Ελλαδα

Χριστίνα Ωνάση, το πιο φτωχό πλουσιοκόριτσο στον κόσμο που είχε τα πάντα εκτός από αγάπη

Οι γάμοι εξπρές, τα λάθη και ο αιφνίδιος θάνατος της

Γεωργία Ζερβογιάννη
Γεωργία Ζερβογιάννη
29’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χριστίνα Ωνάση: Η θλιβερή ζωή της, τα λάθη και το τέλος της
Χριστίνα Ωνάση: Η θλιβερή ζωή της, τα λάθη και το τέλος της © Bettmann/ Getty Images

Χριστίνα Ωνάση: Σαν σήμερα 11 Δεκεμβρίου γεννιέται η κληρονόμος του Ωνάση που είχε τα πάντα εκτός από αγάπη - Η ζωή της, οι γάμοι εξπρές και ο αιφνίδιος θάνατος 

Η Χριστίνα Ωνάση έμοιαζε προορισμένη να διαγράψει τροχιά μέσα από τη μυθική σφαίρα του πλούτου, της παγκόσμιας φήμης και της δύναμης, όμως η κληρονόμος της οικονομικής αυτοκρατορίας του Αριστοτέλη Ωνάση φαίνεται πως δεν διέθετε το αντίτιμο της ευτυχίας.

Κι ήταν περίεργο - η οικογένεια Ωνάση ανήκε στις πλουσιότερες του κόσμου, αλλά και σε εκείνες που έμοιαζε να είχαν κάνει μία «συμφωνία με τον διάβολο» με μία είδους κατάρα να κυνηγά αδυσώπητα όλα τα μέλη της. Ένα από τα «θύματα» της ήταν η Χριστίνα Ωνάση, η οποία γεννήθηκε σαν σήμερα, 11 Δεκεμβρίου το 1950 και έζησε μία σύντομη και δυστυχισμένη ζωή, χωρίς ποτέ να καταφέρει να βρει την πραγματική ευτυχία, παρά τα εκατομμύρια του τραπεζικού της λογαριασμού. Μέχρι τον θάνατό της το 1988, σε ηλικία μόλις 37 ετών, υπήρχαν πολλά στη ζωή της που έμοιαζαν με τραγωδία.

H Χριστίνα Ωνάση έζησε μία σύντομη και δυστυχισμένη ζωή, χωρίς ποτέ να καταφέρει να βρει την πραγματική ευτυχία
H Χριστίνα Ωνάση έζησε μία σύντομη και δυστυχισμένη ζωή, χωρίς ποτέ να καταφέρει να βρει την πραγματική ευτυχία © Wikimedia Commons

Χριστίνα Ωνάση: Ένα ανεπιθύμητο παιδί

Η Χριστίνα Ωνάση γεννήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1950 στη Νέα Υόρκη σε μία εποχή που η οικογενειακή περιουσία είχε ήδη δημιουργηθεί, αν και δεν είχε φτάσει ακόμα τα δισεκατομμύρια. Ο πατέρας της, Αριστοτέλης Ωνάσης έφτασε στην Αργεντινή σχεδόν 30 χρόνια νωρίτερα ως φτωχός Έλληνας μετανάστης και μετατράπηκε σε διεθνή μεγιστάνα μέσω της ναυτιλιακής του επιχείρησης. Η επέκταση αυτής της επιχείρησης φαίνεται ότι ήταν ένας παράγοντας στην επιλογή της γυναίκας του - παντρεύτηκε την Αθηνά «Τίνα» Λιβανού, κόρη του άλλου Έλληνα μεγιστάνα της ναυτιλίας, το 1946.

Δύο χρόνια αργότερα, το φωτογενές ζευγάρι απέκτησε το πρώτο του παιδί, τον Αλέξανδρο Ωνάση. Ένας γιος και κληρονόμος ήταν αυτό και μόνο που ήθελε ο Αριστοτέλης. Σύμφωνα με το βιβλίο του William Wright «All the Pain That Money Can Buy: The Life of Christina Onassis», ο Αριστοτέλης είπε σε πολλούς ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένης της συζύγου του, ότι περισσότερα παιδιά θα αποδυνάμωναν την αξία του ονόματός του και θα περιέπλεκαν το μέλλον της επιχείρησης και της περιουσίας τους. Η Τίνα συναίνεσε σε αυτή του την απόφαση τερματίζοντας δύο εγκυμοσύνες, παρά τον όλο και πιο τεταμένο γάμο της. Αλλά όταν έμεινε έγκυος το 1950, -που κατ' ιδίαν περίμενε να χωρίσει και να ξαναπαντρευτεί- δεν ήθελε να διακινδυνεύσει την υγεία της με άλλη μια έκτρωση και τίποτα δεν μπορούσε να της αλλάξει γνώμη.

