Ελλαδα

Δύο χρόνια από την τραγωδία στα Τέμπη: Τι ώρα ξεκινούν οι συγκεντρώσεις - Ποιοι απεργούν σήμερα

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας - Πώς θα κινηθούν μετρό, ηλεκτρικός και τραμ

62224-137655.jpg
Newsroom
10’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νέοι σχηματίζουν υψώνοντας πλακάτ τη φράση «Δεν έχω οξυγόνο» μπροστά από τη Βουλή
Δύο χρόνια από την τραγωδία στα Τέμπη: Τι ώρα ξεκινούν οι συγκεντρώσεις - Ποιοι απεργούν σήμερα © ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Δύο χρόνια από την τραγωδία στα Τέμπη: Τι ώρα ξεκινούν οι συγκεντρώσεις - Ποιοι απεργούν σήμερα - Αυξημένα μέτρα ασφαλείας - Πώς θα κινηθούν μετρό, ηλεκτρικός και τραμ

Δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα (28.2) από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, που άφησε πίσω του 57 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Στις 11:00 το πρωί της Παρασκευής αναμένεται το κεντρικό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στο Σύνταγμα, ενώ σε δεκάδες πόλεις σε όλη την Ελλάδα αναμένονται συγκεντρώσεις. Συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν και σε πόλεις του εξωτερικού. 

Η εντολή που έχει δοθεί στην ΕΛ.ΑΣ. ενόψει των συγκεντρώσεων για τα Τέμπη, όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, είναι «να διαφυλάξει την ασφάλεια των διαδηλωτών και την ασφαλή διεξαγωγή των διαδηλώσεων». Στην Αθήνα, όπου αναμένεται μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο, τα μέτρα ασφαλείας θα είναι ιδιαίτερα αυξημένα προκειμένου να αποτραπεί οποιοδήποτε επεισόδιο.

Ειδικότερα, επί ποδός θα βρίσκονται καθόλη τη διάρκεια της ημέρας πάνω από 5.000 αστυνομικοί από όλες τις Υπηρεσίες Τάξης, Ασφάλειας και Τροχαίας. Από νωρίς θα πετάει το ελικόπτερο της ΕΛΑΣ, καθώς και drone, που θα δίνουν εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ. Σε ετοιμότητα θα είναι και τα οχήματα εκτόξευσης νερού της Αστυνομίας, οι «Αίαντες», ενώ από το πρωί θα γίνονται προληπτικοί έλεγχοι στο κέντρο της Αθήνας. Επιπλέον, σήμερα θα ισχύσουν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από το πρωί στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας, οι οποίες θα εφαρμοστούν σταδιακά και ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες. Η Αστυνομία απευθύνει έκκληση στους οδηγούς για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων, να αποφύγουν τη διέλευση και στάθμευση των οχημάτων τους στο οδικό δίκτυο του ευρύτερου κέντρου της Αθήνας και να ακολουθούν τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d83ftj9k0zp5)

Τέμπη: Ανθρώπινα λάθη και παθογένειες οδήγησαν στο δυστύχημα έδειξε το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ

Μία ημέρα πριν την 2η επέτειο από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, ο Εθνικός Οργανισμός Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας των Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ) έδωσε στη δημοσιότητα το 178 σελίδων πόρισμα του

Τα ευρήματα αναδεικνύουν απουσία δικλίδων ασφαλείας στον ΟΣΕ ώστε να διορθώνονται τυχόν ανθρώπινα λάθη, σοβαρά προβλήματα όσον αφορά την εκπαίδευση και την αξιολόγηση του προσωπικού στον ΟΣΕ, που είναι υπεύθυνος για το δίκτυο, και στην Hellenic Train, η οποία εκτελεί τα δρομολόγια, αλλά και τις ανεπάρκειες της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ), η οποία έχει την εποπτική ευθύνη. Μεταξύ άλλων, ο σταθμάρχης, που υπηρετούσε στη θέση του μόλις έναν μήνα, αποφάσισε να χαράξει χειροκίνητα τη διαδρομή του επιβατικού τρένου έως την έξοδο του σταθμού Λάρισας, μολονότι σε αρκετές περιπτώσεις στο παρελθόν είχε κάνει αυτόματες χαράξεις. 

