Ελλαδα

Kάπνισμα: Πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας να αποζημιώνονται οι θεραπείες διακοπής

Έως και 60% αποτελεσματικότητα όταν γίνεται σε ειδικά ιατρεία

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Kάπνισμα: Πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας να αποζημιώνονται οι θεραπείες διακοπής

Μέσα στο 2025, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο, να περάσει στη θετική λίστα τις θεραπείες διακοπής καπνίσματος, δηλώνει στο Πρακτορείο Fm και στη δημοσιογράφο Τάνια Μαντουβάλου, ο καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Στέλιος Λουκίδης.

Ο καθηγητής παραχωρεί συνέντευξη, με αφορμή την παρουσίαση, την περασμένη Τρίτη, νέας θεραπείας φυτικής προέλευσης, για τη διακοπή του καπνίσματος, εντός 25 ημερών. Όπως εξηγεί το άμεσο και το έμμεσο κόστος του καπνίσματος δεν μπορεί κανείς να το υπολογίσει πλήρως, γιατί δεν αφορά μόνο ανθρώπους που ασθενούν, εξαιτίας νοσημάτων που σχετίζονται με αυτό, αλλά σχετίζεται και με τους φροντιστές τους.

Στις 20 εισαγωγές ανά εφημερία 2-3 περιστατικά με καρκίνο πνεύμονα

«Αν σκεφτεί κανείς ότι εμείς σε κάθε εφημερία που κάνουμε, στις περίπου 20 εισαγωγές βλέπουμε 2 με 3 περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα, ότι στους 8.000 ασθενείς με καρκίνο πνεύμονα που διαγιγνώσκονται στην Ελλάδα κάθε χρόνο, στα πέντε χρόνια δεν ζει το 70% από αυτούς, ότι η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια είναι η τρίτη αιτία θανάτου, με πρώτα τα καρδιαγγειακά και τα εγκεφαλικά, και όλα αυτά τα νοσήματα σχετίζονται με το κάπνισμα, καταλαβαίνει το δυσθεώρητο κόστος που μπορεί να προσεγγίζουν, σε σχέση με το να μην είναι κάποιος καπνιστής. Υπάρχει αρκετός κόσμος που δεν δύναται να αντεπεξέλθει οικονομικά για να λάβει θεραπεία διακοπής καπνίσματος για αυτό και κρίνεται απαραίτητο, αυτές οι θεραπείες να ενταχθούν στη θετική λίστα, έτσι ώστε να αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία».

Έως και 60% αποτελεσματικότητα όταν η διακοπή καπνίσματος γίνεται σε ειδικά ιατρεία

Γιατί όμως, μέχρι σήμερα οι θεραπείες διακοπής καπνίσματος δεν έχουν ενταχθεί στη θετική λίστα, ερωτάται ο πρόεδρος της ΕΠΕ. «Γιατί θεωρούνται θεραπείες πολυτέλειας και lifestyle. Ωστόσο το κάπνισμα σύμφωνα και με τον ΠΟΥ είναι μία χρόνια νόσος, για την οποία η λήψη οργανωμένης βοήθειας είναι άκρως σημαντική. Για αυτό και η ανασυγκρότηση των ιατρείων διακοπής καπνίσματος που ατόνισαν λόγω πανδημίας, επειδή ο κόσμος φοβόταν να επισκεφθεί νοσοκομεία, ή ακόμη και ιδιωτικά ιατρεία, είναι επίσης βασικός στόχος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας για το 2025, προκειμένου ο κόσμος να επιστρέψει σε αυτά». Σύμφωνα πάντως με στοιχεία του ΕΟΔΥ, η διακοπή του καπνίσματος που γίνεται με τη βοήθεια εξειδικευμένων επαγγελματιών υγείας έχει 40-60% αποτελεσματικότητα, ενώ ένας καπνιστής που προσπαθεί να απαλλαγεί μόνος του τα καταφέρνει σε ποσοστό μόλις 3-5%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