- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Μάνδρα: Επεισόδια του ΚΚΕ σε εκδήλωση Ουκρανών για τον Μεγάλο Λιμό
Η Πρεσβεία της Ουκρανίας στην Αθήνα, με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει επιθέσεις εναντίον Ουκρανών πολιτών στον Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης τον «Μεγάλο Λιμό».
Το περιστατικό σημειώθηκε το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024, στη Μάνδρα, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης μνήμης για τα θύματα της Γενοκτονίας του 1932-1933, που είχε υποκινηθεί από το σταλινικό καθεστώς. Συγκεκριμένα, ομάδα ατόμων με σημαίες του ΚΚΕ προκάλεσε ένταση, διαπληκτιζόμενη με τους παρευρισκόμενους και φωνάζοντας συνθήματα κατά της Ουκρανίας, χαρακτηρίζοντάς τους «φασίστες».
Μάνδρα: Τι απαντά το ΚΚΕ
Σε ανάρτηση στην ιστοσελίδα του «902» γίνεται λόγος για «μαχητική αντιπολεμική- αντιιμπεριαλιστική παρέμβαση» από οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και «ανιστόρητη αντικομμουνιστική φιέστα».
Παράλληλα, εξαπολύονται κατηγορίες προς τη Δημοτική Αρχή Μάνδρας- Ειδυλλίας, καθώς, όπως υποστηρίζεται, «έχει τεράστιες ευθύνες για την επιχείρηση διοργάνωσης αυτής της εκδήλωσης. Αντί να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα του λαού της περιοχής, αντί να πάρει ουσιαστικά μέτρα για την προστασία των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των συνταξιούχων, της νεολαίας, σε μια πόλη που έχουν χάσει τη ζωή τους 25 συνάνθρωποί μας από μια πλημμύρα, ασχολείται με εκδηλώσεις που ξεπλένουν τις εγκληματικές ευθύνες του ΝΑΤΟ και του καθεστώτος Ζελένσκι για την κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία».
Η ανακοίνωση της πρεσβείας της Ουκρανίας
«Η Πρεσβεία της Ουκρανίας στην Ελλάδα εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για τις βίαιες και προκλητικές ενέργειες στις οποίες προέβησαν τα μέλη του ΚΚΕ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που διοργανώθηκε από την ουκρανική κοινότητα, στον Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας, για να τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων του Γολοντομόρ.
Η Πρεσβεία καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την εν λόγω ντροπιαστική διατάραξη της επίσημης εκδήλωσης αφιερωμένης στα γεγονότα τα οποία έχουν ιστορική και συναισθηματική σημασία για τον ουκρανικό λαό.
Αυτές οι προκλητικές ενέργειες που κατέληξαν σε σωματικές επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης ενάντια σε Ουκρανό διπλωμάτη με αποτέλεσμα την πρόκληση σωματικής βλάβης, είναι εντελώς απαράδεκτες και συνιστά κατάφωρη παραβίαση των διεθνών κανονισμών που προστατεύουν τα μέλη του διπλωματικού σώματος.
Καλούμε τα όργανα δημόσιας τάξης της Ελλάδος σε άμεση διερεύνηση του περιστατικού και απόδοση ευθυνών στους υπαίτιους. Είναι επιτακτική ανάγκη να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των ατόμων και των κοινοτήτων που τιμούν τις ιστορικές τραγωδίες χωρίς το φόβο του εκφοβισμού ή της βίας.
Η Πρεσβεία υπογραμμίζει τη σημασία της τήρησης των αρχών του σεβασμού, της ανεκτικότητας και της ειρηνικής συνύπαρξης που αποτελούν θεμέλια των σύγχρονων δημοκρατικών κοινωνιών.
Η Πρεσβεία της Ουκρανίας παραμένει προσηλωμένη στην προώθηση ισχυρών διμερών σχέσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ελλάδας οι οποίες βασίζονται σε αμοιβαίο σεβασμό και κατανόηση.