Εκτιμάται ότι για αυτόν τον λόγο δεν πρόσεξε ότι το κλειδί 118 Α/Β βρισκόταν σε λάθος θέση, εξαιτίας της χάραξης μίας προγενέστερης διαδρομής, με αποτέλεσμα το Intercity να τοποθετηθεί στη λάθος γραμμή, όπου ήδη κινούνταν η εμπορική αμαξοστοιχία. Ήδη από τον Αύγουστο του 2022 ο ΟΣΕ είχε εκδώσει οδηγία που καθιστούσε υποχρεωτική την αυτόματη χάραξη διαδρομής για την έξοδο ενός τραίνου από τους σταθμούς, όποτε αυτό ήταν δυνατό, ενώ στη συνέχεια εκδόθηκε νέα, στοχευμένη οδηγία που υπαγόρευε την αυτόματη χάραξη στη Λάρισα. Ο έμπειρος μηχανοδηγός του επιβατικού τρένου από την πλευρά του θα μπορούσε να εντοπίσει τη λάθος θέση του κλειδιού και να επισημάνει πως το τρένο θα εισερχόταν στη γραμμή καθόδου κι όχι στην γραμμή ανόδου, όμως δεν διατύπωσε ενστάσεις. Οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν ότι ο σταθμάρχης έδωσε άδεια αναχώρησης στο τρένο προφορικά, χωρίς να χρησιμοποιήσει τις τυποποιημένες εκφράσεις ασφαλείας, πρακτική ιδιαίτερα διαδεδομένη. Αν οι επικοινωνίες είχαν γίνει με τον ενδεδειγμένο τρόπο ο οδηγός πιθανότατα θα είχε καταλάβει ότι έπρεπε να κινηθεί στη γραμμή ανόδου και θα ενημέρωνε τον σταθμάρχη για τη λάθος θέση του κλειδιού. Ένας ακόμα επιβαρυντικός παράγοντας είναι οι συχνές αστοχίες υλικού στο δίκτυο, που σημαίνει ότι η είσοδος σε γραμμή αντίθετης κίνησης δεν προκάλεσε απορία ή έκπληξη για τον μηχανοδηγό. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως την ημέρα της τραγωδίας στα γειτονικά τμήματα Παλαιοφάρσαλα - Λάρισα και Λάρισα - Νέοι Πόροι η κυκλοφορία εκτελούνταν για κάποιες ώρες σε μονή γραμμή.

Από το πόρισμα επιβεβαιώνεται ένα πλαίσιο μηδενικής λογοδοσίας και αδύναμης εποπτείας. Στο πόρισμα σημειώνεται ότι ο ΟΣΕ και η Hellenic Train δεν είχαν σύστημα τακτικής αξιολόγησης των επιδόσεων του προσωπικού τους, ενώ ο ΟΣΕ δεν μεριμνούσε για προληπτική συντήρηση του υλικού του.

Εκτός από τα τραγικά γεγονότα της 28ης Φεβρουαρίου 2023, οι τρεις πραγματογνώμονες, δύο ξένοι κι ένας Έλληνας, εστιάζουν και στην πολυήμερη επιχείρηση έρευνας, διάσωσης και ταυτοποίησης των νεκρών που άρχισε μετά το δυστύχημα. Το πόρισμά τους περιγράφει επιχειρησιακό χάος στο σημείο του δυστυχήματος, καθώς διαπιστώνει πως η αστυνομία δεν κατάφερε να περιφρουρήσει την περιοχή ανάλογα με τις ενδεδειγμένες πρακτικές, ενώ οι διάφορες υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης συνέχισαν να ενεργούν χωρίς ίχνος κεντρικού συντονισμού ή στρατηγικής κατεύθυνσης, με το κάθε σώμα να ακολουθεί τις εντολές των αξιωματικών του ερήμην των υπολοίπων.

