- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Τι πιστεύουμε στην Ελλάδα για τον όρο «woke» - Η έρευνα της aboutpeople - Πόσο επικίνδυνη θεωρείται
Τι πιστεύει η ελληνική κοινωνία όταν ακούει τον όρο «woke»; Αυτό το ερώτημα τέθηκε στη νέα έρευνα της aboutpeople για το NEWS 24/7 με το 55,7% των συμμετεχόντων να απαντά ότι γνωρίζει και κατανοεί τον όρο, ενώ το 23,6% να λέει πως τον έχει ακούσει αλλά δεν είναι σίγουρο για τη σημασία του.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας ένα μικρότερο ποσοστό (7,7%) έχει ακούσει τον όρο «woke» χωρίς να γνωρίζει τι σημαίνει, ενώ το 12% δεν έχει καμία εξοικείωση με τον όρο.
Μεταξύ όσων γνωρίζουν τη σημασία του «woke», το 37% χρησιμοποιεί τον όρο για να περιγράψει αντιλήψεις ή άτομα με συγκεκριμένες ιδέες, ενώ το 62% δηλώνει το αντίθετο . Όταν ζητήθηκε να απαντήσουν πώς θα αντιδρούσαν αν κάποιος/α τους χαρακτήριζε ως «woke», το 48,2% ανέφερε ότι δεν θα το αντιλαμβανόταν ούτε ως προσβολή ούτε ως κομπλιμέντο, το 29,3% θα το θεωρούσε προσβολή και το 4,6% θα το εκλάμβανε ως κομπλιμέντο.
Τι σημαίνει να είναι κάποιος «woke» - Αυτό που πιστεύουν οι Έλληνες
Δύο ακόμα ερωτήσεις στις οποίες απάντησαν όσοι έχουν ακούσει τον όρο και ξέρουν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό τι σημαίνει, παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον. Στην ερώτηση σχετικά με το τι σημαίνει να είναι κάποιος «woke», το 40,4% συνδέει τον όρο με την επίγνωση των κοινωνικών αδικιών ενώ το 28% τον ταυτίζει με τη υπερβολική πολιτική ορθότητα. Το 27% των συμμετεχόντων δεν υιοθετεί καμία από τις δύο απόψεις.
Όσον αφορά στην αντίληψη για την «woke agenda», το 65,3% θεωρεί ότι η αλήθεια για τη λεγόμενη «woke agenda» βρίσκεται κάπου στη μέση, απορρίπτοντας τόσο το ότι «όποιος διαφωνεί με την woke agenda είναι στην πραγματικότητα ακροδεξιός» (9,7%) όσο και το ότι «η woke agenda» είναι επικίνδυνη γιατί αντιτίθεται σε αξίες όπως η πατρίδα, η οικογένεια και η θρησκεία (19,5%).
Στάσεις απέναντι σε κοινωνικά θέματα
Η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας είναι σταθερά υπέρ της ισότητας. Το 96,5% υποστηρίζει την ισότητα των δύο φύλων, το 87,7% τη φυλετική ισότητα και το 67,9% την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ. Όσον αφορά στα θέματα ταυτότητας φύλου, βλέπουμε ότι το 30,5% είναι υπέρ της αναγνώρισης ταυτοτήτων πέραν του άνδρα και της γυναίκας σε επίσημα έγγραφα, όπως πιστοποιητικά γέννησης και διαβατήρια, ενώ το 56,5% τάσσεται κατά. Ενώ αντίστοιχα το 23,3% είναι υπέρ της χρήσης ουδέτερων αντωνυμιών, έναντι 65,5% που δηλώνει αντίθετο.
Σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, η συντριπτική πλειοψηφία (81,8%) υποστηρίζει τη λήψη αυστηρών μέτρων για την καταπολέμησή της.
Το 16,7% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι έχει βιώσει διακρίσεις λόγω καταγωγής, ενώ το 37,4% ανέφερε ότι έχει δεχθεί κριτική για φράσεις ή αστεία που θεωρήθηκαν πολιτικά μη ορθά. Το ίδιο ποσοστό (37,4%) έχει κατηγορηθεί ότι έκανε ρατσιστικά σχόλια.
Πιο περιορισμένες είναι οι εμπειρίες που αφορούν την αντωνυμία φύλου: το 7,6% έχει ερωτηθεί για την αντωνυμία που προτιμά, ενώ το 5% έχει κληθεί να τη δηλώσει σε επαγγελματικό περιβάλλον.
Συνολικά, παρατηρούμε ότι οι γυναίκες, οι νέοι, οι απόφοιτοι πανεπιστημίου και οι κάτοικοι της Αττικής είναι πιο ένθερμοι υποστηρικτές των δικαιωμάτων και της ισότητας.
Δείτε ολόκληρη την έρευνα της aboutpeople ΕΔΩ.
*Η έρευνα διεξήχθη στις 22 και 23 Νοεμβρίου και σε αυτή συμμετείχαν 1.350 άτομα, ηλικίας 17 ετών και άνω.