Ελλαδα

Ξένοι TikTokers, πώς τα περνάτε στη χώρα μας, τι σας θυμώνει και τι σας συγκινεί;

Ο Απόλλων Τσεν, ο Ιερεμίας Εγκαρέιμπα, η Γιέβα Μπονταρένκο, ο Ντέιβ, η Βλάντα Ζασκλάβσκα, η Ουλιάνα Τσουπρίνα και η Παυλίνα Λη μιλούν στην Athens Voice για την ελληνική εμπειρία στο FYP
Μαριάννα Μανωλοπούλου
ΤΕΥΧΟΣ 942
12’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ιστορίες 7 TikTokers με διαφορετικές καταγωγές και καταβολές που ζουν στη χώρα μας και κάποτε τη λατρεύουν, κάποτε, όμως, δεν την καταλαβαίνουν

Όλοι τους είναι νέοι και προέρχονται από διαφορετικές χώρες. Πολλοί από αυτούς ζουν για χρόνια στην Ελλάδα και άλλοι έχουν μετακομίσει τελευταία και έχουν αγαπήσει ήδη τον πολιτισμό της, ενώ μιλούν ελληνικά και δημοσιεύουν πληροφορίες για τη χώρα μας στα social media τους.

  • Ο Απόλλων Τσεν δημοσιεύει στα social media εικόνες από τη ζωή του στην Αθήνα, τα διάφορα ταξίδια του στην Ελλάδα και στη χώρα του, την Κίνα.
  • Ο Ιερεμίας Εγκαρέιμπα από τη Νιγηρία ανεβάζει καθημερινά viral βιντεάκια γυμναστικής ή του προγράμματος χορού που διδάσκει ή των events που διοργανώνει.
  • Η Ουκρανή Γιέβα Μπονταρένκο ή αλλιώς YevaBond, όπως την ξέρουν όλοι στο TikTok, έχει πιο lifestyle/storytelling περιεχόμενο. Μοιράζεται τις σκέψεις της, δείχνει πτυχές της καθημερινότητάς της στην Ελλάδα, εικόνες από τη δουλειά της. Το βίντεό της με τα περισσότερα views μάλιστα είναι το «Πώς έμαθα ελληνικά», το οποίο ξεπερνά τις 200 χιλ. προβολές.
  • O Ντέιβ (daveinathens), πάλι, είναι Βραζιλιάνος πρώην δημοσιογράφος και έχει 64.910 ακoλούθους στο TikΤok. Σήμερα κάνει χιουμοριστικά βιντεάκια για τη ζωή στην Ελλάδα και τις διαφορές μεταξύ Βραζιλιάνων και Ελλήνων. Το βίντεό του που έχει συγκεντρώσει τα περισσότερα views είναι αυτό που δείχνει «όλα τα body languages» που έμαθε στη χώρα μας.
  • Η Βλάντα Ζασκλάβσκα από την Ουκρανία, TikToker με πάνω από 20 χιλιάδες ακολούθους, είναι προπονήτρια και αθλήτρια της Εθνικής Ομάδας Cheerleading της Ελλάδας. Στα social media της θα δει κανείς στιγμές από την καθημερινότητά της στη χώρα μας.
  • Η Ουλιάνα Τσουπρίνα, ή αλλιώς UlyaGrechka, όπως είναι γνωστή στα social media, κατάγεται από την Αρκτική Σιβηρία. Μιλάει κυρίως για τον Βορρά, για τη ζωή εκεί και τις παραδόσεις.
  • Η Παυλίνα Λη κατάγεται από την Κορέα. Τα βίντεό της στα social media ενώνουν τον πολιτισμό της Κορέας και της Ελλάδας. Δείχνει συνταγές, ενδιαφέροντα facts, skincare κ.ά., εξηγώντας τα όλα στα ελληνικά.

