Ελλαδα

ΕΛ.ΑΣ: Τι αναφέρει για την διαρροή ονομάτων της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος

Πολλοί αστυνομικοί πλέον, θέτουν ζήτημα ασφάλειας

Γιώργος Σόμπολος
Γιώργος Σόμπολος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Περιπολικό της Αστυνομίας
© Eurokinissi/Σωτήρης Δημητρόπουλος

ΕΛ.ΑΣ: Τι αναφέρει για την διαρροή ονομάτων της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος

Σε «παιχνίδια» δυσαρεστημένων εν ενεργεία αστυνομικών αποδίδει η ηγεσία του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. τη διαρροή των εκατοντάδων ονομάτων αστυνομικών που θα στελεχώνουν την νέα υπηρεσία, αυτή της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος.

Οι 554 αστυνομικοί προτού καλά-καλά προλάβουν να αναλάβουν δράση, είδαν τα ονόματα τους να γίνονται «φειγβολάν» στο διαδίκτυο με αποτέλεσμα πλέον, να φοβούνται πως από κυνηγοί των εγκληματιών να γίνουν οι ίδιοι στόχοι της μαφίας. Εάν και οι συνδικαλιστικές ενώσεις χαμηλόβαθμων και υψηλόβαθμων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. έχει εκδώσει ανακοινώσεις καταδικάζοντας το περιστατικό, το ίδιο δεν έχει συμβεί και με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Πολλοί αστυνομικοί πλέον, θέτουν ζήτημα ασφάλειας για όσων τα ονόματα είδαν το φως της δημοσιότητας και έχουν ξεκινήσει ήδη οι συζητήσεις για το εάν πρέπει αυτοί οι αστυνομικοί να στελεχώσουν τη συγκεκριμένη υπηρεσία ή όχι. Πρόκειται για πρωτοφανή διαρροή εγγράφων, τα οποία όπως προκύπτει, δεν έχουν καμία απολύτως διαβάθμιση, είχαν αποσταλεί στα γραφεία αρκετών υπηρεσιών καθώς και σε ομάδες αστυνομικών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο ιθύνων νους ή όσοι τελικά το σκέφτηκαν, έστειλαν το έγγραφο με τα 554 ονόματα σε ιστοσελίδα η οποία για άγνωστο ακόμη λόγο θεώρησε πως υπήρχε λόγος να τα αναρτήσει στο διαδίκτυο.

Εκτός του γεγονότος πως δεν υπήρχε δημοσιογραφικό ενδιαφέρον για τη διαρροή αυτών των ονομάτων, οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί νιώθουν -και δίκαια- στοχοποιημένοι. «Το έγγραφο με τα ονόματα δεν είχε καμία διαβάθμιση, συνεπώς το πρόβλημα ξεκινά από ψηλά», επιμένουν με εκνευρισμό οι αστυνομικοί που μέχρι και αργά χθες το βράδυ περίμεναν μάταια μια αντίδραση του υπουργού. Έρευνες για τη διαρροή έχει ξεκινήσει η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στους λόγους που κρίθηκε αναγκαίο να δημοσιοποιηθούν τα 554 ονόματα αλλά και ποιος ήταν ο άνθρωπος που τα διέρρευσε στον ηλεκτρονικό τύπο.

Δυσαρεστημένοι αστυνομικοί που συμμετείχαν στην νέα υπηρεσία ή εν ενεργεία στελέχη που ήθελαν να πλήξουν τους επικεφαλής της νέας υπηρεσίας, πιθανολογείται πως κρύβονται πίσω από την διαρροή, αναφέρουν συνδικαλιστές αστυνομικοί.

«Δεν μας ενδιαφέρει επ' ουδενί αν πρόκειται για λάθος ή αν κάποιοι θεώρησαν τη δημοσίευση ως "αποκλειστικές πληροφορίες", το μόνο που μας αφορά είναι η κατάληξη, αφού τα ακριβή στοιχεία αστυνομικών μιας νεοϊδρυθείσας Υπηρεσίας η οποία στο μέλλον θα παίξει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση του εγκλήματος, έγιναν προσβάσιμα στους πάντες», τονίστηκε σε ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών.

Από την πλευρά της, η Ένωση Αξιωματικών Αττικής επεσήμανε πως «δεν κατανοούμε τις "αποκλειστικές" ειδήσεις με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχουν σε μία αστυνομική έρευνα και επιχείρηση ή και στη στοχοποίηση των συναδέλφων μας».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.