Ελλαδα

Πυρά Κολυδά: Αντί να ζητήσουν μια ειλικρινή συγγνώμη, λαβώνουν τον χώρο της επιστήμης

Το σχόλιο για όσους «"έταξαν" κακοκαιρία τύπου Daniel και δεν τους "βγήκε"»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ο Θοδωρής Κολυδάς για τις προγνώσεις των μετεωρολόγων για την κακοκαιρία Alexandros - Γιατί το απέδωσαν στη... Μετεωρολογία

Με μία ανάρτησή του στο X ο Θοδωρής Κολυδάς στρέφεται κατά των μετεωρολόγων που έπεσαν έξω στις προγνώσεις τους για την κακοκαιρία Alexandros, αποδίδοντας το... λάθος τους στη μετεωρολογία. 

«"Μην τάξεις σε Άγιο κερί και σε παιδί κουλούρι". Η Ελληνική παροιμία για όσους "έταξαν" κακοκαιρία τύπου Daniel και δεν τους "βγήκε". Αντί να ζητήσουν μια ειλικρινή συγνώμη για τις υπερβολές του λόγου τους, ισοπεδώνουν και λαβώνουν τον χώρο της επιστήμης, πιστώνοντας τη δική τους αποτυχία στη Μετεωρολογία», γράφει στην ανάρτησή του ο Θοδωρής Κολυδάς

Τι είχε πει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης για τις προγνώσεις που έπεσαν έξω 

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης εξήγησε το Σάββατο (16.11) γιατί έπεσαν έξω οι προγνώσεις για πλημμυρικά φαινόμενα σε περιοχές της χώρας, λόγω της κακοκαιρίας Alexandros. 

Συγκεκριμένα, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης αναφέρθηκε στην πορεία της κακοκαιρίας Alexandros, σημειώνοντας: «Υπήρξε μια απόκλιση σε σχέση με τα προγνωστικά στοιχεία που παίρναμε τις προηγούμενες ημέρες και σε σχέση με αυτό το οποίο προέκυψε, δηλαδή το σενάρια το οποίο ακολούθησε ο καιρός. Στον χάρτη υπήρχαν σημεία που έδιναν προβλέψεις για βροχές 100 με 150 τόνους νερού ανά στρέμμα και αυτές είναι τιμές που οδηγούν σε πλημμυρικά φαινόμενα και αυτός είναι ο λόγος που υπήρξαν αυτές οι προειδοποιήσεις». 

«Στη Μετεωρολογία, όπως και σε κάθε επιστήμη υπάρχουν κάποια πρωτοκολλά, τα οποία πρέπει να ακολουθούμε όταν πρόκειται για έκτακτες καιρικές καταστάσεις. Το βαρομετρικό χαμηλό, όμως, που βλέπαμε στο χάρτη κινήθηκε πιο γρήγορα λόγω της ψυχρής μάζας με αποτέλεσμα να σπρώξει πιο γρήγορα τον θεσμό αέρα και έτσι εμπόδισε τα έντονα καιρικά φαινόμενα να εξελιχθούν έντονα στην περιοχή της κεντρικής Ελλάδας, δηλαδή τις περιοχές της Θεσσαλίας, της Βόρειας Εύβοιας και των Σποράδων. Κύλησε πιο γρήγορα προς το Αιγαίο και παρότι έπεσαν στην Εύβοια περισσότεροι από 100 τόνοι νερό ανά στρέμμα με μικρότερη ένταση και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αποφύγουμε τα χειρότερα», δήλωσε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.