Ελπίζουμε οι αρμόδιες ελληνικές αρχές να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού περιστατικού και την αποτροπή παρόμοιων προκλήσεων στο μέλλον».
Χολοντομόρ: Ο Μεγάλος Λιμός της Ουκρανίας
Χολοντομόρ (Holodomor) ονομάστηκε από τους Ουκρανούς ο λιμός που εκδηλώθηκε στην τότε Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ουκρανίας από το 1932 έως το 1933 και κορυφώθηκε στα τέλη της άνοιξης του 1933. Ήταν μέρος ενός ευρύτερου λιμού (1931–1934) που προκάλεσε επίσης μαζική πείνα σε σιτοπαραγωγές περιοχές της Σοβιετικής Ρωσίας και του Σοβιετικού Καζακστάν.
Ωστόσο, ο ουκρανικός λιμός ήταν πιο θανατηφόρος, εξαιτίας μιας σειράς πολιτικών αποφάσεων του Στάλιν που στόχευαν αποκλειστικά να πλήξουν την ουκρανική ταυτότητα. Αναγνωρίζοντας τα καταστροφικά του αποτελέσματα και τα εκατομμύρια των θυμάτων που προκάλεσε, ο λιμός του 1932-1933 ονομάστηκε από τους Ουκρανούς «Χολοντομόρ» (Holodomor), όρος που παραπέμπει στις ουκρανικές λέξεις «holod» (πείνα) και «mor» (εξόντωση).
Η γενεσιουργή αιτία του λιμού βρισκόταν στην απόφαση του σοβιετικού ηγέτη Ιωσήφ Στάλιν να κολλεκτιβοποιήσει τη γεωργία το 1929. Ομάδες υποκινητών του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης (ΚΚΣΕ) ανάγκασαν τους αγρότες να εγκαταλείψουν τη γη τους, την προσωπική τους περιουσία και μερικές φορές τα σπίτια τους στα συλλογικά αγροκτήματα, ενώ απέλασαν τους πλουσιότερους αγρότες, τους λεγόμενους κουλάκους.
Η συζήτηση για το Χολοντομόρ αλλά και τις διώξεις ξεκίνησε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Μόλις το 2006 το ουκρανικό κοινοβούλιο αναγνώρισε επισήμως το λιμό της Ουκρανίας ως γενοκτονία, ενώ σύμφωνα με ουκρανούς ιστορικούς σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τη δεκαετία του 1930 ως άμεση και έμμεση συνέπεια της πείνας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πρόγνωση του διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Η ανακοίνωση του Φορέα
Οι πρώτες εικόνες από την χαρμόσυνη είδηση
Τι είπε για τα όσα έχουν αλλάξει στη ζωή του μετά το τροχαίο ατύχημα που είχε
Πού τον βρήκαν οι πυροσβέστες 23 ώρες μετά - Οι τελευταίες πληροφορίες
Θερμικές κάμερες και drones επιστρατεύτηκαν, συγγενείς έχουν σπεύσει στο σημείο για τις έρευνες
Η ανάρτησή της στο Instagram
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Nα μην το καταναλώσουν όσοι το έχουν αγοράσει
Επι πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη η Ελλάδα έγινε μέλος της Ευρωζώνης και η Κύπρος εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Συνελήφθη ο πατέρας του
Πού στρέφονται πλέον οι έρευνες των Αρχών
Η φωνή - θρύλος του ελαφρού τραγουδιού που στο απώγειο της καριέρας της τα εγκατέλειψε όλα και έφυγε στην Αμερική
«Η κατάσταση φαίνεται να εκτονώνεται»
«Έγδυσαν» το διαμέρισμα σε μόλις 12 λεπτά
Όλες οι σχολικές αργίες για το 2025
Πού εντοπίζονται τα σημαντικότερα προβλήματα στο οδικό δίκτυο του λεκανοπεδίου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.