- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ιεράπετρα: Κλήθηκε η αστυνομία για σκηνή που ενόχλησε στο Μαθητικό Φεστιβάλ Θεάτρου - Αποσύρθηκε το βίντεο των μαθητών
Ένα ασυνήθιστο περιστατικό σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» στην Ιεράπετρα, κατά τη διάρκεια θεατρικής παράστασης από το 1ο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου, στο πλαίσιο του 1ου Πανελλήνιου Μαθητικού Φεστιβάλ Θεάτρου. Η αναστάτωση προκλήθηκε με αφορμή σκηνή του έργου που θεωρήθηκε προσβλητική από μέρος του κοινού, με αποτέλεσμα να υπάρξει παρέμβαση της αστυνομίας.
Οι μαθητές παρουσίαζαν το έργο «Ο Εχθρός της Τάξης» του Νάιτζελ Γουίλιαμς, ένα θεατρικό κείμενο που ανέβηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο το 1978 και έχει διασκευαστεί τόσο για τον κινηματογράφο όσο και για τη θεατρική σκηνή. Η συγκεκριμένη παράσταση βασίστηκε στη σύγχρονη εκδοχή του Εθνικού Θεάτρου, σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη και μετάφραση Αλέξη Καλοφωλιά. Το έργο επικεντρώνεται στη συμπεριφορά εφήβων σε ένα βρετανικό σχολείο τη δεκαετία του '70, προσεγγίζοντας ζητήματα όπως η αδιαφορία και η αντίδραση απέναντι στο εκπαιδευτικό σύστημα. Λόγω της σκληρής του γλώσσας, η παράσταση προβλεπόταν να απευθύνεται μόνο σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.

Η ένταση δημιουργήθηκε όταν, στο πλαίσιο του έργου, μία μαθήτρια-ηθοποιός πέταξε στο πάτωμα μια γιρλάντα με ελληνικές σημαίες, στο πλαίσιο σκηνής που διαδραματιζόταν σε σχολική τάξη και περιλάμβανε έντονο διάλογο μεταξύ των χαρακτήρων. Παρόντες στην παράσταση ήταν εκπαιδευτικοί, διοργανωτές και μαθητές, ενώ –σύμφωνα με το Ράδιο Λασίθι– κάποιος από το κοινό προχώρησε σε καταγγελία προς το Αστυνομικό Τμήμα Ιεράπετρας.
Τρεις αστυνομικοί έσπευσαν στο σημείο και έφτασαν μέχρι την είσοδο της αίθουσας. Η παρουσία τους έγινε αντιληπτή από το κοινό, ωστόσο έπειτα από επικοινωνία με τους υπεύθυνους της διοργάνωσης, αποχώρησαν χωρίς να διακόψουν την παράσταση, καταγράφοντας απλώς τα στοιχεία της εκπαιδευτικού που είχε την ευθύνη. Όπως διαπιστώθηκε, οι σημαίες αποτελούσαν μέρος του σκηνικού και δεν υπήρχε πρόθεση προσβολής συμβόλων.
Η παράσταση μεταδιδόταν ζωντανά μέσω του επίσημου καναλιού της διοργάνωσης στο YouTube, ωστόσο το σχετικό βίντεο αφαιρέθηκε λίγο αργότερα. Το μεσημέρι της επόμενης ημέρας, Παρασκευής, όλα τα βίντεο των μαθητικών παραστάσεων αποσύρθηκαν από την πλατφόρμα, χωρίς να δοθεί επίσημη εξήγηση για την ενέργεια αυτή.
Τι είπε η εκπρόσωπος Τύπου και το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντία Δημογλίδου ανέφερε πως: «Η αστυνομία έλαβε μια ανώνυμη καταγγελία για ένα περιστατικό κατά τη διάρκεια μιας παράστασης. Όταν έφτασε εκεί η αστυνομία, που δεν γνώριζε τι συνέβη, ενημερώθηκε πως αυτό που συμβαίνει είναι στο πλαίσιο μιας παράστασης. Μάλιστα η καταγγελία αφορούσε κάποιους άγνωστους που ποδοπατούν την ελληνική σημαία».
«Προφανώς και οι αστυνομικοί όταν περιπολούν είναι ένοπλοι, φορούν την στολή τους. Θα άλλαζαν οι αστυνομικοί ρουχισμό για να ελέγξουν την καταγγελία; Προφανώς και όχι. Έφτασαν εκεί, ενημερώθηκαν πως όλο αυτό γίνεται από μαθητές στο πλαίσιο παράστασης και αποχώρησαν. Ελέγξαμε μια καταγγελία όπως έπρεπε να κάνουμε», τόνισε.
«Σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε αστυνομική παρουσία σε σχολική θεατρική παράσταση στην Ιεράπετρα, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, προς αποκατάσταση της πραγματικής εικόνας, επισημαίνονται τα ακόλουθα:
Η Ελληνική Αστυνομία, λειτουργεί πάντα με απόλυτο σεβασμό στο Σύνταγμα και τους νόμους τους κράτους, που διασφαλίζουν την ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης και τη δημιουργικότητα των νέων ανθρώπων, ιδίως των μαθητών.
Παράλληλα όμως οφείλει να διερευνά κάθε καταγγελία, επώνυμη ή ανώνυμη. Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκαν οι αστυνομικοί και στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν έδρασαν αυτεπάγγελτα αλλά ανταποκρίθηκαν σε ανώνυμη τηλεφωνική καταγγελία, όπως προβλέπεται από την αποστολή και τις αρμοδιότητες της Ελληνικής Αστυνομίας.
Η πραγματικότητα είναι ότι οι αστυνομικοί, που εκείνη τη στιγμή εκτελούσαν διατεταγμένη υπηρεσία εποχούμενης περιπολίας, προσέγγισαν τον χώρο της εκδήλωσης με διακριτικότητα, χωρίς να διακόψουν ούτε να παρεμποδίσουν τη διεξαγωγή της παράστασης, ούτε να προβούν σε οποιονδήποτε έλεγχο, προσαγωγή, καταγραφή στοιχείων μαθητών ή σε άλλη ενέργεια που θα περιόριζε την ελευθερία έκφρασης.
Αντιθέτως, συνομίλησαν αποκλειστικά και μόνο με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς, σε χώρο εκτός της αίθουσας της εκδήλωσης, προκειμένου να ενημερωθούν και να διαπιστώσουν τα καταγγελλόμενα.
Συνεπώς, οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία ή παρουσίαση των πραγματικών περιστατικών, που αποσκοπεί στη δημιουργία εντυπώσεων περί δήθεν “λογοκρισίας” ή “αστυνομικής αυθαιρεσίας”, στερείται κάθε αντικειμενικής βάσης και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Η Ελληνική Αστυνομία παραμένει προσηλωμένη στον θεσμικό της ρόλο, με πρώτιστη προτεραιότητα τη διαφύλαξη της δημόσιας τάξης και ασφάλειας και την προστασία των δικαιωμάτων όλων των πολιτών».