Μιλήσαμε με τον Μίλτο Σωτηριάδη, διευθυντή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, για τη διαμόρφωση του χώρου και τον προγραμματισμό της σεζόν
- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Forum Athens Voice | Οι Αρετές του 21ου αιώνα: Ενσυναίσθηση - Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2024 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Εσύ τι σκέφτεσαι για την ενσυναίσθηση; Μπορείς να μπεις στη θέση του άλλου; Η έννοια της Ενσυναίσθησης ως συνεκτικού δεσμού σε όλο το φάσμα της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής αλλά και η σημασία της, οι επιρροές και οι επιπτώσεις -κοινωνικές και άλλες-, που απορρέουν από την ολοένα και πιο αυξημένη ανάγκη ύπαρξης ενσυναίσθησης στις κοινωνίες μας, είναι το θέμα του Forum που διοργανώνει η Athens Voice με τίτλο «Οι αρετές του 21ου αιώνα» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2024.
Προσωπικότητες με κύρος, γνώση και κοινωνική απήχηση, που γνωρίζουν από το πεδίο δράσης τους την αξία της αρετής της ενσυναίσθησης στη ζωή μας, μαζί με έγκυρους δημοσιογράφους και συνεργάτες της Athens Voice θα μοιραστούν με τους παρευρισκόμενους προσωπικά βιώματα και οράματα και θα μιλήσουν για τη σημασία της ενσυναίσθησης στη δημόσια σφαίρα: στην κοινωνία, στην επιστήμη και την υγεία, στην εκπαίδευση και στην επιχειρηματικότητα, σε κάθε μορφή ηγεσίας, στα social media και τη διαφορετικότητα, στην επαφή μας με τα ζώα. Σας συστήνουμε τις ομιλήτριες και τους ομιλητές μας. Το Forum θα καλυφθεί από διερμηνεία ελληνικής νοηματικής γλώσσας.
Forum Athens Voice | Οι Αρετές του 21ου αιώνα - Ενσυναίσθηση: Οι Ομιλήτριες και οι Ομιλητές
11:00 | Προσέλευση
12:00 | Χαιρετισμός της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου
Ακολουθούν οι θεματικές των συζητήσεων και οι προσωπικότητες που θα συμμετέχουν σε αυτές:
12:15 | Ιστορία, Επιστήμη και Ενσυναίσθηση
Τι μας διδάσκει η πορεία του ανθρώπου πάνω στη γη και η επαφή του με την απεραντοσύνη του Διαστήματος;
Ο Μάκης Προβατάς συζητάει με τη Μαρία Ευθυμίου και τον Σταμάτη Κριμιζή.
Μαρία Ευθυμίου | Ιστορικός
Η Μαρία Ευθυμίου γεννήθηκε στην Λάρισα, το 1955. Σπούδασε Ιστορία στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές Πρώτου και Δευτέρου Κύκλου στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης. Έχει διδαχθεί επτά ξένες γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, τουρκικά, αλβανικά.
Από το 1981 είναι μέλος του ΔΕΠ του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο διδάσκει Ελληνική Ιστορία της περιόδου της Τουρκοκρατίας, καθώς και Παγκόσμια Ιστορία. Στην παρούσα περίοδο βρίσκεται στην βαθμίδα της Τακτικής Καθηγήτριας. Από τη θέση αυτή, έχει διδάξει, επί 38 χρόνια, χιλιάδες φοιτητές και εποπτεύσει δεκάδες σεμιναριακές και μεταπτυχιακές εργασίες, καθώς και διδακτορικά. Κατά την έναρξη λειτουργίας τους και προκειμένου να καλυφθούν επείγουσες ανάγκες διδασκαλίας, έχει, κατά διαστήματα, διδάξει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας καθώς και στο Τμήμα ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε Επιτροπές Ιστορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει παρουσιάσει επιστημονικές ανακοινώσεις σε πολυάριθμα Διεθνή Συνέδρια Ιστορίας και μετάσχει, ως πανεπιστημιακός, σε δεκάδες ατομικές και ομαδικές εκπαιδευτικές δράσεις σχετικές με τη Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Έχει συμμετάσχει στο εγχείρημα του Mathesis των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης, με πέντε ενότητες Ελληνικής και Παγκόσμιας Ιστορίας.
Από το 2006 διδάσκει στο ευρύ κοινό –δωρεάν, σχεδόν καθημερινά, σε εσπερινή βάση, σε ολόκληρη την Αττική και την Ελλάδα (σε περίπου 60 Δήμους της χώρας, 25 εκτός Αθηνών– ανάμεσά τους και φυλακές και Κέντρα Απεξάρτησης), κύκλους Παγκόσμιας και Ελληνικής Ιστορίας. Τα μαθήματα αυτά έχουν παρακολουθήσει δεκάδες χιλιάδες άτομα.
Την άνοιξη του 2016 –στο πλαίσιο συνεργασίας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών– δίδαξε στο Μέγαρο Μουσικής έναν κύκλο 19 τρίωρων μαθημάτων Παγκόσμιας Ιστορίας (τα μαθήματα αυτά βρίσκονται καταγεγραμμένα στο BLOD), και από το 2022 με τον Λουκά Καρυτινό και τον Χρίστο Παπαγεωργίου συμμετέχουν σε μια σειρά διαδραστικών συναυλιών με την Κρατική Ορχήστρα, με σκοπό να φωτίσουν όσα συνδέουν τον σύγχρονο ακροατή με τη διαχρονική συμφωνική μουσική.
Έχει συγγράψει και επιμεληθεί πέντε βιβλία Ιστορίας, ενώ άλλα δύο βρίσκονται υπό εκπόνησιν. Έχουν δημοσιευθεί περί τα 70 άρθρα της σε περιοδικά Ιστορίας, σε Πρακτικά Συνεδρίων Ιστορίας, σε ένθετα Ιστορίας. Έχουν δημοσιευθεί παρεμβάσεις και τοποθετήσεις της, περί τα πανεπιστημιακά και κοινωνικά, στον ημερήσιο και περιοδικό ελληνικό Τύπο. Έχει αποδώσει στα ελληνικά ποιήματα της μεγάλης ποιήτριας Raquel Angel –Nagler, σε τέσσερα βιβλία ποίησης που έχουν εκδοθεί από τις εκδόσεις ΣΜΙΛΗ. Κατά το έτος 2013 τιμήθηκε με το «Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην Β. Ξανθόπουλου - Στ. Πνευματικού».
Είναι μητέρα δύο ξεχωριστών νεαρών ανδρών, του Γιωργή και του Ρήγα Χατζηλάκου, και γιαγιά της Μάγιας, της Έλενας και της Δανάης. Είχε την ευλογία να είναι θυγατέρα δύο ακέραιων ανθρώπων, της Χριστίνας και του Δημήτρη Ευθυμίου˙ αδελφή ενός αγαπημένου αδελφού, του Πέτρου˙ μαθήτρια ενός σπουδαίου πανεπιστημιακού δασκάλου και ιστορικού, του Βασ. Βλ. Σφυρόερα.
Τέλος, έχει την τιμή να συγκαταλέγεται στον κύκλο των φίλων δεκάδων ζεστών, ουσιαστικών, αυθεντικών, ταλαντούχων, δημιουργικών, δοτικών και φωτεινών ανθρώπων – φίλων, συγγενών, συνορειβατών, συγκωπηλατών, συγχορευτών, συντραγουδιστών, συνοραματιστών, συνσυζητητών, συναδέλφων.
Σταμάτης Κριμιζής | Επιστήμονας του Διαστήματος, Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών
Ο Σταμάτης Κριμιζής γεννήθηκε στο Βροντάδο της Χίου το 1938. Σπούδασε στα Πανεπιστήμια της Minnesota (πτυχίο Φυσικής 1961) και Iowa (M.Sc. 1963, PhD. 1965) των ΗΠΑ. Διετέλεσε καθηγητής της Σχολής Φυσικής και Αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Iowa. Το 1968 ανέλαβε την ηγεσία της Ομάδας Διαστημικής Φυσικής και Διαστημικών Οργάνων στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins (JHU/APL). Το 1980 διορίστηκε Chief Scientist στη Διοίκηση Διαστημικής, της οποίας έγινε διευθυντής το 1991. Ήταν υπεύθυνος για τις δραστηριότητες 600 περίπου επιστημόνων, μηχανικών και άλλου προσωπικού. Από τον Απρίλιο του 2004 είναι ομότιμος διευθυντής. Ανέλαβε ως Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελλάδος στο συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) (12/2006 - 09/2010) και διετέλεσε πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (2010-2013).
Τα ενδιαφέροντά του περιλαμβάνουν το γήινο περιβάλλον, τη μαγνητόσφαιρα της Γης, τον Ήλιο, τη διαπλανητική ύλη, τις πλανητικές μαγνητόσφαιρες και άλλα αντικείμενα αστροφυσικού ενδιαφέροντος. Έχει εργαστεί ως επικεφαλής ερευνητής (Principal Investigator) ή συνεργάτης (Co-Investigator) της NASA και ESA με όργανα σε 21 διαστημικές αποστολές προς όλους τους πλανήτες, συμπεριλαμβανομένου και του Πειράματος Ανίχνευσης Φορτισμένων Σωματιδίων Χαμηλών Ενεργειών (Low Energy Charged Particle-LECP-Experiment), των διαστημοπλοίων Voyager 1 και 2.
Είναι από τους επικεφαλής ερευνητές της αποστολής Cassini/Huygens στον Κρόνο και συνεργάτης ερευνητής στις αποστολές Galileo, Ulysses, ACE, MESSENGER και New Horizons. Πρωτοστάτησε στην υλοποίηση του προγράμματος Discovery της NASA, που αφορά στις πλανητικές αποστολές χαμηλού κόστους. Η πρώτη απ' αυτές τις αποστολές, το διαστημόπλοιο NEAR (Near Earth Asteroid Rendezvous) σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Johns Hopkins, εκτοξεύθηκε το 1996, τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον αστεροειδή Έρωτα για ένα χρόνο και προσεδαφίστηκε επιτυχώς στις 12 Φεβρουαρίου 2001. Η ομάδα NEAR έχει τιμηθεί με πολυάριθμα βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του Smithsonian Air and Space Museum Trophy for Achievement το 2001.