Ο Απόλλων Τσεν, 28 ετών από την Κίνα

Το κινεζικό του όνομα είναι Σικόνγκ Τσεν και κατάγεται από το Σεντζέν, που βρίσκεται στον νότο της Κίνας. Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ξένων Γλωσσών της Καντόνας. Ήρθε στην Ελλάδα για πρώτη φορά το 2018, με πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών, ενώ πήρε δίπλωμα Νεοελληνικής Γλώσσας από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με βαθμό άριστα. Το 2023 ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του με ειδίκευση στη Φιλοσοφία και Διοίκηση, και σήμερα κάνει διδακτορικό στο Τμήμα Φιλοσοφίας.

Όλα αυτά τα χρόνια συμμετέχει διαρκώς σε διαπολιτισμικές δράσεις που αφορούν τις σχέσεις Κίνας-Ελλάδας. Ο Απόλλων ήταν το 2021 διερμηνέας της κινεζικής αποστολής της ολυμπιακής φλόγας στην Αθήνα, ενώ το 2022 εθελοντής και διερμηνέας στο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές» στη Σίφνο. «Είχα την τιμή να κάνω διερμηνεία και για υψηλόβαθμα πολιτικά πρόσωπα των δύο χωρών. Νιώθω πολύ χαρούμενος γι’ αυτή την ευκαιρία να συνεισφέρω με τον τρόπο μου στην ενίσχυση της φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας».

Όλα άρχισαν για εκείνον το 2016, όταν αποφάσισε να ξεκινήσει να μαθαίνει την ελληνική γλώσσα. Σε αυτό λειτούργησε συμπληρωματικά το γεγονός πως από μικρή ηλικία είχε διαβάσει την ελληνική μυθολογία.

«Αρχικά μου ήταν πολύ δύσκολο το διάβασμα των ελληνικών και παραλίγο να τα παρατήσω. Αργότερα ήρθα στην Ελλάδα και συνάντησα τους Έλληνες καθηγητές και συμφοιτητές μου, που έγιναν αμέσως καλοί φίλοι. Έτσι, άρχισα να μαθαίνω για την ελληνική κουλτούρα. Μου άρεσε το περιβάλλον, η φιλοξενία και οι άνθρωποι εδώ. Νιώθω μια βαθιά σύνδεση ανάμεσα σ' εμένα και στην Ελλάδα».

Η καθημερινότητά του σήμερα κυλά ως εξής: παρακολουθεί τα μαθήματα, κρατάει τις σημειώσεις του, βγαίνει με φίλους για καφέ και μαγειρεύουν παρέα. Του Απόλλωνα του αρέσει να ταξιδεύει στα ελληνικά νησιά και να δοκιμάζει παραδοσιακά φαγητά σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας. Αμέσως μετά τα στέλνει στο groupchat με τους Κινέζους φίλους του. Αγαπημένο του ελληνικό φαγητό; Τα σουτζουκάκια! Φέτος μάλιστα οργάνωσε ένα ταξίδι στην Κίνα, ξεναγώντας τους Έλληνες συμφοιτητές και τις οικογένειές τους στη χώρα του.

Τι του αρέσει, όμως, περισσότερο στην Ελλάδα; «Μου αρέσει η απλή και αυθεντική ανθρώπινη σχέση. Οι φίλοι που γνώρισα αυτά τα χρόνια είναι καταπληκτικοί άνθρωποι. Η ευγένεια, η εμπιστοσύνη και η ζεστασιά που μου έδειξαν με κάνουν να νιώθω μέρος της χώρας και της πόλης όπου ζω. Το μόνο που με δυσκολεύει εδώ είναι ότι έχουμε διαφορετικές ώρες για τα γεύματά μας. Κάποιες φορές με ταλαιπωρεί όλο αυτό, ειδικά όταν έχω ραντεβού με φίλους».

Σύντομα θέλει να δημιουργήσει και προσωπικό λογαριασμό στο TikTok, για να μοιράζεται με ακόμη περισσότερους διαδικτυακούς φίλους του όσα μαθαίνει στη χώρα μας.

