Ελλαδα

Αμαλιάδα: Οι θάνατοι των 4 παιδιών και τα αργά αντανακλαστικά της Δικαιοσύνης

Τα ερωτήματα για την υπόθεση και οι αναφορές στο «Χαμόγελο του Παιδιού»

Γιώργος Σόμπολος
Γιώργος Σόμπολος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μωρό στα χέρια ατόμου
Αμαλιάδα: Οι θάνατοι των 4 παιδιών και τα αργά αντανακλαστικά της Δικαιοσύνης © Unsplash / Nathan Dumlao

Νεκρά παιδιά στην Αμαλιάδα: Το χρονικό των θανάτων, τα ερωτήματα και οι αναφορές στο «Χαμόγελο του Παιδιού»

Εξαιρετικά αργά χαρακτηρίζονται τα αντανακλαστικά της Δικαιοσύνης, που διερευνά τις συνθήκες θανάτου τεσσάρων παιδιών ενώ βρίσκονταν υπό την επίβλεψη της 24χρονης σήμερα Ειρήνης Μουρτζούκου στην Αμαλιάδα. Παρά το γεγονός πως οι αρμόδιες αρχές της Πάτρας έχουν δεχθεί έντονη κριτική για την υπόθεση Πισπιρίγκου, οι δικαστικές αρχές του νομού Ηλείας, καθυστέρησαν χαρακτηριστικά να ερευνήσουν τους θανάτους των παιδιών της 24χρονης σήμερα Ειρήνης αλλά και τον θάνατο του παιδιού της συγκατοίκου της.

Η 24χρονη Ειρήνη μεγάλωσε σε ένα δύσκολο περιβάλλον στην Αμαλιάδα. Παιδί οικογένειας Ρομά που βίωσε την εγκατάλειψη και την κακοποίηση από το μικρή, όπως η ίδια έχει υποστηρίξει σε συνεντεύξεις της.

Από το 2017 έως το 2020 υπήρχαν καταγγελίες ακόμη και από το Χαμόγελο του Παιδιού, για το προβληματικό περιβάλλον που ζούσε η Ειρήνη. Το κορίτσι μάλιστα, το 2015 είχε εξαφανιστεί για λίγες ημέρες μαζί με έναν φίλο της, όταν όμως βγήκε το σήμα για την εξαφάνιση της, η ανήλικη τότε Ειρήνη, επέστρεψε στο σπίτι της.

Οι θάνατοι των παιδιών στην Αμαλιάδα παρουσία της 24χρονης

Ο πρώτος θάνατος που διερευνάται από τις εισαγγελικές αρχές είναι εκείνος του παιδιού της επιστήθιας φίλης της, Κατερίνας. Τον Φλεβάρη του 2021, στην Κάτω Αχαιά ένα κορίτσι μόλις 6 μηνών πέθανε μέσα στο σπίτι της Ειρήνης. Το παιδί μετέφερε στο Καραμανδάνειο η Ειρήνη όπου όπως διαπιστώθηκε ήταν ήδη νεκρό. Από την ιατροδικαστική εξέταση δεν προέκυψαν ευρήματα εγκληματικής ενέργειας, αποδίδοντας τον θάνατο σε παθολογικά αίτια.

Έναν χρόνο αργότερα, το 2022 μεταφέρεται νεκρό από την ίδια την Ειρήνη το παιδί της, ένα βρέφος μόλις 19 ημερών. Το παιδί είχε γεννηθεί με επιπλοκές, είχε παραμείνει σε θερμοκοιτίδα και μόλις μια ημέρα πριν τον θάνατο του, το είχε πάρει σπίτι της. Για το βρέφος, επίσης δεν προέκυψε κανένα στοιχείο που να συνηγορεί στην εγκληματική ενέργεια.

Το 2023 καταλήγει και το δεύτερο παιδί της Ειρήνης, ένα βρέφος μόλις 2 μηνών. Επίσης, το παιδί, αντιμετώπιζε προβλήματα από τη στιγμή που ήρθε στη ζωή, με τις έρευνες να οδηγούν στο συμπέρασμα πως δεν προκύπτει επίσης εύρημα που να σχετίζεται ο θάνατος με εγκληματική ενέργεια.

Τον περασμένο Αύγουστο, η συγκάτοικος της Ειρήνης, Πόπη αφήνει το μικρό παιδί της, τον Παναγιώτη, στην 24χρονη, ώστε να βγει η ίδια μια βόλτα έξω με έναν φίλο της. Το παιδί μεταφέρεται στο νοσοκομείο επίσης νεκρό. Η ιατροδικαστική εξέταση δεν εντοπίζει εξωτερικά ίχνη εγκληματικής ενέργειας. Οι τοξικολογικές εξετάσεις, ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί προκειμένου να διαπιστωθεί η αιτία θανάτου του βρέφους, που προς το παρόν, παραμένει ασαφής.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d52iu2i97lyh)

Όπως είχε αποκαλύψει η ίδια η Ειρήνη πέρυσι σε τηλεοπτική της συνέντευξη, όταν η ίδια ήταν 14 ετών, πέθανε το νεογέννητο αδερφάκι της, με τον θάνατο του να αποδίδεται σε παθολογικά αίτια. Τραγικές συμπτώσεις; Λάθος ιατροδικαστικές εκτιμήσεις; Το μόνο σίγουρο είναι πως οι εισαγγελικές αρχές κινητοποιήθηκαν κατόπιν εορτής, μιας και πλέον, μόνο ο θάνατος του μικρού Παναγιώτη, του παιδιού της συγκατοίκου της Ειρήνης, μπορεί να αξιοποιηθεί ερευνητικά, αφού είναι ο πιο πρόσφατος θάνατος.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.