Σχετικά με την πυρόσφαιρα και τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στη συνέχεια, η έρευνα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ δεν καταλήγει σε οριστικό συμπέρασμα για τα αίτια, σημειώνοντας πως χρήζουν επιπλέον διερεύνησης και πρέπει να εξεταστούν από κορυφαίο επιστημονικό κέντρο του εξωτερικού. Σε κάθε περίπτωση, οι συντάκτες αποσαφηνίζουν πως τα περισσότερα θύματα έχασαν τη ζωή τους λόγω της σφοδρής μετωπικής σύγκρουσης. Με βάση προσομοιώσεις (τις οποίες επέβλεπαν μέλη της επιτροπής τεχνικών συμβούλων των συγγενών των θυμάτων) και επιστημονικές αποτιμήσεις, εκτιμάται ότι η πυρόσφαιρα που καταγράφεται στα βίντεο του δυστυχήματος παραπέμπει στην πιθανή ύπαρξη ενός άγνωστου υγρού καυσίμου.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το πόρισμα της ΕΟΔΑΣΑΑΜ στα αγγλικά, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει και η ελληνική έκδοση.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d83gf3jakqux)

Πολιτική αντιπαράθεση με φόντο το πόρισμα 

Η παρουσίαση στη Βουλή του πορίσματος πυροδότησε ένταση στη Βουλή, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να δηλώνουν πως επιβεβαιώνει τις αιτιάσεις περί συγκάλυψης, εστιάζοντας την κριτική τους στο τι προκάλεσε την πυρόφαιρα. Την ίδια ώρα, πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης προανήγγειλε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ ο Σωκράτης Φάμελλος δήλωσε ότι «επιβεβαιώνει τα όσα καταγγέλλαμε». Τα βέλη τους στην κυβέρνηση στρέφουν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Παύλο Μαρινάκη, παρουσιάστηκε η πρώτη κυβερνητική αντίδραση μετά την έκτακτη συνέντευξη Τύπου για το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για τα Τέμπη, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να τονίζει χαρακτηριστικά: «Το πόρισμα αυτό απαντά κατηγορηματικά με ένα "όχι" στη συγκάλυψη».

Στην παρέμβασή του στη Βουλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Γερουλάνος, έκανε λόγο για «180 σελίδες αποκάλυψης, μετά από δύο χρόνια συγκάλυψης».

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, σημείωσε ότι «εμείς λέμε καθαρά ότι εδώ πέρα υπάρχουν συγκεκριμένες αιτίες, υπάρχουν πολιτικές ευθύνες από τη μεριά της κυβέρνησης, του εχθρικού κράτους που αντιμετωπίζει τη ζωή του ανθρώπου στη ζυγαριά του κόστους οφέλους και θυσιάζει αυτή την ανθρώπινη ζωή στην κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, από την πολιτική της ΕΕ».

«Αμετανόητη» χαρακτήρισε την κυβέρνηση, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, Έφη Αχτσιόγλου, λέγοντας ότι «το πόρισμα που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, αναδεικνύει ακέραιες, τεράστιες και ασύγγνωστες ευθύνες της κυβέρνησης, γι' αυτό το τρομερό έγκλημα».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d83hn93efkzl)

Τέμπη: Ποιοι απεργούν σήμερα - Τι ισχύει για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

24ωρη απεργία έχουν ανακοινώσει για σήμερα ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, συμμετέχοντας στις δράσεις μνήμης και διαμαρτυρίας για την τραγωδία, ζητώντας «να μην υπάρξει καμιά συγκάλυψη στο έγκλημα, στις αιτίες και τους αυτουργούς και να αποδοθεί δικαιοσύνη». «Ενώνουμε τις δυνάμεις μας στον άδολο αγώνα του συλλόγου των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών και συνδράμουμε στις προσπάθειές τους για απονομή δικαιοσύνης, για να μπορεί κάθε πολίτης να φτάνει με ασφάλεια στον προορισμό του, για να λειτουργούν οι θεσμοί, για να είναι οχυρωμένα τα δημόσια αγαθά» αναφέρει από την πλευρά της η ΓΣΕΕ.

Σε ό,τι αφορά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αναστέλλονται τα δρομολόγια σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο, συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού της Αθήνας. Από τις 9:00 το πρωί έως τις 17:00 θα πραγματοποιούνται δρομολόγια στα μέσα σταθερής τροχιάς (Μετρό, Ηλεκτρικός, Τραμ).

Οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς αποφάσισαν την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας, αλλά ανταποκρινόμενοι στην επιθυμία του Συλλόγου «Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών 28/02/2023» θα «διακόψουν» την απεργία, για την προσέλευση του κόσμου στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι στην ΣΤΑΣΥ καλούν την εταιρεία να μεριμνήσει για τη μέγιστη εξυπηρέτηση του πλήθους και την ομαλή του μετάβαση, μέσω των συρμών και των υπηρεσιών ασφαλείας της ΣΤΑΣΥ, δρομολογώντας, δηλαδή, όσους περισσότερους συρμούς είναι εφικτό.

Λεωφορεία - Τρόλεϊ

Ακινητοποιημένα θα είναι τα λεωφορεία και τρόλεϊ. Κανονικά, ωστόσο, αναμένεται να κυκλοφορήσουν τα λεωφορεία στις γραμμές της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής.

Ταξί

Χειρόφρενο θα τραβήξουν τα ταξί της Αθήνας. Το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ) έχει απευθύνει κάλεσμα στους οδηγούς ταξί να συμμετέχουν στην εθελοντική κοινωνική δράση, δωρεάν μετακίνηση των πολιτών με ταξί, που θέλουν να βρεθούν στο Σύνταγμα, από προκαθορισμένα σημεία τους διαδηλωτές προς την πλατεία Συντάγματος.

Η επιβίβαση θα γίνεται από Στάση Μετρό Συγγρού-Φιξ, Πλατεία Καραϊσκάκη, Πλατεία Βικτωρίας και Μέγαρο Μουσικής.

Από πλευράς της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ταξί (ΠΟΕΙΑΤΑ) έχει προκηρύξει τρίωρη στάση εργασίας από τις 10:00 έως τις 13:00.

Ακυρώσεις πτήσεων

Λόγω της συμμετοχής της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας στην 24ωρη απεργία, από 00:01 την Παρασκευή έως 24:00, θα υπάρξουν ακυρώσεις και τροποποιήσεις πτήσεων.

Σύμφωνα με την Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας θα εξυπηρετηθούν μόνον οι κάτωθι πτήσεις για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών του κοινωνικού συνόλου:

  • Πτήσεις που υπερίπτανται του FIR Αθηνών.
  • Πτήσεις που μεταφέρουν Αρχηγούς Κρατών, Πρωθυπουργούς.
  • Πτήσεις της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας που μετέχουν σε επιχειρησιακές αποστολές και προγραμματισμένες ασκήσεις.
  • Πτήσεις αεροσκαφών που αντιμετωπίζουν ασυνήθεις καταστάσεις ή διατελούν σε κατάσταση ανάγκης.
  • Νοσοκομειακές πτήσεις.
  • Πτήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας.
  • Πτήσεις αεροσκαφών έρευνας και διάσωσης.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία σε όλη τη χώρα σήμερα. Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η Ναυτική οικογένεια «γνωρίζει από πρώτο χέρι ότι είναι ζωτικής σημασίας η τήρηση των κανόνων και των μέτρων ασφαλείας και επίσης ότι όταν αυτά παραβιάζονται, τα αποτελέσματα δυστυχώς είναι ανάλογα με τα Τέμπη ή στις θαλάσσιες μεταφορές ναυάγια και ειδικά τα τελευταία χρόνια όπως παρατηρούνται αρκετές πυρκαγιές στα πλοία, μετρώντας πολλά θύματα». 

Η ΠΝΟ τονίζει εξάλλου ότι οι Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις της δύναμής της, στον απόηχο των συνεπειών του τραγικού συμβάντος των Τεμπών αλλά και των συνθηκών που οδήγησαν σε αυτό, από κοινού συμφώνησαν και δεσμεύθηκαν ότι, όπου παραβιάζεται η κείμενη νομοθεσία στις θαλάσσιες μεταφορές, θα γίνεται άμεση παρέμβαση για την τήρηση αυτής και αποκατάστασή της. Η κινητοποίηση αφορά όλες τις κατηγορίες πλοίων και θα πραγματοποιηθεί από την 28η Φεβρουαρίου 2025 από 00.01 τα ξημερώματα έως 24.00 τα μεσάνυχτα.

Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία αποφάσισε για σήμερα και το Σωματείο Εργαζομένων Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ (ΣΕΠ ΤΡΑΙΝΟΣΕ) «προκειμένου να αποτίσουμε φόρο τιμής στους συνανθρώπους και στους συναδέλφους μας που χάθηκαν στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών». Προεδρείο του σωματείου θα βρεθεί στον τόπο του τραγικού δυστυχήματος για να αποτίσει φόρο τιμής στους αδικοχαμένους και καλεί τα στελέχη, συναδέλφους και μέλη του να συμμετέχουν μαζικά στα κατά τόπους συλλαλητήρια. Επίσης, το Δ.Σ. του σωματείου με απόφασή του, που εστάλη και στην Π.Ο.Σ.& Μ.Σ.Τ., «θεσμοθετεί και καταστατικά την 28η Φλεβάρη ως ημέρα απεργίας, ώστε ποτέ να μην ξεχαστεί η αποφράδα αυτή ημέρα που σημάδεψε τις ζωές μας». Τα αιτήματα του σωματείου ασφάλεια επιβατών και εργαζομένων, απονομή δικαιοσύνης, τιμωρία των υπευθύνων όσο ψηλά και αν βρίσκονται, είναι «αιτήματα διαχρονικά και καθολικά, είναι αιτήματα όλων όσων απαιτούμε δικαίωση των οικογενειών των ανθρώπων που χάθηκαν». Επιπλέον, ζητούν άμεσες προσλήψεις προσωπικού, επαναφορά του πλαισίου του Γ.Κ.Κ., αντικατάσταση τροχαίου υλικού, τοποθέτηση και λειτουργία των συστημάτων ασφαλείας ETCS & GSMR, φωτοσήμανση και τηλεδιοίκηση.

«Η 28η Φλεβάρη είναι για εμάς ημέρα τιμής και μνήμης. Είναι ημέρα μνήμης, περισυλλογής και αγώνα και αυτή την ημέρα ΔΕΝ ΤΗΝ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ από αυτούς που με την στάση και τις προτροπές τους προς τους πολίτες προσπαθούν να την καπηλευθούν, είτε για να αποκομίσουν κομματικά οφέλη, είτε για να χτίσουν καριέρες πάνω στις λαμαρίνες και τα άψυχα κορμιά των συμπολιτών και των συναδέλφων μας», αναφέρουν χαρακτηριστικά δηλώνοντας πως «57 ψυχές ζητούν δικαίωση και 10 εκατομμύρια πολίτες ζητούν ασφάλεια».

Κάλεσμα στους γιατρούς να συμμετέχουν στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις 28 Φεβρουαρίου, με αφορμή τη συμπλήρωση δυο ετών από την τραγωδία των Τεμπών, απευθύνει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Η ΟΕΝΓΕ κατηγορεί τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο ότι παίζει «απεργοσπαστικό ρόλο». «Την ώρα που όλη η χώρα από τη μία άκρη στην άλλη κινείται σε απεργιακούς ρυθμούς και προετοιμάζει τη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση στις 28 Φεβρουαρίου, μέρα συμπλήρωσης 2 χρόνων από το έγκλημα στα Τέμπη, η ηγεσία του ΠΙΣ όχι μόνο καταψήφισε την πρόταση για απεργία αλλά παίζει και απεργοσπαστικό ρόλο. Για να «ξεπλυθεί» από την επιχείρηση υπονόμευσης της απεργίας και των απεργιακών συγκεντρώσεων, τις οποίες βαφτίζει εκδηλώσεις, καλεί τους συναδέλφους αντί να απεργήσουν, να εξετάσουν δωρεάν νέους ηλικίας 16 έως 30 ετών».

Την ίδια ώρα, καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά ως ένδειξη πένθους για τα θύματα του δυστυχήματος στα Τέμπη, ενώ θεατρικές, μουσικές παραστάσεις, όσο και καρναβαλικές εκδηλώσεις έχουν ακυρωθεί. 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d8377kjn5and)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.