Ο Δρ. Κριμιζής, μαζί με δύο άλλους συναδέλφους, τιμήθηκε από το περιοδικό Aviation Week & Space Technology με το Laurels in Space για την επίτευξη του NEAR (1997 και 2001). Επίσης, τιμήθηκε το 2001 με το Laurels για το ρόλο του στην επαναφορά στο προσκήνιο της αποστολής New Horizons, που εκτοξεύθηκε προς Πλούτωνα στις 19 Ιανουαρίου 2006. Υπήρξε μέλος των ομάδων που απονεμήθηκαν το Smithsonian Collier Trophy για το Voyager (1980) και το Air and Space Museum Trophy για τις αποστολές Voyager (1989) και Cassini (2012) της NASA. Έχει κατασκευάσει όργανα που έχουν πετάξει σε οκτώ πλανήτες, ο μοναδικός επιστήμονας που το έπραξε, και το έργο του σχετικά με την αποστολή New Horizons στον Πλούτωνα (τον ένατο πλανήτη μέχρι το 2007) θα ολοκληρώσει το σύνολο των πλανητών το 2015. Σήμερα είναι συνεργάτης ερευνητής στο Proba-3 ASPIICS όργανο του ESA, στην αποστολή JUICE στον Δία, και το πείραμα Solar Probe Plus EPI-Lo της NASA. Μοναδική επίτευξή του παγκοσμίως είναι ότι όργανά του έχουν εξερευνήσει όλους τους πλανήτες.
Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 570 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές και βιβλία, με άνω των 13.000 έτερο-αναφορών, και είναι ένας από τους τρεις εκδότες του βιβλίου «Saturn from Cassini», Springer, 2009. Έχει τιμηθεί με το Exceptional Scientific Achievement Medal της NASA (1981,1986 kai 2014) και πάνω από 40 ομαδικά βραβεία (Group Achievement Awards) της NASA για τις αποστολές Voyager, AMPTE, Galileo, Ulysses, Cassini, NEAR, ACE, MESSENGER και New Horizons, μεταξύ άλλων. Είναι διακεκριμένο μέλος (Εταίρος) της Αμερικανικής Ένωσης Γεωφυσικής (AGU), της Αμερικανικής Φυσικής Εταιρείας (APS), της Αμερικανικής Οργάνωσης για την Προώθηση της Επιστήμης (AAAS) και του Αμερικανικού Ινστιτούτου Αεροναυτικής και Αστροναυτικής (AIAA),πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Βασικών Επιστημών της Διεθνούς Ακαδημίας Αστροναυτικής (IAA) και επίτιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Γεωφυσικής Ένωσης (EGU).
Το 2002 ο Παγκόσμιος Οργανισμός για το Διάστημα, του απένειμε το βραβείο COSPAR Space Science Award. Το 1999 η Διεθνής Αστρονομική Ένωση μετονόμασε τον αστεροειδή «1979 UH» σε «8323 Krimigis». Το 1997 ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας τον τίμησε με τον Χρυσό Σταυρό του Ταξιάρχου του Τάγματος του Φοίνικος. Έχει ανακηρυχθεί Επίτιμος Διδάκτορας των Πανεπιστημίων Αιγαίου (2009), Αθηνών (2010) και Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας (2011). Το Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Αεροδιαστημικών Οργανώσεων (CEAS) του απένειμε το Χρυσό Μετάλλιο (2010). Έλαβε από τη Διεθνή Ακαδημία Αστροναυτικής (IAA) το βραβείο Laurels Award for Team Achievement για την αποστολή του διαστημόπλοιου MESSENGER της NASA, το οποίο έγινε ο πρώτος δορυφόρος του Ερμή (09/2012).
Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Ένωση Γεωεπιστημών του απένειμε το Jean Dominique Cassini Μετάλλιο (2014),η ΑΙΑΑ το James Van Allen Space Environment Award (2014), το Smithsonian National Air and Space Museum το Trophy for Lifetime Achievement (2015) και η American Astronautical Society το Space Flight Award for 2015 (2016) . Σύμφωνα με ειδική παρουσίαση του ScienceWatch του Thomson Reuters (http://sciencewatch.com/ana/st/planet/11sepPlanetKrim/), είναι ανάμεσα στους 10 πιο παραγωγικούς επιστήμονες στο χώρο της Διαστημικής Φυσικής για τη δεκαετία 2001-2011.
Είναι τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 2005.
12:55 | Ηγεσία και Ενσυναίσθηση
Μια αναγκαία, άρρηκτη σχέση.
Η Αγγελική Κοσμοπούλου συζητάει με τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο, την Ελισάβετ Κάλμπαρη και την Μαρίκα Λάμπρου.
Σπύρος Θεοδωρόπουλος | Πρόεδρος του ΣΕΒ
Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος διευθύνει σήμερα τον όμιλο τροφίμων BESPOKE SGA HOLDINGS AE τον οποίο ίδρυσε στις αρχές του 2022 εξαγοράζοντας την εταιρία αλλαντικών ΝΙΚΑΣ, τη σοκολατοποιΐα ΙΟΝ, την εταιρία έτοιμων γευμάτων ΑΜΒΡΟΣΙΑ καθώς και την εταιρία ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΧΥΜΟΙ και ο οποίος απασχολεί 1.500 εργαζομένους.
Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία το 1976 από την οικογενειακή εταιρία παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων Recor A.E. Το 1989 εξαγόρασε την CHIPITA με στόχο να υλοποιήσει την καινοτόμο ιδέα της παραγωγής τυποποιημένου κρουασάν, για πρώτη φορά παγκοσμίως. Το 2006, η CHIPITA συγχωνεύτηκε με τις εταιρίες ΔΕΛΤΑ, Goody’s και Μπάρμπα Στάθης, δημιουργώντας τον όμιλο VIVARTIA στον οποίο ανέλαβε Διευθύνων Σύμβουλος. Το 2007 η VIVARTIA εξαγοράστηκε από την MIG και ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος συνέχισε να κατέχει τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου.
Το 2010 ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, μαζί με τον όμιλο Olayan, αλλά και με άλλους Έλληνες επιχειρηματίες, εξαγόρασαν εκ νέου την CHIPITA, την οποία εξέλιξε σε μια από τις κορυφαίες εταιρίες παγκοσμίως στα bakery snacks. Παρέμεινε στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της CHIPITA έως την εξαγορά της εταιρίας από την MONDELEZ το 2021, σε μία συμφωνία-σταθμό για την ελληνική αγορά τροφίμων.
Είναι Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΒ.
Κατά το παρελθόν έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ένωσης Εισηγμένων Εταιρειών, Αντιπρόεδρος της ΕΧΑΕ, μέλος του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας, της ΔΕΗ, και του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας της Ελλάδος.
Ελισάβετ Κάλμπαρη | Νευροψυχολόγος, Ιδρύτρια της Self Balance
H Ελισάβετ (Λίζα) Κάλμπαρη (MISCP) είναι νευροψυχολόγος, σύμβουλος προσωπικών δεξιοτήτων σε επαγγελματίες, TEDx Keynote ομιλήτρια, συγγραφέας σε θέματα που άπτονται της επιστήμης των νευροεπιστημών, της ψυχολογίας και της αλλαγής συμπεριφοράς. Η ίδια αναπτύσσει στελέχη επιχειρήσεων σε τεχνικές βασισμένες στις νευροεπιστήμες με στόχο τη βελτίωση της απόδοσης, της επικοινωνίας μεταξύ στελεχών και ομάδων, της αλλαγής εταιρικής κουλτούρας, της εμπιστοσύνης, και της ανθεκτικότητας σε δύσκολες συνθήκες.
Έχει βραβευτεί σε διεθνές επίπεδο για τη δημιουργία και την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων που παρέχει η εταιρεία της με το μοντέλο B.R.A.I.N, τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό, προγράμματα που βασίζονται στην πρακτική εφαρμογή των νευροεπιστημών και της χαρτογράφησης του εγκεφάλου σε σχέση με τη ηγετική συμπεριφορά. Τα τελευταία 26 χρόνια, την έχουν εμπιστευτεί και συνεργάζονται μαζί της στελέχη πολυεθνικών εταιρειών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τραπεζικοί, εκπαιδευτικοί οργανισμοί, ναυτιλιακές και φαρμακευτικές εταιρείες, όπου επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων αλλά και μέλη διοικητικών συμβουλίων βελτιώνουν θέματα στρατηγικής επικοινωνίας και εταιρικής κουλτούρας.
Είναι ιδρύτρια της εταιρείας Self Balance, μια εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες εκπαίδευσης, αξιολόγησης, αλλαγής συμπεριφοράς και βελτίωσης προσωπικών δεξιοτήτων προσαρμοσμένα στο χώρο των επιχειρήσεων. www.selfbalance.gr
#ElisabethCalbari / #selfbalancegreece
Μαρίκα Λάμπρου | Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Συγγραφέας
Η Μαρίκα Λάμπρου είναι Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Συγγραφέας του βιβλίου «Μυστικά επιτυχίας για οικογενειακές επιχειρήσεις στη νέα εποχή». Eίναι μέλος ΔΣ των εταιρειών ΔΕΠΑ, TEKA και ΕΥΔΑΠ. Στο παρελθόν διατέλεσε Μέλος ΔΣ των εταιρειών Entersoft & Focus Bari. Διαθέτει περισσότερα από 35 χρόνια επιτυχημένης εμπειρίας σε ελληνικές και πολυεθνικές εταιρείες (BSH, HP, Microsoft, SingularLogic, Intersys, ΚΑΥΚΑΣ), για 15 χρόνια σε θέσεις Διευθύνουσας Συμβούλου. Τα τελευταία 5 χρόνια συμβουλεύει μεσαίες και μεγάλες οικογενειακές επιχειρήσεις. Έχει δίπλωμα Χημικού Μηχανικού και μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ).
Είναι μέλος των CGI (Corporate Governance Institute), WCD (Women Corporate Directors) Foundation, NED Club (Σωματείο μη Εκτελεστικών μελών ΔΣ), mentor των Endeavor και WoT (Women on Top), και μέλος του Advisory Board του Envolve Entrepreneurship. Μέχρι τον Φεβρουάριο 2021 ήταν Αντιπρόεδρος της ΕΑΣΕ (Εταιρεία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων). Όντας αφοσιωμένη στις αρχές της ηγεσίας με ενσυναίσθηση και της υγιούς επιχειρηματικότητας, έχει ιδρύσει και διευθύνει τη συμβουλευτική εταιρεία CEL (Compassionate Entrepreneurial Leadership).
13:30 | Στο Επίκεντρο ο Άνθρωπος
Ο Μάκης Προβατάς συζητάει με τη Βίβιαν Μπουζάλη.
Βίβιαν Μπουζάλη | Chief Corporate Affairs & Communication Officer, METLEN Energy & Metals
Η Βίβιαν Μπουζάλη γεννήθηκε στην Καστοριά. Είναι κάτοχος πτυχίου Ψυχολογίας από το Πανεπιστήμιο Loyola του Σικάγο, μεταπτυχιακού στην Συμβουλευτική Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και μεταπτυχιακού στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο του Louisville. Κατά τη διάρκεια τεσσάρων ετών, μεταξύ 1989-1993, άσκησε κλινική ψυχολογία στο Loyola και το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, εστιάζοντας σε εφήβους και ομάδες που τείνουν στην εγκληματική συμπεριφορά.
