Ελλαδα

Ενημέρωση μαθητών για τη στοματική υγιεινή μέσω θεατρικής παράστασης

Μια πρωτοβουλία της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας και Περιφέρειας Κρήτης

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ενημέρωση των δημοτικών σχολείων της Αττικής για τη στοματική υγιεινή, με τη θεατρική παράσταση «Ο Γιατρός ο κάστορας, των δοντιών ο μάστορας»

Με στόχο την ενημέρωση των νέων για τη σημασία της στοματικής υγείας από μικρή ηλικία, η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Αθηναίων, διοργάνωσαν τη θεατρική παράσταση «Ο Γιατρός ο κάστορας, των δοντιών ο μάστορας». Ένα παιδικό έργο, το οποίο ολοκλήρωσε τις οι παραστάσεις στις 10 και 11 Οκτωβρίου στον Πολυχώρο «Α και Μ Καλουτά», προσφέροντας ενημερωτικό και διαδραστικό περιεχόμενο σε μαθητές και μαθήτριες των δημοτικών σχολείων της Αττικής. 

Να σημειωθεί πως βάσει πρόσφατης έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, σχετικά με την οδοντιατρική περίθαλψη της χώρας, περίπου 1 στους 2 Έλληνες (46,8%) χρειάστηκαν οδοντιατρική/ορθοδοντική εξέταση ή θεραπεία το 2023. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΟΟ, Αθανάσιο Δεβλιώτη, η οδοντιατρική περίθαλψη ήταν το κύριο θύμα της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας.

Θεατρική παράσταση για τη προστασία των δοντιών 

Η θεατρική παράσταση, βασισμένη στο παιδικό παραμύθι της συγγραφέως Ειρήνης Ανδρουλάκη «Ο Γιατρός ο Κάστορας των Δοντιών ο Μάστορας», προσέφερε ένα διδακτικό και ψυχαγωγικό θέαμα υπό την σκηνοθετική καθοδήγηση της Κατερίνας Λουδιανού. Μέσα από τις περιπέτειες του γιατρού-κάστορα, τα παιδιά κατανόησαν τη σημασία της φροντίδας των δοντιών με έναν απλό, για όλες τις ηλικίες, τρόπο.

Σημαντική ήταν η παρουσία των μεταπτυχιακών φοιτητών του Εργαστηρίου Παιδοδοντιατρικής της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, οι οποίοι στελέχωσαν την εγκατεστημένη στον προαύλιο χώρο, Κινητή Οδοντιατρική Μονάδα της Περιφέρειας Κρήτης. Οι φοιτητές παρείχαν οδηγίες για τη φροντίδα της στοματικής υγείας, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην εξοικείωση των παιδιών με τον χώρο του οδοντιατρείου και την επίσκεψη στον οδοντίατρο.

Κινητή Οδοντιατρική Μονάδα της Περιφέρειας Κρήτης

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, Αθανάσιος Α. Δεβλιώτης, δήλωσε: «Είμαστε υπερήφανοι που συμβάλαμε στην παρουσίαση αυτής της παράστασης, η οποία εντάσσεται στις δράσεις μας για το έτος στοματικής υγείας 2024. Αυτή η πρωτοβουλία είναι μια αφορμή να ευαισθητοποιηθεί το κοινό. Η συνεργασία που έχουμε αναπτύξει με την Περιφέρεια Κρήτης θα συνεχιστεί με την παρουσίαση της παράστασης και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Αυτές οι εκδηλώσεις με βιωματικό και διαδραστικό χαρακτήρα, αποτελούν το κλειδί της επιτυχίας για την υιοθέτηση της κουλτούρας της διαρκούς φροντίδας της στοματικής υγείας από την παιδική ηλικία ακόμη». Οι μικροί θεατές, συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς τους, βίωσαν τη θεατρική εμπειρία εντελώς δωρεάν, αποκομίζοντας σημαντικά μηνύματα και γνώσεις.

Στην παράσταση συμμετείχαν οι ηθοποιοί: Νικολέτα Δάφνου, Κυριάκος Κορογιάννης, Θανάσης Νιπυράκης και Ελένη Χανιωτάκη
Το καλλιτεχνικό σκηνικό υποστηρίχθηκε από: Τις δημιουργίες της Αγνής Στασινού, των ζωγραφικών στοιχείων του Πέρη Καμαρίτη, των κοστουμιών της Κατερίνας Μπαρμπαδάκη και των ειδικών μασκών της Λευκής Καραψιά.