Ελλαδα

Γυναικοκτονίες: Μοιραίες οι αναβολές σε δίκες για ενδοοικογενειακή βία

Αυξάνουν το μένος των δραστών οι χρονικές μεταθέσεις - Πόσοι φυλακίζονται

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Γυναικοκτονίες: Οι χρονικές μεταθέσεις δικών για ενδοοικογενειακή βία προκαλούν τραγικά αποτελέσματα - Κλιμακώνουν τη δράση τους οι κακοποιητές

Κάτι παραπάνω από ανησυχητική φαίνεται πως είναι η αύξηση του αριθμού γυναικοκτονιών και του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας στην Ελλάδα.

Παράλληλα, με το 12ο θύμα γυναικοκτονίας να καταγράφεται στη χώρα μέσα στο 2024, το αίτημα για νομική κατοχύρωση του όρου επανέρχεται όλο και συχνότερα.

Την τελευταία εβδομάδα μάλιστα, από 4 μέχρι 10 Νοεμβρίου, έχουν γίνει 222 συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία και σταθερά ανά εβδομάδα πάνω από 200 συλλήψεις.

Τις μοιραίες αναβολές σε δίκες για ενδοοικογενειακή βία, που οδηγούν στη μη κράτηση των δραστών αυξάνουν το μένος τους και διευρύνουν το χάσμα με τα θύματά τους, με τραγικά όπως αποδεικνύεται αποτελέσματα, αναδεικνύει δημοσίευμα στα «Νέα».

Όπως αναφέρει το άρθρο του Βασίλη Λαμπρόπουλου, οι κακοποιητές νιώθουν πολλές φορές τη διαδικασία της δίκης για ενδοοικογενειακή βία ως ανταποδοτική κίνηση της συντρόφου τους, η οποία τους προκαλεί τεράστια ψυχολογική πίεση και ταυτόχρονα ως δείγμα ότι η σχέση τους με το θύμα ολοκληρώνεται ενώ οι ίδιοι εκτίθενται δημοσίως.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τυχόν συμβιβαστική διάθεση του θύματος που προσπαθεί στο μεσοδιάστημα των αναβολών να «νουθετήσει» τον έξαλλο δράστη σε προσωπικές συναντήσεις, χωρίς να του δίνει προοπτικές συνέχισης της σχέσης τους, αυξάνουν κατά πολύ τον κίνδυνο δολοφονικής επίθεσης.

«Πιστή αντιγραφή» η γυναικοκτονία στο Αγρίνιο

Το δραματικό συμβάν στο Αγρίνιο με τη δολοφονία της 43χρονης Δώρας είναι ουσιαστικά δυστυχώς πιστή «αντιγραφή» της δολοφονίας, τον περασμένο Μάιο, στο Μενίδι της 40χρονης από τον 50χρονο πρώην σύζυγό της, λίγες ημέρες μετά την αναβολή του δίκης του με την κατηγορία της ενδοοικογενειακής βίας.

Τώρα «προωθείται νομοθετική ρύθμιση για την προσωρινή κράτηση του δράστη τέτοιου είδους ενεργειών, ώστε να μειωθούν οι σχετικοί κίνδυνοι», σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. που επικαλείται το δημοσίευμα, με δεδομένο ότι από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί 12 γυναικοκτονίες και «τουλάχιστον 2-3 θύματα ενδοοικογενειακής βίας – κυρίως γυναίκες – οδηγούνται κάθε ημέρα με σοβαρά τραύματα στον ιατροδικαστή και 308 γυναίκες έχουν μεταφερθεί σε ειδικές δομές».

Επίσης, σύμφωνα με την ίδια πηγή, «254 άτομα έχουν οδηγηθεί στη φυλακή για ενδοοικογενειακή βία – από τα οποία 53 είχαν κατηγορίες και για ορισμένα άλλα αδικήματα – επί συνόλου 11.308 συλλήψεων για αυτό το αδίκημα. Δηλαδή φυλακίζεται μόνο ένα ποσοστό 2,2% των συλληφθέντων», με αποτέλεσμα να προκαλείται νέος κύκλος «φονικών» διενέξεων με τα γνωστά αποτελέσματα.

