- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Καθηγητής Νομικής κατέθεσε προσφυγή για να ακυρωθεί η απονομή του επιθέτου «Ντε Γκρες»
«Δεν δικαιούνται να επικαλούνται ως επώνυμο τίτλο δηλωτικό της εξουσίας που είχαν και απώλεσαν» σημειώνει


Καθηγητής Νομικής κατέθεσε προσφυγή για να ακυρωθεί η απονομή του επιθέτου «Ντε Γκρες» στα μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας
Ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Πάνος Λαζαράτος, κατέθεσε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να ακυρωθεί η απονομή του επιθέτου «Ντε Γκρες», αλλά και η απονομή της ελληνικής ιθαγένειας στα μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας.
Συγκεκριμένα, ο Πάνος Λαζαράτος ζητά να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η απονομή του επιθέτου «Ντε Γκρες», υποστηρίζοντας ότι δημιουργεί έμμεση διάκριση (ανισότητα) έναντι όλων των πολιτών, με αποτέλεσμα να θίγεται η προσωπικότητά του ως Έλληνα πολίτη. Μάλιστα, κατέθεσε και αίτηση ακύρωσης «προκειμένου να μη δύναται ποτέ να επιβουλευθούν την εξουσία ο έκπτωτος βασιλιάς ή οι απόγονοί του».
«Δεν δικαιούνται να επικαλούνται ως επώνυμο τίτλο δηλωτικό της εξουσίας που είχαν και απώλεσαν»
Ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ τονίζει ότι έχει έννομο συμφέρον το οποίο εδράζεται «στο ότι είναι εγγεγραμμένα στο δημοτολόγιο του Δήμου Αθηναίων, άρα και στους εκλογικούς καταλόγους, άτομα τα οποία παρανόμως διαθέτουν Ελληνική Ιθαγένεια λόγω του παράνομου επιθέτου». (...) «Αξιοποιώντας την Ελληνική Ιθαγένεια, δύνανται να συμμετάσχουν ως εκλογείς συγκαθορίζοντας - επηρεάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα των Βουλευτικών ή των Δημοτικών-Περιφερειακών εκλογών και κατ’ αυτόν τον τρόπο όμως νοθεύεται η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας η οποία ως προς το δικαίωμα του εκλέγειν απαιτεί νόμιμη κτήση ιθαγένειας, η οποία δεν υφίσταται στην επίμαχη περίπτωση».
«Συνεπώς, από την κατάργηση της βασιλείας και εντεύθεν, ο μέχρι τότε προσωπικός φορέας αυτής καθώς και οι απόγονοί του δεν δικαιούνται να επικαλούνται ως επώνυμο τίτλο δηλωτικό της εξουσίας που είχαν και απώλεσαν, όπως το επίθετο "ΝΤΕ ΓΚΡΕΣ", δεδομένου ότι τούτο είναι ασύνδετο με τη μορφή και τις θεμελιώδεις αρχές του πολιτεύματος μας. Το άρθρο 4 παρ. 7 του Συντάγματος σκοπεί στο να μη φέρει κανείς όνομα το οποίο θα του προσδίδει την αίγλη και την ταξική προέλευση του παρελθόντος, ούτως ώστε να τίθεται εν κινδύνω η κοινωνική ισότητα, η κοινωνική συνοχή, αλλά και η ίδια η ύπαρξη του Δημοκρατικού Πολιτεύματος», σημειώνει ο καθηγητής.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο χάρτης που δείχνει τους κεντρικούς οδικούς άξονες που αντιμετωπίζουν προβλήματα
Είχε κατηγορηθεί για κακοποίηση ατόμων με νοητική υστέρηση
Το αυτοκίνητο έπεσε σε κολόνα
Κανένας κίνδυνος για τις κτηριακές εγκαταστάσεις
Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν
Τραυματίστηκε σοβαρά η 20χρονη συνοδηγός
Προς τιμήν των 121.692 πεσόντων των Εθνικών Αγώνων της Ελλάδας
Παρά την πρόοδο παραμένει στην 34η θέση μεταξύ των 40 ευρωπαϊκών χωρών
Επιδείνωση του καιρού αναμένεται από αύριο Πέμπτη μέχρι και αρχές του Απριλίου
Η αιτία πρόκλησης της φωτιάς παραμένει άγνωστη
Της απαγγέλθηκαν κατηγορίες για φθορά δημόσιας περιουσίας
Το χρονικό της υπόθεσης
Παράδειγμα δύναμης ψυχής και αποφασιστικότητας - Θερμό χειροκρότημα
Οι θαλάσσιες περιοχές για τις οποίες εκδηλώθηκε ενδιαφέρον
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.