Με την επιστροφή της στην Ελλάδα, από το 1994 μέχρι το 1998 κατείχε τη θέση του Διευθυντή Διοικητικής και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης στο New York College of Athens. Υπό την καθοδήγησή της, το New York College of Athens είδε μια σημαντική επέκταση της διεθνούς δραστηριότητάς του σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Την τετραετία 2000-2004 διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος της Human Capital Improvement, μιας εταιρείας συμβούλων στρατηγικής επικοινωνίας που συνεργάζεται με Έλληνες και διεθνείς εταιρικούς πελάτες υψηλού διαμετρήματος. Κατά την ίδια περίοδο, συμμετείχε ενεργά στις προετοιμασίες εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004, προσλαμβάνοντας και εκπαιδεύοντας μια πρωτοφανή ομάδα εθελοντών που ήταν ζωτικής σημασίας για την επιτυχία των Αγώνων.
Το 2004 διορίστηκε Εκτελεστική Διευθύντρια Λιανικής, Μάρκετινγκ και Εταιρικής Επικοινωνίας στον Όμιλο ΕΛΤΑ (Ελληνικά Ταχυδρομεία). Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτή, εργάστηκε επίσης ως ad hoc σύμβουλος επικοινωνίας σε κορυφαίες εταιρείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2007 εξελέγη βουλευτής με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, όπου μέχρι το 2009 εστίασε την κοινοβουλευτική της δραστηριότητα σε θέματα ανάπτυξης, προώθησης των επενδύσεων και καταπολέμησης των στρεβλώσεων της ελληνικής οικονομίας και διοίκησης.
Εντάχθηκε στη METLEN Energy & Metals (τότε MYTILINEOS), κορυφαία διεθνή βιομηχανική και ενεργειακή εταιρεία με δυναμική παρουσία και στις 5 ηπείρους, το 2009 και από τον Ιανουάριο του 2023, μετά το νέο εταιρικό μετασχηματισμό, είναι Chief Corporate Affairs & Communication Officer της METLEN Energy & Metals.
Η Βίβιαν Μπουζάλη είναι παντρεμένη και έχει μια κόρη.
13:50 | Επιχειρηματικότητα με Ενσυναίσθηση
Πόσο απαραίτητη είναι στον χώρο εργασίας και στην ανάπτυξη μιας επιχείρησης;
Η Αγγελική Κοσμοπούλου συζητάει με τον Θέμη Χασιώτης, την Δήμητρα Δασκαλάκη, την Δήμητρα Πετρίδη και τον Νικόλα Γαλανόπουλο.
Θέμης Χασιώτης | Director Communications & Sustainability, PAPASTRATOS
Ο Θέμης Χασιώτης είναι Γενικός Διευθυντής Επικοινωνίας και Βιωσιμότητας της Παπαστράτος, από τον Οκτώβριο του 2023. Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Αθήνα, σπούδασε Διαφήμιση ενώ συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) στο Kingston University. Έχει ολοκληρώσει προγράμματα εκπαίδευσης στελεχών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ασχολείται με την ενθάρρυνση και καθοδήγηση σπουδαστών και εργαζομένων πάνω σε θέματα προσωπικής ανάπτυξης και καριέρας, διαθέτοντας πιστοποιήσεις στο career coaching.
Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία το 2000 σε εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων. Λίγα χρόνια αργότερα, το 2006 εντάχθηκε στο δυναμικό της Παπαστράτος στo ρόλο του Sales Promoter και στη συνέχεια εξελίχθηκε σταδιακά σε σημαντικές διοικητικές θέσεις στα τμήματα Εμπορικών Λειτουργιών, Marketing και Commercial Planning της εταιρείας. Το 2014 μετακινήθηκε στο τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της Philip Morris International στη Λωζάνη της Ελβετίας, με καθήκοντα Manager Commercialization Reduced Risk Products (εναλλακτικά προϊόντα μειωμένου κινδύνου) για τις αγορές της Ευρώπης ενώ τον Ιανουάριο του 2021, ανέλαβε τη θέση του Γενικού Διευθυντή Εμπορικών Λειτουργιών για την ελληνική αγορά με καθοριστική συμβολή στην αναβάθμιση των εμπορικών τμημάτων έχοντας πάντα στο επίκεντρο τη συνεχή εξέλιξη των ανθρώπων της εταιρείας.
Αποτελεί μέλος της διοικητικής ομάδας της Παπαστράτος από το 2021 και φορέα των διαχρονικών αξιών και της κουλτούρας της εταιρείας που στόχο έχει την επιτάχυνση της πορείας του ριζικού της μετασχηματισμού για μια Ελλάδα χωρίς τσιγάρο.
Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών.
Δήμητρα Δασκαλάκη | Organisational Development & Communications Director, METRO S.A.
Η Δήμητρα Δασκαλάκη σπούδασε Ψυχολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετρά σχεδόν 30 χρόνια εμπειρίας στον χώρο της Επικοινωνίας σε κάθε της υπόσταση και διάσταση, έχοντας περάσει από σημαντικές θέσεις ευθύνης σε μεγάλες εταιρείες Ελληνικές και Πολυεθνικές.
Από το 2016, ανήκει στην ομάδα της METRO ΑΕΒΕ με τομείς ευθύνης το Corporate Affairs, το Government Affairs, το Crisis Management, τα Media Relations και την Εταιρική Υπευθυνότητα της εταιρείας. Τον Ιούνιο του 2020 ανέλαβε τη Γενική Διεύθυνση Οργανωσιακής Ανάπτυξης & Επικοινωνίας, βάζοντας κάτω από κοινή δομή το HR και το Corporate Affairs. Το στοίχημα ήταν να αναδείξει ακόμη περισσότερο την ανθρωποκεντρική φιλοσοφία της εταιρείας – μέσα από τον σεβασμό, την αξιοκρατία και τη διαφάνεια - και να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη και εξέλιξη των εργαζομένων σε όλη την Ελλάδας. Σήμερα η METRO AEBE απασχολεί 11.300 εργαζόμενους και αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εργοδότες της χώρας μας.
Δήμητρα Πετρίδη | Corporate Affairs & Engagement Director, L’ OREAL HELLAS
Η Δήμητρα Πετρίδη, με 16 χρόνια εμπειρίας στον FMCG κλάδο, είναι μια έμπειρη επαγγελματίας που ειδικεύεται στο μάρκετινγκ, την εταιρική επικοινωνία και την εταιρική κοινωνική ευθύνη (CSR). Καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας της, η Δήμητρα κατείχε θέσεις σε μια σειρά μαρκών και κατηγοριών, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη και τη στρατηγική κατεύθυνση τους. Αρχικά επικεντρωμένη στο μάρκετινγκ, η Δήμητρα ηγήθηκε με επιτυχία εκστρατείες υψηλού αντίκτυπου που αύξησαν το μερίδιο αγοράς και ενίσχυσαν το engagement των καταναλωτών. Με τον καιρό, κατείχε ρόλους με ευρύτερη στρατηγική εστίαση, συμπεριλαμβανομένου της επικοινωνίας, όπου έπαιξε βασικό ρόλο στο brand building reputation.
Τα τελευταία χρόνια, η Δήμητρα έχει αποκτήσει ιδιαίτερη τεχνογνωσία στην ΕΚΕ, εργαζόμενη για να ενσωματώσει τη βιωσιμότητα και τον κοινωνικό αντίκτυπο στις βασικές επιχειρηματικές στρατηγικές. Έχει ηγηθεί πολλαπλών πρωτοβουλιών ΕΚΕ, ευθυγραμμίζοντας περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς στόχους με τους μακροπρόθεσμους στόχους της εταιρείας.
Σήμερα, ως Διευθύντρια στην Εταιρική Επικοινωνία στη L'Oréal Hellas, η Δήμητρα εργάζεται για στρατηγικές επικοινωνίας, εσωτερικές επικοινωνίες, διαχείριση κρίσεων και σχέσεις με τα μέσα ενημέρωσης, ενώ παράλληλα ηγείται πρωτοβουλιών εταιρικής ευθύνης.
Νικόλας Γαλανόπουλος | Founder of THETOTALBUSINESS.COM, Business Advisor
Ο Νικόλας Γαλανόπουλος εργάστηκε για 25 χρόνια σε πολυεθνικές και Ελληνικές εταιρείες, μεταξύ αυτών Starbucks, Marks & Spencer και Dominos Pizza πριν αποφασίσει να δημιουργήσει το THETOTALBUSINESS. Έχει μεγάλη εμπειρία στην Ελληνική αγορά αλλά και σε όλη την Νοτιοανατολική Ευρώπη, αφού εργάστηκε και έζησε σε Κύπρο και Ρουμανία, έχοντας Regional ρόλους σε θέσεις Γενικού Διευθυντή και Διευθυντή Ανάπτυξης. Με εκπαίδευση σε Αμερική και Καναδά γνωρίζει πώς να διαχειριστεί mega-brands, τον τρόπο ανάπτυξης νέων concepts, καθώς και το άνοιγμα νέων αγορών σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει έργα σε πολλές χώρες μεταξύ αυτών ΗΠΑ, Γερμανία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Κύπρο, Αλβανία, Κροατία και Σλοβενία.
Τα τελευταία χρόνια έχει συμβουλευτικούς ρόλους σε πολύ μεγάλες εταιρείες στην Ελλάδα με εστίαση στην στρατηγική ανάπτυξης. Έχει πάθος με τους ανθρώπους και την επιχειρηματικότητα ενώ η φιλοσοφία του είναι ότι «οι επιχειρήσεις είναι οι άνθρωποι τους». Παρακολουθεί όλες τις διεθνείς τάσεις και τις μεγάλες αλλαγές εστιάζοντας στο βάθος και στη «μεγάλη εικόνα» χωρίς να παραγνωρίζει τη σημασία που έχουν οι κρίσιμες λεπτομέρειες.
14:35 | Η Ενσυναίσθηση στον Κόσμο των Παιδιών
Τι σημαίνει ενσυναίσθηση για ένα παιδί; Διδάσκεται; Τι επίγευση αφήνει; Ή πώς η απουσία της μας επηρεάζει όταν μεγαλώνουμε;
Η Ελένη Ψυχούλη συζητάει με τον Δημήτρη Καραγιάννη, τον Μάριο Μάζαρη και τον Κωστή Σφυρικίδη.
Δημήτρης Καραγιάννης | Παιδοψυχίατρος, Ψυχοθεραπευτής, Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου «Αντίστιξη»
Ο Δημήτρης Καραγιάννης είναι Παιδοψυχίατρος, Υπαρξιακός Συστημικός Ψυχοθεραπευτής ζευγαριών, ομάδας και οικογένειας. Εκπαιδευτής και επόπτης ψυχοθεραπευτών.
Επ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Frederick Λευκωσίας Κύπρου με γνωστικό αντικείμενο τη Θεραπεία Οικογένειας και Διδάκτωρ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Αλεξανδρούπολης, έχει διδάξει και διδάσκει σε Μεταπτυχιακά Πανεπιστημιακά προγράμματα Ψυχικής Υγείας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Είναι ο επιστημονικός διευθυντής του Ψυχοθεραπευτικού και Εκπαιδευτικού Ινστιτούτου «ΑΝΤΙΣΤΙΞΗ», στο οποίο εκπαιδεύονται ειδικοί της ψυχικής υγείας στη Ψυχοθεραπεία.
Ιδρυτικό μέλος και πρώτος αντιπρόεδρος της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδος. Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Εταιρειών Συστημικής Θεραπείας και Θεραπείας Οικογένειας (ΕΘΟΣ). Ιδρυτικό μέλος και πρώην γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Συστημικής Θεραπείας ΕΛΕΣΥΘ. Ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Συστημικής Σκέψης και Ψυχοθεραπείας Οικογένειας ΕΕΣΚΕΨΟ. Μέλος της European Family Therapy Association (EFTA).
Διευθυντής του Κέντρου Παιδοψυχικής Υγιεινής (1986 - 2023), το οποίο είναι μια σύγχρονη παιδοψυχιατρική μονάδα με πλήρη διεπιστημονική ομάδα που έχει οργανωθεί στη βάση της συστημικής θεώρησης. Επιστημονικός διευθυντής Ιατροπαιδαγωγικού Σταθμού Φθιώτιδας (1989 - 1995). Τ. Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας Ε.ΣΥ.ΔΥ. για θέματα Ψυχιατρικής. Τ. Μέλος του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων). Επιστημονικός υπεύθυνος του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Προγράμματος Εκπαίδευσης Στελεχών Πυρήνων Εθελοντών. Τ. Καθηγητής Μετεκπαίδευσης Μαρασλείου Ακαδημίας. Ιδρυτικό μέλος των επιστημονικών περιοδικών «Ψυχιατρικά Τετράδια», «Βημόθυρο», «Ψυχής Δρόμοι», ενώ άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε Ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά.
Συγγραφέας των σημαντικών ψυχολογικών δοκιμίων: «Ρωγμές και Αγγίγματα» 11η έκδοση, «Η αδικία που πληγώνει» 31η έκδοση, «Έρωτας ή τίποτα» 29η έκδοση, «Αλλάζει ο Άνθρωπος;» 23η έκδοση, «Κρυμμένη Ψυχική Ομορφιά» 3η έκδοση (εκδόσεις Αρμός) και στα πλαίσια της διδακτορικής διατριβής το «Σχολική άρνηση: Μελέτη των δυναμικών του παιδιού και της οικογένειάς του». Ως συγγραφέας έχει συμμετάσχει και σε συλλογικά βιβλία όπως τα «Τα λόγια σου σαν μέλι», «Για τη ζωή και την οικογένεια», «Βαλκάνια και ψυχική υγεία», «Παιδιά με υπερκινητικό σύνδρομο και διαταραχές διαγωγής», «Αιμομιξία και θεραπευτικό πλαίσιο», «Θεολογία και Ψυχιατρική σε διάλογο», «Θεραπεύοντας», «Παιδεία και σύγχρονη κοινωνία», «Ενδοοικογενειακή βία, Διεπιστημονική Προσέγγιση», «Η ανθρώπινη επικοινωνία», «Μιλώντας με τα παιδιά μας για όλα», «Το φως που ελευθερώνει», «Ψυχική υγεία παιδιού και εφήβου» “Words into Spirit”, «Ζητήματα Γονικής Μέριμνας», «Κρίση και Μετασχηματισμοί» κλπ.
Μάριος Μάζαρης | Δάσκαλος, Συγγραφέας Παιδικών Βιβλίων
Ο Μάριος Μάζαρης γεννήθηκε και μεγαλώνει στον Πειραιά. Δουλεύει ως δάσκαλος δημοτικής εκπαίδευσης σε δημόσια σχολεία από το 2006 κι από τότε έχει «ταξιδέψει» σε θεατρικά εργαστήρια για παιδιά, σε ραδιόφωνα, σε μαθητικές ταινίες μικρού μήκους, μαθητικές εφημερίδες, κυρίως όμως σε κόσμους παιδιών που βρίσκουν τη φωνή τους. Από το 2022 έχουν κυκλοφορήσει εννιά δικά του βιβλία για παιδιά και ενήλικες.
Θεωρεί την αγάπη μέγιστη πολιτική πράξη και την ενσυναίσθηση ταξίδι στο σύμπαν των άλλων. Κάποτε ονειρεύτηκε να γίνει αστροναύτης για να βλέπει τα αστέρια από κοντά και το κατάφερε.
Κωστής Σφυρικίδης | Καθηγητής Αγωγής της Φωνής, Συνιδρυτής Storymentor
Ο Κωστής Σφυρικίδης διδάσκει αγωγή της φωνής στο θέατρο και το τραγούδι, καθώς και τεχνικές παρουσιάσεων και δημόσιας ομιλίας. Σπούδασε θέατρο στη Θεσσαλονίκη (ΚΘΒΕ, Δραματική Σχολή Ρούλας Πατεράκη) και αγωγή της φωνής στις ΗΠΑ. Είναι πιστοποιημένος δάσκαλος (Designated Teacher) του συστήματος «Freeing the Natural Voice», έχοντας εκπαιδευτεί από την εμπνεύστριά του, Κristin Linklater. Έχει πραγματοποιήσεις επίσης συστηματικές σπουδές στα συστήματα Lessac και Alba Emoting στις ΗΠΑ, ενώ έχει εκπαιδευτεί με την Patsy Rodenburg στο Royal Shakespeare του Λονδίνου.
Από το 1994 έχει διδάξει σε Δραματικές Σχολές, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο Ωδείο Αθηνών, στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος (Deree College), καθώς και ιδιωτικά. Αναλαμβάνει τη φωνητική προετοιμασία θεατρικών παραστάσεων, τη διδασκαλία ρόλων μεμονωμένων ηθοποιών για το θέατρο και τον κινηματογράφο, καθώς και την προετοιμασία σπουδαστών του θεάτρου. Επίσης, εργάζεται στο χώρο της επικοινωνίας, διδάσκοντας στελέχη επιχειρήσεων, εκφωνητές, τραγουδιστές, καθηγητές και πολιτικούς. Είναι υπεύθυνος της Σχολής Λόγου του Ωδείου Αθηνών και συνιδρυτής της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Story Mentor που προωθεί την αφήγηση ως μέσο αυθεντικής επικοινωνίας.
15:05 | Hate Speech στα Social Media και η Βία στην Πραγματική Ζωή
Πώς διαχειριζόμαστε τη ρητορική μίσους στο απρόσωπο σύμπαν των κοινωνικών δικτύων;
Η Κατερίνα Καμπόσου συζητάει με την Άννα Κανδαράκη, τον Yiakou, την Νεφέλη Μεγκ και την Xαρά Κοντοχρήστου.
Άννα Κανδαράκη | Κλινική Ψυχολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστημονική Διευθύντρια Therapy Nest
Η Άννα Κανδαράκη γεννήθηκε στο Μιλγουώκι της Αμερικής, είναι κλινική ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια, αριστούχος του πανεπιστημίου Paris V της Σορβόνης και διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το πρώτο της πτυχίο στον τμήμα Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών και η συμμετοχή της στις ανασκαφές τις Αρχαίας Μεσσήνης την έφεραν πρώτη φορά κοντά στην ανθρώπινη ψυχή. Γοητευόταν από τα κτερίσματα, τι φυλαχτό έβαζε μια μάνα δίπλα από το νεκρό παιδί της να το προστατεύει στο τελευταίο του ταξίδι, πως η αδιάκριτη ανασκαφική αξίνα ξεσκέπαζε συντρόφους σφιχταγγαλιασμένους στην τελευταία τους κατοικία.
Συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιστορία της Τέχνης στο πανεπιστήμιο του Λούβρου στο Παρίσι και στην πολιτισμική διαχείριση στο πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ στον Καναδά. Μελετώντας τις τεχνοτροπίες των καλλιτεχνών κατάλαβε ότι έψαχνε πίσω από κάθε πινελιά να καταλάβει τι κουβαλούσε ο καθένας στη ψυχή του όταν γέμιζε το χαρτί χρώματα. Αποφάσισε να αλλάξει πορεία και να αφοσιωθεί στις σπουδές της κλινικής Ψυχολογίας. Πήρε το πτυχίο και το μεταπτυχιακό της από το πανεπιστήμιο Paris V της Σορβόνης με ειδίκευση στην ψυχοπαθολογία παιδιού εφήβου και ενήλικα και ολοκλήρωσε τις σπουδές της ως διδάκτωρ της Ιατρικής σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών.
Σήμερα διδάσκει σε μεταπτυχιακά τμήματα της Ιατρικής Σχολής, είναι μέλος του European Family Therapy Association (EFTA), της Ελληνικής Εταιρείας Συστημικής Θεραπείας (ΕΛΕΣΥΘ)και ιδρυτικό μέλος της Εταιρίας ψυχικής υγείας της γυναίκας. Έχει εργαστεί ως Επικεφαλής Ψυχολογικού Τμήματος σε γενικά νοσοκομεία, ιδρύματα και ψυχιατρικές κλινικές. Στο ενεργητικό της συμπεριλαμβάνεται πλούσια αρθρογραφία σε εγχώριο και διεθνή τύπο καθώς και συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια ως καλεσμένη ομιλήτρια.
Το 2018 εμπνεύστηκε και ίδρυσε το θεραπευτικό κέντρο Therapy Nest, όπου μαζί με τους συνεργάτες της αναλαμβάνει άτομα, ομάδες, ζευγάρια και οικογένειες, ενώ πραγματοποιεί επιστημονικά σεμινάρια τόσο για ειδικούς όσο και για το ευρύ κοινό. «Τα χρώματα που εσείς μου μάθατε...» είναι το πρώτο της βιβλίο.
Yiakou | Εικαστικός, Street Artist
Ο Yiakou, βαδίζοντας στα χνάρια ενός αντισυμβατικού δημιουργού, υπάρχει σε έναν κόσμο που δεν γνωρίζει όρια, περιορισμούς και νόμους. Με ενέργεια, έρωτα και παιδεία κυλάει ο αέρας που χαρακτηρίζει τη αντίληψη ενός ταξιδιού που έχει γίνει τρόπος ζωής. Μεγάλης αναγνώρισης Street Art έργα τα οποία κοσμούν τους αθηναϊκούς δρόμους γίνονται τα τελευταία 15 χρόνια σημείο αναφοράς, καθώς ο Yiakou έρχεται αντίθετος προς όλους όσους επιλέγουν το κλειστό και περιορισμένο καμβά. Η κάθε περιοχή που έχει επισκεφτεί δημιουργικά ο καλλιτέχνης έχει πλέον την ενέργεια της εικονικής ποίησης, μέσω της παλέτας αλλά και των στίχων του.
Άλλωστε αξίζει να σημειωθεί πως ο νεαρός καλλιτέχνης, στην ηλικία των 22, κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις καταξιωμένων δημιουργών, κατακτώντας τη θέση ως το νεότερο σε ηλικία μέλους των Ελλήνων αντιπροσώπων του ομίλου UNESCO. Έχοντας παρουσιάσει προσωπικές δουλείες στους χώρους του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Αrt Athina και κατά συνέχεια σε διάφορους γνωστούς εκθεσιακούς χώρους, ο Yiakou στην ηλικία των 34, αφοσιώνεται στις συνεργασίες με μεγάλες εταιρίες όπως η Johnnie Walker, η Renault, η Converse, η Vans αλλά και Sprite και Redbull.
Το τελευταίο χρόνο, ο καλλιτέχνης ύστερα από τη διαμονή του στην πόλη του Άμστερνταμ, φέρει στον ελληνικό χώρο την έννοια του νεορομαντισμού. Ο Yiakou, σε μια ώριμη μετάλλαξη, μας μεταφέρει από τη κλασική street art σκηνή σε μια ρεαλιστική απικώνειση της πραγματικότητας, εκεί που ο θεατής εισάγεται στον προσωπικό χώρο του παθιασμένου έρωτα και των συναισθημάτων. Όμως η αγάπη του για φιλοσοφία θέλει να δημιουργήσει την σκέψη του τι κρύβεται πίσω από τις συνήθειες, τις εικόνες της υπερπληροφόρησης, τα μοτίβο του αυτοματισμού και με όλα τα παραπάνω, η νέα γραφή του δημιουργού δίνει μια εξύψωση σε όλα αυτά που υπογραμμίζουν πως η τέχνη του 21ου αιώνα έχει δυνατό λόγο.
Τα νέα του έργα είναι έτοιμα να παρουσιαστούν σε ένα χώρο που θα θυμίζει ένα συνειδητό όνειρο, ένα μέρος χωρίς όρια.
Νεφέλη Μεγκ | Influencer, Podcaster
Η Νεφέλη Μεγκ γεννήθηκε το 1997 στην πόλη του νερού, την Έδεσσα. Αρίστευσε στις Πανελλαδικές εξετάσεις και, ενώ όνειρό της ήταν οι κινηματογραφικές σπουδές, έδωσε τη θέση της στους γονείς της και σπούδασε Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Αποφοίτησε το 2020 με άριστα και πέρασε με επιτυχία τις εξετάσεις δικηγορίας, ωστόσο αποφάσισε να τα αφήσει όλα στην άκρη για να ακολουθήσει το πάθος της για την κωμωδία και τη δημιουργία περιεχομένου. Μέσα από τα βίντεο και τις αναρτήσεις της στο Instagram ενημερώνει το κοινό της για καθημερινά νομικά και πολιτικά ζητήματα με απλό, κατανοητό και κωμικό τρόπο.
Η πρωτοτυπία της να εκλαϊκεύει τη νομοθεσία και να την κάνει προσιτή και ευχάριστη στο ευρύ κοινό έφερε γρήγορα επιτυχία και συνεπώς αναγνώριση. Το 2023, δημοσίευσε το βιβλίο της με τίτλο «Πόσο δίκιο έχεις», έναν νομικό οδηγό για αρχάριους. Το podcast της «Bookla 99» έχει πάνω από 1 εκατομμύριο λήψεις. Έγραψε και ερμήνευσε τον κωμικό μονόλογο «Bookla 99 - The show» τον οποίο παρακολούθησαν πάνω από 1400 άτομα. Έγινε η πρώτη YouTuber που πήρε συνέντευξη από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, θέτοντας ένα νέο προηγούμενο για τους Έλληνες πολιτικούς που επικοινωνούν εκτός των παραδοσιακών μέσων.
Xαρά Κοντοχρήστου | Content Creator
Η Χαρά Κοντοχρήστου είναι Δημιουργός Περιεχομένου που ανεβάζει καθημερινά βίντεο στο TikTok που παρουσιάζουν τη ζωή και τη δουλειά της από την 1η Ιανουαρίου 2023. Έχει δύο podcast, το «Virtual Hug» και το «Ta Charoulia». Ήταν πίσω από τον νούμερο 1 επιχειρηματικό λογαριασμό στην Ελλάδα όταν εργαζόταν για τη Red Bull Greece. Όταν ήταν μικρή ήθελε να γίνει πριγκίπισσα ή κτηνίατρος, αλλά τα social media έγιναν το πάθος της.
15:40 | Lunch break
16:15 | Η Ενσυναίσθηση ως Κοινωνικός Δεσμός
Μπορεί να παρεξηγηθεί σαν λέξη; Τι ακριβώς σημαίνει; Πώς μπορεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά στις ανθρώπινες σχέσεις;
Η Αγγελική Κοσμοπούλου συζητάει με τον Παναγή Παναγιωτόπουλο, τον Ρωμανό Γεροδήμο και την Βάσω Κιντή.
Παναγής Παναγιωτόπουλος | Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνιολογίας, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης στο ΕΚΠΑ
Ο Παναγής Παναγιωτόπουλος γεννήθηκε το 1971 στο Παρίσι. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Κοινωνιολογία στην École des hautes études en sciences sociales με τον Michel Wierviorka και Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Paris X-Nanterre με τον Etienne Balibar. Υπηρέτησε στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ και δίδαξε στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Από το 2006 διδάσκει στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο οποίο είναι Αναπληρωτής Καθηγητής με αντικείμενο την Κοινωνιολογία και διευθυντής του Τομέα Κοινωνικής Θεωρίας και Κοινωνιολογίας.
Έχει ασχοληθεί με την κοινωνιολογία του εγκλεισμού των Ελλήνων κομμουνιστών και τη μνήμη των θυμάτων των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης-αφανισμού, με την ηθική των κομμουνιστικών κομμάτων, τη φαινομενολογία και την κοινωνιολογία της τρομοκρατίας και της πολιτικής βίας, τη δυναμική του κοινωνικού και πολιτισμικού εκσυγχρονισμού στη Μεταπολιτευτική περίοδο καθώς και τις εμπειρίες διαχείρισης των τεχνολογικών καταστροφών στην Ελλάδα το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα. Έχει δημοσιεύσει μεταξύ άλλων τα βιβλία: «Το Γεγονός - Βαναυσότητα πόλεμος και πολιτική μετά την 11η Σεπτεμβρίου» (επανεκόθηκε από τις εκδόσεις Οξύ το 2021), «Τεχνολογικές καταστροφές και πολιτικές του κινδύνου - Παλινδρομήσεις του κοινωνικού εκσυγχρονισμού στην Ελλάδα 1947-2000» (εκδόσεις Πόλις), από τις εκδόσεις Επίκεντρο κυκλοφορεί σε συνεπιμέλεια με τον Βασίλη Βαμβακά το συλλογικό έργο «Η Ελλάδα στη δεκαετία του ’80 - Κοινωνικό, πολιτικό και πολιτισμικό λεξικό».
Με τον Βασίλη Βαμβακά είχε επίσης επιμεληθεί την έκθεση «GR80s - Η Ελλάδα του Ογδόντα στην Τεχνόπολη», έχει επιμεληθεί μαζί με τον Δημήτρη Π. Σωτηρόπουλο το συλλογικό έργο «Political and Cultural Aspects of Greek Exoticism» που εκδόθηκε το 2020 από το Palgrave Macmillan. Το 2021 κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Περιπέτειες της μεσαίας τάξης - Κοινωνιολογικές καταγραφές στην Ελλάδα της ύστερης Μεταπολίτευσης» (Εκδόσεις Επίκεντρο, Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου - Κριτικής 2022).
Ρωμανός Γεροδήμος | Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής και Δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο του Bournemouth
Ο Ρωμανός Γεροδήμος είναι Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής και Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο του Bournemouth. Το ερευνητικό και συγγραφικό του έργο εστιάζει στην αλληλεπίδραση του ατόμου με το κοινωνικό, πολιτικό και διεθνές σύστημα, και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος και η δημοκρατία εξαιτίας της παγκοσμιοποίησης και της ψηφιοποίησης.
Έχει δημοσιεύσει εκτενώς σε ακαδημαϊκά περιοδικά, βιβλία και διεθνή μέσα ενημέρωσης, εξετάζοντας ζητήματα όπως οι παράγοντες κινητοποίησης των πολιτών, τα ψυχοκοινωνικά αίτια της βίας, ο ρόλος των ΜΜΕ και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, η τρομοκρατία, η γεωπολιτική και η παγκόσμια ασφάλεια. Η διδακτορική του έρευνα για την πολιτική συμμετοχή των νέων βραβεύτηκε με το Arthur McDougall Fund Prize. Είναι ιδρυτής και πρώην πρόεδρος του μεγαλύτερου δικτύου ελλήνων πολιτικών επιστημόνων στον κόσμο, του Greek Politics Specialist Group της Βρετανικής Εταιρείας Πολιτικών Σπουδών.
Από το 2010 μέχρι το 2024 δίδαξε στην Ακαδημία του Σάλτσμπουργκ για τα ΜΜΕ και την Παγκόσμια Αλλαγή. Παράλληλα με το ακαδημαϊκό του έργο, είναι σεναριογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός ταινιών μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ, όπως η Αποτροπή. Το βιβλίο του «Ανταποκρίσεις από τον 21ο Αιώνα» (2020, εκδ. Παπαδόπουλος) επιλέχθηκε ως ένα από τα βιβλία της χρονιάς (Το Βήμα) και του 21ου αιώνα (Τα Νέα). Αρθρογραφεί στον ελληνικό Τύπο από το 2008 και έχει μόνιμη στήλη στην Athens Voice από το 2020.
Βάσω Κιντή | Καθηγήτρια Φιλοσοφίας, Tμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης στο ΕΚΠΑ
Η Βάσω Κιντή είναι Ομ. Καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης και Αναλυτικής Φιλοσοφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και από τον Σεπτέμβριο του 2024 Πρόεδρος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Έχει πτυχίο Χημείας από το ΕΚΠΑ και Διδακτορικό Φιλοσοφίας και Ιστορίας της Επιστήμης από το ΕΜΠ. Υπήρξε Visiting Fellow στο «Princeton University» και Visiting Scholar στο «University of Chicago». Έχει δημοσιεύσει βιβλία καθώς και εργασίες σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά για θέματα φιλοσοφίας της επιστήμης, φιλοσοφίας της ιστορίας, ηθικής, για το έργο των Kuhn, Wittgenstein, Collingwood, και την εννοιολογική αλλαγή.
Το πιο πρόσφατο βιβλίο της είναι το «Φιλοσοφία της Ιστορίας» (Πόλις 2021) το οποίο θα εκδοθεί στα αγγλικά από τον εκδοτικό οίκο «Bloomsbury». Από το 2019 είναι Editor-in-Chief του περιοδικού «International Studies in Philosophy of Science» και από το 2024 μέλος της Steering Committee της FISP (Fédération Internationale des Sociétés de Philosophie). Υπήρξε διευθύντρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης και Τεχνολογίας (2022-2024) και διευθύντρια του Τομέα Φιλοσοφίας και Θεωρίας της Επιστήμης του ΙΦΕ (2017-2019). Ήταν μέλος του Συμβουλίου Ιδρύματος του ΕΚΠΑ το διάστημα 2012-2015 και μέλος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του ΕΚΠΑ (2020-2023).
Υπήρξε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ, 2019-2023), εθνική εκπρόσωπος στο European Research Council (ERC, 2021-2023) και στην «Πανευρωπαϊκή Πλατφόρμα για την Ηθική, τη Διαφάνεια και την Ακεραιότητα στην Εκπαίδευση (ETINED)» του Συμβουλίου της Ευρώπης (2020-2024). Είναι μέλος της «Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη». Συντόνισε την επιτροπή για το Πανεπιστήμιο 2030 του ιδρύματος Μποδοσάκη (2020-21) και είναι μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Γυναικών Πανεπιστημιακών και μέλος του ΔΣ της (2011-2022).
Αρθρογραφεί συχνά στον τύπο για ζητήματα δημόσιου ενδιαφέροντος που αφορούν τη φιλοσοφία και την ακαδημαϊκή πολιτική.
16:55 | Ενσυναίσθηση και Υγεία
Μπορεί, και κυρίως πρέπει, ο γιατρός να συναισθάνεται την πάλη του ασθενούς; Πώς στεκόμαστε δίπλα στους ανθρώπους που αρρωσταίνουν; Μαρτυρίες και ιατρική εμπειρία.
Η Χριστίνα Γαλανοπούλου συζητάει με τον Σάββα Σαββόπουλο, την Ολυμπία Κρασαγάκη και την Εύη Χατζηανδρέου.
Σάββας Σαββόπουλος | Ψυχίατρος, Ψυχαναλυτής
Ο Σάββας Σαββόπουλος είναι ψυχίατρος και ψυχαναλυτής. Σπούδασε ιατρική στo Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Ειδικεύτηκε ως ψυχίατρος στην Γενεύη και εργάστηκε για 11 χρόνια στις εκεί πανεπιστημιακές κλινικές στο Bel Air και στο Hôpital Cantonal Universitaire des Genève, καθώς και σε εξωνοσοκομειακές πανεπιστημιακές ψυχιατρικές υπηρεσίες. Με το ερευνητικό του έργο πάνω στις ανατομικό-κλινικές συσχετίσεις στην χορεία του Huntington ανακηρύψθηκε διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης. Στην ψυχανάλυση και στην ψυχοσωματική εκπαιδεύτηκε στην Γενεύη, στο Παρίσι και στην Αθήνα και μαθήτευσε κοντά στους F. Pasche, R. Diatkine, A. Green, M. Fain, O. Flournoy, G. Mercier, Ά. Ποταμιάνου και άλλους σημαντικούς ψυχαναλυτές.
Η ψυχοσωματική είναι ένα πεδίο όπου εργάζεται για περισσότερο από τριάντα χρόνια. Το πιο γνωστό έργο του είναι το βιβλίο του «Επτά παραμύθια Ζωής», καρπός της εργασίας του με καρκινοπαθείς ως ψυχαναλυτής-ψυχοθεραπευτής και ως επόπτης σε ογκολογικές και ψυχο-ογκολογικές υπηρεσίες. Έχει σημαντικό έργο στην εφαρμοσμένη ψυχανάλυση, με πιο σημαντικό έργο το βιβλίο που δημοσίευσε με τον Νίκο Νικολαΐδη «Η θεοφαγία». Εργασίες του έχουν δημοσιευθεί σε βιβλία, σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά ψυχανάλυσης και ψυχοσωματικής και έχουν ανακοινωθεί σε σχετικά συνέδρια.
Το προηγούμενο βιβλίο του «Εμείς και η ψυχή μας - Όλα όσα θέλατε να ρωτήσετε έναν ψυχίατρο-ψυχαναλυτή ήταν μια συζήτηση με τον δημοσιογράφο Κώστα Γιαννακίδη, ενώ το τελευταίο «Η δημιουργία του ψυχοσωματικού ανθρώπου - Σώμα από ουρανό, ψυχή από σώμα» μόλις κυκλοφόρησε στις εκδ. Παπαδόπουλος.
Είναι διδάσκων ψυχαναλυτής και πρώην διευθυντής εκπαίδευσης της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας και μέλος της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Ένωσης. Είναι ιδρυτικό μέλος, και διετέλεσε πρόεδρος, της Ελληνικής Ψυχοσωματικής Εταιρείας και μέλος του Ψυχοσωματικού Ινστιτούτου των Παρισίων P. Marty.
Ολυμπία Κρασαγάκη | Φωτογράφος
Η Ολυμπία Κρασαγάκη γεννήθηκε στην Κρήτη, μεγάλωσε στην Γερμανία, αλλα ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη φωτογραφία στο Παρίσι. Κάλυπτε φωτογραφικά τα φεστιβάλ κινηματογράφου στην Βενετία και στις Κάννες. Εκεί της δόθηκε η ευκαιρία να φωτογραφίσει σε αποκλειστικότητα μεγάλα ονόματα του Χόλιγουντ. Στην Ελλάδα επέστρεψε το 1998, οπου συνεργάστηκε με lifestyle περιοδικά. Το πάθος της βέβαια είναι τα πορτρέτα. Ένα πρόσωπο, μια πόλη, μια χώρα, ένα τόπιο, και μέσα απο αυτά η πρόκληση να αναδεικνύει την όποια αδυναμία η ευαισθησία.
Έχει εκδόσει δύο λευκώματα «ΙΜΒΡΟΣ» εκδόσεις Καστανιώτη και «Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑ» εκδόσεις Λιβάνη. Έγραψε και σκηνοθέτησε την Μικρή Μήκους ταινία «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» με συμμετοχή στο 25 Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Εύη Χατζηανδρέου | Ιατρός, Διδάκτωρ Δημόσιας Υγείας Πανεπιστημίου Harvard, Ειδικός Μακροζωίας
Η Εύη Χατζηανδρέου είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές (Μάστερ και Διδακτορικό) στην Δημόσια Υγεία (Επιδημιολογία και Διοίκηση και Πολιτική Υγείας) από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Έχει εργαστεί και αποκτήσει εμπειρία σε ευρύ φάσμα του χώρου της υγείας (πολιτικές υγείας, ασφάλιση-περίθαλψη και παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας, διοίκηση), στις Ηνωμένες Πολιτείες, Αγγλία και Ελλάδα, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα καθώς και σε μη κερδοσκοπικούς φορείς.
Η εμπειρία της περιλαμβάνει θέσεις ευθύνης στο Υπουργείο Υγείας (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών) και το Αμερικανικό Κογκρέσο, πολυεθνικές και ελληνικές εταιρείες (ASTRA ZENECA, ΙΝΤΕΡΑΜΕΡΙΚΑΝ) καθώς και ως διευθύντρια του τμήματος μελετών για την υγεία και παροχή υπηρεσιών υγείας στον διεθνή μη κερδοσκοπικό Οργανισμό RAND Europe, το ευρωπαϊκό παράρτημα της RAND Corporation.
Ήταν υπότροφος της Αμερικανικής Ένωσης για την προώθηση της επιστήμης (American Association for the Advancement of Science), και επισκέπτης λέκτορας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard. Έχει δημοσιεύσει σε διεθνή περιοδικά μελέτες για την πρόληψη, διοίκηση και οικονομική αξιολόγηση προγραμμάτων και υπηρεσιών υγείας. Στο διάστημα 2000-03 υπηρέτησε σαν υποδιοικητής στο ΙΚΑ υπεύθυνη για τον τομέα της υγείας και 2009-12 ως ειδική σύμβουλος της υπουργού παιδείας σε θέματα έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας.
17:30 | Κοιτάζοντας τα Ζώα στα Μάτια
Δεν έχουν φωνή, δεν συνειδητοποιούμε πώς νιώθουν, δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει. Μήπως για αυτό δεν νοιαζόμαστε;
Η Δήμητρα Γκρους συζητάει με την Εριέττα Κούρκουλου Λάτση, την Άννα Μπιτσάνη και τον Αντώνη Καραμπατζό.
Εριέττα Κούρκουλου Λάτση | Ιδρύτρια - Πρόεδρος των Save a Greek Stray και A Promise to Animals
Η Εριέττα Κούρκουλου Λάτση σπούδασε Κοινωνιολογία στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας και πραγματοποίησε το Μεταπτυχιακό της με θέμα «Animal Studies» στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.
Ασχολείται με τα δικαιώματα των ζώων από την ηλικία των 15 ετών, όταν και ίδρυσε την πρώτη της ΜΚΟ, «Save a Greek Stray» το 2012 εστιάζοντας στα αδέσποτα της χώρας. Σήμερα είναι μία από τις πιο αναγνωρισμένες οργανώσεις για το έργο της στην Ελλάδα. Το 2020 ίδρυσε τη ΜΚΟ «A Promise to Animals» με στόχο την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των παραγωγικών ζώων και την προώθηση του βιγκανισμού ως διατροφή και τρόπου ζωής. Το 2023 ίδρυσε το Kind Things Public Benefit Foundation, το οποίο υποστηρίζει μια σειρά από σκοπούς, όπως την υποστήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, την ευημερία των ζώων, τα δικαιώματα των παιδιών και περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες.
Πέρα από την απτή προσφορά, έχει κι έντονη κοινωνική δράση μέσω των κοινωνικών δικτύων σχετικά με θέματα που αφορούν το ευρύ κοινό και συχνά αποτελούν ταμπού για την κοινωνία, όπως η ψυχική υγεία, η υπογονιμότητα κ.ά. Τέλος, συμμετέχει σε μια σειρά ηθικών επενδύσεων σε νεοφυείς vegan επιχειρήσεις, και εξειδικευμένων επενδυτικών κεφαλαίων η πλειονότητα των οποίων ασχολείται με τη βιομηχανία τεχνολογίας τροφίμων.
Άννα Μπιτσάνη | Εθελόντρια Ζώων
Η Άννα Μπιτσάνη γεννήθηκε την πρωταπριλιά του 1972 στη Δροσοπούλου. Σπούδασε Οπτικός/Οπτομέτρης, εξάσκησε για χρόνια το επάγγελμά της, όμως τώρα απασχολείται στην οικογενειακή τους επιχείρηση, μια τεχνική εταιρία.
