Ελλαδα

Γιατρός συνταγογράφησε χιλιάδες φάρμακα σε έναν μήνα με τον ΑΜΚΑ της μητέρας του

Του επιβλήθηκε πρόστιμο 800.000 ευρώ

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Άδωνις Γεωργιάδης: Γιατρός συνταγογράφησε χιλιάδες φάρμακα σε έναν μήνα με τον ΑΜΚΑ της μητέρας του - Του επιβλήθηκε πρόστιμο 800.000 ευρώ

Πρόστιμο 800.000 ευρώ επιβλήθηκε σε γιατρό, που σε διάστημα μόλις ενός μηνός συνταγογράφησε χιλιάδες σκευάσματα, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ της μητέρας του. 

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε στον ΣΚΑΪ: «έχουμε πιάσει πάνω από 100 γιατρούς και ήδη έχουμε στείλει τα πρώτα σημειώματα για απολογίες και στοιχεία στον οικονομικό εισαγγελέα. Χθες καταλογίσαμε σε έναν γιατρό για έναν μόνο μήνα 800.000 ευρώ πρόστιμο. Συνταγογράφησε ασταμάτητα χιλιάδες σκευάσματα και τα εκτελούσε στο ίδιο φαρμακείο. Τα έγραφε όλα στη μητέρα του».

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι υπερσυνταγογραφήσεις αυξάνουν τουλάχιστον κατά 50 εκατ. ευρώ τη φαρμακευτική δαπάνη για τον ΕΟΠΥΥ. 

Το μήνυμα που στέλνει ο Άδωνις Γεωργιάδης

Μάλιστα, σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το γιατί το κάνουν αυτό οι γιατροί, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε ότι το κάνουν για να παίρνουν τα φάρμακα και να τα πωλούν. «Θα βγάλουμε πολλά λαβράκια σήμερα. Να στείλω ένα μήνυμα, ότι πιο λόγω των εξελιγμένων συστημάτων είναι ανόητο να συνεχίζουν κάποιοι γιατροί να κάνουν αυτά τα πράγματα. Έχουμε πολλά συστήματα, ο έλεγχος θα γίνει αναδρομικά προς τα πίσω. Θα πάμε και προς τα πίσω, σταματήστε να το κάνετε. Βλέπουμε από τα συστήματα σε ποιο φαρμακείο εκτελείται μια συνταγή, σε ποιον ΑΜΚΑ γράφεται».

«Η ζημία στο κράτος από αυτή την πρακτική υπολογίζεται σε τουλάχιστον 50 εκατ. τον χρόνο τα φάρμακα που γράφονται για τον ΕΟΠΥΥ χωρίς να χρειάζεται. Αν γίνεται αυτό 10 χρόνια υπολογίστε ότι είναι 500 εκατ. ευρώ», δήλωσε ο υπουργός Υγείας.