Γιέβα Μπονταρένκο, 21 ετών από την Ουκρανία

Επισκέφτηκε την Ελλάδα για πρώτη φορά όταν ήταν 16 ετών, για διακοπές. «Ήμουν στην Αθήνα μόνο 6 μέρες. Ηταν αρκετές για να ερωτευτώ τη χώρα και τους ανθρώπους της. Ένιωσα έντονα ότι ανήκω εδώ, ότι ήταν το σπίτι μου. Ήταν μαγικό. Γυρίζοντας στην Ουκρανία έπειτα απ' αυτές τις διακοπές, αφιέρωσα έναν χρόνο προσπαθώντας να φτιάξω τα χαρτιά μου για να μπορέσω να μετακομίσω. Αν και ακούγεται τρελό αυτό, στα 17 να φύγεις μόνη από τη χώρα σου και να μείνεις κάπου όπου δεν ξέρεις κανέναν, ήταν η καλύτερη και η πιο ασφαλής απόφαση της ζωής μου».

Αρκετοί ίσως θυμούνται τη Γιέβα Μπονταρένκο από το «GNTM 5», το ριάλιτι μόδας, όπου ξεχώρισε. Τότε είχε δηλώσει πως ήρθε στην Ελλάδα όταν ξεκίνησε ο πόλεμος.

«Στην Ουκρανία είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα μέχρι και σήμερα. Εκεί μένουν ο πατέρας μου, ο αδερφός μου και η γυναίκα του. Πριν από 5 μήνες, ο αδερφός μου έγινε μπαμπάς, αλλά δυστυχώς δεν μπορούσα να τον επισκεφτώ και να μοιραστώ μαζί του αυτή τη στιγμή. Η Ελλάδα είναι το σπίτι μου και τη λατρεύω. Αλλά θέλω και η πατρίδα μου να είναι ασφαλής και να μπορώ να επισκέπτομαι την οικογένειά μου όποτε θέλω. Δεν τους έχω δει δυόμισι χρόνια τώρα», μου αναφέρει.

Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισε στη χώρα αρχικά ήταν η γλώσσα. Ένιωθε πως οι άνθρωποι γύρω της δεν την καταλάβαιναν εύκολα. Έμαθε ελληνικά μέσα σε σχεδόν έναν χρόνο. Τη βοήθησε πολύ το γεγονός ότι δούλεψε σεζόν στη Σαντορίνη, όπου έμενε μαζί με 5 Ελληνίδες και ότι συγκατοίκησε και πάλι, κατά τη διάρκεια του «GNTM 5», με άλλα κορίτσια στη βίλα του παιχνιδιού.

«Τα πρώτα χρόνια ήταν δύσκολα και λόγω του lockdown, που έγινε μόλις ήρθα. Ήταν η πρώτη φορά που έμενα μόνη μου, και στη χώρα μου είχε ξεκινήσει ο πόλεμος. Υπάρχει μια στιγμή στη ζωή που μένεις μόνος με τους δαίμονές σου και πρέπει να τους πολεμήσεις για να γίνεις ευτυχισμένος. Όλα αυτά με έχουν κάνει πιο δυνατή. Τώρα περνάω πολύ ωραία».

Σήμερα χόμπι της είναι ο χορός, διαβάζει ψυχολογία, ενώ δουλεύει σε κατασκευαστική εταιρεία ως content creator. Είναι φυσικά και μοντέλο, με 8.068 ακολούθους στο Instagram.

