τεράστιο και οι ανάγκες συνεχώς αυξάνονται. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στα προγράμματα πρόληψης, τα Παιδικά Χωριά SOS έχουν υποστηρίξει περισσότερα από 75.000 παιδιά, ενώ δέχονται ετησίως εκατοντάδες αιτήματα υποστήριξης από οικογένειες με παιδιά που βρίσκονται σε ανάγκη.

Κατά την εκδήλωση υπογραμμίστηκε η επιτακτική ανάγκη για ολιστικού τύπου υπηρεσίες για τη στήριξη της οικογένειας στην κοινότητα, με στόχο την προστασία των παιδιών από τη βία, τη φτώχεια και τις κοινωνικές ανισότητες.

Οι προτάσεις για την παιδική προστασία και ενίσχυση της οικογένειας

Στο τέλος της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν οι προτάσεις των Παιδικών Χωριών SOS για την παιδική προστασία και ενίσχυση της οικογένειας που είναι οι εξής:

  • Η διαμόρφωση μιας ενιαίας και συνεκτικής Εθνικής Στρατηγικής Παιδικής Προστασίας με διασφαλισμένους πόρους για την υλοποίηση και τη βιωσιμότητά της και με προτεραιότητα την πρόληψη της κακοποίησης, την έγκαιρη παρέμβαση και εντοπισμό περιστατικών, καθώς και την υποστήριξη των οικογενειών σε κίνδυνο.
  • Η προτεραιοποίηση και εξασφάλιση χρηματοδότησης για την παιδική προστασία από τον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό.
  • Η προώθηση και ενίσχυση της αναδοχής καθώς και την επέκταση της επαγγελματικής αναδοχής ως προτιμητέας μορφής παιδικής φροντίδας αντί των ιδρυμάτων.
  • Η ενίσχυση της εκπαίδευσης των επαγγελματιών και της συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων - υπηρεσιών (νομικές, ιατρικές, αστυνομικές υπηρεσίες) για την αποτελεσματική διαχείριση περιστατικών βίας και παραμέλησης παιδιών.
  • Η υλοποίηση ενός ενιαίου, εθνικού συστήματος αναφοράς, κακοποίησης και παραμέλησης παιδιών, όπως προβλέπεται από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση (2022).

Σημειώνεται ότι τα Παιδικά Χωριά SOS, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, υλοποιούν συντονισμένες εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, που θα πραγματοποιηθούν από όλα τα προγράμματα του Οργανισμού στην Ελλάδα.

Σκοπός των δράσεων είναι να ενημερώσουν, να ευαισθητοποιήσουν και να εκπαιδεύσουν το ευρύτερο κοινό, καθώς και ομάδες πληθυσμού που έχουν ειδικό ενδιαφέρον για θέματα που αφορούν την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού.