Ελλαδα

Αγγελική Κοσμοπούλου: Ονειρευτήκαμε το Good Stories Summit σαν έναν θεσμό

Η ιδρύτρια του Storymentor και Story Strategist μιλάει για τη γιορτή των καλών ιστοριών που επιστρέφει στο Ωδείο Αθηνών

Good Stories Summit: Η Δρ. Αγγελική Κοσμοπούλου, Ιδρύτρια του Storymentor και storytelling coach, μιλάει για τη γιορτή καλών ιστορίων που θα συμβεί στο Ωδείο Αθηνών, 3 - 4 Νοεμβρίου.

Το δεύτερο Good Stories Summit θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2024, στο Ωδείον Αθηνών - Συνέντευξη με την Αγγελική Κοσμοπούλου

Μέσα σε 7 λεπτά, χωρίς ψηφιακά μέσα και αντικείμενα, σε ένα «ασφαλές» περιβάλλον με ευαισθητοποιημένους ακροατές, αφηγητές και αφηγήτριες μοιράζονται από σκηνής ιστορίες με ενδιαφέρον, ιστορίες που κάνουν τον κόσμο καλύτερο. Οι πρώτες ιστορίες ακούστηκαν στις 3 Νοεμβρίου 2023, στο Good Stories Summit. Μια γιορτή για τις καλές ιστορίες με live storytelling και συζητήσεις για την αφήγηση στον κοινωφελή χώρο και στην επιχειρηματικότητα. 52 αφηγητές και αφηγήτριες και περισσότεροι από 200 συμμετέχοντες επιβεβαίωσαν ότι οι καλές ιστορίες, οι θετικές πρωτοβουλίες και οι δράσεις με σημαντικό αντίκτυπο έχουν τη δύναμη να φέρουν θετικές κοινωνικές αλλαγές και να φωτίσουν λύσεις. 

Το δεύτερο Good Stories Summit θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2024, στο Ωδείον Αθηνών. Την ίδια μέρα, η παράλληλη δράση «Meet your heroes & sheroes» θα δώσει στους παρευρισκόμενους τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα πρόσωπα πίσω από τις ιστορίες και να συνομιλήσουν μαζί τους, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο με stand. Η Αγγελική Κοσμοπούλου, ιδρύτρια του Storymentor και Story Strategist, εξηγεί τι επιδιώκει φέτος η διοργάνωση. 

Πώς επιλέξατε τους αφηγητές και τις αφηγήτριες που θα συμμετάσχουν φέτος; Μπορείτε να μας δώσετε μια ιδέα για το τι θα παρουσιάσουν;
Στόχος μας στο Good Stories Summit είναι να παρουσιάσουμε ενδιαφέρουσες θετικές δράσεις σε διαφορετικούς τομείς. Γι΄αυτό το πρώτο μας μέλημα είναι να έχουμε αντιπροσωπευτικότητα από την κοινωνία των πολιτών, την κοινωνική επιχειρηματικότητα, τον πολιτισμό και την επιστήμη. Φέτος θα δούμε στη σκηνή αφηγητές που έχουν συνδεθεί με εμβληματικά πρότζεκτ, όπως τον Νίκο Τσούχλο που θα μιλήσει για τη δημιουργία του Ωδείου Αθηνών, ενός νέου τοπόσημου για την Αθήνα και τον Δημήτρη Αθανασούλη, Διευθυντή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου που του χρωστάμε το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων στο κοινό με δράσεις ευρύτερου ενδιαφέροντος. Ταυτοχρόνως, θα ακούσουμε ιστορίες που αφορούν την κοινωνία των πολιτών, όπως αυτή του Μιχάλη Σαμόλη, πωλητή της «Σχεδίας», της Ελένης Γαζή, ιδρύτριας της ΑΜΚΕ Έλιξ, μίας από τις παλιότερες οργανώσεις που προωθούν τον εθελοντισμό στην Ελλάδα ή της Μαρίας-Νεφέλης Χατζηιωαννίδου που δημιούργησε το δίκτυο των «Υπέροχων Γυναικών». Φυσικά δεν λείπουν οι ιστορίες που ξεκινούν από την κοινωνική επιχειρηματικότητα, όπως το Soap Up Project της Κατερίνας Αγραφιάδου και το Grandmama της Βίκυς Κλήμη. Ετοιμαζόμαστε για έμπνευση και συγκίνηση!

Τι σας έκανε εντύπωση στο πρώτο Good Stories Summit τη χρονιά που πέρασε;
Αυτό που μας έμεινε είναι η αυθεντική συγκίνηση. Η αίσθηση μυσταγωγίας που δημιουργούν εκείνες οι ιστορίες που μας ωθούν να συνδεθούμε με αλήθεια και συναίσθημα. Επιβεβαιώσαμε την ανάγκη που έχουμε όλοι να βρεθούμε πέρα από συμβατικότητες, να μιλήσουμε και, κυρίως, να ακούσουμε.

Ποια είναι η σημασία της ανάδειξης θετικών ιστοριών σε μια εποχή γεμάτη αρνητικά μηνύματα και ειδήσεις;
Οι καλές ιστορίες μας παρηγορούν. Μας κάνουν να νιώθουμε λιγότερο μόνοι. Μας δίνουν την έμπνευση και την παρακίνηση για να κάνουμε δικά μας βήματα και μας μετακινούν από την  παθητική θέαση της ζωής στη δράση. Ο κόσμος διαχρονικά επηρεάστηκε από πρότυπα και παραδείγματα που άνοιξαν δρόμους – και έναν τέτοιο δρόμο φιλοδοξούμε να ανοίξουμε ως δίαυλος καλών ιστοριών.   

Μπορεί η έμφαση στις θετικές ιστορίες να θεωρηθεί ως μια μορφή αντίστασης απέναντι στην αρνητικότητα και τον κυνισμό της εποχής μας;
Φυσικά. Όσο η αρνητικότητα εξαπλώνεται και μας παραλύει, οι θετικές ιστορίες μας γυρίζουν στην αυθεντική μας κατάσταση. Στην ανθρωπιά.

Πιστεύετε ότι η αφήγηση μπορεί να συμβάλει στην αναδιαμόρφωση της ταυτότητάς μας ως ατόμων και ως κοινότητας; Με ποιον τρόπο;
Οι ιστορίες που μοιραζόμαστε και, κυρίως, οι ιστορίες που λέμε στον εαυτό μας διαμορφώνουν τις αντιλήψεις μας και επηρεάζουν τη διαδρομή μας. Θυμάστε μια γνωστή φράση του Χένρυ Φορντ που έλεγε «είτε πιστεύεις ότι μπορείς, είτε όχι, έχεις δίκιο;». Είναι έτσι, ακριβώς. Εστιάζοντας στο θετικό, στη δυνατότητα, αντί για την άρνηση, ανοίγουμε τον δρόμο για μια πλουσιότερη, πληρέστερη πορεία, ως πρόσωπα και ως ομάδες. 

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον του Good Stories Summit και του Storymentor;
Ονειρευτήκαμε το Good Stories Summit σαν έναν θεσμό που θα αξιοποιήσει την αφήγηση και το συναίσθημα για να βαθύνει την επικοινωνία, να την κάνει πιο ουσιαστική. Στα περισσότερα από τα πολλά πλέον συνέδρια που γίνονται στη χώρα μας εκτιθέμεθα σε παράλληλους μονολόγους. Καθένας λέει τα λόγια του χωρίς να ακούει, χωρίς να συνδέεται. Έπειτα βγάζει μια φωτογραφία που πιστοποιεί την παρουσία του και φεύγει. Έτσι δεν υπάρχει ουσιαστική επικοινωνία και ουσιαστική επαφή. Εμείς αναζητούμε κάτι διαφορετικό, σε περιεχόμενο, ύφος και κλίμακα και τώρα ξέρουμε πως αρέσει στον κόσμο. Όσο για το Storymentor, ανοίγεται σε νέα προγράμματα που ψηλαφούν συνθήκες για τις οποίες δεν μιλάμε συχνά, όπως η διαχείριση της αποτυχίας, με εργαστήρια και podcasts, ή η σειρά εκδηλώσεων «Ιστορίες που Δεν Λέμε».

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε στο κοινό μέσα από το Good Stories Summit και τις ιστορίες που θα παρουσιαστούν;
Οι ιστορίες μας βοηθούν να μπούμε στη θέση του άλλου, να νιώσουμε ό,τι νιώθει. Είναι το πρώτο βήμα για να καλλιεργήσουμε την ενσυναίσθηση και να συνεννοηθούμε. Περισσότερες ιστορίες, αληθινές ιστορίες, είναι ο καμβάς για να συνυπάρξουμε και να συνδημιουργήσουμε.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε βλέπω ακαταμάχητο στα ροζ
Σε βλέπω ακαταμάχητο στα ροζ

Μοιάζεις ιερέας: μαλλί μακρύ σε κοτσάκι, γενειάδα, σταυρός τεράστιος κρέμεται στο στήθος. Αλλά δεν μοιάζεις με ιερέα: φοράς ροζ ράσα, γελάς δυνατά, ακτινοβολείς κέφι από την κορφή ως τα πόδια, χορεύεις.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.