Ιερεμίας Εγκαρέιμπα, 37 ετών από τη Νιγηρία

To επάγγελμά του Ιερεμία Εγκαρέιμπα (Jerry) είναι γυμναστής-χορευτής και είναι δημιουργός του Jafrobeat Dance Fitness. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νιγηρία, μέχρι που μετανάστευσε στην Ελλάδα. «Η ζωή στη Νιγηρία είναι δύσκολη. Κάθε μέρα και ώρα η μεγάλη πρόκληση είναι η διαβίωση. Yπάρχει μεγάλο πρόβλημα φτώχειας και πείνας για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού εκεί. Η ζωή που είχα ως παιδί και έφηβος δεν συγκρίνεται με τη ζωή μου στην Ελλάδα. Αν και στη Νιγηρία είναι δύσκολο να βιοποριστεί κανείς σε βαθμό που να είναι αυτάρκης, είναι η χώρα όπου μένει η οικογένειά μου. Στην Ελλάδα ταλαιπωρήθηκα αρχικά να βρω τα πατήματά μου, αλλά η διαφορά στο επίπεδο ζωής και οικονομικής ασφάλειας είναι μεγάλη», μου λέει.

Τα πρώτα χρόνια της ζωής του στη χώρα μας αντιμετώπισε σοβαρές δυσκολίες. Υπέστη ρατσισμό, δεν το έβαλε όμως κάτω. «Μετανάστευσα στην Ελλάδα πριν από 18 χρόνια περίπου, σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής. Έμεινα για λίγο διάστημα στην πλατεία Αμερικής. Όταν είδα το περιβάλλον εκεί –τόσοι μετανάστες, ανάμεσά τους και συμπατριώτες μου–, κατάλαβα πως, αν ήθελα να πετύχω κάτι στη ζωή μου και να αξιοποιήσω την απόφασή μου ν' αφήσω τη Νιγηρία, έπρεπε να φύγω και από εκεί.

»Έμεινα στον δρόμο, άστεγος, για αρκετούς μήνες, ψάχνοντας δουλειά και σπίτι. Ήταν μια πρόκληση, καθώς, λόγω χρώματος και καταγωγής, ήταν δύσκολο να βρω εργοδότη και σπιτονοικοκύρη. Ήταν και δύσκολα χρόνια για την Ελλάδα τότε, στην αρχή της κρίσης και της ανόδου της Χρυσής Αυγής. Υπήρχε ξενοφοβία. Πάλεψα να βρω δουλειά και βρήκα. Αν και δέχτηκα κάποιες επιθέσεις από μέλη της Χρυσής Αυγής, δεν σκέφτηκα ότι όλοι οι Έλληνες είναι έτσι. Είχα ήδη κάποιους πρώτους φίλους, οι οποίοι με βοηθούσαν και κάναμε πράγματα μαζί, όποτε αναγνώριζα τη διαφορά».

Στον δρόμο του βρέθηκε και ένας συμπατριώτης του, που προσφέρθηκε να τον φιλοξενήσει στο σπίτι του και να τον βοηθήσει να κάνει τα πρώτα του ασφαλή βήματα, με στόχο «μια καλύτερη ζωή». Ο Ιερεμίας Εγκαρέιμπα δούλεψε στη λαϊκή, έπαιξε μπάλα, ασχολήθηκε με το μόντελινγκ, εργάστηκε ως παλιατζής. Το όνειρό του ήταν, όμως, να ασχοληθεί με τον χορό και τη γυμναστική. Ακόμα και αυτό στην αρχή ήταν δύσκολο, αφού σε κάποιες σχολές χορού δεν δέχονταν να τον εκπαιδεύσουν, επειδή είναι μαύρος.

«Η αγάπη μου για την Ελλάδα μπορώ να πω ότι ήρθε σταδιακά και σιγά σιγά. Στην αρχή, πριν ακόμα έρθω, δεν γνώριζα τίποτα για τη χώρα. Δεν ήξερα πού έρχομαι. Έπειτα από τόσα χρόνια που βρίσκομαι εδώ και έχοντας κάνει τη ζωή μου, την οικογένειά μου και τον κοινωνικό μου κύκλο, μπορώ να πω ότι έχω συνηθίσει την ελληνική νοοτροπία, την έχω υιοθετήσει και την ασπάζομαι σε όλους τους τομείς της ζωής μου. Αισθάνομαι Έλληνας πολλές φορές. Νομίζω πως αυτό έρχεται με τον χρόνο, ειδικά όταν υιοθετείς τον τρόπο ζωής των ντόπιων».