Όταν γεννήθηκε η Χριστίνα, ωστόσο, η Τίνα ήταν κατά κάποιο τρόπο ο πιο αγανακτισμένος γονιός. Αν και αγαπούσε την κόρη της, ενοχλούνταν από τη μεγάλη εξωτερική ομοιότητα της Χριστίνας με τον Αριστοτέλη και αμφέβαλλε για τη δική της καταλληλότητα να είναι μητέρα και για τα δύο παιδιά.

Στα 3 της σταμάτησε να μιλά και έτσι κέρδισε - για λίγο - την προσοχή

Μεγαλώνοντας, η Χριστίνα Ωνάση σπάνια είχε την πλήρη προσοχή των γονιών της. Η μητέρα της Τίνα Ωνάση, παρόλο που αγαπούσε τα παιδιά της, πάλευε να ξεπεράσει τα δικά της προβλήματα ψυχικής υγείας. Ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ο οποίος δεν ήθελε άλλα παιδιά μετά τον γιο του Αλέξανδρο Ωνάση, ήταν αρκετά τρυφερός με τη Χριστίνα ώστε να της δώσει το παρατσούκλι «το χρυσό μου» αλλά έλειπε συχνά. Και οι δύο είχαν προσωπικές και επαγγελματικές ανησυχίες που δεν περιλάμβαναν τα παιδιά τους, τα οποία μεγάλωναν κυρίως υπηρέτες.

Μέσα σε αυτό το οικογενειακό σκηνικό, η Χριστίνα σταμάτησε ξαφνικά να μιλάει σε ηλικία 3 ετών. Η παλινδρόμηση της έφερε την αμέριστη προσοχή των γονέων της και του οικιακού προσωπικού, έστω και για λίγο. Μια ψυχολογική αξιολόγηση στη Ζυρίχη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είχε αναπτύξει μια μορφή επιλεκτικής αλαλίας και αποδόθηκε σε ένα υπερπροστατευτικό οικογενειακό περιβάλλον - όχι ακριβώς μια εμπεριστατωμένη καταγραφή της ανατροφής της Χριστίνας. Ο συγγραφέας William Wright πρότεινε στη βιογραφία του για τη Χριστίνα Ωνάση ότι η Χριστίνα απλώς αρνήθηκε να μιλήσει για να προσπαθήσει να γίνει αντιληπτή από τους γονείς που περνούσαν πολύ λίγο χρόνο μαζί της, όχι πολύ.

Αν επρόκειτο για μια σκόπιμη πράξη, ωστόσο, ήταν μια πράξη που η Χριστίνα ισχυρίστηκε ότι δεν θυμάται όταν μεγάλωσε. Και η αλαλία της θα επέστρεφε, σε κάποιο βαθμό, όταν έμαθε για το διαζύγιο των γονιών της.

Το διαζύγιο είναι δύσκολο να το κατανοήσουν και να το αποδεχτούν τα παιδιά- για τη Χριστίνα Ωνάση, η αποδοχή δεν ήρθε ποτέ. Οι γονείς της χώρισαν το 1959, όταν εκείνη ήταν 8 ετών. Ενώ ο γάμος του Αριστοτέλη και της Τίνας Ωνάση ήταν από καιρό ασταθής, η ανοιχτή σχέση του με την Μαρία Κάλλας αποδείχθηκε η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ο Αριστοτέλης είχε ανεχτεί μια σχέση της Τίνας χρόνια νωρίτερα, αλλά η επιδεικτική επίδειξη που έκανε για την περιπέτειά του εξόργισε τη σύζυγό του. Εκείνη έφυγε με τα παιδιά και κανόνισε μια όσο το δυνατόν πιο εμφανή και σκανδαλώδη ανακοίνωση διαζυγίου.

Η Χριστίνα αντέδρασε στο διαζύγιο και στράφηκε εναντίον της Κάλλας. Μέχρι και την ενηλικίωσή της, θεωρούσε το διαζύγιο ως ανεπιθύμητη εισβολή σε μια ευτυχισμένη οικογενειακή ζωή που κάποια μέρα θα επιδιορθωνόταν, παρά την πραγματικότητα ότι οι γονείς της ήταν συχνά απόμακροι και παραμελητικοί απέναντί της ακόμη και πριν από τον χωρισμό. Και όταν ο πατέρας της ξαναπαντρεύτηκε, την Τζάκι Κένεντι, η Χριστίνα δεν άρχισε ποτέ να συμπαθεί την Κένεντι. «Η ατυχής εμμονή του πατέρα μου» είναι ο τρόπος με τον οποίο την περιέγραψε (σύμφωνα με το βιβλίο του William Wright “All the Pain That Money Can Buy”). Η προσωπικότητα της Κένεντι και η τεράστια διαφορά ηλικίας ανάμεσα σε εκείνη και τον Αριστοτέλη αναστάτωσαν τη Χριστίνα, αλλά δεν θα μπορούσε να βοηθήσει και το γεγονός ότι ο Αριστοτέλης πίεζε τη Χριστίνα να μοιάσει στη μητριά της.

Η Χριστίνα Ωνάση χειραγωγήθηκε σε σχέσεις και από τους δύο γονείς της

Οι μεγάλοι παίκτες της ελληνικής ναυτιλιακής επιχείρησης μπορούσαν να έχουν μια δυναστική στάση απέναντι στη δουλειά τους και η Χριστίνα Ωνάση βρέθηκε πιόνι των σχεδίων και των δύο γονιών της για επέκταση και ενοποίηση με την πάροδο των ετών. Όταν ήταν 22 ετών, η μητέρα της Τίνα Ωνάση προσπάθησε να κανονίσει έναν γάμο μεταξύ της Χριστίνας και του Φίλιππου Νιάρχου. Ο Φίλιππος ήταν γιος του Σταύρου Νιάρχου, του μεγάλου επιχειρηματικού αντιπάλου του Αριστοτέλη Ωνάση, και της Ευγενίας Λιβανού, αδελφής της Τίνας, καθιστώντας τον Φίλιππο πρώτο ξάδελφο της Χριστίνας. Αν αυτό δεν έκανε το προτεινόμενο ταίριασμα αρκετά γοτθικό, η Τίνα είχε παντρευτεί τον Σταύρο μετά το διαζύγιό της και τον θάνατο της αδελφής της.

Σύμφωνα με το βιβλίο του William Wright, η Χριστίνα ήταν ειλικρινής με τη μητέρα της ότι της άρεσε ο ξάδερφός της αλλά δεν τον αγαπούσε. Εκείνη και ο Φίλιππος ήταν πρόθυμοι να δοκιμάσουν ένα ειδύλλιο για χάρη της οικογένειας, αλλά αυτό δεν συνέβη τελικά. Η Χριστίνα όμως δεν θα ξέφευγε τόσο εύκολα από τις προσπάθειες του πατέρα της για προξενιό αρκετά χρόνια αργότερα. Ήθελε να παντρευτεί τον Πέτρο Γουλανδρή, έναν άλλο Έλληνα κληρονόμο της ναυτιλίας, του οποίου η περιουσία θα μπορούσε να μπει στην τροχιά του Ωνάση.

Η Τίνα ενέκρινε τον Γουλανδρή και βοήθησε τον Αριστοτέλη να πιέσει την κόρη τους. Η Χριστίνα επαναστάτησε επιμένοντας στο δικό της ειδύλλιο, με τον Danny Marentette, και αποφεύγοντας τα τηλεφωνήματα του πατέρα της. Αλλά ο Αριστοτέλης δεν δεχόταν το όχι ως απάντηση. 

Έχασε τον πατέρα, τη μητέρα και τον αδελφό της μέσα σε τρία χρόνια

Η ανατροφή της Χριστίνας Ωνάση ήταν περίπλοκη αλλά εκείνη εξακολουθούσε να αγαπά την οικογένειά της. Θα τους έχανε όμως όλους μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια. Ο πρώτος που έφυγε ήταν ο αδελφός της Αλέξανδρος Ωνάσης. Μετά από χρόνια διατήρησης μιας απόμακρης σχέσης, αυτός και η Χριστίνα επανασυνδέθηκαν ως ενήλικες, εν μέρει από την αμοιβαία απογοήτευση για τον πατέρα τους. Ως πρωτότοκος και γιος, ο Αλέξανδρος ήταν ο πρώτος στη σειρά για να κληρονομήσει την οικογενειακή επιχείρηση Ωνάση και αυτός και ο Αριστοτέλης Ωνάσης συγκρούονταν συχνά. Ένας από τους καβγάδες τους ήταν για το χόμπι του Αλέξανδρου να πετάει αεροπλάνα. Παρά το γεγονός ότι ήταν προσεκτικός πιλότος, τελικά έχασε τη ζωή του σε αεροπορικό δυστύχημα στην Αθήνα το 1972.

Ο θάνατος του Αλέξανδρου κατέστρεψε την οικογένειά του. Ο Αριστοτέλης, ο οποίος άρχισε να εκπαιδεύει τη Χριστίνα για να διευθύνει τη ναυτιλιακή του αυτοκρατορία, δεν συνήλθε ποτέ πλήρως από την απώλεια. Σύμφωνα με το βιβλίο του William Wright «All the Pain That Money Can Buy», άρχισε να υποπτεύεται σχεδόν όλους τους κοντινούς του ανθρώπους, εκτός από τη Χριστίνα, ότι σκότωσαν τον Αλέξανδρο. Τελικά τρία χρόνια μετά τον Αλέξανδρο, το 1975 πέθανε και ο Αριστοτέλης, Η Χριστίνα ήταν αυτή που του κρατούσε το χέρι. 

Ανάμεσα στους θανάτους του Αλέξανδρου και του Αριστοτέλη, πέθανε και η μητέρα της Χριστίνας, Τίνα Ωνάση. Ο θάνατός της αποδόθηκε σε πνευμονικό οίδημα μετά από υπερβολική δόση χαπιών. Αλλά η Χριστίνα πάντα υποπτευόταν τον σύζυγο της μητέρας της, Σταύρο Νιάρχο, για εγκληματική ενέργεια. Η προηγούμενη σύζυγος του Νιάρχου, η Ευγενία Νιάρχος, αδελφή της Τίνας, είχε πεθάνει υπό παρόμοιες συνθήκες αρκετά χρόνια πριν.

Η κατάθλιψη

Εκτός από τα πολλά ατυχή επεισόδια της ζωής της, η Χριστίνα Ωνάση πάλευε με κλινική κατάθλιψη, από την οποία διαγνώστηκε ότι έπασχε σε ηλικία 30 ετών. Η Χριστίνα, η οποία πίστευε ότι ο θείος-πατριός της είχε δολοφονήσει την Ευγενία, πήρε υπερβολική δόση όταν έμαθε ότι η μητέρα της και ο Νιάρχος σχεδίαζαν να παντρευτούν.

Στράφηκε ξανά στα χάπια κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης περιόδου στη σχέση της με τον Πέτρο Γουλανδρή, με τον οποίο παρέμεινε εν μέρει για να ευχαριστήσει τον άρρωστο πατέρα της. Μεταφέρθηκε γρήγορα στο νοσοκομείο Middlesex του Λονδίνου, το οποίο της έσωσε τη ζωή. Μετέφερε η ίδια το περιστατικό στον φίλο και συγγραφέα Νικόλα Παπανικολάου με ένα μάλλον επιπόλαιο τηλεφώνημα, σύμφωνα με το «All the Pain That Money Can Buy» του William Wright. Η μητέρα της ήρθε στο κρεβάτι της για να τη φροντίσει και ανέκαμψε αρκετά γρήγορα.

