Ελλαδα

Παρέμβαση εισαγγελέα για τον συρμό Προαστιακού που μπήκε στη γραμμή του Μετρό

Μετά τα δημοσιεύματα και τις δηλώσεις Τερεζάκη

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Παρέμβαση εισαγγελέα για τον συρμό Προαστιακού που μπήκε στη γραμμή του Μετρό - Μετά τα δημοσιεύματα και τις δηλώσεις Τερεζάκη

Την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Αριστείδη Κορέα, προκάλεσε το δημοσίευμα για νέο περιστατικό στον σιδηρόδρομο, όπου συρμός του Προαστιακού παραλίγο να μπει στο δίκτυο του μετρό στη Δουκίσσης Πλακεντίας. Ήδη δόθηκε εντολή για τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής έρευνας.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής για το περιστατικό με τον συρμό του Προαστιακού, θα διερευνηθεί αν έχουν διαπραχθεί τυχόν αξιόποινες πράξεις και από ποια συγκεκριμένα πρόσωπα.

Συρμός του προαστιακού μπήκε στη γραμμή του Μετρό - Η αντίδραση του μηχανοδηγού

Σοβαρό περιστατικό καταγράφηκε πριν από λίγες ημέρες όταν συρμός του Προαστιακού, μπήκε στη γραμμή του μετρό. 

Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο της «Εφημερίδας των Συντακτών», το οποίο επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του ΟΣΕ, Νίκος Τσικαλάκης, συρμός του προαστιακού έλαβε εντολή στη Δουκίσσης Πλακεντίας να μπει σε λάθος γραμμή. Ο μηχανοδηγός αντιλήφθηκε το λάθος και προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον σταθμάρχη. Ο μηνανοδηγός ελάττωσε ταχύτητα και στη συνέχεια αναγκάστηκε να κάνει οπισθοπορία για περίπου 300 μέτρα ώστε να βγει από τη σήραγγα. Το δημοσίευμα παρουσιάζει έγγραφο στο οποίο περιγράφεται η είσοδος του συρμού του Προαστιακού σε λάθος γραμμή και το οποίο συντάχθηκε από την Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης (ΠΕΠΕ).

Το εν λόγω έγγραφο απευθύνεται στη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) και τον Εθνικό Οργανισμό Διερεύνησης Ατυχημάτων (ΕΟΔΑΣΑΑΜ). Το περιστατικό καταγράφηκε στις 9 Οκτωβρίου.

Εκτός υπηρεσίας ο σταθμάρχης

Μιλώντας στον Ant1 ο αναπληρωτής ΓΓ της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού «’Ελξης», Χρήστος Ζηραϊδόνης, επιβεβαίωσε το περιστατικό εξηγώντας πως, «υπήρξε λάθος χάραξη σε δρομολόγιο του προαστιακού. Ο μηχανοδηγός το αντιλήφθηκε έγκαιρα και δεν υπήρχε περίπτωση να μπει μέσα στη σήραγγα. Δεν υπήρχε περίπτωση σε εκείνη τη γραμμή να έρθει συρμός του μετρό», σημειώνοντας πως, «σε εκείνο το σημείο οι γραμμές είναι τηλελεγχόμενες». Είπε τέλος ότι, το τρένο έκανε οπισθοχώρηση για  να μπορεί να γίνει πάλι χάραξη.

Πώς έγινε το περιστατικό σύμφωνα με τον Μιχάλη Τερεζάκη

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, Μιχάλης Τερεζάκης, σε δηλώσεις του στον Realfm, δήλωσε ότι ήταν λάθος του σταθμάρχη, ο οποίος και έχει τεθεί εκτός υπηρεσίας, ενώ ανέφερε ακόμα ότι ο μηχανοδηγός παραβίασε δύο φωτοσήματα, τα οποία του έλεγαν ότι μπαίνει σε γραμμή του Μετρό.

«Το περιστατικό συνέβη, αλλά όχι με όλες αυτές τις υπερβολές που γράφονται. Γιατί οδηγήθηκε εκεί συρμός του Προαστιακού είναι κάτι το οποίο το ερευνάμε. Πιθανότατα εκείνη την ώρα έπρεπε να μπει το μετρό και λόγω καθυστέρησης προηγήθηκε ο συρμός του Προαστιακού, χωρίς να αλλάξει χάραξη ο τηλεδιοικητής. Αυτό είναι το πρώτο εύρημα. Δεν μπήκε, όμως, ανάποδα, Μπήκε σε κανονική διαδρομή. Απλά αντί να συνεχίσει ευθεία, μπήκε με κανονική πορεία και χάραξη σε διαδρομή του μετρό. Δεύτερον, τα Προαστιακά τρένα όπως και οι συρμοί του μετρό έχουν ακριβώς την ίδια διάσταση, οπότε δεν θα σφήνωνε», δήλωσε ο κ. Τερεζάκης και πρόσθεσε: «ο μηχανοδηγός αν και με χάραξη, έστω και λανθασμένη, παραβίασε δύο φωτοσήματα που έλεγαν ότι μπαίνει στο μετρό. Τα παραβίασε, τα πέρασε και μετά σταμάτησε. Περιμένουμε να δούμε τι θα πει. Το λάθος το έκανε ο σταθμάρχης, ο οποίος έχει βγει εκτός υπηρεσίας. Έχει πάει για επανεκπαίδευση και αναλόγως το ευρήματα θα δούμε πού και αν θα συνεχίσει. Υπάρχει σύστημα ECS, αλλά οι συρμοί του Προαστιακού δεν έχουν τον εξοπλισμό. Τώρα γίνεται μια προσπάθεια μέσα στο 2025. Αλλά είναι από τις περιπτώσεις που το ECS δεν το πιάνει, γιατί δεν κινήθηκε αντίθετα ο συρμός».