- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Πυκνή ομίχλη το πρωί στην Αττική - Σε ποιους δρόμους παρατηρήθηκαν προβλήματα - Τι πρέπει να προσέχουν οι οδηγοί
Με πυκνή ομίχλη «ξύπνησαν» το πρωί περιοχές της Αττικής. Οι οδηγοί κλήθηκαν να πιάσουν το τιμόνι σε συνθήκες περιορισμένης ορατότητας.
Προβλήματα λόγω της ομίχλης παρατηρήθηκαν στον Κηφισό, στη Λεωφόρο Συγγρού, στη Γέφυρα Καλυφτάκη, ενώ πιο έντονο ήταν το πρόβλημα σε περιοχές των νοτίων και βορείων προαστίων της Αττικής.
Τι είναι η ομίχλη
Η Ομίχλη είναι ένα φυσικό φαινόμενο που συμβαίνει στην ατμόσφαιρα, πολύ κοντά στην επιφάνεια του εδάφους ή της θάλασσας, που αποτελείται από πολύ μικρά υδροσταγονίδια προερχόμενα από τη συμπύκνωση των υδρατμών της ατμόσφαιρας. Επειδή η ομίχλη σχηματίζεται πολύ κοντά στην επιφάνεια της Γης προκαλεί ελάττωση της ορατότητας, δημιουργώντας προβλήματα στις συγκοινωνίες ξηράς, θάλασσας και αέρα, και ιδιαίτερα στις απογειώσεις και προσγειώσεις των αεροσκαφών. Για τον λόγο, αυτό και η ορατότητα, εξετάζεται παράλληλα με την ομίχλη, προσδιορίζοντας έτσι την κατηγορία της δεύτερης.
Η ομίχλη δεν είναι πλέον υδρατμοί αλλά λεπτότατα σταγονίδια νερού που βρίσκονται στον αέρα και που σχηματίσθηκαν πάνω στα αναρίθμητα σωματίδια που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα. Στο ερώτημα αφού το νερό είναι βαρύτερο του αέρα γιατί αυτά δεν πέφτουν όπως η βροχή αλλά αιωρούνται, η απάντηση είναι πως πράγματι αυτά πέφτουν, αλλά τα υδροσταγονίδια της ομίχλης είναι τόσο μικροσκοπικά και ελαφρά που η παραμικρή πνοή του ανέμου δεν τα αφήνει στο μεγαλύτερο μέρος τους να πέσουν, αλλά μένουν αιωρούμενα κοντά στην επιφάνεια της Γης. Για όσα πέφτουν, η πτώση τους είναι πολύ αργή, τόσο που δεν γίνεται άμεσα αισθητή ως βροχή. Γίνεται όμως αντιληπτή από το αποτέλεσμα όπως τα ρούχα που υγραίνονται, η εκείνα που έχουν απλωθεί και δεν στεγνώνουν κ.λπ.
Γενικά η ομίχλη σχηματίζεται στις ακόλουθες περιπτώσεις:
1) Όταν υπάρχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι πυρήνες συμπύκνωσης των υδρατμών δηλαδή μεγαλύτερος αριθμός σωματιδίων και
2) Όταν ο αέρας είναι κορεσμένος από υδρατμούς (Σχετική υγρασία 100%).
Τι πρέπει να κάνουν οι οδηγοί όταν κινούνται σε περιοχή με ομίχλη
Όταν οι οδηγοί πλησιάζουν περιοχές µε πιθανότητα εµφάνισης οµίχλης, θα συναντήσουν την πρώτη πινακίδα που ενηµερώνει:
α) για τον κίνδυνο εµφάνισης οµίχλης και
β) για το µήκος της οδού που εµφανίζεται ο κίνδυνος αυτός
Η ορατότητα στην οµίχλη µπορεί να περιοριστεί στα 100µ. ή και ακόµα λιγότερο, δηµιουργώντας επικίνδυνες συνθήκες οδήγησης. Σε συνθήκες µειωµένης ορατότητας η ταχύτητα κίνησης πρέπει να µειωθεί σηµαντικά, ανάλογα µε τις συνθήκες που επικρατούν, ακόµη και κάτω από τα 50km/h.
Σε συνθήκες οµίχλης, οι οδηγοί όλων των οχηµάτων είναι σηµαντικό να ακολουθούν τις παρακάτω συµβουλές:
• Οδηγείτε µε τα φώτα στη µεσαία σκάλα (φώτα διασταύρωσης). Τα φώτα της µεγάλης σκάλας (φώτα πορείας) αντανακλώνται από την οµίχλη και ουσιαστικά δυσχεραίνουν περαιτέρω την ορατότητα.
• Τα "µικρά" φώτα (φώτα θέσης) δεν είναι ορατά στην οµίχλη. Ανάψτε οπωσδήποτε το πίσω φως οµίχλης καθώς και τα εµπρός, εάν διαθέτει το όχηµά σας.
• Μειώστε ταχύτητα και παρακολουθείτε το ταχύµετρο. Σε συνθήκες οµίχλης δηµιουργείται οπτική ψευδαίσθηση της αργής κίνησης, ενώ στην πραγµατικότητα το όχηµα µπορεί να κινείται µε µεγάλη ταχύτητα.
• Κρατήστε επαρκή απόσταση από προπορευόµενα οχήµατα ώστε, αν χρειαστεί, να υπάρχει επαρκής χρόνος για να φρενάρετε. Μην πλησιάζετε το προπορευόµενο όχηµα προσπαθώντας να βλέπετε συνεχώς τα πίσω φώτα του ως καθοδήγηση.
• Ανοίξτε λίγο το παράθυρο και κλείστε το ηχοσύστηµα του οχήµατος ώστε να ακούτε τους ήχους της κυκλοφορίας των άλλων οχηµάτων.
• Χρησιµοποιείτε, αν απαιτείται, τους υαλοκαθαριστήρες για βελτίωση της ορατότητας.
• Χρησιµοποιήστε ως «οδηγό» τη δεξιά οριογραµµή (συνεχόµενη λευκή η κίτρινη γραµµή) της οδού.
• Παραµένετε υποµονετικοί και αποφεύγετε τις προσπεράσεις άλλων οχηµάτων.
• Μην οδηγείτε στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ) και επίσης, σε συνθήκες οµίχλης, µην σταµατάτε το όχηµά σας στη ΛΕΑ.
• Σε περίπτωση αναγκαστικής ακινητοποίησης του οχήµατος λόγω βλάβης, σβήστε όλα τα φώτα του οχήµατος και ανάψτε τα "αλάρµ". Τοποθετείστε το τρίγωνο ασφαλείας τουλάχιστον 100µ. πίσω από το όχηµά σας και περιµένετε εκτός οχήµατος, οδηγός και επιβάτες, σε ασφαλή θέση, έξω από τα στηθαία ασφαλείας της οδού.
Με πληροφορίες από Εγνατία Οδός, Βικιπαίδεια, ΣΚΑΪ