Ελλαδα

Kηφισός: Κανένας άμεσος κίνδυνος για τα υπόγεια λιμνάζοντα ύδατα

Περισσότερες ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν προσεχώς από την Περιφέρεια

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Kηφισός: Κανένας άμεσος κίνδυνος για τα υπόγεια λιμνάζοντα ύδατα
© EUROKINISSI (ΑΡΧΕΙΟΥ)

Kηφισός: Κανένας άμεσος κίνδυνος για τα υπόγεια λιμνάζοντα ύδατα

Σύσκεψη εργασίας, στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υφυπουργός Νίκος Ταχιάος ο Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς και η Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, με αφορμή το ζήτημα που έχει προκύψει με τα λιμνάζοντα υπόγεια ύδατα στον Κηφισό.

Σύμφωνα με ενημέρωση, κατά τη σύσκεψη εργασίας διαπιστώθηκε απ' όλα τα μέρη που συμμετείχαν ότι δεν υπάρχει κάποιος άμεσος κίνδυνος για το οδικό έργο του Κηφισού.

Επιπρόσθετα, συμφωνήθηκε η προοπτική συνεργασίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με την Περιφέρεια Αττικής για την αντιμετώπιση των όποιων σημειακών βλαβών.

Όπως έγινε γνωστό, περισσότερες ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν προσεχώς από την Περιφέρεια, στην οποία εμπίπτει και η σχετική αρμοδιότητα για τη συντήρηση των έργων.

Ανακαλύφθηκε και τρίτη λίμνη στην υπόγεια κοίτη του Κηφισού

Στην υπόγεια κοίτη του Κηφισού εντοπίστηκε από σπηλαιολόγους και τρίτη λίμνη, στο σημείο συνάντησης με το ρέμα της Εσχατιάς.

Οι σπηλαιολόγοι εκτιμούν ότι η λίμνη είναι μεγαλύτερη από τις άλλες δύο που έχουν ανακαλυφθεί σε διαφορετικά σημεία της υπόγειας κοίτης του Κηφισού. Η ομάδα των σπηλαιολόγων είχε εισέλθει και από τις δύο πλευρές, αλλά έχουν αποτύχει να διατρέξουν το σύνολο της υπόγειας διαδρομής, αφού έχουν εντοπίσει δύο λίμνες στη συμβολή του Κηφισού με τον Ποδονίφτη και μία στο ύψος των ΚΤΕΛ.

«Η πρόθεσή μας ήταν να συνεχίσουμε την εξερεύνηση του Κηφισού για να δούμε ποια είναι η κατάσταση στο μεσαίο τμήμα, μήκους περίπου 3 χλμ., το οποίο δεν είχαμε καταφέρει να επισκεφθούμε», δηλώνει ο Δημήτρης Θεοδοσόπουλος στην «Καθημερινή» και συνεχίζει: «Η Εσχατιά είναι παραπόταμος του Κηφισού που ξεκινά από την Πάρνηθα. Το ρέμα είναι άθικτο στο Μενίδι, διευθετείται αυτή την περίοδο από το Μενίδι έως την Αττική Οδό και έχει ήδη υπογειοποιηθεί από το 2017, από την Αττική Οδό έως τη συμβολή του με τον Κηφισό».

Όπως σημειώνει η Καθημερινή, η υπόγεια διαδρομή είναι περίπου 6 χλμ. και δεν έχει καμία ενδιάμεση πρόσβαση. «Κατά συνέπεια, αναγκαστήκαμε να εισέλθουμε στο υπόγειο τμήμα της Εσχατιάς από την αρχή του. Διανύσαμε τα 6 χλμ. και φτάσαμε στη συμβολή με τον Κηφισό. Εκεί, 200 μέτρα νοτιότερα (περίπου στο ύψος των ΚΤΕΟ Περιστερίου) συναντήσαμε μια τρίτη λίμνη, τη μεγαλύτερη από τις τρεις στην υπόγεια κοίτη».

«Εκτιμώ ότι έχει βάθος από ένα έως δύο μέτρα και μήκος τουλάχιστον 50-60 μέτρα, οπότε δεν μπορούσαμε να τη διασχίσουμε. Η λίμνη έχει δημιουργηθεί από την υποσκαφή του τσιμεντένιου πυθμένα, ο οποίος φαίνεται να είχε πάχος μόνο 5-10 εκατοστά και ένα πολύ λεπτό σιδερένιο πλέγμα, δηλαδή επρόκειτο για κακοκατασκευή. Θεωρώ πολύ ανησυχητικό ότι στους πλαϊνούς τοίχους έχουν υποσκαφεί και οι πάσσαλοι θεμελίωσης σε βάθος 1-2 μέτρων. Δεν ξέρω πόσο βαθιά είναι τα θεμέλια, αλλά νομίζω ότι θα πρέπει να ελεγχθούν», λέει για την τρίτη λίμνη ο κ. Θεοδοσόπουλος. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.