Ελλαδα

Τέμπη: Το πανεπιστήμιο της Γάνδης υποστηρίζει ότι «τα έλαια μπορεί να αναφλεγούν»

«Αδειάζει» τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τέμπη:
© ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ /EUROKINISSI

Τέμπη: Το πανεπιστήμιο της Γάνδης υποστηρίζει ότι «τα έλαια μπορεί να αναφλεγούν»

Tην έκθεση του πανεπιστημίου της Γάνδης σχετικά με τις προσομειώσεις της πυρόσφαιρας που είχαν κάνει εμπειρογνώμονες οικογενειών θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη, όπως αυτή εκτελέστηκε για λογαριασμό του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, απέστειλε στα Ελληνικά Hoaxes που έκαναν τις σχετικές αποκαλύψεις ο δρ. Γ. Μαραγκός, ο οποίος την συνέγραψε μαζί με τον καθηγητή Βart Merci, μετά από επικοινωνία με τον Κώστα Λακαφώση.

Οπως σημειώνεται στην επιστολή που υπογράφουν ο δρ Γεώργιος Μαραγκός και ο καθηγητής Μπαρτ Μέρσι «η ομάδα έρευνας του Πανεπιστημίου της Γάνδης έλαβε την έγκριση του ΕΟΔΑΣΑΑΜ να δημοσιοποιήσει τις εκθέσεις για τα Τέμπη για λόγους πλήρους διαφάνειας. Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Γάνδης δεν συμμετείχε στην ανάλυση του ίδιου του ατυχήματος, ούτε στη συγγραφή του πορίσματος που εξέδωσε ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ, και θα αποφύγει να σχολιάσει το περιεχόμενο και τα συμπεράσματα αυτού».

Οι δύο επιστήμονες ξεκαθαρίζουν ότι δεν υιοθετούν, αλλά ούτε απορρίπτουν κάποιο από τα σενάρια για τη δημιουργία της πυρόσφαιρας που ακολούθησε τη σύγκρουση των τρένων. Ωστόσο, διαμαρτύρονται για την παρουσίαση των ευρημάτων τους στο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, το οποίο - όπως υποστηρίζουν - παραποιεί το περιεχόμενο και το πλαίσιο της μελέτης τους.

Το Πανεπιστήμιο της Γάνδης διέψευσε προ ημερών τους ισχυρισμούς που δημοσιεύτηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο και σύμφωνα με τους οποίους το ίδιο «κατέληξε σε ακριβή συμπεράσματα για τα αίτια της φωτιάς που ξέσπασε μετά τη σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη και συμπέρασμα στην ύπαρξη τουλάχιστον 3,5 τόνων παράνομου εύφλεκτου υγρού, που μεταφέρονταν στο πρώτο βαγόνι της εμπορικής αμαξοστοιχίας πάνω σε δεξαμενή διαστάσεων ενός επί δυόμισι μέτρων».

«Τα σταγονίδια ελαίου σιλικόνης μπορούν να αναφλεγούν»

«Τα σταγονίδια ελαίου σιλικόνης μπορούν να αναφλεγούν, εφόσον υπάρχει επαρκής θερμική πηγή. Μου έκανε εντύπωση που στην έκθεση του ΕΟΔΑΣΑΑΜ αναφέρεται το αντίθετο», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Η ερευνήτρια των «Ellinika Hoaxes», Έλενα Βατάλα, υπενθυμίζει ότι στο σενάριο Case04_05b – το οποίο βασίστηκε σε δεδομένα της ομάδας εμπειρογνωμόνων των οικογενειών – εξετάστηκε η πιθανότητα καύσης σιλικονούχων ελαίων αμέσως μετά τη σύγκρουση. Το σενάριο αυτό έχει υιοθετηθεί από αρκετές τεχνικές εκθέσεις, με τους επιστήμονες να επισημαίνουν ότι μία και μόνο μικρή τροποποίηση στις συνθήκες της προσομοίωσης μπορεί να κάνει την καύση απολύτως πιθανή.

Tο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγο πριν συμπληρωθούν δύο χρόνια από την τραγωδία, υιοθέτησε με επιφύλαξη το συγκεκριμένο σενάριο, ζητώντας περαιτέρω διερεύνηση. Ειδικότερα, στηρίχθηκε στις εκτιμήσεις των τεχνικών συμβούλων Κώστα Λακαφώση και Βασίλη Κοκοτσάκη, με τον δεύτερο να δηλώνει ότι 28 από τα 57 θύματα δεν σκοτώθηκαν από τη σύγκρουση, αλλά κάηκαν από τη φωτιά που προκλήθηκε από «πιθανό παράνομο εύφλεκτο φορτίο».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.