Η Χριστίνα πάλευε συνεχώς με τα κιλά της και τον άστατο συναισθηματικό της κόσμο. Ήθελε να είναι ωραία και να αρέσει στους άνδρες, αλλά δεν τα κατάφερνε. Έκανε συχνά εξαντλητικές δίαιτες κι έχανε πολλά κιλά, για να τα ξαναπαίρνει εύκολα, εξαιτίας της κατάθλιψης, από την οποία έπασχε. Οι γιατροί τής έγραφαν σωρηδόν βαρβιτουρικά, αμφεταμίνες και ηρεμιστικά χάπια, που παρ’ ολίγο να της στοιχίσουν τη ζωή, όταν στα μέσα της δεκαετίας του ‘70 νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο από υπερκατανάλωση ηρεμιστικών.

Το 1975, αφού στάθηκε κυριολεκτικά στο πλευρό του πατέρα της τις τελευταίες ώρες του, η Χριστίνα έπεσε σε άλλο ένα κύμα κατάθλιψης. Μετά το θάνατο του πατέρα της, αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει στο νοσοκομείο με ένα κλεμμένο χειρουργικό εργαλείο. Το προσωπικό την απέτρεψε από το να κάνει κάτι περισσότερο από επιφανειακή ζημιά στον έναν καρπό.

Υποπτευόταν τον θείο και πατριό της για φόνο

Από τις πιο περίπλοκες και επιβλαβείς σχέσεις στη ζωή της Χριστίνας Ωνάση ήταν αυτή που είχε με τον Σταύρο Νιάρχο. Για ένα διάστημα, ήταν θείος της Χριστίνας, αφού είχε παντρευτεί τη θεία της Ευγενία Λιβανού. Αργότερα, έγινε πατριός της Χριστίνας όταν παντρεύτηκε τη μητέρα της. Και, τουλάχιστον στο μυαλό της Χριστίνας, ήταν ο δολοφόνος και των δύο γυναικών.

Δεν ήταν μόνο η Χριστίνα που έτρεφε υποψίες για τον Νιάρχο. Ο αδελφός της Αλέξανδρος Ωνάσης και ο πατέρας της Αριστοτέλης Ωνάσης αισθάνονταν το ίδιο. Μόνο η οικογένεια Λιβανού, συμπεριλαμβανομένης και της μητέρας της Χριστίνας, πίστευε ότι δεν είχε σχέση με τον θάνατο της Ευγενίας, παρά τα πολυάριθμα τραύματα στο σώμα της. Ο Νιάρχος επιβεβαιώθηκε ότι βρισκόταν στο σπίτι όταν πέθανε, γεγονός που μόνο φούντωσε τις υποψίες της Χριστίνας. Ο Αριστοτέλης, φοβισμένος μετά την πρόσφατη απόπειρα αυτοκτονίας της κόρης του, προσπάθησε να καταπνίξει τις υποψίες της παρά το γεγονός ότι τις συμμεριζόταν.

Παρά την επιθυμία του πατέρα της, η Χριστίνα ζήτησε να γίνει αυτοψία στη μητέρα της και τροφοδότησε τις υποψίες της στον Τύπο. Σε αντίποινα, ο Νιάρχος διέρρευσε τη γνώση μιας από τις απόπειρες αυτοκτονίας της Χριστίνας και υπαινίχθηκε ότι η ανησυχία και το άγχος που προκάλεσε στην Τίνα συνέβαλαν στον θάνατό της.

Είχε εμμονή με έναν άντρα που δεν την ήθελε

Ένα σταθερό θέμα σε όλα τα άρθρα και τις βιογραφίες που έχουν γραφτεί για τη Χριστίνα Ωνάση είναι το πόσο καταστροφική ήταν η ερωτική της ζωή. Για οποιονδήποτε λόγο, όλες οι ερωτικές της σχέσεις κατέρρευσαν. Σε αυτό, δεν έμοιαζε με τον πατέρα της, αν και ο Ωνάσης έβλεπε μια σημαντική διαφορά. «Ο πατέρας μου δεν ήταν ποτέ ευτυχισμένος στον έρωτα, αλλά ήταν πάντα επιτυχημένος», είπε κάποτε. «Με μένα, συμβαίνει πάντα το αντίθετο».

