Ελλαδα

Μαρία Μοσχοπούλου, τι είναι το Propertycheck;

Η δικηγόρος η οποία δημιούργησε την επιτυχημένη πλατφόρμα εξιδεικευμένων υπηρεσιών που αφορούν την αγοραπωλησία ακινήτων

Κατερίνα Καμπόσου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Μαρία Μοσχοπούλου είναι δημιουργός του Propertycheck - Πώς λειτουργεί;

Η Μαρία Μοσχοπούλου είναι μια νέα, δυναμική και μάχιμη δικηγόρος από την Κεφαλονιά και την Πάτρα, που δραστηριοποιείται στην Αθήνα διατηρώντας το δικό της δικηγορικό γραφείο από το 2019. Διακρίθηκε με τη συμμετοχή της στους 20 καλύτερους δικηγόρους κάτω των 40 στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα είναι η δημιουργός της πλατφόρμας Propertycheck η οποία προσφέρει εξειδικευμένες υπηρεσίες σχετικά με την αγοραπωλησία ακινήτων. Η ίδια μιλά στην ATHENS VOICE για το καινοτόμο αυτό εγχείρημα και μοιράζεται τα μυστικά της επιτυχίας της.

Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με τη νομική και τη δικηγορία και τι είναι αυτό που σε κινητοποιεί καθημερινά;
Από μικρή ήξερα ότι θέλω να γίνω δικηγόρος. Δεν είχα κάποιον από το στενό οικογενειακό περιβάλλον για να επηρεαστώ ούτε υπήρχε κάποια ειδική αφορμή. Κοιτώντας από μια χρονική απόσταση τον εαυτό μου, αισθάνομαι ότι ήταν δύο πράγματα: από τη μία, η αίσθηση δικαίου που είχα από μικρή κι από την άλλη, η επιθυμία μου να αισθάνομαι ότι είμαι χρήσιμη στους άλλους. Με τη δικηγορία δεν αισθάνεσαι μόνο χρήσιμος. Αν είσαι πράγματι καλός σε αυτό που κάνεις, είσαι πραγματικά χρήσιμος και επενεργητικός στη ζωή αυτού που συνεργάζεσαι. Αυτό είναι το στοιχείο που απολαμβάνω και τώρα. Φυσικά, η δυνατότητα της νομικής επιστήμης να εξηγείς το φάσμα των ανθρωπίνων σχέσεων σε κάθε επίπεδο καθημερινότητας –συναλλακτικά, επιχειρησιακά, οικογενειακά κ.ο.κ.– είναι εξαιρετικά γοητευτική και εθιστική!

Αυτό που με κάνει να ξεκινώ κάθε ημέρα με το ίδιο κουράγιο και όρεξη είναι η αγάπη για την καθημερινή, μάχιμη δικηγορία. Το γεγονός ότι κάθε ημέρα είναι πάντα διαφορετική από την προηγούμενη και από την επόμενη και τα συναισθήματα εναλλάσσονται διαρκώς, αλλά και η αίσθηση του καθήκοντος, που την έχω βαθιά εμπεδωμένη, είναι αυτά που μου δίνουν την ώθηση να μάχομαι και να παλεύω για αυτό που εγώ θεωρώ σωστό και δίκαιο.

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση στην εργασία σου;
Η πιο σημαντική πρόκληση για κάθε νέο άνθρωπο που ξεκινά μόνος του, με έναν σαφή στόχο αλλά νεφελώδη διαδρομή, είναι η ανασφάλεια του αγνώστου και ο φόβος της αποτυχίας. Όταν μάλιστα, ξεκινάς από το μηδέν, κάνοντας μία επιλογή που δεν μπορεί πρακτικά να είναι προτεραιότητα για πολλούς αποφοίτους νομικής, σε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον, χωρίς έτοιμο κύκλο εργασιών, τότε το ξεκίνημα φαίνεται δύσκολο και η επιτυχία της εδραίωσης ακατόρθωτη. Αυτό που απαιτείται για να μπορέσεις να χτίσεις κάτι που σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να είναι «πιο έτοιμο», είναι η συνεχής, αδιάλειπτη και κοπιώδης προσπάθεια, στρατιωτική πειθαρχία, αφοσίωση, εντιμότητα και αντίληψη της θέσης, που θέλεις να έχεις αντίστοιχη αγορά εργασίας. Χρειάζονται όμως κι άλλα δύο στοιχεία: τύχη και μνήμη. Τύχη γιατί οι συγκυρίες διαδραματίζουν ρόλο σε όλα τα πράγμα στη ζωή. Μνήμη γιατί προσωπικά με βοήθησαν πολλοί άνθρωποι, καθηγητές, συνάδελφοι, απλοί γνωστοί οι οποίοι δεν ανέμεναν τίποτε. Με τίμησαν με τον καλό τους λόγο – η μνήμη και εκτίμηση της βοήθειας είναι απαραίτητη για να μπορέσεις να συνεχίσεις.

