Ελλαδα

Κέρκυρα: Προφυλακίστηκε ο υποδιευθυντής της ΔΟΥ για το κύκλωμα εφοριακών

Η μαραθώνια απολογία του, οι διάλογοι, τα χρήματα και οι εκβιασμοί

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κέρκυρα: Προφυλακίστηκε ο υποδιευθυντής της ΔΟΥ για το κύκλωμα εφοριακών - Η μαραθώνια απολογία του

Με ομόφωνη απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα, κρίθηκε λίγο πριν τις 02:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης προφυλακιστέος ο υποδιευθυντής της ΔΟΥ Κέρκυρας, ο οποίος φέρεται αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης. Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν οι τρεις κατηγορούμενοι εφοριακοί και ο λογιστής.

Οι περιοριστικοί όροι αφορούν σε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, εμφάνιση δύο φορές τον μήνα στην Αστυνομία και εγγύηση από 3.000 έως 30.000 ευρώ. Οι απολογίες των κατηγορουμένων ήταν μαραθώνιες - διήρκεσαν 16 ώρες. Ο υποδιευθυντής της ΔΟΥ Κέρκυρας απολογήθηκε πρώτος, για περισσότερο από τρεις ώρες. Στο απολογητικό υπόμνημα, που κατέθεσε ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες και ζήτησε επανεξέταση όλων των υποθέσεων, στις οποίες φέρεται να εμπλέκεται. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι ήταν αδύνατον στον μόλις έναν χρόνο που υπηρετεί στην εφορία της Κέρκυρας να στήσει ένα τέτοιο κύκλωμα και αναρωτήθηκε γιατί δεν έγιναν επ’ αυτοφώρω συλλήψεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες.

Οι διάλογοι που «έκαψαν» τους εφοριακούς στην Κέρκυρα

Σε μια συνομιλία από τις συνομιλίες ανάμεσα στον υποδιευθυντή και στον ελεγκτή έχει αποτυπωθεί η μεταξύ τους συνεννόηση για το πώς θα… δρομολογήσουν τις υποθέσεις τους.

Υποδιευθυντής: Πρέπει να δρομολογήσουμε σιγά-σιγά τις υποθέσεις μας. Θύμισέ μου… ποιος είναι ο λογιστής αυτού του μ***; Ο Β…;

Ελεγκτής: Τον…, μ’ αυτόν μιλάει.

Υποδιευθυντής: Κάνε μια συζήτηση. Να του πει, αν θέλεις να απαλλαγείς χρονικά τώρα μπορούμε να βοηθήσουμε. Ξέρεις κάτι, ινκόγκνιτο, πες του, βγαίνουν τα προγράμματα για το ποιοι θα ελεγχθούν ανά κύμα. Μπορούμε να βάλουμε άλλες υποθέσεις μπροστά από σένα και να παραγραφεί η υπόθεση σου. Αν ενδιαφέρεσαι όντως να μην κλείσει και να μην ασχοληθεί η Υπηρεσία μαζί σου, καλώς. Αλλιώς, δεσμευόμαστε για αυτό που είχαμε πει, αλλάζουμε ελεγκτή. Ενδιαφέρεσαι;

Ελεγκτής: Πρέπει να το οριστικοποιήσουμε… να ξαναδώ τον…

Παρακάτω παρατίθεται και άλλη συνομιλία μεταξύ του υποδιευθυντή με έναν εκ των δύο συλληφθέντων εποπτών της Εφορίας.

Υποδιευθυντής: Άσε τις μ*** ρε, του λέω, έχει κάνει αγορές, του λέω, τα ξέρω, αφού τα μαθαίνω, δεν ξέρω τι αγοράζει και κάνει. Λεφτά, του λέω, έχει λοιπόν. Θέλω να κάνουμε βεβαίωση, θέλω να τον κλείσουμε, μου λέει, εμείς. Ωραία, του λέω. Τι να του πω… με ενδιαφέρει να μην κελαηδήσει. Αν κελαηδήσει του λέω και μου είχες εσύ δεσμευτεί ότι δεν θα κελαηδήσει, σημαίνει δύο πράγματα. Εντολή για τα επόμενα ανέλεγκτα χρόνια για τον ίδιο και μάλιστα από αδιάφθορους, από απέναντι, για να καλυφθούμε. Και κόβεται η πρόσβασή σου στη ΔΟΥ. Μετά δεν ξαναπερνάς ούτε απ' έξω. Εγγυάσαι, του λέω, ότι δεν θα μιλήσει;

Επόπτης: Τι του πες;

Υποδιευθυντής: 20 τον χρόνο.

Επόπτης: Πολλά.

Υποδιευθυντής: Έχει πληρώσει, λέω, 2.000 ευρώ ΦΠΑ δύο χρόνια του λέω.

Επόπτης: Δεν τα βγάζουν ρε προϊστάμενε απ' την τσέπη τους. Έρχονται και σου κλαίγονται.

Πώς δρούσε η οργάνωση των εφοριακών στην Κέρκυρα

Όπως προέκυψε, ο αρχηγός της οργάνωσης, ήταν υπεύθυνος για τον συντονισμό, τη λήψη και τη διανομή στα υπόλοιπα μέλη των χρηματικών ποσών, ενώ δεν δίσταζε να απειλεί υπαλλήλους και λογιστές που τυχόν θα διέρρεαν τη δραστηριότητα της οργάνωσης. Παράλληλα, εξασφάλιζε κατάλληλες πληροφορίες σχετικά με μεθόδους αντιπαρακολούθησης προκείμενου τα επιχειρησιακά μέλη της οργάνωσης να αισθάνονται ακαταδίωκτα, κατά τους -κατ’ εντολή του- στοχευμένους ελέγχους που πραγματοποιούσαν.

Περαιτέρω, οι λοιποί εφοριακοί υπάλληλοι, ήταν απαραίτητοι για τη λειτουργία της οργάνωσης, καθώς λόγω των καθηκόντων τους είτε ασκούσαν άμεση εποπτεία και έλεγχο στους λοιπούς υπαλλήλους, καθορίζοντας έτσι την ταχύτητα και τον τρόπο διεκπεραίωσης των υποθέσεων, ή διενεργούσαν επιτόπιους ελέγχους επιχειρήσεων κατόπιν εντολής του αρχηγικού μέλους.

Τέλος, ο λογιστής ήταν ενδιάμεσος μεταξύ των υπαλλήλων και των φορολογούμενων, επιφορτισμένος με την άμεση επαφή και επικοινωνία μεταξύ ελεγκτικής Αρχής και ελεγχόμενων. Επίσης, σύμφωνα με τον ρόλο του, παραλάμβανε και παρέδιδε χρηματικά ποσά από τους φορολογούμενους προς τους υπαλλήλους, εξασφαλίζοντας και οι ίδιος προνομιακή μεταχείριση των πελατών του από την Δ.Ο.Υ.