Ελλαδα

Διασωληνωμένη στη ΜΕΘ παραμένει η 16χρονη μαθήτρια που νοσεί από μηνιγγίτιδα

Κλειστά δύο σχολεία έως και την Τρίτη - Πώς μεταδίδεται

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Παραμένει διασωληνωμένη στη ΜΕΘ η 16χρονη μαθήτρια που κόλλησε μηνιγγίτιδα στην Πάτρα - Κλειστά δύο σχολεία έως και την Τρίτη

Σε σοβαρή κατάσταση στη ΜΕΘ εξακολουθεί να νοσηλεύεται η 16χρονη η οποία νοσεί από μηνιγγίτιδα στην Πάτρα, έπειτα από λιποθυμικό επεισόδιο που είχε στο σχολικό συγκρότημα της περιοχής Αγίας Σοφίας.

Η κατάσταση της υγείας του νεαρού κοριτσιού κρίνεται σοβαρή και αποτελεί επιβεβαιωμένο κρούσμα μηνιγγίτιδας. Σύμφωνα με το Tempo24 η μαθήτρια λιποθύμησε την Πέμπτη (24/10), ενώ βρισκόταν στο σχολείο της και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο.

Οι εξετάσεις που έγιναν βγήκαν θετικές στο μηνιγγιτιδόκοκκο και αμέσως δόθηκε εντολή να μην λειτουργήσει το σχολικό συγκρότημα χθες και να ακολουθηθεί το πρωτόκολλο, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

Ο ΕΟΔΥ έχει ενημερωθεί για το περιστατικό και πραγματοποιεί διερεύνηση των επαφών. Έχει δοθεί χημειοπροφύλαξη στο στενό οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον της μαθήτριας και είναι σε επαγρύπνηση.

Επιπλέον, μόλις βγήκαν θετικές οι εξετάσεις στο μηνιγγιτιδόκοκκο, αμέσως δόθηκε εντολή να μην λειτουργήσει το σχολικό συγκρότημα και να εφαρμοστεί το πρωτόκολλο, καθώς όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις, συνεργεία θα προχωρήσουν στην απολύμανση του χώρου.

Κλειστό το σχολείο μέχρι την Τρίτη

Κλειστό θα παραμείνει το 2ο ΕΠΑΛ όπου φοιτούσε το κορίτσι, όπως και το 6ο ΕΠΑΛ Πάτρας, μέχρι την Τρίτη 29 Οκτωβρίου. «Σας ενημερώνουμε ότι σε συνέχεια ενημέρωσης που λάβαμε πριν από λίγο από το Νοσοκομείο, να ακολουθήσουμε το πρωτόκολλο πρόληψης και να αποφύγουμε τους κλειστούς χώρους και τις επαφές. Δεν έχουμε πλήρη ενημέρωση για ό,τι συνέβη. Θα σας ενημερώσουμε, αλλά το σχολείο θα μείνει σήμερα κλειστό» αναφέρει η ανακοίνωση της διεύθυνσης του σχολείου.

Αντιδράσεις υπήρξαν για το γεγονός ότι χθες έγιναν μαθήματα στα δημόσια ΙΕΚ που στεγάζονται στο ίδιο σχολείο.

Η μαθήτρια έχασε τις αισθήσεις της την Πέμπτη, ενώ βρισκόταν στο σχολείο της και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο. Οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε η ανήλικη βγήκαν θετικές στο μηνιγγιτιδόκοκκο. Αμέσως δόθηκε εντολή να μην λειτουργήσει το σχολικό συγκρότημα και να εφαρμοστεί το πρωτόκολλο, καθώς όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις, συνεργεία προχωρούν στην απολύμανση του χώρου.

Τι είναι η μηνιγγίτιδα και πώς μεταδίδεται

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο μηνιγγιτιδόκοκκος, πνευμονιόκοκκος και ο αιμόφιλος ινφλουέντζας τύπου Β προκαλούν πάνω από το 75% όλων των κρουσμάτων βακτηριακής μηνιγγίτιδας και είναι υπεύθυνοι για το 90% της βακτηριακής μηνιγγίτιδας στα παιδιά. Για τους ενήλικες επικρατεί ο πνευμονιόκοκκος.

Η μετάδοση γίνεται με άμεση επαφή από άτομο σε άτομο μέσω σταγονιδίων των αναπνευστικών εκκρίσεων. Ο μηνιγγιτιδόκοκκος δεν επιβιώνει στο περιβάλλον. Πηγή εξάπλωσης του μηνιγγιτιδόκοκκου είναι ο ασυμπτωματικός αποικισμός του ανώτερου αναπνευστικού, ο οποίος ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία.

Ασυμπτωματικοί φορείς μηνιγγιτιδόκοκκου είναι το 10% περίπου του γενικού πληθυσμού, αλλά τα ποσοστά κυμαίνονται από 2% σε παιδιά που δεν πηγαίνουν σε παιδικό σταθμό έως και 24%-37% εφήβων και νεαρών ενηλίκων ηλικίας 15-24 ετών. Σε κλειστούς πληθυσμούς κατά τη διάρκεια επιδημιών το ποσοστό όσων είναι φορείς αγγίζει το 100%.

Πρόσφατη μελέτη από την Ελλάδα υπολογίζει ότι οι φορείς μηνιγγιτιδοκόκκου φτάνουν το 10,5% στον γενικό πληθυσμό με επιμέρους ποσοστά 13,1% και 11,3% σε παιδιά πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αντιστοίχως, και 37,4% σε νεοσύλλεκτους.