Εγώ πολλές φορές, ειδικά τα πρώτα χρόνια, αισθανόμουν ότι παλεύω καθημερινά και ότι στο τέλος της ημέρας δεν ήξερα αν αξίζει. Σήμερα, αυτό που λέω είναι ότι άξιζε, αυτή η καθημερινή ατέρμονη πάλη είναι που σε διαμορφώνει. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι εύκολος δρόμος δεν υπάρχει. Για τίποτα. Και όταν έρχονται εντολείς στο γραφείο μου, που με ρωτάνε ή υπαινίσσονται τυχόν εύκολους δρόμους για την υπόθεσή τους, τους απαντώ ότι εγώ μόνον έναν δρόμο γνωρίζω και μόνον αυτόν ακολουθώ. Αυτό θα έλεγα ότι είναι η αρχή για τον σωστό επαγγελματία. Να επιλέγει τον δρόμο του και να τον ακολουθεί απαρέγκλιτα και αδιαπραγμάτευτα.

Πώς προέκυψε η δημιουργία του Propertycheck; 
Το Propertycheck ήταν μια ιδέα που προέκυψε από την ταλαιπωρία ενός παλιού μου εντολέα! Ο άνθρωπος αυτός, που ήταν από τους πρώτους μου πελάτες, ήθελε να πουλήσει ένα ακίνητο. Η συμβολαιογράφος και ο μηχανικός που συνεργάζονταν δεν είχαν καθόλου καλή επικοινωνία και συνεργασία. Με αποτέλεσμα ο άνθρωπος να επιβαρυνθεί με 30.000 ευρώ επιπλέον φόρους λόγω των συνεχών καθυστερήσεων. Τότε σκέφτηκα ότι αν έτσι λειτουργεί η αγορά [που έτσι λειτουργούσε] υπάρχει ένα σημαντικό κενό. Έτσι έφτιαξα μία πλατφόρμα, η οποία αποτελείται από όλους τους απαραίτητους επαγγελματίες για την ολοκλήρωση μιας αγοραπωλησίας – δικηγόρους με εξειδίκευση στο αστικό δίκαιο, μηχανικούς, συμβολαιογράφους και λογιστές. Αναλαμβάνουμε ως μία δοκιμασμένη πλέον ομάδα επαγγελματιών είτε τον αγοραστή είτε τον πωλητή ενός ακινήτου και ολοκληρώνουμε τη διαδικασία, από την αρχή έως το τέλος.

Παράλληλα, επειδή είμαι δικηγόρος της μάχιμης δικαστηριακής δικηγορίας, έχω πολύ καλή γνώση του θέματος των κόκκινων δανείων. Γνωρίζω σε βάθος της διαδικασίες που αφορούν στα εμπράγματα βάρη των ακινήτων. Συνεπώς, μπορώ με ευχέρεια να διαχειριστώ, με τους συνεργάτες μου, πολύπλοκες αγοραπωλησίες με σημαντικές οφειλές ή με σημαντικά νομικά ζητήματα (π.χ. κληρονομικά). Έτσι μπορούμε να παρέχουμε τις αντίστοιχες λύσεις για μία ασφαλή, σύντομη και οργανωμένη αγορά ή πώληση ακινήτου.

Συμπεριλήφθηκες στους 20 καλύτερους δικηγόρους κάτω των 40 στην Ελλάδα. Πώς βιώνεις αυτή τη διάκριση;
Η διάκριση με τη συμπερίληψή μου στη λίστα των καλύτερων 20 under 40 Δικηγόρων for business law στην Ελλάδα, ήταν σημαντική στιγμή για εμένα, κυρίως επειδή βρέθηκα ανάμεσα σε ανθρώπους που θαυμάζω και εκτιμώ. Ανθρώπους που έχουν εδραιωθεί στη δικηγορία, έχουν συνεισφέρει στη νομική επιστήμη, και έχουν καταφέρει να επιβιώσουν. Οι διακρίσεις αυτές, μαζί με τις μικρές νίκες της καθημερινότητας, δίνουν κουράγιο να συνεχίσεις να παλεύεις για ό,τι θεωρείς δίκαιο, σωστό και αποτελεσματικό για τον κάθε εντολέα. Τελικά εκεί κρύβεται και η δική μου ανάγκη να νιώθω χαρά και απόλαυση μέσω αυτής της δουλειάς.

Ποια είναι τα μελλοντικά επαγγελματικά σου πλάνα;

H ομάδα μας μεγαλώνει και είναι κάτι που με κάνει πολύ περήφανη και χαρούμενη και έχουμε μετακομίσει σε μεγαλύτερα και σύγχρονα γραφεία που καλύπτουν τις ανάγκες μας. Στα άμεσα πλάνα μου είναι να βελτιστοποιήσουμε με μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης την παροχή των νομικών μας υπηρεσιών ώστε να ανταποκρινόμαστε ακόμη πιο αποτελεσματικά στις ανάγκες των εντολέων μας. Επίσης, κατασκευάζουμε μία νέα πλατφόρμα παροχής νομικών υπηρεσιών, η οποία θα έρθει να λύσει ίσως το πιο σημαντικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή στον τομέα των κόκκινων δανείων και των οφειλών εν γένει.

Περισσότερα για το Propertycheck εδώ.

MMLegal Δικηγορικό Γραφείο, 210 6427144, Φωκίδος 24, Αθήνα 115 26