Έζησε ανάμεσα στη Γλυφάδα και το κέντρο της Αθήνας, ώσπου το 2006 μετακόμισαν στο Κορωπί και ήταν αδύνατον να γυρίσει την πλάτη στο δράμα των αδέσποτων. Έκτοτε μοιράζει τη ζωή της ανάμεσα στον γιο της, την οικογένεια, τα ζώα και τη δουλειά.
Θεωρεί τη φιλοζωία μείζον πολιτικό ζήτημα και μια ολόκληρη φιλοσοφία.
Αντώνης Καραμπατζός | Καθηγητής στη Νομική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ο Αντώνης Καραμπατζός είναι Καθηγητής στη Νομική Σχολή του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι βασικοί τομείς διδακτικής και ερευνητικής του δραστηριότητας είναι το αστικό δίκαιο και η οικονομική ανάλυση του δικαίου, ενώ τα τελευταία χρόνια ασχολείται συστηματικά και με ζητήματα δημοσίου δικαίου, θεσμών και κράτους δικαίου. Παράλληλα, από το 2003 ασκεί δικηγορία (δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω).
Έχει εκπονήσει 7 μονογραφίες επί διαφόρων θεμάτων κυρίως ιδιωτικού δικαίου και έχει δημοσιεύσει πλήθος μελετών σε ελληνικά, γερμανικά και αγγλικά περιοδικά, με έμφαση κυρίως στο δίκαιο των συμβάσεων. Παράλληλα με τη διδακτική και συγγραφική του δραστηριότητα, είναι μέλος της Συντακτικής Επιτροπής σε διάφορα νομικά περιοδικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έχει διατελέσει και μέλος Νομοπαρασκευαστικών Επιτροπών. Επίσης, αρθρογραφεί τακτικά στον ημερήσιο και τον περιοδικό Τύπο.
Για ένα αναλυτικότερο βιογραφικό βλ. ΕΔΩ
18:05 | Έλα στη Θέση Τους
Ορθή γλώσσα, ορθό συναίσθημα, συμπεριφορές με σεβασμό απέναντι στα άτομα με αναπηρία.
Η Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη συζητάει με τον Στέλιο Μαλακόπουλο, την Ιωάννα Μαρία Γκέρτσου και την Στέλλα Διακάτου.
Στέλιος Μαλακόπουλος | Παραολυμπιονίκης
Ο Στέλιος Μαλακόπουλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Ανατόλια και σπούδασε στο Τμήμα των Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (2015-2020).
Ασχολήθηκε με τον αθλητισμό και συγκεκριμένα με το μπάσκετ, παίζοντας στις ομάδες των ακαδημιών του Ηρακλή. Από μικρό παιδί το μεγαλύτερο πάθος του ήταν ο αθλητισμός. Σε καμία περίπτωση δεν ήθελε το τροχαίο ατύχημα να τον απομακρύνει από τα γήπεδα. Αντιμετώπισε την κατάσταση ως μια δεύτερη ευκαιρία που του έδωσε ο Θεός και θέλησε να κυνηγήσει τα όνειρα και τις φιλοδοξίες του. Γι’ αυτόν τον λόγο δεν εγκατέλειψε τον αθλητισμό. Από το 2017 άρχισε να γυμνάζεται ως αθλητής στίβου σε παραολυμπιακό επίπεδο πλέον με τη βοήθεια αθλητικών τεχνητών μελών. Εντάχθηκε στον σύλλογο Α.Σ. ΑμεΑ Ελπίδα και είναι μέλος της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες.
Οι πρώτες του διακρίσεις ήρθαν σε εθνικό επίπεδο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα του 2017, όπου κατέκτησε δύο πρώτες θέσεις και σημείωσε δύο πανελλήνια ρεκόρ στα 100μ. και 200μ. ανδρών. Το 2018 κατάφερε να εξασφαλίσει την πρόκρισή του για το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Βερολίνο και την παράλληλη ένταξή του στην Εθνική ομάδα ΑμεΑ, μετά τις επιτυχημένες παρουσίες του σε διεθνείς αγώνες στο Ντουμπάι, στο Κραγκούγεβατς, στο Λεβερκούζεν και στο Βερολίνο, σημειώνοντας Πανελλήνια Ρεκόρ στα 100μ., 200μ., 400μ. και στο άλμα εις μήκος. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ΑμεΑ που διεξήχθη στο Βερολίνο στις 20-26 Αυγούστου 2018 κατέκτησε 2 μετάλλια, ένα ασημένιο στα 200μ. με πανελλήνιο ρεκόρ και ένα χάλκινο στα 400μ με πανελλήνιο ρεκόρ. Στο άλμα εις μήκος κατετάγη 5ος, ωστόσο ήταν ο πρώτος αθλητής από την κατηγορία και κατέρριψε παγκόσμιο ρεκόρ στην κατηγορία αυτή.
Το 2019, στο 9th Sharjah International Open Athletics Meeting που φιλοξενήθηκε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κατέκτησε την τρίτη θέση στα 100 μ. με πανελλήνιο ρεκόρ. Επίσης την τρίτη θέση κατέκτησε στα 200 μ. Παράλληλα, κατάφερε να κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο στη μικτή κατηγορία και να κάνει εκ νέου παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα εις μήκος, εξασφαλίζοντας έτσι την πρόκρισή του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Αυτό διεξήχθη στις 10-16 Νοεμβρίου στο Ντουμπάι, όπου κατέκτησε την 5η θέση στα 400μ. και την 6η θέση στο άλμα εις μήκος μεικτών κατηγοριών (1η θέση στην κατηγορία του).
Το 2020, σε ημερίδα κλειστού στίβου του ΣΕΓΑΣ στη Θεσσαλονίκη (παγκόσμιο ρεκόρ κλειστού στίβου), έγινε ο πρώτος αθλητής στην ιστορία που με διπλό ακρωτηριασμό ξεπέρασε τα 7 μέτρα στο άλμα εις μήκος. Στις 3 Ιουλίου 2020 στον πρώτο του αγώνα, μετά την παύση αναστολής αθλητικών διοργανώσεων λόγω της πανδημίας covid-19, κατάφερε να καταρρίψει εκ νέου το παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα εις μήκος σε διεθνή αγώνα στο Βερολίνο. Στο 16th International Golden Roof Challenge που διεξήχθη στο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας, κατέρριψε και πάλι το παγκόσμιο ρεκόρ.
Το 2021, σε ημερίδα στίβου στο Παγκρήτιο Στάδιο Ηρακλείου, αφιερωμένη στη μνήμη του τέως προέδρου της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες, Γιώργου Φουντουλάκη, ο Μαλακόπουλος κατέρριψε και πάλι το παγκόσμιο ρεκόρ. Στο μίτινγκ του Φρεϊτάλ στη Γερμανία, κατέρριψε εκ νέου το παγκόσμιο ρεκόρ. Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2020 στο Τόκιο, που διεξήχθησαν εξ αναβολής το 2021, ο Μαλακόπουλος κατέκτησε την 4η θέση στο άλμα εις μήκος, ενώ στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 2024 κατέκτησε την 7η θέση.
Ιωάννα Μαρία Γκέρτσου | Ψυχολόγος σε Παιδιατρικό Νοσοκομείο, Πρόεδρος της Σχολής Σκύλων - Οδηγών «Λάρα»
Η Ιωάννα Μαρία Γκέρτσου (γεννημένη στις 20 Ιανουαρίου 1979, στην Αθήνα) είναι εκπρόσωπος του ελληνικού κινήματος των σκύλων-οδηγών, μέσω της «Lara Guide-Dog School» ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που συνίδρυσε το 2008. Είναι κυρίως γνωστή ως «Lara» είναι η πρώτη οργάνωση που σχετίζεται με σκύλους-οδηγούς στην Ελλάδα. Είναι επίσης ψυχολόγος με ανώτερες σπουδές στην ψυχολογία, την πειραματική ψυχολογία και τη γνωστική επιστήμη. Από το 2006 έως το 2012 εργάστηκε ως ερευνήτρια στο Εργαστήριο Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου/Υπολογιστή, που βρίσκεται στο Ίδρυμα Έρευνας και Τεχνολογίας – Ελλάς (ΙΤΕ), το οποίο θεωρείται σημαντικό επιστημονικό κέντρο παγκοσμίως.
Το 2008, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο ΙΤΕ, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας συγκινήθηκε με την παρουσίασή της και έκανε κάτι εξαιρετικό: υποκλίθηκε και φίλησε το χέρι της για να δείξει το σεβασμό του. Η Ιωάννα Μαρία είναι μια από τις λίγες επιστήμονες με προβλήματα όρασης ή με αναπηρία σε όλο τον κόσμο και η μόνη που απασχολείται αυτή τη στιγμή στο Ελληνικό Εθνικό Σύστημα Υγείας. Γι' αυτό, της ζητείται να συμβάλει σε μελέτες και έργα σχετικά με την αντίληψη και τη διασταύρωση των αισθήσεων. Κάθε χρόνο, προσκαλείται και συμμετέχει σε πολυάριθμα συνέδρια, με θέματα που ποικίλλουν από ψυχολογική έρευνα έως σκύλους-οδηγούς και σύγχρονα ζητήματα όπως η ανεργία των νέων. Οι γνώσεις της στην ψυχολογία μοιράζονται συχνά σε εφημερίδες και ιστολόγια. Ήταν η πρώτη που μπήκε με τον σκύλο-οδηγό της (και ένα σκύλο γενικότερα), στη Βουλή των Ελλήνων και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το 2009, διαμαρτυρήθηκε μέσω του διαδικτύου επειδή αρνήθηκαν τον σκύλο-οδηγό της σε δύο εστιατόρια. Έγραψε ένα γράμμα που έγινε viral και προκάλεσε μεγάλη ευαισθητοποίηση. Μετά από αυτό το περιστατικό, ένα χρόνο αργότερα μια Ισπανίδα τουρίστρια με το όνομα Antonia Pons Losada δεν επιτρεπόταν να μπει στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης με τον σκύλο-οδηγό της. Ως αποτέλεσμα της τοπικής και διεθνούς κατακραυγής σχετικά με ζητήματα πρόσβασης σκύλων-οδηγών στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 2010, η Ιωάννα συνέβαλε στην ψήφιση του πρώτου εθνικού νόμου, σχετικά με την πρόσβαση σκύλων-οδηγών και έκτοτε, οι σκύλοι-οδηγοί και οι σκύλοι βοηθοί επιτρέπεται να έχουν σχεδόν παντού Ελλάδα (δημόσιοι χώροι, μεταφορικά μέσα, εστιατόρια, σούπερ μάρκετ, νοσοκομεία... κ.λπ.).
Μόλις εγκρίθηκε ο νόμος από τη Βουλή των Ελλήνων, πήρε τον σκύλο-οδηγό της «Μάη» και ένα τηλεοπτικό συνεργείο για επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης. Ο νόμος αναθεωρήθηκε πρόσφατα, συμπεριλαμβανομένων των σκύλων-οδηγών και των σκύλων βοήθειας που εξακολουθούν να εκπαιδεύονται και διευκρινίζοντας ότι μπορούν να εισέλθουν σε μέσα μεταφοράς, χωρίς να φορούν ρύγχος και χωρίς να βρίσκονται σε κουτί μεταφοράς.
