- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
«Μόδα» τείνει να γίνει για αρκετούς Τούρκους το ταξίδι στην πόλη της Θεσσαλονίκης, συνοδεία πλήθους συγγενών τους, με αφορμή την τέλεση πολιτικού γάμου στο τουρκικό προξενείο, που βρίσκεται στην οδό Αγίου Δημητρίου.
Ολοένα και περισσότερες νύφες, συνοδευόμενες από τους γαμπρούς, περνούν την είσοδο του προξενείου μαζί με φίλους και συγγενείς, καθώς έχουν επιλέξει να παντρευτούν όχι στη χώρα τους, αλλά στη Θεσσαλονίκη, συνδυάζοντας έτσι τον γάμο τους με το γαμήλιο ταξίδι.
Σύμφωνα με στοιχεία που παραχώρησε το τουρκικό προξενείο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, παρατηρείται μια αύξηση γάμων τα τελευταία χρόνια. Ενώ κάποιοι δειλά δειλά, μετρημένοι στα δάχτυλα, επέλεγαν τη «νύμφη του Θερμαϊκού», για να ενώσουν τις ζωές τους με το έτερον ήμισύ τους, το 2014 τελέστηκαν είκοσι πολιτικοί γάμοι, ενώ φέτος –μέχρι τον Μάιο– έγιναν ήδη εφτά γάμοι και υπάρχουν άλλες εφτά αιτήσεις.
Όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι, ο περσινός αριθμός των είκοσι γάμων θα ξεπεραστεί εύκολα το 2015, καθώς μέσα στους πρώτους μήνες του έτους οι τελέσεις του μυστηρίου τείνουν να πλησιάσουν τα νούμερα του περασμένου χρόνου.
«Ενώ το νούμερο πριν από πέντε χρόνια ήταν μηδενικό, προχωράει μία διαδικασία με τους γάμους των Τούρκων υπηκόων. Γίνεται στους χώρους του προξενείου και στη συνέχεια επιλέγουν να μείνουν λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη, ενώ το καλοκαίρι προτιμούν τη Χαλκιδική» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας-Θράκης, Στέφανος Χατζημανώλης.
Ο βασικός λόγος της επιλογής των περισσότερων –σύμφωνα με τους υπεύθυνους του τουρκικού προξενείου– είναι πως η Θεσσαλονίκη αποτελεί γενέτειρα του Κεμάλ Ατατούρκ, ενώ μετά την τέλεση του γάμου τους φροντίζουν να αποτυπώνουν μία από τις ωραιότερες μέρες της κοινής τους ζωής, βγάζοντας φωτογραφίες στο Μουσείο Οικία του Κεμάλ Ατατούρκ.
Άλλοι έχουν ρίζες, από την ανταλλαγή των πληθυσμών, από την περιοχή και επιθυμούν να την επισκεφτούν, ενώ κάποιοι έρχονται στη Θεσσαλονίκη διότι είναι μια τουριστική πόλη αρκετά κοντά με την Κωνσταντινούπολη, με εύκολη πρόσβαση οδικώς, αλλά και αεροπορική σύνδεση.
«Είναι μεγάλες ομάδες 30 - 40 ατόμων που συνδυάζουν το γάμο τους με κάποιο πάρτι. Οι γάμοι δεν είναι μία απλή τουριστική διαδικασία. Επειδή η απόφαση να παντρευτούν στη Θεσσαλονίκη θα τους ακολουθεί σε όλη τους τη ζωή, είναι σαν πρεσβευτές της πόλης καθώς το λένε παντού» πρόσθεσε ο κ. Χατζημανώλης.
Πέραν, όμως, από τους Τούρκους, όπως είπε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας-Θράκης, και οι Ρώσοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να πραγματοποιούν γάμους στη Βόρεια Ελλάδα και στο πλαίσιο αυτό δραστηριοποιήθηκαν οι τουριστικοί πράκτορες της χώρας, ενώ κάτι ανάλογο ισχύει και με τους Ισραηλινούς.
Εκτός από τα ζευγάρια που επιθυμούν να ενώσουν τις ζωές τους στη Θεσσαλονίκη, υπάρχουν και άλλα –νεόνυμφα ή μελλόνυμφα– από περιοχές των Βαλκανίων (κυρίως Κόσοβο και ΠΓΔΜ) που ταξιδεύουν οδικώς στην πόλη προκειμένου να αγοράσουν από μεγάλα πολυκαταστήματα έπιπλα για το καινούριο νοικοκυριό τους, ενώ με την ευκαιρία μπορούν να συνδυάσουν και ολιγοήμερη διαμονή.
Ο γαμήλιος τουρισμός αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, που επιθυμεί σε συνδυασμό με άλλες παράλληλες δράσεις να τονώσει το τουριστικό ρεύμα στην πόλη καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.
Επιδίωξη του κεντρικού δήμου είναι να αξιοποιηθεί το ιστορικό κέντρο της πόλης (αρχαιοελληνικού, ρωμαϊκού, βυζαντινού κ.λπ.) για την πραγματοποίηση θεματικών γάμων.
photo © ΑΠΕ ΜΠΕ/PIXEL/Σωτήρης Μπαρμπαρούσης