Τα ελληνικά τα έμαθε «στον δρόμο», όπως μου λέει χαρακτηριστικά. «Ήταν αναγκαίο, αν ήθελα να εργαστώ και να ζήσω εδώ. Σαν γλώσσα είναι εύκολη στο άκουσμα. Μπερδεύομαι όμως σε πολλά ακόμη – στο συντακτικό, τη γραμματική, τις συμφωνίες των προσώπων κ.λπ. Αυτό συμβαίνει επειδή τα έμαθα όπως τα άκουγα έξω, στην τηλεόραση ή από φίλους. Παρ’ όλα αυτά, χρόνο με τον χρόνο, αισθάνομαι καλύτερος ομιλητής. Αυτό που μπορώ να πω είναι πως πλέον σκέφτομαι στα ελληνικά, κι αυτό είναι βασικό κομμάτι στην κατανόηση της ταυτότητας μιας γλώσσας».

Ο δρόμος για εκείνον άνοιξε όταν, κάνοντας μαθήματα personal training, διδάχτηκε latin χορούς και σταδιακά κατάφερε να γίνει επαγγελματίας. Το 2021 πήρε την απόφαση να ανοίξει το δικό του γυμναστήριο στον Πειραιά και από τότε διδάσκει jafrobeat dance και όχι μόνο. Διοργανώνει events και φεστιβάλ που έχουν να κάνουν με τον χορό και τη μουσική και ταξιδεύει στο εξωτερικό για να διαδώσει το πάθος του. Τα βιντεάκια του στα social media έχουν γίνει viral και ο κόσμος φαίνεται πως αγαπάει πολύ τα μαθήματά του.

Στην Ελλάδα του αρέσει το γεγονός πως υπάρχει χώρος για δουλειά. «Αν κάποιος θέλει να εργαστεί και να πετύχει κάτι, εδώ μπορεί! Υπάρχει άνοιγμα. Αρκεί να έχεις φαντασία και διάθεση. Δεν με δυσκολεύει κάτι τώρα, εκτός από τη γραφειοκρατία, που είναι τεράστια. Τα κωλύματα σε πάνε πίσω για χρόνια».

Βλάντα Ζασλάβσκα, 24 ετών από την Ουκρανία

Κατάγεται από την πόλη Ζαπορόζιε της Ουκρανίας. Στον ελεύθερό της χρόνο πάει για καφέ με φίλους ή κάνει ψώνια. Της αρέσει να ταξιδεύει. Τα τελευταία 5 χρόνια ζούσε και σπούδαζε στο Κίεβο, αλλά πάντα ήθελε να ζει πιο κοντά στη θάλασσα, σε μια ζεστή χώρα. Πρώτη φορά ήρθε στην Ελλάδα το 2019, για 2 εβδομάδες. Η οικογένειά της έχει φίλους που μένουν κοντά στα Μετέωρα. Ερωτεύτηκε με την πρώτη ματιά την κουλτούρα, τη φύση, την κουζίνα και τους ανθρώπους.

Έφτασε πριν από 2 χρόνια στην Ελλάδα για να μείνει μόνιμα, όταν άρχισε ο πόλεμος στη χώρα της. Η μητέρα και η μικρότερη αδερφή της ήρθαν επίσης με την έναρξη του πολέμου. Η Βλάντα Ζασλάβσκα σήμερα είναι προπονήτρια και αθλήτρια της Εθνικής Ομάδας Cheerleading της Ελλάδας. Ξεκίνησε να διδάσκει από την αρχή της παραμονής της στη χώρα.

