- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Σαν σήμερα, 8 Δεκεμβρίου 1969, το αεροπορικό δυστύχημα με 90 νεκρούς στην Κερατέα - Ο άνθρωπος που γλίτωσε από το ναυάγιο του «Ηράκλειον» και σκοτώθηκε κατά τη συντριβή του αεροσκάφους
Μία ημέρα σαν σήμερα, στις 8 Δεκεμβρίου 1969, ένα αεροπορικό δυστύχημα «πάγωσε» την Ελλάδα. Η Πτήση 954 της Ολυμπιακής Αεροπορίας με αεροσκάφος τύπου Douglas DC-6B συνετρίβη σε βουνό κοντά στην Κερατέα, οδηγώντας στον θάνατο τους 90 επιβαίνοντες.
Το αεροπορικό δυστύχημα καταγράφηκε υπό άσχημες καιρικές συνθήκες, καθώς τη στιγμή της συντριβής έβρεχε και έπνεαν ισχυροί άνεμοι. Η πτήση 954 της Ολυμπιακής Αεροπορίας αποτελούσε προγραμματισμένη μεταφορά επιβατών εσωτερικού από τα Χανιά της Κρήτης προς την Αθήνα. Η συντριβή καταγράφηκε ενώ το αεροπλάνο προσέγγιζε την Αθήνα και είχε ήδη ενεργοποιήσει το σύστημα προσγείωσης. Το αεροσκάφος προσέκρουσε στο Όρος Πάνειο, σε υψόμετρο 2.000 ποδών.
Το δυστύχημα ήταν το πιο θανατηφόρο αεροπορικό δυστύχημα στην ελληνική ιστορία μέχρι τη συντριβή της πτήσης 522 της αεροπορικής εταιρείας Ήλιος το 2005, με 121 νεκρούς. Ωστόσο, είναι το πιο θανατηφόρο αεροπορικό ατύχημα στην ιστορία της Ολυμπιακής Αεροπορίας, αλλά και το πιο θανατηφόρο ατύχημα που αφορά αεροσκάφος τύπου Douglas DC-6.
Η επιτροπή διερεύνησης του ατυχήματος συστάθηκε με την υπ'αριθμ. 42576 / 69 απόφαση και μεταξύ των μελών της περιελάμβανε και τον Μηχανικό Αεροσκαφών της ΟΑ, Δημήτριο Βέργο. Η επιτροπή αποφάνθηκε ότι το ιπτάμενο πλήρωμα του θαλάμου διακυβέρνησης είχε παρεκκλίνει από τη σωστή διαδρομή και είχε κατέβει κάτω από το ελάχιστο ασφαλές υψόμετρο, ενώ πραγματοποιούσε προσέγγιση ILS (Instrument Landing System), δηλαδή διαδικασία προσγείωσης με όργανα.
Ο Τύπος της εποχής σε πρωτοσέλιδά του δίνει λεπτομέρειες για την αεροπορική τραγωδία, αλλά και τον κατάλογο των θυμάτων.
Ο άνθρωπος που γλίτωσε από το ναυάγιο του «Ηράκλειον» και σκοτώθηκε κατά τη συντριβή του αεροσκάφους
Ο Μανούσος Τζιγουνάκης, ηλεκτρολόγος - ψυκτικός από τα Χανιά της Κρήτης, ήταν ένα από τα θύματα της αεροπορικής τραγωδίας στην Κερατέα. Η κόρη του, Αναστασία, αποκάλυψε πριν από λίγα χρόνια ότι ο πατέρας της γλίτωσε την τελευταία στιγμή την επιβίβασή του στο “Ηράκλειον” και το ναυάγιο που ακολούθησε στις 8 Δεκέμβρη του 1966, για να χάσει τελικά τη ζωή του τρία χρόνια αργότερα.
«Ο πατέρας μου Μανούσος Τζιγκουνάκης εργαζόταν ως ηλεκτρολόγος-ψυκτικός. Εκανε συχνά ταξίδια στην Αθήνα και θυμάμαι ότι πάντα έπαιρνε το “Ηράκλειον” γιατί έφτανε νωρίτερα στον Πειραιά και βόλευε για τη δουλειά του ώστε να την κάνει και να επιστρέψει αυθημερόν. Έφευγε στις 7 Δεκεμβρίου και πριν έστειλε τον νεαρό που δούλευε στο κατάστημα του να του βγάλει ένα εισιτήριο με το “Ηράκλειον” για Αθήνα. Ο νεαρός έκανε λάθος και του έβγαλε εισιτήριο με το “Φαιστός” αν δεν κάνω λάθος που έφευγε το ίδιο βράδυ. Έτσι ο πατέρας μου έφυγε με το “Φαιστός” και όχι με το “Ηράκλειον”, το πλοίο που βυθίστηκε» αφηγείται, σύμφωνα με τα «Χανιώτικα Νέα» κα Τζιγκουνάκη.
«Ήμουν στην ίδια τάξη με μια κοπέλα που ο πατέρας της επίσης ταξίδευε με το “Ηράκλειον” και τελικά πνίγηκε. Πίστευα ότι ο πατέρας μου ήταν πάνω στο “Ηράκλειον” όπως και ο δικός της, για αυτό και εγώ και αυτή αρχίσαμε να κλαίμε. Μέχρι τελικά να μάθω ότι είχε φύγει με το άλλο πλοίο, καταλαβαίνετε την αγωνία και την ανησυχία μου! Ακόμα και η μητέρα μου πίστευε ότι ο μπαμπάς μου ήταν στο ναυάγιο, μέχρι να μιλήσει μαζί του. Ηταν τόσο τραγικά τα πράγματα τότε στα Χανιά, υπήρχε τόση θλίψη στον κόσμο που πώς μπορούσες να χαρείς; Τόσος κόσμος είχε χαθεί, δεν υπήρχε άνθρωπος να μην είχε χάσει ένα συγγενή, φίλο, γνωστό του».
Όμως, το πένθος για την οικογένειά της ήρθε ακριβώς τρία χρόνια αργότερα. «Είχα πάει με τη μητέρα μου για να αγοράσω κάτι για τη γιορτή μου. Επιστρέφοντας μας λέει η γιαγιά μου ότι πέρασε ο πατέρας μου από το σπίτι και ότι φεύγει εσπευσμένα για Αθήνα με το αεροπλάνο. Ήθελε να πάρει μια αντιπροσωπεία για ασανσέρ και το αποφάσισε γρήγορα. Το μεσημέρι τον είδα στο μαγαζί να ετοιμάζεται για να φύγει. Το βράδυ η μητέρα μου μας έβαλε για ύπνο. Είχα κάτι σαν διαίσθηση, μια ενδόμυχη ανησυχία και ενώ ήμουν μεταξύ ύπνου και ξύπνιου άρχισα να σκέφτομαι ότι είμαι μέσα στο αεροπλάνο και ότι κινδύνευε και εγώ προσπαθούσα να πάω προς την ουρά του γιατί έλεγαν ότι αν υπάρχει πιθανότητα να σωθεί κάποιος είναι όταν κάθεται στην ούρα. Εκείνη την ώρα που το σκεφτόμουν πήραν τηλέφωνο από την Αθήνα οι αδελφές της μητέρας μου. Είπαν ότι έπεσε ένα αεροπλάνο από τα Χανιά και ρωτούσαν αν ήταν κάποιος γνωστός μέσα! Εγώ δεν μπορούσα να το συνειδητοποιήσω εκείνη τη στιγμή…».