Ελλαδα

Πέθανε η Στέλλα Γκρέκα, η μακροβιότερη ως τώρα Ελληνίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός

Η φωνή - θρύλος του ελαφρού τραγουδιού, που στο απώγειο της καριέρας της τα εγκατέλειψε όλα και έφυγε στην Αμερική

62224-137655.jpg
Newsroom
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στέλλα Γκρέκα: Πέθανε η μακροβιότερη ως τώρα Ελληνίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός
Στέλλα Γκρέκα: Πέθανε η μακροβιότερη ως τώρα Ελληνίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός © Wikipedia

Στέλλα Γκρέκα: Πέθανε η μακροβιότερη ως τώρα Ελληνίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός - Η ζωή και η καριέρα της

Πέθανε σε ηλικία 103 ετών η Στέλλα Γκρέκα, η θρυλική τραγουδίστρια και ηθοποιός, που στο απώγειο της καριέρας της τα εγκατέλειψε όλα και έφυγε στην Αμερική.

Τη δυσάρεστη είδηση έκανε γνωστή ο Αργύρης Ναστόπουλος με ένα ποστ του στο Instagram, με μια κοινή τους φωτογραφία από γενέθλια και ένα απλό «Καλό ταξίδι, Στέλλα».

"Όνειρο ήταν και πάει", "Έλα γι' απόψε", "Σαν κι απόψε", "Χτες το βράδυ", "Πού να ‘σαι τώρα", "Ας ερχόσουν για λίγο", "Πάμε στο άγνωστο", "Ήρθες σαν την άνοιξη", "Γύρισε σε περιμένω, γύρισε", "Σκληρή καρδιά γιατί να σ' αγαπήσω", είναι μερικές από τις επιτυχίες της Στέλλας Γκρέκα, που άφησαν εποχή, παρά το γεγονός ότι η δισκογραφική της παρουσία περιορίστηκε, ουσιαστικά, στη διετία 1946-1947. Ο Χρήστος Χαιρόπουλος χαρακτήρισε τη φωνή της βιολοντσέλο, η Μαρίκα Κοτοπούλη λάτρευε τη φωνή της, οι σπουδαιότεροι συνθέτες τής εμπιστεύτηκαν τα τραγούδια τους που, μέσα από τις ερμηνείες της, γίνονταν επιτυχίες. Κι όμως η Στέλλα Γκρέκα ξεκίνησε ως ηθοποιός.

Γκρέκα Στέλλα (Πάμε στο άγνωστο)1946

Η σπουδαία καριέρα της Στέλλας Γκρέκα

Η Γκρέκα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1922, ένα από τα εννέα παιδιά μιας φτωχής οικογένειας. Από πολύ μικρή εξοικειώθηκε με τον καλλιτεχνικό χώρο, καθώς ο πατέρας της ήταν σκηνογράφος και είχε φιλικές σχέσεις με σημαντικούς ανθρώπους του χώρου, όπως ο Παντελής Χορν.

Το 1942 παντρεύτηκε τον σκηνοθέτη και λογοτέχνη Ορέστη Λάσκο, ο οποίος ήταν ήδη γνωστός από την ταινία του "Δάφνις και Χλόη". Κουμπάρος ήταν ο φίλος του Φιλοποίμην Φίνος. Δύο χρόνια αργότερα έπαιξε στην ταινία "Ραγισμένες Καρδιές" του συζύγου της, ο οποίος επέλεξε και το ψευδώνυμό της. Αρχικά, η Γκρέκα επρόκειτο να πρωταγωνιστήσει στα "Χειροκροτήματα" του Γ. Τζαβέλλα, πλάι στον Αττίκ και τον Δημήτρη Χορν, αλλά ο Λάσκος την απέτρεψε, ώστε να συμμετάσχει στο δικό του φιλμ. Κατόπιν, έπαιξε στην ταινία "Πρόσωπα λησμονημένα" (1946) του Τζαβέλλα, στο πλευρό των Αιμίλιου Βεάκη, Γιώργου Παππά και Λάμπρου Κωνσταντάρα.

Ζητάτε να σας πω - Στέλλα Γκρέκα Αττικ

Ηχογράφησε μια σειρά από επιτυχίες γνωστών δημιουργών. Όμως, αρνήθηκε να δισκογραφήσει το "Δυο πράσινα μάτια" του 1945, σε στίχους Κώστα Κιούση (κάτι για το οποίο μετάνιωσε αργότερα) και το "Λίγες καρδιές αγαπούνε" το 1946, το οποίο ο δημιουργός του, Μιχάλης Σουγιούλ, πρότεινε στον άγνωστο τότε Τώνη Μαρούδα και του χάρισε την πρώτη του επιτυχία. Το 1946 συνεργάστηκε με την ελληνική ραδιοφωνία και κάθε Πέμπτη βράδυ είχε πρόγραμμα "Στέλλα Γκρέκα" με τον Κώστα Γιαννίδη στο πιάνο, ενώ το 1947 πρωταγωνίστησε στην ταινία της Φίνος Φιλμ "Μαρίνα", πλάι στον Δημήτρη Μυράτ και τον Λάμπρο Κωνσταντάρα. Η ταινία είχε μεγάλη επιτυχία, όπως και η ερμηνεία της στη σύνθεση του Κώστα Γιαννίδη "Το τραγούδι της Μαρίνας".

ΣΤΕΛΛΑ ΓΚΡΕΚΑ-ΑΠ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ "ΜΑΡΙΝΑ" (1947)

Στο απόγειο της δόξας της κι έχοντας χωρίσει με τον Λάσκο, το φθινόπωρο του 1947, μετέβη στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη, όπου ζούσε ο αδελφός της Άγγελος. Το 1950 παντρεύτηκε τον Ελληνοαμερικανό εφοπλιστή Τζον Αυγερινό, με τον οποίο απέκτησε δύο γιους. Έκτοτε, αφιερώθηκε στην οικογένειά της και η ενασχόλησή της με το τραγούδι στις ΗΠΑ ήταν περιορισμένη. Στην Ελλάδα ερχόταν για καλοκαιρινές διακοπές. Επισκέφθηκε επαγγελματικά τη χώρα κατά τη δεκαετία του 1970, για να ηχογραφήσει δύο άλμπουμ για την ελληνική Columbia-EMI (τότε ΕΜΙΑΛ): "Η Στέλλα Γκρέκα τραγουδάει Χρήστο Χαιρόπουλο" (1975), με τον Χαιρόπουλο να τη συνοδεύει στο πιάνο και "Η Στέλλα Γκρέκα τραγουδάει Αττίκ" (1976), σε ενορχήστρωση και διεύθυνση του Χάρη Ανδρεάδη.

Ήρθες σαν την άνοιξι - Στέλλα Γκρέκα

Λίγο νωρίτερα, η ίδια εταιρεία είχε συλλέξει τα τραγούδια που η ερμηνεύτρια ηχογράφησε κατά τη διετή καριέρα της και τα κυκλοφόρησε σε δίσκο με τον τίτλο "Στέλλα Γκρέκα". Το 1973 και το 1984 εμφανίστηκε στην ελληνική τηλεόραση, καλεσμένη του παραγωγού Γιώργου Παπαστεφάνου. Ο ίδιος επιμελήθηκε μια συλλογή από ηχογραφήσεις της τραγουδίστριας στην Αμερική, η οποία κυκλοφόρησε από τη LYRA το 1990 με τίτλο "Τα τραγούδια της Αμερικής".

Στέλλα Γκρέκα - Για σένα μοναχά,για σένα | Official Audio Release

Στις 16 Δεκεμβρίου 2013 οργανώθηκε στην Αθήνα συναυλία-αφιέρωμα στη Στέλλα Γκρέκα, την επιμέλεια της οποίας είχε ο Μιχάλης Κουμπιός, με τη συμμετοχή διαφόρων τραγουδιστών και της 92χρονης Στέλλας Γκρέκα. Φωτογραφίες της επιλέγησαν από τον θεατρικό σκηνοθέτη Γιώργο Μιχαηλίδη για να κοσμήσουν τα εξώφυλλα της μυθιστορηματικής τριλογίας του "Της επανάστασης, της μοναξιάς και της λαγνείας" (2002-2004).

Η Γκρέκα επέστρεψε στην Ελλάδα το 1987 κι έκτοτε ζούσε μόνιμα στον Διόνυσο Αττικής.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.