«Κάθε μέρα έχω 4-6 ώρες προπόνηση με τις ομάδες μου. Προπονώ από παιδικές, ερασιτεχνικές μέχρι την Εθνική Ελλάδος. Πέρυσι πήγα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα των ΗΠΑ ως αθλήτρια της Εθνικής, και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Νορβηγίας, όπου πήγα ως προπονήτριά της, κατακτήσαμε το πρώτο μας μετάλλιο. Φέτος προετοιμάζω την ομάδα για το Παγκόσμιο Κύπελλο στις ΗΠΑ. Το γεγονός ότι μιλάω κάθε μέρα ελληνικά με τους μαθητές μου, οι οποίοι με διορθώνουν, με βοηθάει να βελτιώνω συνεχώς τα ελληνικά μου».

Στην Ελλάδα αυτό που της αρέσει περισσότερο είναι ο καιρός και η κουζίνα. «Όλοι οι Έλληνες φίλοι μου μιλούν για ιστορικά γεγονότα, την ελληνική μυθολογία και τη γεωγραφία της Ελλάδας. Μου αρέσει που οι άνθρωποι εδώ αγαπούν τη χώρα τους». Συμφωνεί πως το γραφειοκρατικό κομμάτι είναι το πιο δύσκολο και σκοπεύει να ζήσει και να εργαστεί στην Ελλάδα για τα επόμενα 5 χρόνια τουλάχιστον.

Ο Ντάβινσον Ρομπέρτο ντε Σόουζα ντα Σίλβα από τη Βραζιλία

Μου συστήνεται ως ένας απλός delulu, παιδί της γειτονιάς, που απολαμβάνει να κάθεται στο μπαλκόνι και να κουτσομπολεύει με τις γιαγιάδες που περνάνε στον δρόμο. Ηλικιακά νιώθει κάπου μεταξύ 20 και 50, ενώ στον ελεύθερό του χρόνο θέλει να ξαπλώνει στον καναπέ με τον σκύλο του, τον Παντζάρη, και τον γάτο του, τον Kαρότο.

Ο Ντέιβ (daveinathens), με καταγωγή από τη Φορταλέζα, ήταν δημοσιογράφος σε τηλεοπτικές εκπομπές στη Βραζιλία. Ήθελε να ταξιδέψει στον κόσμο και να μάθει μια νέα γλώσσα, οπότε άρχισε να στέλνει βιογραφικά σε διάφορες χώρες, μέχρι που τον κάλεσαν από την Ελλάδα για δουλειά και αποφάσισε να μετακομίσει στην Αθήνα. Έγινε TikΤoker, ασχολείται με το digital marketing και σήμερα έχει μια εταιρεία μαγειρευτών φαγητών για σκύλους, τη «woofresh» (αναδείχτηκε μέσα από το τηλεοπτικό παιχνίδι «Dragon’s den»), που δημιούργησε μαζί με τον φίλο του.

«Δεν είχα καμία σχέση με τη χώρα πριν έρθω στην Ελλάδα. Ήμουν από αυτούς τους Βραζιλιάνους που νομίζουν ότι όλοι οι Έλληνες περπατάνε στον δρόμο με λευκά σεντόνια και κρατάνε ένα βιβλίο για τη δημοκρατία. Σκεφτόμουν: θα πάω στην Ελλάδα, θα δουλεύω Δευτέρα με Παρασκευή, Σάββατο θα μπαίνω στο λεωφορείο και θα πηγαίνω στη Μύκονο. Τη Δευτέρα θα γυρνάω για να δουλέψω. Μέχρι που κατάλαβα πως δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα.

»Η ζωή στη Βραζιλία σε σχέση με αυτή στην Ελλάδα δεν έχει και πολλές διαφορές. Οι Βραζιλιάνοι και οι Έλληνες έχουν ένα πολύ σημαντικό κοινό στοιχείο: αγαπάνε και το δείχνουν. Από την πρώτη μέρα μου εδώ, αυτό συνειδητοποίησα, και ένιωσα σαν στο σπίτι μου». 

Ο Ντέιβ υποστηρίζει ότι δεν είναι δύσκολο να αγαπήσει κανείς την Ελλάδα. «Μπορώ να σου πω ότι κατά βάθος αυτή η ζεστασιά, η αγκαλιά, το ενδιαφέρον σημαίνουν τα πάντα για μένα».