Υπήρξε όμως ένας ερωτικός δεσμός της που δεν ήταν ούτε ευτυχισμένος ούτε επιτυχημένος. Στα νιάτα της, το βλέμμα της τράβηξε ο Μικ Φλικ, ο κληρονόμος της περιουσίας της Mercedes Benz, ο άντρας που την γοήτευε όλα τα χρόνια της ζωή της, παρά τους γάμους και τα διαζύγια. Δεδομένου του τεράστιου πλούτου του Φλικ, ο πατέρας της Ωνάση δεν ήταν αντίθετος στη σκέψη να τον κάνει γαμπρό της. Αλλά ο Φλικ απέρριπτε σταθερά την αγάπη της Ωνάση.

Εκείνη συνέχισε να προσπαθεί με την πάροδο των χρόνων. Όταν έμαθε ότι στον Φλικ άρεσαν οι ξανθιές, έβαψε τα φυσικά σκούρα μαλλιά της, αλλά ο Φλικ δε φάνηκε να αλλάζει γνώμη. Οι δυο τους συνέχισαν να διασταυρώνονται στην πορεία τους, αλλά ποτέ ως εραστές. Η Ωνάση είχε αρκετή εμμονή ώστε, όταν έμαθε για τις γυναίκες με τις οποίες έβγαινε ο Φλικ, τις καλούσε συνέχεια στο τηλέφωνο για να μαθαίνει λεπτομέρειες.

Χρησιμοποιήθηκε η Χριστίνα Ωνάση από την KGB;

Η Χριστίνα Ωνάση παντρεύτηκε τέσσερις φορές και όλες κατέληξαν σε διαζύγιο. Οι λόγοι ποικίλλουν, όπως και ο αντίκτυπος στην ίδια την Ωνάση. Αλλά μόνο ένας από τους γάμους της έγινε αντικείμενο ενδιαφέροντος για τις μυστικές υπηρεσίες. Αυτή ήταν η ένωσή της με τον τρίτο σύζυγό της, τον Σεργκέι Καουζόφ.

Όπως και ο ίδιος ο Ωνάσης, ο Καουζόφ ασχολήθηκε με τη ναυτιλία, στην περίπτωσή του με βάση τη γενέτειρά του, τη Ρωσία. Αλλά ο τρόπος ζωής του φαινόταν σε κάποιους δυσανάλογα πλούσιος σε σχέση με τα αναφερόμενα κέρδη του. Ένα ασήμαντο διαμέρισμα στη Μόσχα ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με τον χρόνο που περνούσε σε έναν νομαδικό αλλά πολυτελή τρόπο ζωής στη Γαλλία, τον οποίο περιέγραφε λεπτομερώς σε εφημερίδες ομογενών. Σε ορισμένες γωνιές της CIA αναπτύχθηκε ο φόβος ότι ο Καουζόφ ήταν πράκτορας της KGB και ότι ολόκληρη η σχέση του με την Ωνάση ήταν μια συνωμοσία της KGB. Ως επικεφαλής μιας μεγάλης δυτικής ναυτιλιακής εταιρείας, ο Ωνάσης θα είχε πολύτιμες πληροφορίες για τις ενεργειακές εξελίξεις στον δυτικό κόσμο. Ποιος καλύτερος από την σύζυγό της κόρης του θα μπορούσε να αποσπάσει τέτοιες πληροφορίες;

Ο βιογράφος του Ωνάση Nigel Dempster απέρριψε πάντως τη θεωρία αυτή, όπως και οι ειδικοί της KGB. Ο Καουζόφ δεν ταίριαζε στο προφίλ ενός γλυκύτατου αποπλανητή, και πάρα πολλά άλλα για τη ζωή και τις κινήσεις του δεν συνέβαιναν. Στην καλύτερη περίπτωση, η KGB θα μπορούσε να δει κάποια προπαγανδιστική αξία στο να παντρευτεί ο Ωνάσης μια αξιόλογη ρωσική οικογένεια. Αλλά βρήκε τη ζωή στη Μόσχα βαρετή, και όταν αυτή και ο Kauzov δέθηκαν με τα δεσμά του γάμου, ο ρομαντισμός είχε χαθεί από τη σχέση τους.

