Ελλαδα

Το ελληνικό χωριό που έγινε θέμα στο Associated Press

Το κάλεσμα σε οικογένειες και η εκστρατεία αναζωογόνησης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
fourna_image01

Ύμνοι για το χωριό που δίνει χώρο στην... αποκέντρωση

Οδοιπορικό του Associated Press στα Φουρνά Ευρυτανίας το χωριό των 180 κατοίκων που έγινε γνωστό για την πρωτότυπη εκστρατεία, να απευθύνει κάλεσμα σε πολύτεκνες οικογένειες να ζήσουν εκεί.

Η πρωτοβουλία της δασκάλας και του ιερέα του χωριού να προσελκύσουν οικογένειες καλύπτοντας τα έξοδά τους από ιδιωτικές δωρεές και δημοτικά προγράμματα, έκανε τα Φουρνά γνωστά στο πανελλήνιο και όχι μόνο. Το διεθνές πρακτορείο, επισκέφθηκε το χωριό και μίλησε με τους «πρωταγωνιστές» της ιστορίας.

Σε μια δαιδαλώδη διαδρομή τεσσάρων ωρών με το αυτοκίνητο από την Αθήνα, απολαμβάνει κανείς σχεδόν απόλυτη ησυχία, που περιοδικά διακόπτεται από τις καμπάνες της εκκλησίας και τα γαβγίσματα των σκύλων. Οι ηλικιωμένοι κάτοικοι μετρούν τις πιθανότητες επιβίωσης του χωριού με τον αριθμό των παιδιών που εγγράφονται στο τοπικό Δημοτικό σχολείο. Πέρυσι, υπήρχαν μόνο δύο.

Αλλά η τύχη τέχει αντιστραφεί χάρη σε μια απίθανη και ακούραστη συνεργασία. Η δασκάλα του σχολείου, μία διδακτορική φοιτήτρια που μελετά Τεχνητή Νοημοσύνη, βρήκε κοινό σκοπό με τον Κωνσταντίνο Ντούσικο, έναν ορθόδοξο ιερέα που χειροτονήθηκε λίγο πριν κλείσει τα 50 του χρόνια. Οι δυο τους ξεκίνησαν μια εκστρατεία που τροφοδοτήθηκε από την απελπισία για να προσελκύσουν οικογένειες στη Φουρνά, προσφέροντας χρήματα για την εγκατάσταση που συγκεντρώθηκαν από ιδιωτικές δωρεές και δημοτικά προγράμματα.

Αυτό έχει αποτέλεσμα: Δύο οικογένειες έχουν μετακομίσει στο χωριό, άλλες πέντε βρίσκονται σε μια λίστα αναμονής 2025 και εκατοντάδες άλλες έχουν κάνει αιτήσεις. Οκτώ παιδιά παρακολουθούν τώρα μαθήματα στο Δημοτικό.

Ο Ντούσικος, που αισθάνεται εξίσου άνετα πίσω από το τιμόνι του φορτηγού του ή μπροστά από την Αγία Τράπεζα, λέει ότι η πρωτοβουλία εμπνεύστηκε εν μέρει από τις εκκλήσεις της ιεραρχίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας που προτρέπει τους κληρικούς να προωθήσουν την οικογενειακή ζωή.

Η Παναγιώτα Διαμαντή, η μοναδική δασκάλα του Δημοτικού σχολείου της Φουρνά και συνιδρύτρια της εκστρατείας για τις οικογένειες «Νέα ζωή στο χωριό», λέει ότι η επείγουσα κατάσταση είναι αισθητή. «Αν δεν έρθουν τα παιδιά, ο δάσκαλος παίρνει μετάθεση και το σχολείο θα κλείσει. Και ένα κλειστό σχολείο δεν θα ξανανοίξει ποτέ», λέει. «Χρειαζόμαστε τολμηρή δράση».

Περισσότερα από 200 δημόσια σχολεία και νηπιαγωγεία έκλεισαν σε όλη την Ελλάδα κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά λόγω χαμηλής φοίτησης, πολλά από αυτά σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας με αραιό πληθυσμό λόγω του ορεινού ηπειρωτικού εδάφους και των πολυάριθμων μικρών νησιών.

Η Βασιλική Εμμανουήλ μετακόμισε στη Φουρνά με τα έξι παιδιά της -πέντε γιους και μια κόρη- και λέει ότι έχει εισπράξει πολλή καλοσύνη. Οι κάτοικοι του χωριού αφήνουν φαγητό έξω από την πόρτα της κατά τη διάρκεια της νύχτας και την ενθαρρύνουν να ξαναρχίσει ένα παλιό αρτοποιείο όταν ο σύζυγός της επιστρέψει από μια περίοδο εργασίας στη Γερμανία.

«Είμαι εδώ σχεδόν τρεις μήνες και θα ήμουν αχάριστη αν έλεγα ότι δυσκολεύτηκα», λέει η Εμμανουήλ. «Ο τοπικός ιερέας και η σύζυγός του με αντιμετωπίζουν σαν να είμαι μέλος της οικογένειάς τους. Ολο το χωριό είναι στο πλευρό μας, από την προσφορά καθημερινών ειδών πρώτης ανάγκης μέχρι τη συναισθηματική υποστήριξη».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.