Ελλαδα

Οι τουρίστες δεν είναι κορόιδα

Μακάρι κάποτε να τους μοιάσουμε και οι Έλληνες

Μάνος Βουλαρίνος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τουρίστες: Αντί να μείνουν πέντε μέρες, μένουν τέσσερις και αντί να τρώνε κάθε μέρα έξω, προτιμούν να μαγειρεύουν και να φτιάνουν καφέ

Όπως φαίνεται, μετά τον Ιούλιο, και τον Αύγουστο του 2024 τα έσοδα από τον τουρισμό είναι μειωμένα σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η γοητεία της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού έχει αρχίσει να ξεφτίζει μόνο που –σε αντίθεση με τα έσοδα– ο αριθμός των αφίξεων αυξάνεται. Όλο και περισσότεροι τουρίστες θέλουν να έρθουν στη χώρα μας. Αυτό που δεν θέλουν είναι να πληρώνουν ακριβά χαμηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι τουρίστες δεν θέλουν να πληρώνουν σε μια καφετέρια του πωπού τον εσπρέσο 3 και 4 και 5 ευρώ. Δεν θέλουν να τους πουλάνε για γκουρμέ αμφιβόλου ποιότητας πιάτα, σε αμφιβόλου ποιότητας εστιατόρια. Δεν θέλουν να χρυσοπληρώνουν τη διαμονή τους σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα που βρίσκονται σε υποβαθμισμένες περιοχές της πιο άσχημης ευρωπαϊκής πρωτεύουσας ή σε ακριβοπληρωμένα δωμάτια με υποδομές σκηνής. Οι τουρίστες δεν έρχονται από τον πλανήτη Άρη. Οι περισσότεροι έρχονται από μεγάλες πόλεις, έχουν ταξιδέψει κι αλλού και ξέρουν να συγκρίνουν. Και δεν έχουν καμία διάθεση να γίνουν οι αγελάδες που θα αρμέγονται από επαγγελματίες της αραχτής και της υπερκοστολόγησης.

Η φυσική ομορφιά και τα μνημεία της χώρας είναι πόλος έλξης, αλλά αυτοί που έλκονται δεν είναι πελατάκια που πετάνε τα ευρώ σαν να είναι χρησιμοποιημένα μυξομάντηλα και κυρίως έχουν τη δυνατότητα –όπως φαίνεται, περισσότερο από όσο την έχουν οι Έλληνες– να αξιολογήσουν αν οι παρεχόμενες υπηρεσίες αξίζουν τα λεφτά που ζητούν αυτοί που τις παρέχουν. Και όλο και περισσότεροι κρίνουν πως όχι, δεν τα αξίζουν. Γι’ αυτό έρχονται και ξοδεύουν όσο το δυνατόν λιγότερα.

Αντί να μείνουν πέντε μέρες, μένουν τέσσερις. Αντί να τρώνε κάθε μέρα έξω και να αισθάνονται ηλίθιοι κάθε φορά που κοιτούν τον λογαριασμό, προτιμούν καμιά φορά να μαγειρεύουν και στο διαμέρισμα όπου μένουν ή να τρώνε σε ένα τίμιο φαστφουντάδικο (εκεί που και το φαγητό και η τιμή δεν προσποιούνται κάτι που δεν είναι). Αντί να πληρώνουν γελοία ποσά για να πίνουν μέτριους καφέδες σε μέτρια καφέ απωθητικών περιοχών, προτιμούν να φτιάνουν τον καφέ στην εσπρεσιέρα του δωματίου τους. Αντί να πληρώνουν τα φύκια σε τιμή μεταξωτών κορδελών σταματούν γενικώς να τα αγοράζουν.

Φίλες, φίλοι και οι υπόλοιποι, οι τουρίστες δεν είναι κορόιδα

Με λίγα λόγια (και σε αντίθεση με τους «φτωχούς» Έλληνες που, ειδικά στην εστίαση, μοιάζουν έτοιμοι να πληρώνουν ό,τι να ’ναι όσο να ’ναι) εκείνοι νοιάζονται για τα ευρώ τους. Και δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένοι να τα δίνουν σε επιχειρηματίες που τους βλέπουν ως κινούμενα πορτοφόλια, χωρίς μυαλό και εμπειρίες. Μακάρι κάποτε να τους μοιάσουμε και οι Έλληνες. Και μπράβο τους.