Ελληνικά έμαθε από τηλεοπτικές σειρές. Παρακολουθούσε την Αννίτα Πάνια, ενώ έχει έρωτα με την Έφη Θώδη.

Ποιες είναι όμως οι δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει εδώ; «Tο δράμα (γελάει). Τις προάλλες σκεφτόμουνα ότι 9 στα 10 ελληνικά τραγούδια λένε για προδομένους έρωτες και άλλα τέτοια. Φυσικά η γραφειοκρατία δυσκολεύει πολύ κάποιον εδώ. Εντάξει, μην το πάρετε όλο αυτό πολύ στα σοβαρά, είναι μια παρατήρηση που γίνεται με αγάπη».

Σήμερα συνεχίζει να παίρνει καθημερινά το μετρό και ανακαλύπτει νέα μέρη και άτομα από διαφορετικές περιοχές. «Αυτή τη στιγμή, αυτό που μπορώ να πω για την εμπειρία μου εδώ είναι ότι ποτέ δεν έχω νιώσει τόσο αγαπητός στη ζωή μου όσο νιώθω τώρα στην Ελλάδα. Η αγάπη αυτή είναι ο λόγος που συνεχίζω να μένω. Είναι ωραία να νιώθεις ότι σ' αγαπούν όπως είσαι. Η οικογένειά μου, δυστυχώς, δεν έχει έρθει ποτέ στην Ελλάδα, φοβούνται το αεροπλάνο».

Ουλιάνα Τσουπρίνα, 29 ετών από την Αρκτική Σιβηρία

Ζούσε για κάποιο χρονικό διάστημα στη Θεσσαλονίκη και τώρα μένει στη Χαλκιδική. Στον ελεύθερο χρόνο της της αρέσει να παίζει παιχνίδια στον υπολογιστή και να φτιάχνει βίντεο για τα social media. Η καταγωγή της είναι από τους Ντολγκάν της Αρκτικής Σιβηρίας, έναν ιθαγενή λαό που αριθμεί περίπου 5.000 άτομα. Τα παραδοσιακά επαγγέλματά τους περιλαμβάνουν την εκτροφή ταράνδων, το ψάρεμα και το κυνήγι. Η μέση θερμοκρασία τον χειμώνα στην Αρκτική Σιβηρία είναι -40°C και το καλοκαίρι μπορεί να φτάσει τους +20°C. Η χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει βιώσει ήταν οι -57°C, όπως μου εξομολογείται.

Πρώτη φορά άκουσε για την Ελλάδα στο σχολείο. «Είχαμε στην ύλη του σχολικού μας προγράμματος την ιστορία της αρχαίας Ελλάδας και κάπως έτσι άρχισα να ψάχνομαι και να μαθαίνω ελληνικά στο διαδίκτυο. Μετακόμισα εδώ τον Οκτώβριο του 2022, ως ερωτική μετανάστρια. Βρήκα ένα σχολείο ελληνικής γλώσσας και εξακολουθώ να σπουδάζω. Εξασκούμαι και μέσω του Duolingo κάθε μέρα».

Αυτό που της αρέσει περισσότερο στην Ελλάδα είναι οι άνθρωποι, που είναι ανοιχτοί και φιλικοί. «Φυσικά λατρεύω την ελληνική κουζίνα, ειδικά τις ταβέρνες. Αγαπώ και τον καιρό εδώ. Παρ’ ότι είμαι από τον Βορρά, προτιμώ τις θερμοκρασίες της Ελλάδας. Σε γενικές γραμμές δεν αντιμετωπίζω δυσκολίες στη χώρα. Μερικές φορές, κάποιοι, νέοι κυρίως, μπορεί να μην είναι τόσο φιλικά διακείμενοι απέναντί μου, ίσως λόγω του μικρού αριθμού Ασιατών στη Θεσσαλονίκη. Περιστασιακά αντιμετωπίζω ρατσιστικά σχόλια».