Το 2016 έπεσε θύμα ρατσιστικής επίθεσης από οδηγό λεωφορείου, ο οποίος κάλεσε την αστυνομία για να τη βγάλει από το όχημα εξαιτίας του σκύλου-οδηγού της «Μέι». Το περιστατικό έγινε viral και προκάλεσε ένα γενικό ξέσπασμα στην ελληνική κοινωνία και τα μέσα ενημέρωσης, με αποτέλεσμα τη δημόσια συγγνώμη του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίων Συγκοινωνιών. Ο πρώτος της σκύλος οδηγός «Λάρα» ήταν ο πρώτος σκύλος-οδηγός στην Ελλάδα. Πάντα συνοδευόμενη από τους τρεις σκύλους-οδηγούς της «Lara», «May» και «Babbu» εμφανίζεται σε πολλά ντοκιμαντέρ, τηλεοπτικές εκπομπές, ταινίες και δημόσιες εκδηλώσεις.
Στέλλα Διακάτου | Κοινωνιολόγος, Μέλος Συμπεριληπτικής Ομάδας Χορού Έξις - Inclusive
Η Στέλλα Διακάτου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα όπου και διαμένει μέχρι σήμερα. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου κι έχει παρακολουθήσει σεμινάρια χορού και υποκριτικής. Επίσης είναι μέλος της ομάδας ARTImeleia και μέλος της επαγγελματικής συμπεριληπτικής ομάδας χορού Έξις. Έχει εργασθεί ως ηθοποιός στις θεατρικές παραστάσεις «Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων με ερωτηματικό» σε σκηνοθεσία της Αννίτας Καπουσίζη το καλοκαίρι του 2019 και στο μονόπρακτο «Πρόταση γάμου» του Τσέχωφ.
Τα τελευταία 5 χρόνια ασχολείται με το σύγχρονο χορό και τον αυτοσχεδιασμό χορού. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σωματικού θεάτρου, χορού και performance με τους Εουτζένιο Μπάρμπα, Julia Varley, Άννα Βεκιάρη, Bulbulyan Sophie, σεμινάρια υποκριτικής - τεχνική meisner με την εκπαιδεύτρια Όλγα Τζωρτζ και το σεμινάριο με τίτλο Losing Ground Suggestions on consensual movement με τον Γιώργο Σιώρα Δεληγιάννη και την Κυβέλη Κουβάτση. Παρακολουθεί μαθήματα φωνητικής με τη Μαρία Ανδρικοπούλου.
Έχει συμμετάσχει στην Τεχνόπολη με την ομάδα Έξις, παρέα με τις μουσικές από την Αγία Φανφάρα, στο 2o Nevronas FESTival Φεστιβάλ Συμπεριληπτικών Παραστατικών Τεχνών και Καλλιτεχνικής Διάδρασης. Street Performance «Horror Vacui». Συμμετείχε με την ομάδα ΈΞΙΣ σε ένα χορευτικό ντουέτο σε εξέλιξη – Work in Progress. Δύο σώματα που εξερευνούν τον προσωπικό και τον κοινό τους χώρο διανύοντας ένα ταξίδι προσωπικής συνειδητότητας (2023) στο ΙΣΟΝ στα πλαίσια του Melenikou Arts Festival. Συμμετείχε στην αφήγηση παραμυθιού στο 2ο φεστιβάλ του Νευρώνα.
19:15 | Η Ενσυναίσθηση στην Τηλεόραση και στο Θέατρο
Διευρύνοντας την εμπειρία μας και τη συνείδησή μας μέσα από ιστορίες.
Συζητούν ο Σταύρος Θεοδωράκης με τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη.
Σταύρος Θεοδωράκης | Δημοσιογράφος
Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης | Ηθοποιός
Οι Δημοσιογράφοι και Συνεργάτες της Athens Voice που θα συντονίσουν τις Συζητήσεις
Κατερίνα Καμπόσου | Δημοσιογράφoς στην Athens Voice
Η Κατερίνα Καμπόσου αποφοίτησε από το τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ και από εργαστήρι δημοσιογραφίας. Εργάζεται από το 2016 στην παραγωγή τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών, στο ελεύθερο ρεπορτάζ για τηλεοπτικά δελτία και ως φωτορεπόρτερ. Τώρα είναι ρεπόρτερ της Athens Voice. Στα αγαπημένα της, η επικαιρότητα, θέματα πόλης και θετικές ειδήσεις για πρόσωπα που καινοτομούν. katerinakamp@yahoo.com
Μάκης Προβατάς | Δημοσιογράφος στην Athens Voice και στην ΕΡΤ, Συγγραφέας
Ο Μάκης Προβατάς γεννήθηκε στην Αθήνα. Τελείωσε το 3ο Λύκειο Αμπελοκήπων. Σπούδασε Προϊατρική (Pre Med) στο Worcester St. College της Μασαχουσέτης και επέστρεψε για να αποφοιτήσει από την Οδοντιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης. Από το 1999 κάνει ραδιοφωνικές εκπομπές. Έχει πάρει πάνω από εκατόν πενήντα συνεντεύξεις για το ΒΗΜΑ και το ΒΗΜagazino, μεταξύ των οποίων από τους Dario Fo, Patti Smith, Eric Burdon, Stephen Hawking, Noam Chomsky, John Malkovich, Mikhail Baryshnikov, Eduardo Galeano, John Cleese κ.ά. Επίσης συνεργάζεται με το περιοδικό ΙΣΤΟΡΙΑ, όπου έχει δημοσιεύσει κείμενα και συνεντεύξεις.
Αγγελική Κοσμοπούλου | Story Strategist, Ιδρύτρια Storymentor
Η Αγγελική Κοσμοπούλου είναι διδάκτωρ κλασικής αρχαιολογίας και διευθυντικό στέλεχος στον χώρο των κοινωφελών ιδρυμάτων. Εργάστηκε για πολλά χρόνια ως σύμβουλος επικοινωνίας και κειμενογράφος, όπου συνεργάστηκε με πολυεθνικές εταιρίες, μικρές επιχειρήσεις, οργανισμούς του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα, καθώς και εκπροσώπους της πολιτικής, της τέχνης και της επιστήμης. Γράφει ιστορίες και αρθρογραφεί τακτικά στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο με θέμα την επικοινωνία, την πολιτική, το περιβάλλον και το τρέξιμο. Είναι δρομέας μεγάλων αποστάσεων και κείμενά της φιλοξενούνται στο Running της Athens Voice.
Ελένη Ψυχούλη | Δημοσιογράφος στην Athens Voice
Η Ελένη Ψυχούλη γεννήθηκε στον Βόλο. Σπούδασε γαλλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου και κλασικό πιάνο στο Εθνικό Ωδείο και στην Ecole Normale του Παρισιού. Εργάστηκε για 16 χρόνια ως βοηθός του γλύπτη Τάκη, με ειδίκευση στις εκδόσεις καταλόγων και τις δημόσιες σχέσεις. Έζησε για 10 χρόνια στο Παρίσι. Μετέφρασε 10 βιβλία από τα γαλλικά για τις εκδόσεις Λιβάνη. Από κει και μετά συνεργάστηκε με τα μεγαλύτερα περιοδικά και ένθετα εφημερίδων σε θέματα γαστρονομίας κυρίως, ενώ ασχολήθηκε και με την τηλεόραση παρουσιάζοντας διάφορες εκπομπές. Το 2009 κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο από τις εκδόσεις Φερενίκη με τίτλο «25 σεφ σε 25 λεπτά» και το 2013 το δεύτερο βιβλίο της «Η Ελένη Ψυχούλη μαγειρεύει του καλού καιρού».
Χριστίνα Γαλανοπούλου | Σύμβουλος Διεύθυνσης στην Athens Voice, Δημοσιογράφoς
Η Χριστίνα Γαλανοπούλου είναι δημοσιογράφος με έδρα την Αθήνα. Απόφοιτος του Ιστορικού, εργάζεται από το 1998 και έχει συνεργαστεί από θέσεις ευθύνης με κάποια από τα επιδραστικότερα ελληνικά media (Ελευθεροτυπία, IMAKO, ΑΝΤ1, LIFO, κ.α.). Τα τελευταία 15 χρόνια τόσο η αρθρογραφία της όσο και οι σειρές podcast που έχει δημιουργήσει επικεντρώνονται σε ζητήματα που αφορούν το έμφυλο ζήτημα, τις αναπαραστάσεις και την εκπροσώπησή του στα ελληνικά media, καθώς και σε θέματα που άπτονται του φεμινιστικού κινήματος στο ελληνικό έδαφος.
Δήμητρα Γκρους | Δημοσιογράφoς στην Athens Voice
Η Δήμητρα Γκρους σπούδασε Φιλοσοφία στο ΑΠΘ. Ξεκίνησε στην Αthens Voice το 2005, όπου αρθρογραφεί και κάνει επιμέλεια ύλης. Την ενδιαφέρει η δημοσιογραφία σαν ένα εργαλείο για να καταλαβαίνουμε καλύτερα τον κόσμο και να διευρύνουμε την εμπειρία μας μέσα από ιστορίες ανθρώπων, ιδέες, βιβλία, τέχνη.
Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη | Δημοσιογράφoς στην Athens Voice, Ποιήτρια, Μεταφράστρια
Η Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη είναι ποιήτρια, μεταφράστρια και αρθρογράφος. Έχει βραβευθεί με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης 2018 και είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου στο ιστορικό διαδραστικό ντοκιμαντέρ, από το πανεπιστήμιο του Bournemouth. Έχει αρθρογραφήσει για ελληνικά και νορβηγικά μέσα, μεταξύ άλλων την Athens Voice, το BHMA της Κυριακής, το Agenda Magasin (Όσλο) και την εφημερίδα Dagsavisen.
Δειτε περισσοτερα
Πασίγνωστοι μόδιστροι σπούδασαν σε σχολές αρχιτεκτονικής πριν κάνουν το pivot στον κόσμο της μόδας
Μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές στο περιβάλλον και το ντεκόρ του υπνοδωματίου μπορούν να προσφέρουν ηρεμία σε σώμα και πνεύμα και φυσικά τέλειο στιλ στον χώρο
«Δε θυμάμαι ομορφότερη χριστουγεννιάτικη Θεσσαλονίκη από τη φετινή, δε χορταίνω χρονιάρες μέρες να τη διασχίζω»
40+ νέα πρόσωπα που ξεχωρίσαμε το 2024 και πιστεύουμε ότι θα συζητηθούν το νέο έτος
Μεγάλοι σκηνοθέτες, σπουδαία κείμενα και καθηλωτικές ερμηνείες