- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Παράνομες συνταγογραφήσεις: Γιατί έξι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι
Οι φαρμακοποιοί επικαλέστηκαν το νόμο που τους υποχρεώνει να εκτελούν άυλες συνταγές
![62224-137655.jpg 62224-137655.jpg](/images/120x120/3/jpg/sites/default/files/contributor/62224-137655.jpg)
![φαρμακείο φαρμακείο](/images/1074x600/1/jpg/files/2023-08-04/farmakeio22.jpg)
Παράνομες συνταγογραφήσεις: Γιατί έξι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι
Ελεύθεροι αφέθηκαν μετά τις απολογίες τους οι έξι κατηγορούμενοι στην υπόθεση κυκλώματος που φέρεται να εξαπατούσε τον ΕΟΠΥΥ, μέσω παράνομων συνταγογραφήσεων.
Ενώπιον της ανακρίτριας απολογήθηκαν ένας γιατρός, ο λογιστής που του καταλογίζεται βασικός ρόλος για την, κατά την δικογραφία, παράνομη δράση, καθώς και ο αλλοδαπός, με καταγωγή από την Αίγυπτο, που φέρεται να εξασφάλιζε ΑΜΚΑ συμπατριωτών του για το κύκλωμα των παράνομων συνταγογραφήσεων. Επίσης, απολογήθηκαν τρεις φαρμακοποιοί.
Στους τρεις πρώτους, Ανακρίτρια και Εισαγγελέας όρισαν την καταβολή χρηματικής εγγύησης 5 χιλιάδων ευρώ στον καθένα, ενώ κατά περίπτωση τους επιβλήθηκαν όροι απαγόρευσης εξόδου από την χώρα και υποχρέωσης εμφάνισης σε Αστυνομικό Τμήμα. Για τους φαρμακοποιούς κρίθηκε ότι δεν πρέπει να επιβληθεί κανένας όρος.
Για την υπόθεση αναμένεται να υπάρξουν άμεσα νέες ανακριτικές πράξεις, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η δικαστική λειτουργός θα προσωποποιήσει κατηγορίες για άλλους 3 γιατρούς και δεκατέσσερις φαρμακοποιούς, οι οποίοι θα κληθούν σύντομα σε απολογία.
Οι έξι κατηγορούμενοι απολογήθηκαν σήμερα (29/1) για κατηγορίες που αφορούν, ανά περίπτωση, δύο αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος και έξι πλημμεληματικού χαρακτήρα.
Ενώπιον της δικαστικής λειτουργού οι κατηγορούμενοι φαίνεται να αρνήθηκαν όσα τους αποδίδονται. Σύμφωνα με πληροφορίες ο γιατρός ισχυρίστηκε ότι από τις 22 συνταγογραφήσεις που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο σε βάρος του, οι 20 είναι επαναλαμβανόμενες άλλων γιατρών και αφορούν χρόνια νοσήματα. Τόνισε επίσης πως δεν είχε τη δυνατότητα να ελέγξει εάν ήταν γνήσια τα έγγραφα ταυτοποίησης που του προσκόμιζαν οι εμφανιζόμενοι ως ασθενείς.
Τι ισχυρίστηκαν οι κατηγορούμενοι
Ο αλλοδαπός κατηγορούμενος, που πριν έναν χρόνο είχε απολογηθεί και είχε αφεθεί ελεύθερος για παρόμοια υπόθεση, φαίνεται να δικαιολόγησε τα χρήματα που βρέθηκαν σε λογαριασμό του, λέγοντας πως ανήκουν σε συμπατριώτες του. Όπως ισχυρίζεται, τα επίμαχα ποσά αφορούν εξυπηρετήσεις προς άλλους Αιγύπτιους για λογαριασμό των οποίων τα έστελνε στην πατρίδα τους για εξαγορά στρατιωτικής θητείας κ.α.
Οι φαρμακοποιοί φαίνεται να επικαλέστηκαν το νόμο που τους υποχρεώνει να εκτελούν άυλες συνταγές, χωρίς την παρουσία ασθενή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης , η δράση των προσώπων εκτείνεται σε βάθος πενταετίας. Η δικογραφία δέχεται ότι οι θεωρούμενοι ως βασικοί κατηγορούμενοι, γιατροί κ.α., κατόπιν συνεννόησης με άλλα μέλη της συμμορίας με κεντρικό ρόλο, προχωρούσαν σε συστηματική έκδοση ψευδών συνταγογραφήσεων σε ΑΜΚΑ αλλοδαπών, οι οποίοι δεν είχαν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση. Οι αλλοδαποί εντοπίζονταν, είτε από κατηγορούμενο στην υπόθεση λογιστή, είτε από αλλοδαπό που έπειθε, με διάφορες προφάσεις, ομοεθνείς του, να του εμπιστευθούν τους ΑΜΚΑ τους. Οι συνταγές εκτελούνταν ,με πλαστές υπογραφές εκτέλεσης, ενώ στον όγκο των συνταγογραφούμενων φαρμάκων μεγάλο μέρος καταλαμβάνουν ψυχοδραστικές ουσίες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο σεισμολόγος εξήγησε τι συμβαίνει με τις γεωλογικές μετατοπίσεις των νησιών
Οι προγνώσεις των μετεωρολόγων για τις επόμενες ημέρες
Αντιπροσωπεία του γαλλικού πανεπιστημίου βρέθηκε στην Αθήνα
Ενθάρρυνε όλους τους βουλευτές να γίνουν δότες συμβατών οργάνων και μυελού των οστών
Πώς λειτουργεί το νέο εργαλείο ενημέρωσης και καθοδήγησης των πολιτών
Σε όλον τον πολιτισμένο πλανήτη γίνονται αλκοτέστ και με μεγάλη επιτυχία. Πουθενά όμως δεν παρατηρείται τέτοια παράνομη επιβάρυνση της ζωής των κατοίκων από τις πρακτικές της αστυνομίας
Ο Παπαζάχος εξηγεί για πόσο θα συνεχιστούν οι σεισμοί
Η Νεφέλη Μεγκ σχολιάζει την επικαιρότητα σε πρώτο και τελευταίο βαθμό
Δεν αλλάζει την αξιολόγηση που κάνουν οι επιστήμονες για τη σεισμική δραστηριότητα
Εκμεταλλεύονταν πλήθος οίκων ανοχής - Εξανάγκαζαν γυναίκες με χρήση βίας και απειλών
Ο μετεωρολόγος κάνει λόγο για «πολική εισβολή που δεν τη βλέπουμε συχνά στη χώρα μας»
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Δούκας: «Βοηθάμε έμπρακτα τους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται από τις σεισμικές δονήσεις»
Ένας δρόμος με σπουδαία ιστορία που κουβαλάει μια βαριά κληρονομιά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.