Παυλίνα Λη, 28 ετών από την Κορέα

Η Παυλίνα Λη είναι Κορεάτισσα, ενώ έχει γεννηθεί και ζήσει τα περισσότερα χρόνια της ζωής της στην Ελλάδα. Πολλούς συγγενείς δεν έχει στη χώρα – μόνο οι γονείς της βρίσκονται εδώ. Ο αδερφός της ζει στη Νορβηγία και η αδερφή της στην Αμερική. «Η πρώτη μου γλώσσα είναι η ελληνική. Βέβαια, γυρίσαμε στην Κορέα όταν ήμουν 5 χρονών, και ξέχασα τελείως τα ελληνικά. Όταν επέστρεψα, έπρεπε να τα ξαναμάθω από την αρχή, γι’ αυτό και κάνω λάθη. Τα ελληνικά τα έμαθα μέσω της τριβής με φίλους στο σχολείο και κάνοντας πολλά ιδιαίτερα μαθήματα.

»Συναισθηματικά, αν με ρωτήσει κάποιος σε ποια χώρα ανήκει η καρδιά μου, δεν μπορώ να διαλέξω. Τις αγαπάω και τις δύο και προσπαθώ να υιοθετήσω την ταυτότητα και των δύο χωρών εξίσου. Είμαι σωστή ως προς τις υποχρεώσεις μου στο ελληνικό κράτος, ως πολίτης της χώρας αυτής. Δεν παύω όμως να χαίρομαι αφάνταστα όταν επισκέπτομαι την Κορέα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι όταν βρίσκομαι στην Κορέα δεν μου λείπει το ελληνικό φαγητό. Έχω βιώσει μεγάλο ρατσισμό στην Ελλάδα λόγω της καταγωγής μου, παρ’ όλα αυτά δεν έπαψα να την αγαπάω».

Αυτή τη στιγμή η Παυλίνα Λη εργάζεται ως content creator στα TikTok, Instagram, YouTube και παράλληλα αναλαμβάνει την οργάνωση ταξιδιών και ξενάγηση Ελλήνων στην Κορέα. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με τα social media και επικοινωνεί με τον κόσμο, μιλάει για τις τάσεις, τα νέα, ακόμη και για ιδέες, έργα, απόψεις άλλων ανθρώπων. «Οι αντιδράσεις των ακολούθων, που φαίνονται να χαίρονται μαζί μου, μου δίνουν θάρρος να συνεχίσω να κάνω αυτό που κάνω».

Ίσως από τα πράγματα που τη δυσκολεύουν περισσότερο στην Ελλάδα είναι ο ατομικισμός. «Επειδή προέρχομαι από μια χώρα και από γονείς που έδιναν έμφαση στην ομαδικότητα και στο να σκεφτόμαστε πάντα και τους άλλους, νιώθω μεγάλη μοναξιά και στενοχώρια όταν βλέπω αποχή των υπολοίπων από τα κοινωνικά δρώμενα. Δυστυχώς νιώθω πως στην ελληνική κουλτούρα ο καθένας ζει με τη δική του θεωρία, με τους δικούς του κανόνες, και όλο αυτό είναι πολύ φυσιολογικό να επιφέρει σύγχυση και διχασμό.

»Φοβάται κανείς να μιλήσει και να εκφραστεί ευθέως, ενθαρρύνεται να μην εκφράζεται. Ο ένας αποθαρρύνει τον άλλον λέγοντας "δεν θα αλλάξει κάτι". Η Ελλάδα έχει έξυπνους, ταλαντούχους, καλοσυνάτους ανθρώπους, με όρεξη να κάνουν κάτι δημιουργικό και ωραίο, αλλά η χώρα δεν μπορεί ή δεν θέλει να το στηρίξει. Και αυτό με θλίβει πάρα πολύ και με δυσκολεύει να την αγαπήσω όσο θα ήθελα».