Έλλειψη στοιχείων και χρονικές μεταθέσεις

Όπως επισημαίνουν νομικοί, μετά τη σύλληψη του δράστη για ενδοοικογενειακή βία ή απειλή (όπως συνέβη δηλαδή με τον 30χρονο δολοφόνο του Αγρινίου τον Σεπτέμβριο, όταν είχε απειλήσει με μαχαίρι τη 43χρονη) εκείνος οδηγείται στο Αυτόφωρο. Εκεί όμως συνήθως παίρνει τριήμερη αναβολή λόγω μη συγκέντρωσης των σχετικών αποδεικτικών στοιχείων, έλλειψης μαρτύρων, απροθυμίας του φοβισμένου θύματος να καταθέσει αμέσως κ.λπ. και αφήνεται ελεύθερος.

Συχνά δίνονται και μεγαλύτερες αναβολές, όπως επίσης συνέβη στην περίπτωση του Αγρινίου, είτε λόγω έλλειψης μαρτύρων είτε εξαιτίας αργοποριών στην παράδοση εγγράφων, αλλά και μήπως υπάρξει «συμβιβαστική» λύση μεταξύ των δύο πλευρών.

Με το μεσοδιάστημα, όμως, μέχρι τη δίκη να ελλοχεύει ο κίνδυνος όχι μόνο να μην υπάρχει εξομάλυνση και κατευνασμός, αλλά αντιθέτως να βρει περιθώρια ο δράστης να κλιμακώσει τη δράση του. Έτσι, στην περίπτωση του Αγρινίου, η διαδικασία ουσιαστικά μετατέθηκε περίπου δύο μήνες, καθώς επρόκειτο να εκδικαστεί στις 15 Νοεμβρίου. Όμως σε αυτό το διάστημα των 6-7 εβδομάδων ο 30χρονος – παρότι του είχαν επιβληθεί περιοριστικοί όροι μη προσέγγισης της 43χρονης – άρχισε να συναντά τη Δώρα αρκετές φορές, όπως τουλάχιστον προκύπτει από την απολογία του.

Επίσης προχωρούσε σε αποστολή απειλητικών μηνυμάτων και είχε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί της επιδιώκοντας τη συνέχιση της σχέσης τους. Η 43χρονη λόγω της προηγούμενης σχέσης της με τον 30χρονο πίστευε ότι θα τον καθησύχαζε τελικά και ότι θα διευθετούσε εκείνη την «εκκρεμότητα».

Σημειώνεται ότι και η 28χρονη Κυριακή, που είχε δολοφονηθεί τον περασμένο Μάρτιο έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων, είχε καταθέσει μήνυση το 2020 εναντίον του δολοφόνου της για ξυλοδαρμό και βιασμό, ενώ την είχε ανακαλέσει λίγο καιρό αργότερα. Τέτοια υποχωρητική, συμβιβαστική στάση είχαν επιδείξει και άλλα θύματα εγκληματικών ενεργειών.

Να υπογραμμίσουμε ότι σε έγγραφο που συνέταξε στις 3 Ιουνίου το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. ζητείται «πρόληψη της δευτερογενούς επαναλαμβανόμενης θυματοποίησης, εκφοβισμού και αντεκδίκησης».

Έτσι, στο έγγραφο υποδεικνύεται στους αρμόδιους αστυνομικούς «να πραγματοποιείται τηλεφωνική επικοινωνία σε ορισμένο χρονικό διάστημα, εντός πενθημέρου και εντός ενός μηνός, από την υποβολή της καταγγελίας προκειμένου να παρακολουθείται η εξέλιξη της υπόθεσης».

Με βάση αυτή την υπόδειξη, η προϊσταμένη της Υπηρεσίας Ενδοοικογενειακής Βίας του Αγρινίου επικοινωνούσε συχνά με τη 43χρονη ζητώντας να πληροφορηθεί εάν υπάρχουν ύποπτες κινήσεις του 30χρονου.

Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες εκείνη δεν τους ενημέρωσε ούτε για τις συναντήσεις ούτε και για τα τελευταία απειλητικά μηνύματα του 30χρονου, μηνύματα που πιθανόν θα παρουσίαζε τελικώς στο δικαστήριο. Εκείνος όμως είχε ήδη φροντίσει να προμηθευθεί όπλο για να προχωρήσει στην εγκληματική επίθεση.