Οι γάμοι της καταστράφηκαν από το οικογενειακό σαμποτάζ και τις επιχειρηματικές ίντριγκες

Οι δυνάμεις που εργάστηκαν εναντίον των τεσσάρων γάμων της Χριστίνας Ωνάση ήταν πολλές. Στην περίπτωση του τρίτου γάμου της, με τον Ρώσο μεγιστάνα της ναυτιλίας Σεργκέι Καούζοφ, η δική της πλήξη και η έλλειψη συναισθημάτων για τον Καούζοφ έβαλαν τέλος στα πράγματα. Αλλά πριν και μετά από αυτό το διαζύγιο, σκοτεινότερες πιέσεις επηρέασαν τους γάμους της. Η εκστρατεία που διεξήγαγε ο πατέρας της εναντίον του πρώτου της συζύγου, του Joseph Bolker έμεινε στην ιστορία. Είκοσι επτά χρόνια μεγαλύτερος της Χριστίνας, ο Bolker ήταν ένας συμπαθής σύζυγος. Αλλά η ηλικία του, η εβραϊκή του καταγωγή και το γεγονός ότι δεν είχε επιλεγεί ή εγκριθεί προσωπικά από τον Αριστοτέλη Ωνάση ενέπνευσαν μια σφοδρή εκστρατεία από την πλευρά του για να σπιλώσει το όνομα του Bolker. Τελικά, εκείνη τον χώρισε μετά από εννέα μήνες.

Ο πατέρας και η οικογένεια της Χριστίνας αρχικά ενέκριναν τον δεύτερο σύζυγό της, Αλέξανδρο Ανδρεάδη. Ήταν Έλληνας, όπως και οι ίδιοι, και μεγιστάνας της ναυτιλίας.

SYND 23 7 75 WEDDING OF CHRISTINA ONASSIS TO ALEXANDROS ANDREADIS

Όμως, αφού παντρεύτηκαν έγινε γνωστό ότι η περιουσία του Ανδρεάδη είχε προβλήματα. Ήθελε 20 εκατομμύρια δολάρια από τη σύζυγό του, η οποία μόλις είχε πάρει την κληρονομιά από τον πατέρα της. Η Χριστίνα ήλπιζε ότι το παρελθόν του Ανδρεάδη ήταν εγγύηση ότι δεν θα την ήθελε για τα χρήματά της- τώρα όμως ήταν πεπεισμένη ότι ήταν χρυσοθήρας. Χώρισαν μετά από 14 μήνες. Το 1984 στην καρδιά της μπήκε ο κατά τρία χρόνια μικρότερός της Γάλλος επιχειρηματίας Τιερί Ρουσέλ, κληρονόμος της ομώνυμης γαλλικής φαρμακοβιομηχανίας, με τον οποίο απέκτησε το μοναδικό της παιδί, την Αθηνά Ωνάση, που ήρθε στον κόσμο στις 29 Ιανουαρίου 1985. Ο τελευταίος της γάμος, έληξε με λιγότερο δραματικό αλλά εξίσου οδυνηρό τρόπο για τη Χριστίνα- ο Ρουσέλ είχε δεσμό.

Η μοιραία νύχτα στο Μπουένος Άιρες και ο πέμπτος γάμος που δεν έγινε

Μετά το διαζύγιό της από τον Ρουσέλ εγκαταστάθηκε στο Μπουένος Άιρες (διατηρούσε και την αργεντινή υπηκοότητα, εκτός από την ελληνική) και ετοιμαζόταν για τον πέμπτο γάμο της με τον Χόρχε Τσολμεκτσόγλου, πρόεδρο της ελληνικής παροικίας του Μπουένος Άιρες. Όμως, η μοίρα τής έπαιξε ένα ακόμη άσχημο παιγνίδι.

Στις 19 Νοεμβρίου 1988 βρέθηκε νεκρή στο μπάνιο της πολυτελούς κατοικίας της στη συνοικία Τορτουγκίτας του Μπουένος Άιρες με ένα άδειο μπουκάλι ηρεμιστικών δίπλα της.

Η νεκροψία έδειξε ότι πέθανε από καρδιακή προσβολή, που προκλήθηκε από οξύ πνευμονικό οίδημα. Η σορός της μεταφέρθηκε και τάφηκε στο Σκορπιό, το ιδιόκτητο νησί της οικογένειας Ωνάση, δίπλα στον αδελφό της και τον πατέρα της.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.