Ελλαδα

Μανούσος Μανουσάκης: Πέθανε ο σκηνοθέτης των σημαντικών τηλεοπτικών επιτυχιών

Σε ηλικία 74 ετών

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Μανούσος Μανουσάκης: Πέθανε ο σκηνοθέτης των σημαντικών τηλεοπτικών επιτυχιών 

Πέθανε σε ηλικία 74 ετών ο Μανούσος Μανουσάκης που διέγραψε μια μακρά πορεία στην ελληνική τηλεόραση και τον κινηματογράφο, με σημαντικές σειρές και ταινίες. 

Ο Μανούσος Μανουσάκης έχτισε χσχέση αγάπης με το ελληνικό κοινό, με τίτλους που έχουν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον, έχουν καθηλώσει εκατομμύρια τηλεθεατές και έχουν καταστεί αναπόσπαστο κομμάτι της pop κουλτούρας. 

Μία από τις πρώτες του δουλειές ήταν η ταινία «Βαρθολομαίος»  το 1973, η οποία απέσπασε ειδική μνεία στο «Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαν Ρέμο», αλλά στη χώρα μας απαγορεύτηκε από τη χούντα.

Γεννήθηκε το 1950 στην Αθήνα. Σπούδασε σκηνοθεσία στη Σχολή Κινηματογράφου του Λονδίνου (London Film School) στην Αγγλία. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1970 ξεκίνησε να εργάζεται αρχικά στον κινηματογράφο.

Μία από τις πρώτες του δουλειές ήταν η ταινία Βαρθολομαίος το 1973. Στην ταινία αυτή είχε τριπλό ρόλο καθώς έγραψε το σενάριο και έκανε την σκηνοθεσία και την παραγωγή αυτής.

Η ταινία απέσπασε ειδική μνεία στο "Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαν Ρέμο" του 1973, αλλά στην Ελλάδα απαγορεύτηκε από τη χούντα.

Ακολούθησαν κι άλλες κινηματογραφικές παραγωγές όπως "Άρχοντες" το 1978, "Η Σκιάχτρα" το 1985 ενώ συμμετείχε στις ταινίες "Σουβλίστε τους! Έτσι θα πάρουμε το κουραδόκαστρο" και "Το τραγούδι της επιστροφής" είχε παρουσία ως ηθοποιός.

Στα μέσα τις δεκαετίας του 1980 έκανε τα πρώτα του βήματα ως σκηνοθέτης τηλεοπτικών σειρών. Πιο συγκεκριμένα ανέλαβε την σκηνοθεσία των σειρών: "Καλλικαντζαροδουλειές" (1985-1986), "Μικρογραφίες" (1986-1987) και "Τα καλύτερά τους χρόνια" (1989).

Το όνομά του έχει συνδυαστεί με τη σκηνοθεσία και παραγωγή ελληνικών τηλεοπτικών σειρών στην ιδιωτική τηλεόραση από τις αρχές του 1990 μέχρι σήμερα.

Οι δραματικές σειρές οι οποίες σκηνοθέτησε βασίζονται σεναριακά σε απαγορευμένους έρωτες, ενώ κάποιες από αυτές ('Ψίθυροι Καρδιάς', 'Άγγιγμα Ψυχής', 'Μη μου λες αντίο', 'Η αγάπη ήρθε από μακριά') θεωρούνται από τις πιο επιτυχημένες στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης.

Στον κινηματογράφο έχει υπογράψει σκηνοθετικά τις ταινίες "Παραλάβατε διορισμόν" το 1996, "Κόκκινος δράκος" το 1998 και "Ουζερί Τσιτσάνης" το 2015.

Μανούσος Μανουσάκης: Τι είχε πει σε συνέντευξη του για τις επιτυχίες του

Ο σκηνοθέτης είχε βρεθεί καλεσμένος στην εκπομπή «Στούντιο 4» και είχε αναφερθεί στις «αντιστάσεις» που έχει αντιμετωπίσει στην καριέρα του.

«Αντιστάσεις στο ξεκίνημά μου δεν βρήκα, ίσα ίσα. Ούτε και για τους Ψίθυρους Καρδιάς, που δεν το ήθελαν όλοι. Δεν το ήθελε ο ΑΝΤ1 και πήγα στο Mega και το έκανα. Μου είχαν πει "και ποιος ενδιαφέρεται για τους τσιγγάνους;". Μόλις το άκουσε αυτό ο Τζώνη Καλημέρης, είπε "αυτό φέρ' το εδώ τώρα". Αντίστροφα, όταν πήγα το "Άγγιγμα Ψυχής" στο Mega, είπαν όχι, αλλά όταν το πήγα στον ΑΝΤ1, μου είπαν "φέρ'το". Αυτές είναι οι συμπτώσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως είχε αναφέρει στη συνέχεια, τη μεγάλη επιτυχία σημείωσε η σειρά «Τμήμα Ηθών». Μόλις ο Μίνως Κυριακού διάβασε το σενάριο, του έδωσε εντολή να ξεκινήσουν τα γυρίσματα την ακριβώς επόμενη ημέρα.

«Μόλις του περιέγραψα την ιδέα, που ήθελα να κάνουμε, μου είπε "αύριο το πρωί αρχίζεις γυρίσματα". Το "Η αγάπη ήρθε από μακριά" ήταν μια πρόταση του Θοδωρή Κυριακού, που εγώ όμως το φοβήθηκα. Του είχα πει "είναι λίγο νωρίς ακόμα", γιατί τότε, ήταν πολύ ηλεκτρισμένες οι σχέσεις και μόλις είχε έρθει το προσφυγικό στην Ελλάδα. Υπήρχε μια ένταση, δεν ήταν κάτι απλό. Επέμενε όμως, ο Κυριακού να το κάνουμε και τελικά, είχε δίκιο», δήλωσε.

Τέλος, είχε εξηγήσει πως με τη σειρά «Ψίθυροι καρδιάς» νιώθει πως βοήθησε στο θέμα των τσιγγάνων. «Αισθάνομαι ότι βοήθησα πάρα πολύ και μου το μετέφεραν οι ίδιοι. Μου μετέφεραν το γεγονός ότι η θέση τους πραγματικά, άλλαξε, βάζοντας ένα μικρό λιθαράκι κι άρχισε να γίνεται ένας βηματισμός», ανέφερε. «Στην αρχή, ήταν πάρα πολύ επιφυλακτικοί, είχαν δίκιο μάλιστα, γιατί έχουν υποφέρει, αλλά μόλις είδαν το πρώτο επεισόδιο, άνοιξαν όλες οι πόρτες».